Laman Utama
Terapi Brainwave Pengaktifan Potensi Otak Anda Agar Lebih Aktif dab Berfungsi Secara Optimum

ANUGERAH AGUNG ULTIMATE BRAIN POWER TECHNOLOGY
(BRAINWAVE PENGAKTIFAN POTENSI OTAK TERDAHSYAT ABAD 21)

ANUGERAH AGUNG ULTIMATE BRAIN POWER TECHNOLOGY merupakan program terbaru Anugerah Agung Spiritual Development Centre untuk Tahun 2012. Brainwave Super Dahsyat ini akan membantu keseluruhan otak anda agar lebih aktif dan berfungsi secara optimum. Itulah sebabnya mengapa kami menyebutnya dengan nama "Brainwave Pengaktif Potensi Otak Anugerah Agung Terdahsyat Abad 21".

BRAIN POWER

Apa Yang Dimaksud Pengaktifan Potensi Otak?

Dengan Brainwave Pengaktifan Potensi Otak Anugerah Agung Terdahsyat Abad 21 anda boleh meningkatkan kemampuan berfikir ,   lebih cepat dalam belajar, semakin kreatif, mampu mengingat lebih banyak dan meningkatkan konsentrasi.

Pengaktifan Potensi Otak adalah rangsangan aktiviti otak dengan cara  stimulasigelombang otak. Di dunia barat,  kaedah ini dikenali dengan Brainwave Entrainment. Pengaktifan Potensi Otak bertujuan untuk merangsang keseluruhan  otak anda agar bekerja secara maksimum dan untuk menyeimbangkan fungsi otak kanan dan otak kiri.

Anda mungkin pernah mendengar bahawa sebahagian besar manusia hanya menggunakan salah satu belahan  otaknya. Sebahagian ada yang dominan otak kanan, dan kebanyakan manusia moden  dominan  otak kiri kerana di sekolah hanyadiajarkan pelajaran yang mengasah otak kiri.

Untuk itu, Brainwave Pengaktifan Potensi Otak boleh menjadi salah satu cara untuk mengasah otak kanan dan  menyeimbangkannya dengan otak kiri.

Menurut para pakar gelombang otak, apabila kedua-dua bahagian otak anda sama-sama  berfungsi maksimum dan seimbang,  maka anda boleh belajar lebih cepat, mudah menghafal,lebih kreatif,  mengingat lebih banyak, tidak stress dan konsentrasi semakin baik.

Pengaktifan Potensi Otak bukan bererti mengaktifkan otak yang tidak aktif, atau mengaktifkan otak yang mati.  Sekarang ini anda hidup, itu ertinya otak anda masih aktif. Namun sejauh mana peringkat aktiviti otak anda? Dan apakah anda berpuas hati dengan kemampuan otak anda sekarang ini? - Pastinya setiap orang,  termasuk anda,ingin mengembangkan kemampuan potensi otak, hingga ke tahap maksimum.  Untuk itu,anda boleh menggunakan Brainwave Pengaktifan Potensi Otak ini  untuk mendapatkan  prestasi otak yang lebih baik daripada sekarang.

APA ITU BRAINWAVE ENTRAINMENT?

Sebelum membahas Brainwave Entrainment, anda perlu tahu tentang brainwave itu sendiri.   Otak anda terdiri daripada berbilion sel otak yang disebut neuron.   Setiap neuron saling berkomunikasi (menjalin hubungan) dengan memancarkan gelombang elektrik.   Gelombang elektrik yang dikeluarkan oleh neuron dalam otak inilah yang disebut gelombang otak atau brainwave.

Gelombang otak boleh diukur dengan peralatan elektronik yang disebut EEG atau electroencephalograph.   Hasil pengukuran EEG menunjukkan bahawa gelombang otak manusia terdiri daripada gelombang Delta (1-4 Hz), Theta (4-7 Hz), Alpha (8-12 Hz), Beta (12-20 Hz), High Beta (20-40 Hz   ) dan Gamma (40 Hz +).   Pola gelombang otak berubah mengikut aktiviti mental yang sedang berlaku di dalam otak.   Jadi kita boleh mengetahui apakah seseorang sedang santai, konsentrasi, bersemangat, stress, kemurungan atau punya gangguan mental dengan melihat pola gelombang otaknya.

Brainwave Entrainment adalah kaedah rangsangan aktiviti otak dengan gelombang bunyi berfrekuensi tertentu.   Tujuannya adalah agar pola gelombang otak anda berubah sesuai yang diharapkan.   Berubahnya pola gelombang, maka berubah juga aktiviti yang berlaku di dalam otak anda.   Brainwave Pengaktifan Otak mengandungi gelombang bunyi dengan frekuensi dan pola tertentu untuk merangsang otak anda berfungsi secara maksimum.

APAKAH BRAINWAVE BOLEH DIBUKTIKAN SECARA ILMIAH?

Salah satu keunggulan Brainwave   Pengaktifan Potensi   Otak   Anugerah Agung Terdahsyat Abad 21 iaitu boleh dibuktikan secara ilmiah.Di tempat kami, iaitu Pusat Penyelidikan Terapi Saintifik Gelombang Otak Anugerah Agung, kami mempunyai peralatan EEG (electroencephalograph) dengan teknologi terbarunya yang disebut EEG Brain Mapping.   Peralatan inilah yang biasa digunakan oleh para penyelidik, termasuk kami, untuk mengamati aktiviti otak secara ilmiah.

EEG Brain Mapping punya beberapa elektrod yang dilekatkan di kepala untuk menangkap gelombang elektrik dari otak.   Elektroda tersebut kemudian dihubungkan ke mesin EEG untuk dianalisa dan diproses menjadi data digital.Kemudian gelombang elektrik yang sudah diolah menjadi data digital disalurkan ke komputer / laptop.   Dengan Alat Digital Brain Mapping System di komputer akan muncul pola gelombang otak orang yang sedang diperiksa aktiviti otaknya.

Di bawah ini adalah gambar ilustrasi hasil pemerhatian pola gelombang otak dengan EEG Brain Mapping sebelum dan selepas Pengaktifan Potensi Otak.

Sebelum menggunakan Brainwave Pengaktifan Potensi Otak selama 30 minit .

Pola   gelombang   otak yang   kacau sehingga   otak tidak   boleh berfungsi   maksimum dan boros   tenaga .   Kemampuan   berfikir ,   konsentrasi dan   daya ingatan   menurun secara drastik .   Anda menjadi   mudah lelah ,   kurang semangat   atau mengantuk kerana tidak ada   kecekapan   tenaga .

Setelah menggunakan Brainwave Pengaktifan Potensi Otak selama 30 minit .

Pada ketika dan selepas menggunakan Brainwave Pengaktifan Potensi Otak, pola gelombang otak menjadi teratur dan seimbang antara otak kiri dan kanan, sehingga otak boleh berfungsi maksimum. Anda menjadi orang yang bersemangat dan penuh tenaga. Terjadi peningkatan konsentrasi, memori, kemampuan berfikir dan kemampuan memahami .

APA MANFAAT YANG AKAN ANDA PEROLEHI HASIL DARI PENGAKTIFAN POTENSI OTAK?

Dengan aktifnya otak anda, kualiti hidup anda secara keseluruhan menjadi lebih baik.   Manfaat Brainwave Pengaktifan  Potensi Otak sebenarnya sangat banyak.   Yang kami sebutkan di bawah ini hanya beberapa manfaat utama yang sudah pasti dirasakan oleh pengguna Brainwave Pengaktifan  Potensi Otak .

Menghidupkan dan memaksimumkan fungsi otak secara keseluruhan.

Penyelarasan otak kiri dan otak kanan.

Mengasah kemampuan otak kanan dan otak kiri secara seimbang.

Meningkatkan konsentrasi.

Memperkuat daya ingatan dan mencegah dari nyanyuk.

Menjadi lebih kreatif dalam mencari idea atau menyelesaikan masalah.

Memunculkan semangat, motivasi dan meningkatkan tenaga.

Tenaga Extra (Membuat Anda tidak cepat letih).

Meningkatkan daya ingatan (kemampuan memahami).

Mempertajam kemampuan berfikir analitikal.

Merangsang kecerdasan emosional (EQ).

Meningkatkan kecerdasan spiritual (SQ).

Meningkatkan kemampuan relaksasi.

Membuat tidur lebih nyenyak dan berkualiti.

Menjaga keseimbangan hormon agar anda lebih sihat.

Emosi lebih stabil dan terkawal.

Mengatasi sakit kepala dan migrain.

Menghilangkan stress dan agar anda tidak mudah stress.

Membantu mengatasi kesulitan belajar bahasa.

Menunda penuaan otak.

PANDUAN MENGGUNAKAN BRAINWAVE PENGAKTIFAN POTENSI OTAK

Cara mengaktifkan otak anda dengan Brainwave Pengaktifan Potensi Otak sangat mudah. Iaitu cukup dengan mendengar Brainwave Pengaktifan Potensi Otak ini selama 30 minit sambil menutup mata.  

Boleh dilakukan sambil duduk, berbaring, sambil tidur (sebelum tidur) atau ketika meditasi. File audio dalam Brainwave Pengaktifan Potensi Otak juga boleh transfer ke Komputer, Laptop, MP3 Player, Handphone, iphone, ipad atau alat digital elektronik lain yang boleh memainkan audio. Anda boleh mendengarnya melalui headphone atau earphone.

Brainwave Pengaktifan Potensi Otak sebaiknya didengar sekali setiap hari selama enam minggu. Setelah enam minggu tetap boleh digunakan untuk meningkatkan dan menjaga prestasi otak anda tetap maksimum.  

Apabila anda tidak mahu membuang masa, anda boleh mendengar Brainwave Pengaktifan Potensi Otak menjelang tidur di malam hari.   Tidak menjadi masalah apabila anda tertidur ketika mendengar Brainwave Pengaktifan Potensi Otak. Sel-sel otak anda tetap bertindak balas rangsangan dari Brainwave Pengaktifan Potensi Otak walaupun anda tidur nyenyak.

GOLONGAN YANG SESUAI MENGGUNAKAN BRAINWAVE PENGAKTIFAN POTENSI OTAK?

Pelajar atau mahasiswa yang ingin meningkatkan kemampuan belajarnya.

Semua orang yang merasa perlu mengembangkan potensi dirinya (potensi otaknya) untuk menyokong kerjaya dan prestasi kerja.

Orang-orang yang dalam kesehariannya memerlukan konsentrasi dan tumpuan peringkat tinggi untuk menyelesaikan tugas atau pekerjaan.

Orang-orang yang memerlukan kreativiti dalam belajar mahupun bekerja.

Orang yang mula sering pelupa, baik dalam belajar mahupun bekerja.

Untuk anda yang ingin menjaga kesihatan dan meningkatkan kualiti kesihatan.

Anda yang ingin mengembangkan potensi otak kanan, sekaligus mengembangkan potensi otak kiri secara seimbang.

Untuk anda yang ingin merasa lebih bahagia dengan cara meningkatkan kecerdasan emosional dan kecerdasan spiritual.

Untuk anda yang tidak mahu otaknya cepat tua atau berhenti berkembang.

Dan untuk semua orang yang ingin lebih baik dari sebelumnya.

APAKAH BRAINWAVE PENGAKTIFAN POTENSI OTAK BOLEH SAYA KONGSIKAN DENGAN SEMUA ORANG?

TIDAK, Brainwave Pengaktifan Potensi Otak hanya boleh anda gunakan untuk kegunaan peribadi dan anda dilarang sama sekali untuk mengedar atau menjualnya.

Untuk Info Anda Setiap Brainwave Pengaktifan Potensi Otak yang kami hantar kepada anda mempunyai "identiti digital" yang melekat pada file Audio Brainwave dan File PDF yang diprogram khusus atas nama pemesannya sewaktu proses editing dilakukan sehingga ke proses pembuatan Brainwave. Jika kami mendapati bahawa berlaku pelanggaran hak cipta atau penyalahgunaan, kami boleh mengetahui dari mana sumbernya dan melakukan tindakan Undang-Undang.

Sebagai pembeli Brainwave Pengaktifan Potensi Otak , anda tidak boleh menyebarkan Brainwave Pengaktifan Potensi Otak atau isi kandungannya melalui internet atau media penerbitan lain.   Anda tidak boleh menjual semula Brainwave Pengaktifan Potensi Otak atau hasil copy kepada sesiapa pun.

ADAKAH KESAN SAMPINGAN NEGATIF KETIKA PENGGUNAAN BRAINWAVE PENGAKTIFAN POTENSI OTAK?

TIDAK,  Setelah digunakan lebih dari 100 customer kami di seluruh Malaysia, kami yakin sekali bahawa penggunaan Brainwave Pengaktifan Potensi Otak adalah 100% selamat.

Sampai sekarang ini, kami tidak pernah menemui atau menerima laporan tentang kesan sampingan Pengaktifan Potensi Otak yang merugikan.

Teknologi Brainwave Entrainment telah digunakan untuk pembangunan diri sejak puluhan tahun lalu dan terbukti selamat tanpa kesan sampingan negatif sedikitpun.

Hanya untuk berhati-hati, walaupun kesan negatifnya tidak pernah kami dengar, kami cadangkan Brainwave Pengaktifan Potensi Otak tidak didengar oleh pesakit epilepsi, pengguna alat perubatan jantung, orang mudah mengalami kekejangan, orang gila yang tidak stabil emosinya atau dalam gangguan mental parah yang sudah tidak boleh mengurus dirinya sendiri.

ANATOMI OTAK MANUSIA

Otak merupakan alat untuk memproses data tentang persekitaran dalaman dan luaran tubuh yang diterima reseptor pada alat deria (seperti mata, telinga, kulit, dan lain-lain).   Data tersebut dihantar oleh urat saraf yang dikenali dengan system saraf keseluruhan.   System saraf ini membolehkan seluruh urat saraf menukar rangsangan dalam bentuk implus elektrik.   Kemudian implus elektrik dihantar ke pusat sistem saraf, yang berada di dalam otak dan urat saraf tulang belakang.   Disinilah data diproses dan direspon dengan rangsangan yang''sesuai''.   Biasanya dalam tahap ini timbul saraf efektor, yang berfungsi untuk menghantar implus saraf ke otot sehingga otot mengecut atau rileks.

Di dalam rangkaian sistem saraf pusat terdapat hirarki control.   Banyak rangsangan mudah berkaitan dengan tindakan refleks / aksi spontan (misalnya, dengan cepat kita mengibaskan tangan ketika menyentuh pinggan panas).   Otak tidak terlibat secara langsung dalam proses''pengenalan''mengenai tindakan refleks.   Tapi, tindakan refleks tersebut diproses di saraf tulang belakang.   Walaupun otak tidak terlibat secara langsung dalam proses yang berkaitan dengan aksi spontan, tetap saja kita akan mencerna data / rangsangan yang dipersepsi alat deria.

Contohnya kita tidak serta-merta menumpahkan sepiring penuh makanan tanpa alasan kecuali pinggan itu memang panas sehingga kita refleks mencurahkannya.Atau boleh juga hal itu disebabkan oleh stress yang kita alami.   Fenomena seperti ini adalah fungsi-fungsi yang rumit yang berlaku di dalam otak.   Bernafas, keseimbangan, menelan, dan mencerna terjadi, kerana fungsi''automatik''otak.   Dan kita tidak menyedari bahawa proses tubuh tersebut memerlukan control yang''lembut''dan teknik menetapkan yang baik.   Otak''purba''mengawalnya secara relatif.   Misalnya, kita akan menoleh jika seseorang memanggil nama kita di jalan.Aksi tersebut dikawal oleh bahagian otak yang''lebih baru''.   Otak dan urat saraf tulang belakang dilindungi oleh tulang (tengkorak dan tulang belakang secara berturut-turut) dan dikelilingi oleh cecair otak, yang berfungsi sebagai alat penahan goncangan.

BAHAGIAN-BAHAGIAN OTAK

Otak yang beratnya rata-rata 1,2 kg pada laki-laki dan 1 kg pada perempuan.   Otak boleh dibahagikan ke dalam tiga bahagian am, Iaitu otak depan, otak tengah, dan otak belakang.   Anehnya nama bahagian-bahagian tersebut tidak berdasarkan letaknya pada otak (contohnya otak depan tidak berada di bahagian depan).   Tapi, nama bahagian-bahagian tersebut berdasarkan kedudukan saat manusia masih berbentuk embrio.   Kemudian kedudukan bahagian-bahagian otak tersebut berubah selama perkembangan janin dalam kandungan.

Otak Belakang terletak di dasar kepala, terdiri dari empat bahagian berfungsi, iaitu medulla oblongata, pons, bentuk reticular (reticular formation), dan cerebellum.

Medulla oblongata adalah titik permulaan saraf tulang belakang dari sebelah kiri badan menuju bahagian kanan badan, begitu juga sebaliknya.   Medulla mengawal funsi automatik otak, seperti detak jantung, peredaran darah, pernafasan, dan pencernaan.

Pons merupakan''stesen pemancar''yang menghantar data ke pusat otak bersama-sama dengan formasi reticular.   Ponslah yang menentukan sama ada kita terjaga atau tertidur.

Formasi Reticular mempunyai peranan penting dalam pengaturan gerakan dan perhatian anda.   Formasi reticular seolah-olah berfungsi untuk''mengaktifkan''bahagian lain di dalam otak.

Selain bahagian-bahagian yang telah disebutkan tadi, ada juga bahagian yang dinamakan cerebellum dengan banyak lilitannya.   Cerebellum disebut juga otak kecil yang berkerut sehingga hampir seperti otak besar (otak secara keseluruhan).Cerebellum mengawal banyak fungsi automatik otak.   Tapi, sebenarnya fungsi tersebut perlu''dipelajari''dan dilatih, seperti keseimbangan dan koordinasi.Contohnya saat berjalan, apabila jalan yang kita lalui sudah biasa dilalui, maka tanpa berfikirpun, kita sudah boleh sampai ditujuan.   Itulah salah satu kegunaan cerebellum, yang berfungsi sebagai kawalan / control atas gerakan kita.

Otak Tengah merupakan pusat saraf dalam lingkup kecil. Otak tengah adalah lanjutan dari formasi reticular dan bertindak balas terhadap pendengaran dan penglihatan (seperti gerak mata). Otak tengah nampaknya lebih''penting'' fungsinya pada haiwan mamalia daripada manusia, kerana pada manusia yang lebih dominan digunakan adalah otak depan. Otak tengah adalah bahagian terbesar pada otak.   Bahagiannya yang paling utama adalah korteks yang mengandungi lebih kurang 10 bilion saraf dan terletak pada lapisan luar otak. Otak tengah juga merupakan''puncak'' berfungsi otak yang respon terhadap fungsi-fungsi yang''lebih rumit'', tindakan sengaja, dan kesedaran. Adapun bahagian-bahagian penting otak depan adalah thalamus, hypothalamus, dan sistem limbic.

Thalamus terdiri daripada beberapa pusat saraf dan berfungsi sebagai''tempat penerimaan''untuk sensor data dan isyarat-isyarat motor.   Contohnya untuk menghantar data dari mata dan telinga ke bahagian yang tepat dalam korteks.

Hypothalamus berfungsi untuk mengawal nafsu makan dan syahwat dan menetapkan kepentingan biologi lain.   Hypothalamus, thalamus, otak tengah, dan otak belakang (tidak termasuk cerebellum) bersama-sama membentuk apa yang disebut ''tangkai / batang''otak (the brain stem).   Batang otak berfungsi untuk menetapkan seluruh proses kehidupan yang asas.   Jika batang otak tersebut kekurangan aktiviti (kurang dirangsang), maka menurut pakar psikiatri akan menyebabkan brain death atau kelumpuhan otak.

Di antara pusat otak dan korteks terletak system limbic (limbic berasal dari bahasa Latin yang bererti batas).   Anatomi system limbic ini hampir seperti hypothalamus.   System limbic membolehkan kita mengawal naluri / naluri kita.Misalnya, kita tidak serta merta memukul seseorang yang tidak sengaja menginjak kaki kita.   System limbic terdiri daripada tiga bahagian utama, iaitu amygdala dan septum yang berfungsi mengawal kemarahan, agresif, dan ketakutan, serta hippocampus yang penting dalam merakam memori baru.

Korteks (korteks cerebral) adalah helaian saraf yang tebalnya kurang dari 5 mm, tapi luas bahagiannya mencapai 155cm.   korteks menyusun 70 peratus bahagian otak.   Lipatan korteks yang erat kaitannya dengan tengkorak manusia membuat otak tampak berkerut.   Saraf dalam korteks memproses data.   Warna korteks kelabu (inilah alasan mengapa korteks diistilahkan dengan''benda / bahan kelabu''-the grey mater).   Korteks pun secara meluas berkaitan antara satu sama lain (dengan bahagian dalam otak).   Rangkaian panjang yang menghubungkan bahagian-bahagian berasingan (secara meluas) pada otak tersusun dari saraf yang tertutup penyekat berlemak yang disebut myelin.   Myelin membuat rangkaian tersebut berwarna putih (disebut juga''benda / bahan putih'') Korteks mempunyai sejumlah struktur dan bahagian-bahagian berfungsi.   Yang paling nyata dari pembahagian ini adalah belahan kiri dan kanannya.

Beberapa ahli berpendapat bahawa kedua-dua belahan otak dihubungkan oleh sebuah''bundel serat tebal''yang disebut corpus callosum. Corpus callosum membantu menyatukan aktiviti otak (memberitahu otak kiri tentang apa yang dilakukan otak kanan, juga sebaliknya).   Pembahagian penting lain dalam korteks adalah empat buah lobus atau cuping, iaitu temporal, frontal, occipital, dan parietal.
Bahagian-bahagian tersebut dinamakan mengikut letaknya setelah tulang tengkorak.   Sejak lama muncul pelbagai pendapat tentang fungsi tersebut di dalam otak.   Lobus frontalberhubungan dengan kepekatan, lobus temporal berkaitan dengan bahasa dan ingatan, lobus parietal berkaitan dengan sensor data dan lobus occipitalberhubungan dengan penglihatan dan persepsi.   Jadi, proses kesedaran fikiran bergantung pada interaksi kompleks di bahagian-bahagian otak

GELOMBANG OTAK (1) : FREKUENSI DAN FUNGSINYA

Fungsi dari gelombang otak:

Otak manusia apabila berfungsi maksimum dan secara penuh, maka sebuah otak boleh mempunyai kekuatan elektrik sebesar 10 watt.   Oleh kerana itu, otak manusia disebut juga sebuah organ yang bersifat 'electrochemical', yang mempunyai frekuensi gelombang elektro yang disebut Brainwaves atau gelombang otak.Gelombang otak kita boleh diukur dengan sebuah alat ukur yang disebut 'EEG' Atau Electro Enchepalograph.

Ada empat macam gelombang otak, iaitu: Beta, Alfa, Theta, dan Delta, yang masing-masing boleh diketahui frekuensinya dengan alat EEG.   Pengukuran gelombang otak ini berdasarkan pada getaran yang ditimbulkan oleh otak kita dalam satu saat.   Pada saat kita akan diukur dengan alat EEG, maka kepala kita dipasang beberapa elektrod yang dihubungkan dengan alat EEG tersebut.   Setelah diukur, maka akan didapati frekuensi gelombang otak.   Dalam satu masa yang sama, kita tidak mungkin berada dalam gelombang otak yang berbeza (misal Beta dan Alfa), akan tetapi dalam satu-satu masa, kita hanya akan berada di dalam satu jenis gelombang otak saja.

Berikut ini urutan gelombang otak dan frekuensinya:

1. Gelombang Beta

Frekuensi gelombang Beta berkisar pada saiz 13-40 Hz / saat. Gelombang Beta mempunyai amplitud yang paling rendah, dan merupakan gelombang otak yang terpantas di antara yang lain. Gelombang otak ini dihubungkan dengan mengaktifkan otak. Pada keadaan ini, kita berada dalam keadaan sedar total dan sedang melakukan kerja yang menuntut konsentrasi yang tinggi, memakai pemikiran yang logik, serta perbualan yang aktif, contohnya: mengajar, memberi persembahan, berdebat, memberi pidato, mahupun sukan.

2. Gelombang Alfa

Frekuensi gelombang Alfa berkisar pada saiz 9-14 Hz / saat. Bila kita berada dalam gelombang Alfa ini, maka kita dalam keadaan sedar tetapi rileks. Kalau pada gelombang Beta, kita akan membangkitkan dan menghidupkan daya kerja otak, sebaliknya pada gelombang Alfa, kita tidak mengaktifkan otak, sebaliknya pada gelombang Alfa, kita membuat otak dalam rileks dan tenang. Gelombang Alfa mempunyai amplitud tinggi dengan kelajuan yang lebih rendah daripada gelombang Beta. Apabila anda sudah menyelesaikan tugas, lalu duduk santai sambil membaca, maka gelombang otak anda dalam keadaan Alfa. Atau pada rehat, anda berjalan-jalan perlahan sendirian di taman, maka gelombang otak anda dalam keadaan Alfa.   Membaca, belajar, mendengar, melihat dan mengamati sesuatu juga dalam keadaan Alfa. Jadi apabila ada seorang murid sukar menumpukan perhatian dalam belajar, boleh jadi dia perlu program santai kerana otaknya terlalu aktif (sering dalam keadaan Beta, padahal belajar memerlukan gelombang Alfa).

3. Gelombang Theta

Gelombang Theta mempunyai amplitud yang lebih besar lagi dan frekuensi yang lebih rendah, iaitu: 5-8 Hz / saat. Apabila anda telah menyelesaikan tugas, dan duduk lalu fikiran mula melayang-layang, mengelamun sambil mata tertutup sehingga terlepas dari keadaan di sekeliling anda, maka anda daripada gelombang Alfa rendah mula memasuki gelombang Theta.   Atau anda mandi di bawah air pancuran, atau berendam dalam bathtub, atau sedang berayun-ayun dalam buaian / hammock di bawah sebuah pohon, di mana anda merasa sangat relaks dan anda melepaskan diri dari keadaan di sekitar anda, maka anda mula berada di gelombang Theta   .

Pada gelombang Theta, seseorang selain dalam keadaan relaks dan tenang, biasanya akan lebih produktif. Insiprasi dan ilham muncul dalam gelombang Theta.Orang yang melakukan meditasi dan dalam keadaan khusyuk, maka gelombang otaknya dalam keadaan Theta. Apabila anda sedang asyik melamun di ayunan dan dibuai angin yang semilir, tiba-tiba diserang mengantuk, maka anda sudah bermula di gelombang Theta terendah dan sedang memasukit gelombang yang frekuensinya yang paling rendah iaitu gelombang Delta.

4. Gelombang Delta

Gelombang yang paling tinggi amplitudonya tetapi yang paling rendah frekuensinya adalah gelombang Delta, berkisar 1,5-4 Hz / saat.   Gelombang otak tidak pernah mencapai titik sifar, karenai titik sifar menunjukkan otak telah mati.   Biasanya gelombang Delta berkisar antara 2-3 Hz / saat.   Pada titik ini anda sudah terlelap tidur, tidak sedar pada keadaan di sekeliling anda.

Keadaan ketika anda belum terlelap, dan sedang berbaring membaca sebuah buku, maka anda berada di titik rendah Beta.   Setelah itu, anda meletakkan buku, mematikan lampu, dan menutup mata anda, maka anda dari Beta pindah ke Alfa, lalu ke Theta, dan akhirnya tertidur memasuki gelombang Delta.

Pernahkan pada suatu kali anda mengalami kesukaran menumpukan perhatian pelupa, mudah panik, atau sukar tidur?   Atau sebaliknya, pada saat tertentu anda merasa mudah sekali mengingat sesuatu atau cepat menangkap isi sebuah bacaan?   Atau merasa relaks sehingga boleh tidur dengan nyenyak?   Ke semuanya itu berkaitan dengan gelombang otak anda.   Tindakan kita berkaitan dengan gelombang otak.   Sebaliknya gelombang otak boleh di 'reprogram' untuk mengkondisikan kita pada suatu tingkatan tertentu untuk boleh memaksimumkan sebuah tindakan.   Misalnya mendengar lagu lembut untuk masuk kepada gelombang alfa, sehingga kita boleh konsentrasi dan melakukan tugas dengan maksimum dan tumpuan.

Atau pada saat otak anda sedang aktif, padahal anda ingin tidur, maka anda boleh mereprogram otak anda dengan mempraktikkan salah satu teknik relaksasi sehingga anda dari dalam keadaan Beta, selepas memulakan relaksasi pelan-pelan masuk ke Alfa, kemudian makin lama masuk ke Theta, dan   selanjutnya boleh ke Delta, iaitu tertidur lelap.   Untuk belajar teknik relaksasi, sebaiknya anda mengikuti sesi khas sehingga boleh mempelajari beberapa teknik relaksasi dari ahlinya.   Beberapa teknik relaksasi yang boleh membantu untuk mengatasi masalah insomnia adalah: teknik pernafasan, urutan, akupunktur, visualisasi, mendengar muzik lembut, aroma terapi.   Untuk teknik pernafasan.

PERBEZAAN FUNGSI OTAK KANAN & OTAK KIRI


Perbezaan dua fungsi otak sebelah kiri dan kanan akan membentuk sifat, ciri-ciri dan kemampuan yang berbeza pada seseorang.   Perbezaan teori fungsi otak kiri dan otak kanan ini telah popular sejak tahun 1960an, dari hasil kajian Roger Sperry.

Otak besar atau cerebrum yang merupakan bahagian terbesar dari otak manusia adalah bahagian yang memproses semua aktiviti intelektual, seperti kemampuan berfikir,mengingat, membayangkan, dan merancang masa depan.

Otak besar dibahagikan menjadi belahan kiri dan belahan kanan, atau lebih dikenali dengan Otak Kiri dan Otak Kanan.   Masing-masing belahan mempunyai fungsi yang berbeza.   Otak kiri berfungsi dalam hal-hal yang berkaitan dengan logik, nisbah, kemampuan menulis dan membaca, serta merupakan pusat matematik.Beberapa pakar menyebutkan bahawa otak kiri merupakan pusat Intelligence Quotient (IQ).

Sementara itu otak kanan berfungsi dalam perkembangan Emotional Quotient (EQ).   Misalnya sosialisasi, komunikasi, interaksi dengan manusia lain serta pengendalian emosi.   Pada otak kanan ini pula terletak kemampuan intuitif, kemampuan merasakan, menggabungkan, dan ekspresi tubuh, seperti menyanyi, menari, melukis dan segala jenis aktiviti kreatif yang lain.

Belahan otak mana yang lebih baik?   Kedua-duanya baik.   Setiap belahan otak punya fungsi masing-masing yang penting bagi kelangsungan hidup manusia.   Akan tetapi, menurut kajian, sebahagian besar orang di dunia hidup dengan lebih bergantung otak kirinya. Hal ini disebabkan oleh pendidikan formal (sekolah dan kuliah) lebih banyak mengasah kemampuan otak kiri dan hanya sedikit mengembangkan otak kanan.

Orang yang dominan otak kiri, pandai melakukan analisa dan proses pemikiran logik, namun kurang pandai dalam hubungan sosial.   Mereka juga cenderung mempunyai telinga kanan lebih tajam, kaki dan tangan kanannya juga lebih tajam daripada tangan dan kaki kirinya.   Sedangkan orang yang dominan otak kanannya boleh jadi adalah orang yang pandai bergaul, tetapi mengalami kesulitan dalam belajar hal-hal yang teknikal.

Ada banyak cara untuk mengetahui apakah seseorang dominan otak kanan atau dominan otak kiri. Misalnya dengan melihat perilaku sehari-hari, cara berpakaian, dengan menjawap soalan yang direka khas atau dengan peralatan electroencephalograph yang boleh melihat bahagian otak mana yang paling aktif.

Disekitar anda pastinya ada orang yang pandai dalam ilmu pengetahuan, tapi tidak pandai bergaul. Sebaliknya ada orang yang pandai bergaul, tapi kurang pandai di sekolahnya.   Keadaan seperti ini disebabkan oleh ketidakseimbangan antara otak kanan dan otak kiri.

Idealnya, otak kiri dan otak kanan haruslah seimbang dan semuanya berfungsi secara optimum. Orang yang otak kanan dan otak kiri seimbang, maka dia boleh menjadi orang yang cerdas sekaligus pandai bergaul atau bersosial.

Untuk mengoptimumkan dan menyeimbangkan prestasi dua belahan otak, anda boleh menggunakan teknologi Brainwave Pengaktifan Potensi Otak .   Kaedah ini sangat mudah diikuti kerana anda hanya perlu mendengar semacam audio instrumental yang direka khusus untuk menyelaraskan dan mengaktifkan kedua-dua bahagian otak anda.

MANFAAT BRAINWAVE PENGAKTIFAN POTENSI OTAK

Ada banyak sekali manfaat Brainwave Pengaktifan Potensi Otak dan tentu saja terlalu panjang apabila kami jelaskan satu per satu.   Di website TerapiOtak4u.com ini, kami jelaskan beberapa manfaat utama Brainwave Pengaktifan Potensi Otak yang boleh anda perolehi hanya di website www.TerapiOtak4u.com dan kami tidak membuka cawangan dimana-manapun. Cukup dengarkan Brainwave Pengaktifan Potensi Otak setiap hari selama 30 minit, dan manfaat luar biasa ini akan anda perolehi,Insya Allah.

1. Menghidupkan dan memaksimumkan fungsi otak secara keseluruhan.

Rangsangan suara dari Brainwave Pengaktifan Potensi Otak akan merangsang seluruh bahagian otak anda untuk lebih aktif dari sebelumnya.   Ketika mendengar Brainwave Pengaktifan Potensi Otak , anda boleh merasakan bahawa seluruh bahagian otak anda distimulasi.Anda merasakan suara dari Brainwave Pengaktifan Potensi Otak bergema di seluruh bahagian otak anda.   Disisi lain anda juga merasa bahagian-bahagian otak menangkap rangsangan suara / nada sesuai dengan watak masing-masing.Hasilnya adalah anda semua bahagian otak anda menjadi semakin aktif sehingga membolehkan semua kemampuan otak berkembang secara seimbang.

2. Penyelarasan otak kiri dan otak kanan.

Ketika otak kanan dan kiri tidak segerak (tidak selaras), maka pelbagai masalah telah muncul dalam diri anda.   Contohnya: anda sukar untuk menentukan tujuan hidup, anda mempunyai banyak idea tapi tidak pernah terlaksana, semangat kerja tinggi tapi tak mempunyai kreativiti, cerdas tapi kemampuan sosial rendah, sukar bergaul, sukar menyesuaikan diri dengan persekitaran, rasa takut untuk berubah, merasa kurang percaya diri, sukar   mengambil keputusan, terlalu berbelit-belit ketika berfikir, kecemasan berlebihan, tidak boleh membuat perancangan untuk jangka waktu yang panjang, sering salah dalam membuat keputusan, mudah termakan pujuk rayu, gangguan tidur dan masih banyak lagi.

Ketika otak kanan dan otak kiri diselaraskan dengan Brainwave Pengaktifan Potensi Otak , maka semua masalah tersebut akan berkurangan dan kemudian hilang sepenuhnya dalam masa beberapa minggu.   Anda akan merasa menjadi "manusia baru" dengan kemampuan berfikir yang lebih baik.

3. Mengasah kemampuan otak kanan dan otak kiri secara seimbang.

Selain menyegerakkan otak kanan dan otak kiri sebagaimana yang dijelaskan di atas, Brainwave Pengaktifan Potensi Otak juga berfungsi untuk mengasah otak kanan dan otak kiri agar lebih aktif.   Tujuan pengasahan otak ini tentu saja untuk mempertajam kemampuan otak kiri dan meningkatkan potensi otak kanan.   Dan yang paling penting adalah kedua belahan otak anda diasah secara seimbang agar tidak berlaku ketimpangan.

4. Meningkatkan konsentrasi.

Konsentrasi adalah kemampuan untuk mengarahkan fikiran pada suatu hal secara terus-menerus tanpa merasa terganggu hal-hal lain.   Konsentrasi yang baik itu seperti ketika anda sedang menonton filem, menonton bola, atau bermain game sehingga anda tidak mempedulikan hal-hal di sekitar anda.

Secara semulajadi, semua orang mampu menumpukan perhatian terhadap hiburan seperti permainan dan acara televisyen, tapi sukar menumpukan perhatian terhadap pekerjaan atau pelajaran.   Hal tersebut kerana otak lebih suka menumpukan perhatian terhadap hal-hal yang menyenangkan seperti filem dan permainan game, berbanding konsentrasi pada pekerjaan atau pelajaran yang dianggap sebagai beban.

Dengan pengaktifan potensi otak, anda boleh dengan mudah mengawal dan mengarahkan fikiran anda agar menumpukan perhatian apa apapun yang anda perlukan.   Kualiti konsentrasi anda lebih baik dan mampu fokus dalam masa yang lama.

5. Memperkuat daya ingatan dan mencegah gejala nyanyuk awal.

Kuat lemahnya ingatan bergantung seberapa aktif Sambungan antara sel-sel otak yang menyimpan suatu memori. Dari anatomi otak kita boleh tahu bahawa letak bahagian otak yang memproses memori dan memproses suara / muzik adalah berdekatan.Apabila otak diberi stimulasi suara yang tepat, maka bahagian otak yang memproses memori juga ikut terstimulasi dan lebih aktif. Hasilnya adalah kemampuan memori meningkat.   Anda menjadi mampu mengingat lebih banyak, mengingat dalam jangka masa yang lama, menghafal lebih cepat dan tidak mudah lupa.Bagi anda yang berusia 20-50 tahun tapi sudah mula pelupa, anda perlu menggunakan Brainwave Pengaktifan Potensi Otak kerana teknologi fikiran ini boleh mencegah terjadinya sifat pelupa(nyanyuk pada usia produktif).

6. Menjadi lebih kreatif dalam mencari idea atau menyelesaikan masalah.

Tahukah anda mengapa para pemuzik, pelukis dan para saintis legenda sering menyendiri untuk mendapatkan inspirasi?   Apa yang sebenarnya berlaku ketika seseorang diam menyendiri?   Menyendiri adalah salah satu cara untuk mengheningkan fikiran untuk mengkondisikan otak menuju keadaan gelombang otak Alpha.   Telah diketahui secara ilmiah bahawa Alpha adalah keadaan di mana kreativiti menjadi aktif.

Pengaktifan otak memberikan rangsangan kepada otak agar mampu menghasilkan keadaan alpha apabila anda memerlukan, sehingga idea atau penyelesaian yang cemerlang boleh muncul di fikiran anda.   Apabila dulu anda merasa sukar apabila ditanya soal idea atau penyelesaian, maka setelah menggunakan Brainwave Pengaktifan Potensi Otak diharapkan anda mampu memberikan idea atau penyelesaian yang tepat selepas diam untuk berfikir sejenak.

Ramai pengguna Brainwave Pengaktifan Potensi Otak juga melaporkan bahawa kadang ketika dia sedang di tandas, hendak tidur, memandu di jalan tol atau sedang berehat, tiba-tiba muncul idea-idea cemerlang.   Dan ketika para pengguna Brainwave Pengaktifan Potensi Otak sedang menghadapi masalah, maka seringkali penyelesaian muncul ke fikiran secara tiba-tiba ketika sedang dia tidak memikirkan masalah tersebut.   Yang mana kejadian seperti ini jarang dialami sebelum menggunakan Brainwave Pengaktifan Potensi Otak

7. Memunculkan semangat, motivasi dan meningkatkan tenaga.

Brainwave Pengaktifan Potensi Otak juga akan mengaktifkan semangat, motivasi dan tenaga anda.   Jika selama ini anda merasa hidup anda lemah, semangat menurun dan kekurangan tenaga untuk berusaha lebih keras, maka dengan Brainwave Pengaktifan Potensi Otak semangat anda akan dipacu hingga batas maksimum. Anda akan merasakan fikiran yang kuat, semangat yang tinggi, motivasi yang menggebu dan tenaga yang besar untuk mewujudkan rencana atau cita-cita besar anda. Mungkin sekarang anda sudah mempunyai cita-cita atau rencana besar, namun belum wujud kerana anda kurang semangat.   Untuk itu, anda boleh gunakan Brainwave Pengaktifan Potensi Otak untuk menaikkan semangat anda.

8. Kecekapan tenaga (Membuat Anda tidak cepat letih).

Adakah anda merasa cepat letih dalam bekerja atau belajar?   Pulang kerja atau pulang sekolah badan lemas dan malas untuk beraktiviti?   Sementara itu, anda tahu ada orang lain yang sepertinya tidak memiliki rasa letih.   Dia boleh bekerja seharian dan malam hari tetap segar menjalankan aktiviti.

Rahsia untuk tetap segar (tidak mudah lelah) adalah dengan kecekapan tenaga.Masalahnya, pengeluaran tenaga tubuh secara automatik ditetapkan oleh otak.   Ada beberapa orang yang secara semulajadi lebih boros tenaga daripada yang lain. Maka dari itu, kaedah pengaktifan otak juga direka agar otak anda lebih berkesan dalam menggunakan tenaga.Setelah menggunakan Brainwave Pengaktifan Potensi Otak lebih kurang 2 minggu, anda akan mendapati diri anda lebih segar sepanjang hari.   Walaupun anda segar sepanjang hari sampai malam, namun hal ini tidak akan menyulitkan tidur anda.   Apabila anda memerlukan tidur, anda boleh tidur normal dengan mudah.

9. Meningkatkan daya tangkap (kemampuan memahami).

Mungkin anda pernah mengikuti suatu pelajaran atau seminar.   Pada waktu rakan-rakan anda sudah memahami apa yang diajarkan, anda sendiri masih belum faham.   Jika itu masalahnya, anda memerlukan Brainwave Pengaktifan Potensi Otak untuk membantu meningkatkan daya tangkap anda.   Sedangkan untuk anda yang sudah cukup bagus daya pemahamannya, Brainwave Pengaktifan Potensi Otak berguna untuk memaksimumkan keupayaan anda dalam memahami hal-hal baru.

Kemampuan memahami berkait rapat dengan kemampuan otak membuat Sambungan baru antar sel otak.   Semakin cepat koneksinya semakin bagus keupayaan memahaminya.   Menurut kajian, sel-sel otak boleh lebih cepat membuat Sambungan apabila berada dalam gelombang otak Alpha (keadaan tenang), itulah mengapa ketika anda sedang panik atau terburu-buru, otak anda terasa membeku dan sukar untuk memahami sesuatu.

Rangsangan gelombang otak yang ada dalam Brainwave Pengaktifan Potensi Otak akan membantu anda meningkatkan keupayaan memahami dengan cara menghasilkan lebih banyak gelombang otak Alpha apabila anda sedang cuba memahami sesuatu.   Dengan demikian, kemampuan memahami anda menjadi lebih cepat.Daya tangkap anda menjadi semakin tepat dalam menerima maklumat.

10. Mempertajam kemampuan berfikir analitikal.

Jika sekarang anda selama ini anda kesulitan jika diminta berfikir analitikal dan rasional untuk menyelesaikan sesuatu masalah yang rumit, maka kaedah pengaktifan otak ini akan membantu anda.   Dengan mendengar Brainwave Pengaktifan Potensi Otak , akan terjadi stimulasi pada otak kiri dan frontal lobe sehingga meningkatkan kemampuan berfikir analitikal, logik dan rasional.   Brainwave Pengaktifan Potensi Otak ini merangsang kemampuan analisa anda secara mendalam dan mencetuskan pemikiran yang logik sehingga anda boleh membuat keputusan tepat atas suatu persoalan yang rumit.


11. Merangsang kecerdasan emosional (EQ).

Orang yang cerdas secara emosional adalah orang yang memahami keadaan dirinya, memahami perasaan yang terjadi pada dirinya dan boleh mengambil tindakan yang positif sebagai respon dari munculnya perasaan itu.   Orang tersebut juga mampu merasakan perasaan orang lain dan boleh menanganinya secara profesional.

Pusat EQ adalah di belahan otak kanan.   Rangsangan yang ditujukan kepada bahagian otak kanan terbukti boleh meningkatkan kecerdasan emosional seseorang.   Walaupun EQ tidak boleh diukur sebagaimana IQ, namun seseorang boleh merasakan bahawa perasaannya menjadi lebih baik selepas mendengar Brainwave Pengaktifan Potensi Otak . Brainwave Pengaktifan Potensi Otak diharapkan membantu mengaktifkan otak kanan dan mengimbangkan pusat emosi (Limbic System) sehingga merangsang perkembangan kecerdasan emosional.   Apabila seseorang mempunyai kecerdasan emosional, maka dia akan menjadi seseorang yang lebih menguasai dirinya, mampu mengawal perasaannya (termasuk mengendalikan amarah), dan boleh memahami perasaan orang lain dengan lebih baik.

12. Meningkatkan kecerdasan spiritual (SQ).

Banyak orang merasa kosong dalam menjalani kehidupan.   Tidak mempunyai matlamat yang jelas dalam hidup dan merasa diumbang-ambingkan oleh arus kehidupan, tanpa tahu harus berbuat apa.   Itu adalah tanda lemahnya kesedaran spiritual.   Apa itu kecerdasan spiritual?   Apabila anda mengira kecerdasan spiritual adalah rajin menyembah Tuhan, maka anda keliru. Kecerdasan spiritual tidak selalu berkaitan dengan agama.

Kecerdasan spiritual adalah kemampuan seseorang memberi makna pada kehidupan.   Ciri kecerdasan spiritual adalah senang berbuat baik, menolong, mempunyai empati yang besar, mampu memaafkan tanpa syarat, mampu memilih kebahagiaan, mampu berfikir secara meluas, mempunyai selera humor dalam kehidupan dan merasa perlu menyumbang dalam kehidupan manusia.Kecerdasan spiritual pertama kali digagas oleh Danah Zohar dari Harvard University dan Ian Marshall dari Oxford University.   Pembuktian ilmiah adanya kecerdasan spiritual pertama kali oleh Michael Persinger awal 1990-an dan oleh VS Rama Chandran dan pasukan-nya dari California University, yang mencari kewujudan God Spot (Titik Tuhan) di dalam otak manusia.

God Spot terletak di antara hubungan saraf dalam cuping-cuping temporal otak, melalui pengamatan terhadap otak dengan scanner otak, bahagian otak yang disebut God Spot tersebut akan nampak bersinar apa bila seseorang diarahkan untuk memikirkan tentang agama atau hakikat kehidupan.   Tingkat keaktifan dari God Spot menentukan tingkat kecerdasan spiritual seseorang.   Brainwave Pengaktifan Potensi Otak ini diharapkan boleh membantu menstimulasi God Spot untuk mengasah kecerdasan spiritual anda.

13. Meningkatkan kemampuan relaksasi.

Untuk merasakan relaksasi yang dalam, anda memerlukan keadaan gelombang otak Theta.   Namun beberapa orang merasa sukar rileks kerana gelombang otak Beta yang dominan dan sukar untuk dikawal.   Dominasi gelombang Beta ini boleh jadi kerana otak dipaksa untuk melakukan pekerjaan yang berat dalam masa yang lama.Jika anda merasa susah untuk rileks atau sukar masuk keadaan meditasi yang dalam, maka Brainwave Pengaktifan Potensi Otak akan membantu anda untuk mencapai keadaan santai / meditasi yang dalam.   Setelah melaksanakan kaedah pengaktifan otak pada diri anda, maka otak anda menjadi flexible untuk berpindah level gelombang otak dari Beta ke Alpha lalu kemudian ke Theta.

Dengan kata lain, anda boleh merasakan relaksasi dengan cepat disela-sela hari kerja anda.   Contohnya saat jam istirahat, anda boleh meluangkan masa 10-15 minit untuk menutup mata dan membiarkan diri anda lepas rileks dan berehat.   Setelah itu, tubuh dan fikiran anda akan segar kembali.

14. Membuat tidur lebih nyenyak dan berkualiti.

Apabila anda merasa tidur anda kurang nyenyak atau tidak boleh teratur, maka Brainwave Pengaktifan Potensi Otak akan membuat tidur anda lebih nyenyak dan lebih teratur.Sedangkan untuk anda yang tidurnya sudah normal, Brainwave Pengaktifan Potensi Otak berfungsi untuk membuat tidur anda jauh lebih nyenyak dan lebih berkualiti dari sebelumnya.Tidur merupakan proses pembaikan tubuh (penyembuhan alami) yang sangat penting bagi kesihatan tubuh dan mental.   Kurang tidur boleh menimbulkan kekebalan tubuh menurun sehingga timbul pelbagai penyakit.   Oleh kerana itu, sangat penting bagi anda untuk meningkatkan kualiti tidur dengan Brainwave Pengaktifan Potensi Otak ini.

15. Menjaga keseimbangan hormon agar anda lebih sihat.

Otak adalah organ utama yang mengawal seluruh tubuh.   Otak mengeluarkan pelbagai bahan kimia yang disebut hormon untuk mencetuskan reaksi organ tubuh yang lain.   Boleh diibaratkan hormon itu sebagai penghantar perintah dari otak yang akan menuju ke organ sasaran tertentu agar organ tersebut berfungsi dengan sempurna.Pengeluaran hormon ini dipengaruhi oleh makanan dan keadaan fikiran seseorang.Keadaan fikiran yang stabil cenderung membuat hormon dalam tubuh stabil.Sebaliknya keadaan fikiran kacau akan mengganggu kesihatan tubuh dan mental.Dengan Brainwave Pengaktifan Potensi Otak , fikiran anda akan lebih stabil sehingga berpengaruh menstabilkan hormon dalam tubuh anda.   Hasilnya tubuh anda menjadi lebih sihat dan daya tahan tubuh terhadap penyakit lebih kuat.

16. Emosi lebih stabil dan terkawal.

Setiap orang tentunya ingin menjadi orang yang selalu tenang dan terkawal dalam semua keadaan.   Termasuk situasi di mana kita mendapatkan pengalaman / perlakuan tidak menyenangkan.   Namun kenyataannya ada beberapa orang yang sering terjebak dalam luapan emosi dan bertindak berlebihan, walaupun akhirnya menyesali perbuatannya.Jika anda merasa kesulitan mengawal emosi / perasaan anda, atau anda merasa emosi anda belum sepenuhnya stabil, Brainwave Pengaktifan Potensi Otak akan membantu anda menstabilkan gelombang otak anda sehingga anda lebih mudah mengawal emosi.Selain itu, anda juga tidak mudah terpengaruh atau terpancing untuk menjadi emosional.

Dan bagi anda yang sudah stabil emosinya, Brainwave Pengaktifan Potensi Otak akan membawa sensasi kedamaian yang luar biasa dalam kehidupan anda.   Beberapa orang bahkan melaporkan merasakan semacam penyatuan dengan alam semesta atau merasakan cinta terhadap sesama dan alam semesta yang indah serta sukar dijelaskan detailnya.

17. Mengatasi sakit kepala dan migrain.

Hasil kajian kami 75% sakit kepala dan migrain disebabkan oleh ketidakupayaan otak menangani beban fikiran.   Selebihnya 25% adalah sakit kepala yang disebabkan oleh penyakit.   Brainwave Pengaktifan Potensi Otak hanya berguna untuk mengatasi sakit kepala dan migrain yang disebabkan oleh beban fikiran.Terbukti banyak pengguna Brainwave Pengaktifan Potensi Otak yang dulu mengeluh sering sakit kepala atau migrain, namun setelah menggunakan Brainwave Pengaktifan Potensi Otak selama dua minggu, sakit kepala dan migrain tidak pernah muncul lagi.

Hal ini boleh terjadi kerana dengan peningkatan kemampuan otak anda, maka otak anda mampu menangani beban fikiran yang jauh lebih berat daripada sebelumnya.Sehingga seberat apapun beban fikiran dan stress yang anda alami, otak anda tetap sihat dan tetap kuat untuk menangani semuanya.

18. Menghilangkan stress dan agar anda tidak mudah stress.

Stress yang kami maksud adalah segala tekanan yang berasal dari masalah peribadi, masalah dengan persekitaran, orang tua, bos, tugas kerja, sekolah, hubungan cinta, suatu peristiwa atau dari mana sahaja yang membuat fikiran tidak tenang.   Dalam tahap tertentu, perasaan tertekan atau stress boleh membuat seseorang menjadi pemurung, kurang semangat, mudah sakit, bahkan menimbulkan kemurungan dan boleh mendorong seseorang untuk melakukan bunuh diri.   Sudah diketahui secara ilmiah dengan pengukuran EEG, bahawa seorang yang sedang stress gelombang otaknya didominasi oleh gelombang Beta Tinggi dan Gamma yang tidak teratur.   Dengan pengaktifan otak, otak boleh distimulasi untuk sentiasa menghasilkan gelombang otak yang lebih tenang ketika sedang terjaga, iaitu antara alpha dan beta yang teratur sehingga seseorang boleh tahan terhadap stress.

19. Membantu mengatasi kesulitan belajar bahasa.

Jika anda sedang belajar Bahasa Inggeris, Bahasa Inggeris, Bahasa Mandarin, Bahasa Jepun atau bahasa asing yang lain, maka anda boleh menggunakan Brainwave Pengaktifan Potensi Otak untuk meningkatkan kemampuan belajar bahasa anda.

Rangsangan gelombang otak dalam Brainwave Pengaktifan Potensi Otak akan merangsang otak anda agar lebih reseptif terhadap bahasa yang sedang anda pelajari.   Membantu mengembangkan kemampuan menulis dalam bahasa asing, bercakap dalam bahasa asing dan memahami perbualan dalam bahasa asing yang sedang anda pelajari.

20. Menunda penuaan otak.

Otak akan cepat menjadi tua dan berhenti berkembang apabila jarang difungsikan.Contoh nyata adalah anda boleh melihat para Pesara yang hanya duduk di rumah dan tidak punya kesibukan.   Kerana otak mereka jarang difungsikan, maka wajah mereka menjadi cepat kelihatan tua, kemampuan belajar, kemampuan berfikir dan kesihatan menurun secara drastik.   Berbeza dengan para pesara yang masih beraktiviti, mereka tetap kelihatan segar dan sihat. Nampaknya otak juga perlu "sukan" seperti tubuh agar tetap terjaga kesihatannya. Tentu saja sukan yang saya maksud bukanlah menggerakkan otot kepala, melainkan memberi stimulasi atau rangsangan agar otak tetap aktif.   Disinilah peranan penting Brainwave Pengaktifan Potensi Otak untuk menstimulasi otak agar semakin aktif.Mendengar Brainwave Pengaktifan Potensi Otak itu seperti memberi olah raga tambahan bagi otak anda agar awet muda.

Itulah diantara beberapa manfaat utama Brainwave Pengaktifan Potensi Otak .   Selain manfaat yang kami sebutkan di atas, tentu saja masih banyak manfaat lain yang akan anda dapatkan.   Intinya adalah Brainwave Pengaktifan Potensi Otak akan membantu meningkatkan kemampuan otak anda secara keseluruhan serta menjadi kesihatan otak anda.

REAKSI PENGAKTIFAN POTENSI OTAK

Ketika mendengar Brainwave Pengaktifan Potensi Otak , seluruh bahagian otak anda akan distimulasi dengan suara sehingga seluruhnya lebih aktif. Anda akan mendapat manfaat semakin aktifnya kemampuan otak anda. Dengar Brainwave Pengaktifan Potensi Otak setiap hari, maka anda akan mendapatkan high mental dan kesihatan fizikal yang lebih baik.

Ada pelbagai reaksi yang dialami pengguna Brainwave Pengaktifan Potensi Otak. Berikut ini pelbagai reaksi yang sering dialami para pengguna pada mendengar Brainwave Pengaktifan Potensi Otak :

Perasaan hangat di dalam kepala.
Rasa hangat menjalar ke seluruh tubuh.
Terasa ada getaran tenaga hangat yang mengalir dalam tubuh. Terutama di sepanjang tulang belakang, kedua-dua tangan dan kaki.
Seperti melihat kilatan cahaya beberapa saat setelah menutup mata.
Sensasi seperti kesemutan ringan yang selesa di tangan dan kaki.
Otak seperti "dipijat" dengan lembut sehingga menjadi rileks.
Merasakan bahagian otak anda menjadi lebih aktif.
Terasa gelombang bunyi bergema dalam otak anda.
Merasakan keadaan santai yang begitu dalam dan keselesaan.
Tubuh yang lemas, seluruh otot berehat dan rasa tidak mahu bergerak.
Merasa seperti melayang di udara.
Perasaan ringan seperti tanpa tubuh, hanya ada fikiran / kesedaran sahaja.
Tubuh seperti tertidur, tapi fikiran masih sedar sepenuhnya.
Terlepasnya beban fikiran dan beban perasaan.
Fikiran menjadi semakin waspada dan mudah untuk fokus.
Fikiran terasa bebas dan kepala terasa plong, terutama di bahagian atas kepala.
Imaginasi atau visualisasi menjadi tampak semakin jelas.
Munculnya kilasan-kilasan peristiwa yang pernah anda alami.
Rasa lepas dari stress kerana kesibukan sepanjang hari.
Merasakan inner peace atau kedamaian di dalam hati.
Seperti berada dalam terowong yang gelap.
Seperti melihat lampu atau lampu berkelip.
Terjadi gerakan mata yang cepat (Rapid Eye Movement) secara automatik.
Fikiran terasa melayang ke masa lalu atau pengalaman waktu kecil.
Munculnya kenangan-kenangan masa lalu yang menyenangkan dalam bentuk bayangan sekilas atau seperti mimpi.
Merasa utuh dan lengkap sepenuhnya.
Merasakan penyatuan dengan alam semesta.
Munculnya kedamaian dan kebijaksanaan yang tidak boleh dijelaskan.
Tiba-tiba muncul jawapan atau penyelesaian dari masalah yang anda hadapi.
Beberapa orang melaporkan kadang-kadang tangan, kaki atau kepalanya bergerak sendiri ketika mendengar Brainwave Pengaktifan Potensi Otak. Gerakan ini dirasakan seperti gerakan untuk membuang hal-hal negatif yang ada dalam tubuh.
Larut tertidur normal dengan sangat nyenyak dan bangun dalam keadaan yang segar sepenuhnya dan penuh semangat.

Dan berikut ini beberapa pengalaman yang mungkin langsung boleh anda rasakan selepas mendengar Brainwave Pengaktifan Potensi Otak :

Merasa lebih waspada dari biasanya.
Keadaan di mana anda lebih mudah mengawal fikiran dan perasaan anda.
Anda menjadi lebih mudah konsentrasi dan fokus dalam masa yang lama.
Proses berfikir menjadi lebih lancar.
Badan dan fikiran menjadi lebih segar. Tidak mudah lelah.
Merasa lebih bahagia dan lebih percaya diri.
Berdamai dengan diri anda dan kehidupan yang sedang anda alami.
Tumbuhnya perasaan cinta pada diri, pada sesama dan pada alam semesta.
Meningkatnya kesabaran dan pengertian terhadap orang lain.

Selain itu, manfaat-manfaat Brainwave Pengaktifan Potensi Otak yang telah kami sebutkan di website ini juga dirasakan oleh pengguna Brainwave Pengaktifan Potensi Otak .

Kadang kala, beberapa orang yang sebelumnya mempunyai emosi negatif yang terpendam boleh jadi merasakan kesan yang kurang selesa seperti perasaan letih, merasa asing dengan persekitaran dan perasaan bergejolak.   Namun hal ini biasanya hanya berlangsung selama 3-4 hari pada waktu pertama kali anda menggunakan Brainwave Pengaktifan Potensi Otak .   Perasaan kurang selesa tersebut merupakan reaksi pengeluaran dan pembersihan emosi negatif yang menghalang pembangunan diri anda.

Apa yang kami sebutkan di atas hanyalah beberapa pengalaman yang kami perhatikan dan banyak dilaporkan oleh pengguna Brainwave Pengaktifan Potensi Otak .   Pengalaman setiap orang ketika mendengar Brainwave Pengaktifan Potensi Otak biasanya berbeza-beza, walaupun banyak persamaan.

QUANTUM MP

Anugerah Agung Quantum Mind Programming

Quantum Mind Programming adalah kaedah pengaturcaraan fikiran yang menggunakan stimulasi gelombang otak (Brainwave Entrainment) sebagai media induksi untuk mencapai keadaan fikiran yang reseptif (keadaan theta), dan kemudian dilanjutkan dengan memprogram semula minda separa sedar dengan teknik-teknik tertentu sesuai dengan tujuan atau masalah.

Jika otak diibaratkan sebagai komputer dan fikiran adalah satu program yang dipasang di dalam komputer, maka Quantum Mind Programming adalah satu cara untuk meng-pasang fikiran positif ke otak dan juga menghapuskan fikiran negatif dari otak.

Anda tentu tahu, bahawa kualiti hidup seseorang sangat bergantung dengan kualiti fikirannya.   Fikiran negatif menyebabkan kita pesimis, sedangkan fikiran positif memunculkan semangat dan optimis.   Orang berjaya punya pola fikir kejayaan, sedangkan orang gagal punya pola fikir kegagalan.

Masalahnya ialah, walaupun anda tahu bahawa fikiran menentukan kualiti hidup, anda tidak boleh dengan mudah menukar fikiran anda sendiri.   Mungkin anda sedar bahawa sekarang ini anda merasa perlu "membenahi" fikiran anda.   Namun anda tidak tahu atau belum bertemu cara yang berkesan.

Untuk itulah, kami memperkenalkan Quantum Mind Programming yang dibangunkan dari Hypnotherapy dan Neuro Linguistic Programming.   Dari sekian banyak kaedah pengaturcaraan fikiran, Quantum Mind Programming merupakan kaedah yang sangat berkesan dan sangat mudah dilakukan oleh sesiapa.
 
Sigmund Freud, seorang tokoh psikologi terkemuka mengatakan bahawa sebahagian besar perilaku manusia dipengaruhi oleh Fikiran bawah sadarnya.Kekuatan fikiran bawah sedar mempengaruhi sebanyak 88% dari tindakan kita, sedangkan kekuatan fikiran sedar hanya berpengaruh sebanyak 12%.

Banyak orang berjuang untuk berubah atau berjuang untuk berjaya dengan kerja keras, namun tidak kunjung berjaya.   Itu kerana mereka tidak tahu bagaimana menggunakan kekuatan fikiran bawah sedar.   Sebenarnya fikiran kita terdiri daripada 4 level kesedaran, yang mana setiap level-nya mempunyai fungsi penting yang tidak terpisahkan.

Fikiran adalah pusat kesedaran yang memproses pemikiran, idea, persepsi, perasaan dan menyimpan pengetahuan serta memori.   Sebagaimana otak yang terdiri beberapa bahagian, fikiran juga terdiri daripada empat level atau empat peringkat.   Empat level fikiran itu adalah:

1. Fikiran Tidak Sedar (Unconscious Mind)

Fikiran Tidak Sedar adalah fikiran yang sudah ada sejak anda dalam kandungan.Fikiran Tidak Sedar terhadap pada semua mahkluk hidup, termasuk tumbuhan, binatang dan manusia.   Ini adalah fikiran yang berfungsi untuk menetapkan proses kehidupan benda hidup.   Fikiran tidak sedar mempunyai dua fungsi utama iaitu: Mempertahankan kehidupan dan memelihara keturunan.   Jika anda mengenal orang yang terlalu takut mati, takut sakit, takut miskin atau tidak boleh mengawal nafsu seks-nya, maka itu ertinya orang tersebut belum boleh menguasai fikiran tidak sedarnya.

2. Fikiran Bawah Sedar (Subconscious Mind)

Fikiran Bawah Sedar adalah fikiran yang terbentuk dari pengalaman hidup.   Isinya adalah rakaman mengenai apa yang dirasakan, didengar dan dilihat seseorang mulai sejak dalam kandungan.   Fikiran bawah sedar membentuk keperibadian, identiti diri, keyakinan, kebiasaan, sifat dan tingkah laku.   Fikiran Bawah Sedar juga merupakan gudang ingatan sejak masa kecil hingga masa kini.   Bahkan memori yang sudah dilupakan secara sedar, masih boleh dimunculkan lagi apabila seseorang boleh membuka fikiran bawah sedarnya.   Jika anda mengenal ada orang yang punya mental block, yakin bahawa dirinya tidak mampu, tidak boleh mengubah kebiasaan buruk atau fanatik terhadap keyakinannya, itu ertinya dia terbelenggu oleh fikiran bawah sedarnya sendiri.

3. Fikiran Sedar (Conscious Mind)

Fikiran sedar merupakan pusat dari logik, kehendak, kemampuan menganalisa, perancangan dan mencipta alasan.   Inilah bahagian yang membezakan manusia dengan haiwan dan binatang.   Ketika fikiran sedar seseorang selaras dengan kehendak bawah sedar, maka tidak akan berlaku masalah.   Namun bila berlaku konflik antara fikiran sedar dan bawah sedar, maka pelbagai persoalan boleh muncul.   Bukan hanya soal kesihatan fizikal yang terganggu kerana konflik fikiran, kesihatan mental dan kejayaan seseorang juga sangat dipengaruhi keselarasan fikiran sedar dan bawah sedar.

4. Fikiran Super sedar (Superconscious Mind)

Fikiran Supersedar merupakan pusat kebijaksanaan dan kerohanian.   Dalam fikiran super sedar hanya ada kedamaian, cinta, kebahagiaan dan kebijaksanaan dalam memandang segala sesuatu.   Inilah level fikiran yang ingin dicapai para pencari spiritual dari pelbagai agama.   Banyak orang bermeditasi, beribadah, bertapa, melakukan zikir, thariqoh dan sebagainya untuk mendapatkan "pencerahan" yang sebetulnya adalah tercapainya fikiran super sedar.

Cara kerja fikiran anda sangat mirip dengan komputer.   Anda boleh memasang program ke komputer.   Dan jika anda sudah tidak memerlukan program itu lagi, anda boleh memadamnya.   Selain boleh dipasang dan uninstall dengan sengaja, komputer juga boleh terkena program negatif yang kita kenal dengan nama "virus komputer".

Fikiran anda pun demikian.   Ketika anda masih bayi, fikiran anda ibarat komputer baru yang belum dipasang program apa-apa.   Kemudian anda mula mendengar, melihat dan merasakan segala sesuatu yang ada di sekitar anda.   Saat itulah fikiran anda mula diprogramkan oleh segala kejadian yang anda dengar, lihat atau rasakan.

Sengaja atau tidak, fikiran anda telah diprogramkan ke oleh orang-orang di sekitar anda, oleh lingkungan, oleh acara televisyen yang anda tonton, oleh maklumat yang disampaikan orang lain, oleh buku yang anda baca dan oleh media masa yang anda percaya beritanya. Segala maklumat yang masuk ke fikiran anda dan semua pengalaman hidup yang pernah anda lalui memprogram fikiran anda sehingga anda menjadi seperti sekarang ini.   Sedarilah bahawa kebiasaan, keperibadian, perilaku, persepsi dan keyakinan yang anda miliki sekarang ini adalah hasil pengaturcaraan dari lingkungan anda.

Masalahnya ialah tidak semua program yang kita terima dari persekitaran merupakan program yang baik.   Dan kadang tanpa kita kehendaki kita pun mendapatkan pengalaman buruk sehingga menimbulkan "virus fikiran" yang selalu menggangu kita.   Untuk itulah kita memerlukan Quantum Mind Programming untuk menghilangkan "virus fikiran" yang diprogramkan di fikiran kita tanpa kita kehendaki.

Selain diprogramkan oleh lingkungan, fikiran anda juga boleh diprogramkan oleh selftalk.   Apa itu selftalk?   Selftalk adalah kata-kata dalam hati yang sering anda ucapkan pada diri anda sendiri.   Selftalk boleh positif mahupun negatif.   Contoh selftalk positif adalah ketika dalam batin anda bercakap "Saya adalah orang yang percaya diri dan pandai berkomunikasi" atau "Saya memang sedang susah sekarang, namun saya yakin semua akan berubah apabila saya berusaha keras".

Sedangkan contoh selftalk negatif adalah apabila anda menggerutu dalam hati "Mengapa nasib saya selalu sial?", "Hidup memang perjuangan", "Bagaimana jika saya gagal?", "Saya memang pengecut dan bodoh" dan sebagainya.   Jika seseorang sering mengucapkan selftalk negatif, maka hidupnya cenderung menjadi semakin susah kerana fikirannya dipenuhi oleh program-program negatif yang menghalang kemajuan peribadi.

Selftalk negatif juga punya kecenderungan untuk bertahan dan muncul secara automatik apabila sudah diprogramkan di fikiran bawah sedar.   Itulah sebabnya mengapa banyak orang yang cuba menghilangkan selftalk negatifnya (fikiran negatifnya) namun mengalami kesukaran.   Untuk itu, anda memerlukan Quantum Mind Programming untuk mengatasi selftalk negatif yang sudah mengakar kuat di bawah sedar anda.

Orang dewasa umumnya mampu menolak pengaruh daripada.   Namun ketika kita masih kecil, kita sama sekali tidak mampu menolak pengaruh daripada kita.   Dan pada masa kanak-kanak itulah biasanya suatu program negatif mula tertanam di fikiran anda.   Jika sekarang anda mempunyai masalah yang berkaitan dengan fikiran, perasaan atau perilaku, boleh jadi masalah itu merupakan kesan daripada program negatif yang tertanam sejak kecil dan program itu menjadi semaki kuat seiring bertambahnya usia anda.

Quantum Mind Programming berkerja sebagai cara untuk menghapuskan program negatif sekaligus memasang program positif yang akan membuat anda lebih baik dari sebelumnya.   Dengan Quantum Mind Programming, anda boleh menghilangkan segala hal buruk yang ingin anda hilangkan dari fikiran, perasaan dan perilaku anda.   Dengan Quantum Mind Programming, anda boleh menanamkan fikiran, perasaan dan kelakuan baru yang lebih baik.

Dalam Brainwave Pengaktifan Potensi Otak , Quantum Mind Programming merupakan terapi pelengkap yang tidak kalah pentingnya dengan Sound Therapy dan Terapi Gelombang Otak.Dalam setiap Brainwave Pengaktifan Potensi Otak Anda miliki, selain anda mendapatkan file audio mengandungi terapi bunyian dan terapi gelombang otak, terdapat juga satu folder khusus untuk Quantum Mind Programming.   Dalam folder tersebut terdapat 2 jumlah gambar, iaitu:

File Audio Brainwave Entrainment untuk menstimulasi otak anda agar menghasilkan gelombang otak theta yang dominan.   Rangsangan akan membantu anda memasuki keadaan santai mental yang diperlukan untuk proses pengaturcaraan semula fikiran.   Banyak orang meyakini bahawa gelombang otak theta adalah tanda bahawa fikiran bawah sedar kita terbuka untuk menerima perubahan.

File PDF Panduan Amalan Quantum Mind Programming sesuai dengan tujuan atau faedah Brainwave Pengaktifan Potensi Otak yang kami hasilkan.   Panduan amalan satu brainwave dengan brainwave lain pastinya berbeza kerana setiap masalah punya cara pengendalian yang berbeza.

Untuk melakukan Quantum Mind Programming, anda tinggal mendengar file Audio dengan speaker atau headphone selama 5-10 minit sambil menutup mata dan membiarkan diri anda rileks.   Anda tidak perlu berusaha konsentrasi atau mengosongkan fikiran.   Secara semulajadi anda akan masuk keadaan theta.Kemudian anda melakukan "proses pengaturcaraan fikiran" sesuai panduan.

Sudah dibuktikan oleh beratus-ratus orang, bahawa Quantum Mind Programming Anugerah Agung sangat berkesan dalam memasukkan program fikiran positif ke otak anda.Beberapa orang yang telah mencuba self hipnosis (hypnotherapy kepada diri sendiri) mengakui bahawa Quantum Mind Programming lebih berkesan berbanding self hipnosis yang sudah dilakukannya selama bertahun-tahun.

Kebanyakan kaedah pengaturcaraan yang gagal adalah kerana anda diharuskan untuk konsentrasi, fokus atau mengosongkan fikiran.   Padahal boleh jadi anda termasuk orang yang susah konsentrasi dan susah mengosongkan fikiran.   Oleh kerana itu, salah satu kelebihan Quantum Mind Programming adalah kaedah ini tidak memerlukan konsentrasi dan anda tidak perlu mengosongkan fikiran.

Kesimpulannya : Quantum Mind Programming sangat mudah dipraktikkan dan sesuai untuk sesiapa tanpa terkecuali.   Bahkan untuk anda yang susah konsentrasi, susah mengosongkan fikiran atau dihukum susah memasuki keadaan luar biasa, Quantum Mind Programming tetap sesuai untuk anda.

MAKLUMAT PENTING : Dalam terapi Brainwave, kaedah utamanya adalah penerapan teknologi Sound Therapy dan Brainwave Entrainment untuk menstimulasi otak.Sedangkan Quantum Mind Programming merupakan kaedah pelengkap apabila diperlukan.   Oleh kerana itu, Quantum Mind Programming hanya ada dalam Brainwave jika perlu.   Dalam kata lain, tidak semua Brainwave didalamnya terdapat Quantum Mind Programming.

Terapi Brainwave Pengaktifan Potensi Otak Anda Agar Lebih Aktif dab Berfungsi Secara Optimum