Laman Utama
Terapi Pusat Rawatan Madinatul Asrar

RAHSIA PEMBUKAAN JUZ DIRI MADINATUL ASRAR

SATU-SATUNYA PROGRAM LUARBIASA RAHSIA MENGAKTIFKAN POTENSI DIRI LUARBIASA TERCEPAT DAN TERHEBAT UNTUK ANDA

RAHSIA ANUGERAH AGUNG SIRRUL HAQ THERAPY (QURANIC TECHNOLOGY)

ISLAMIC SPIRITUAL ENERGY HEALING THERAPHY

(TERAPI ILAHIYAH MELALUI PEMBACAAN AL-QURAN DAN DOA) 

PERTAMA SEUMPAMANYA DI MALAYSIA DAN SATU-SATUNYA AKADEMI SPIRITUAL YANG MEMPERKENALKAN METHOD MEMBUKA RAHSIA JUZ DIRI BERDASARKAN TARIKH LAHIR DENGAN RUMUS MATEMATIK YANG BERSUMBER DARI AL-QUR'AN, JAMINAN KAMI DI ANUGERAH AGUNG METHOD KAMI LAIN DARI YANG LAIN DAN MERUPAKAN KAEDAH PEMBERDAYAAN SEBENAR POTENSI DIRI SESEORANG KE TAHAP MAKSIMUM, MAAF PROGRAM INI KHUSUS UNTUK MUSLIM SAHAJA!!!

SETIAP MANUSIA MEMILIKI JUZ DAN SURAHNYA DALAM AL QUR'AN

 

SIRRUL HAQ

RAHSIA PEMBUKAAN JUZ DIRI

Saya Dr.Mohamad Rizal Bin Rosdi Ph.D menyediakan Perkhidmatan Konsultan berkenaan laporan lengkap JUZ DIRI ANDA beserta analisis potensi diri dan karakter diri anda.

Persyaratan Khusus:

Sila kirimkan data peribadi anda :

Nama lengkap

Tarikh Lahir

photo diri

ke email masterrizal9000@yahoo.com, atau datang langsung ke Pusat Rawatan Madinatul Asrar, sebelumnya Sila hubungi 012-8802035 (hotline)untuk temujanji dan mengetahui caj perkhidmatan Konsultan Spiritual dan saya akan memberikan informasi JUZ DIRI dan SURAT dalam AL QUR'AN yang sesuai dengan POTENSI DAN KARAKTER diri ANDA).

Anda akan menerima laporan dalam teks berwarna, vcd,dll.

INFO :

Dr.Rizal merupakan Perintis Pertama di Malaysia yang memperkenalkan method membuka juz diri dengan rumus matematik yang bersumber dari Al-Qur'an.

PERHATIAN :

ANUGERAH AGUNG SPIRITUAL DEVELOPMENT CENTRE & PUSAT RAWATAN MADINATUL ASRAR TIDAK PERNAH MELANTIK MANA-MANA PIHAK ATAU WAKIL UNTUK MELAKUKAN TERAPI TEKNOLOGI AL-QUR'AN, PEMINAT HARUS DATANG LANGSUNG ATAU BOLEH SECARA JARAK JAUH DENGAN TERUS MENGHUBUNGI DR.MOHAMAD RIZAL BIN ROSDI PH.D, SETIAP ORANG MEMPUNYAI JUZ DIRI DAN SURAH AL QUR'AN YANG BERBEZA DAN PEMESAN AKAN MENERIMA IJAZAH DZIKIR AYAT-AYAT TERTENTU BERDASARKAN POTENSI DAN KARAKTER INDIVIDU.

MANFAAT ANUGERAH AGUNG THERAPY SIRRUL HAQ

QURANIC TECHNOLOGY

Untuk pengamal istiqamah ada beberapa manfaat :

KESIHATAN

a) Meningkatkan fizikal dan stamina seseorang pengamalnya

b) Tidak sakit & letih sepanjang hidup..InsyaAllah...

c) Penyembuhan diri sendiri secara bertahap

d) Melancarkan peredaran darah

e) Menguatkan organ-organ tubuh (Saraf, usus, jantung, otak,paru-paru dll)

f) Mengurangkan darah tinggi

g) Membantu penyembuhan orang lain

h) Menjurus kepada spiritual ( Kerohanian )

MENGENAL DIRI SENDIRI

a) Potensi diri yang belum muncul akan nampak & berkembang pesat

b) Kelebihan diri yang belum kelihatan juga akan muncul

c) Mengetahui juga kelemahan diriyang sedia ada mahupun yang akan muncul sepanjang pengamalan THERAPY SIRRUL HAQ QURANIC TECHNOLOGY

d) Meningkatkan ghairah hidup/semangat hidup diri individu pengamal itu sendiri

e) Sebagai keselamatan bersifat umum & khusus

f) Membawa kepada ketenangan yang HAKIKI

g) Meningkatkan kecerdasan ESQ

h) Benteng diri sendiri daripada perkara-perkara tidak baik mahupun niat jahat mahkluk-makhlukNya

Satu program Agung yang membantu ANDA untuk mencapai kebahagiaan, kesihatan, kekayaan dan kejayaan hidup yang sebenar. Tidak seperti program-program lain, dengan menyertai Program Rahsia Juz Diri ini, anda akan mendapat laporan lengkap untuk menganalisis kekuatan, kelemahan diri ,mengetahui potensi dan karakter bagi membina strategi peningkatan potensi dari segi kerjaya, perniagaan, perhubungan dan kehidupan secara Teknologi Al-Qur'an!!!

"Jika Anda Tahu Rahsia Ini - Kekayaan, Kebahagiaan, Kesihatan, Kesuksesan - Semua Yang Anda Inginkan Akan Menjadi Milik Anda!"

Insya Allah dengan THE POWER OF QUR'AN (Kemukjizatan Al-Qur'an) seluruh masalah anda akan dapat diselesaikan/diatasi kerana SIRRUL HAQ QUR'ANIC POWER adalah solusi yang terbaik !

THE POWER OF QUR'AN (Kemukjizatan Al-Qur'an) adalah sebuah rumusan terapi yang berasaskan pada JUZ Al-Qur'an yang sangat  canggih dan mustajab.

Dengan mengikuti program ini maka anda akan diberitahu apa JUZ AL-QUR'AN diri anda, dan Setelah JUZ AL-QUR'AN diri anda dibuka dan juga dengan pengamalan JUZ AL-QUR'AN dir i anda secara istiqomah(terus-menerus), Insya Allah anda akan mendapatkan berbagai manfaat, dengan izin dan rahmat Allah,Di antaranya:

Rahsia Agung Kekayaan!

Apakah Anda mahu meningkatkan sisi finansial Anda? Tingkatkan kemakmuran dan kekayaan Anda dengan informasi JUZ DIRI dan SURAH dalam AL QUR'AN yang sesuai dengan POTENSI DAN KARAKTER diri ANDA . Pelajari proses luar biasa untuk menghasilkan kekayaan yang diinginkan, bahwa Anda boleh menjadi kaya! Temukan hidup Anda di rumah impian Anda, berwisata ke tempat-tempat eksotik dunia, memandu kereta impian Anda! Belajar bagaimana keluar dari hutang dan mulai menikmati rezeki yang berlimpah ruah dan mewah! 

Rahsia Agung Kesihatan!

Rahsia dari kehidupan yang harmoni - termasuk kesihatan. Anda akan mendapatkan inspirasi dari orang-orang yang mengalami mukjizat penyembuhan sendiri . Aplikasikan Rahsia Juz Diri agar hidup Anda penuh vitaliti, penuh energi dan kesihatan optimum mulai saat ini juga

Rahsia Agung Hidup Anda!

Informasi Rahsia Juz Diri Anda akan mengungkapkan bagaimana menemukan jati diri Anda yang sebenarnya dan potensi Anda sebagai manusia . Anda adalah manusia yang mampu, memiliki dan berbuat APA SAJA yang dapat difikirkan... Anda hanya perlu tahu caranya yang sangat mudah dengan mengamalkan Juz Diri anda 1 kali sahaja dalam seminggu.

Rahsia Kehidupan!

Informasi Rahsia Juz Diri Anda memungkinkan Anda mewujudkan kehidupan yang benar-benar Anda inginkan . Anda dapat hidup dalam kelimpahan, kebahagiaan, penuh cinta, sihat dan berkecukupan. Begitu Anda mengetahui Juz Diri Anda, Anda akan mendapatkan jalan menuju perwujudan keinginan hati Anda.Buktikan keampuhannya

The Law of Attraction : Hukum Ketertarikan

Informasi Rahsia Juz Diri Anda telah menjadi suatu fenomena ketika orang yang tahu memberitahukan kepada teman dan keluarganya yang lain agar segera mendapatkan Informasi Rahsia Juz Diri mereka. sekarang Anda telah menariknya ke dalam hidup Anda. Anda telah menggunakan Hukum Ketertarikan alam semesta tanpa Anda sedari , Rahasia yang akan merubah hidup Anda selamanya.

Setelah mendapatkan Terapi Juz Diri ini, SAYA JAMIN ANDA AKAN MEMBERITAHU KEPADA TEMAN/KELUARGA ANDA (Terapi Teknologi Al-Qur'an ini juga sangat berharga sebagai ikhtiar untuk membantu teman/keluarga/partner Anda tercinta). Anda akan terkilas balik akan kenyataan hidup Anda, dan bertanya-tanya mengapa rahasia ini tidak Anda dapatkan sebelumnya ?

Semua sudah tersedia bagi Anda untuk mulai mengaplikasikan Informasi Rahsia Juz Diri Anda untuk mencapai tujuan hidup Anda. Apa yang Anda cita-citakan dan Anda inginkan, saat ini sudah ada petunjuk jalan!

Inner Beauty

Memancarkan innerbeauty , Meningkatkan kepercayaan diri. Secara automatik mengikis sifat kurang percaya diri.

Wajah dan seluruh badan memancarkan aura yang mempesona.

Wajah terlihat lebih menawan, semakin tampan/cantik.

Wajah tampak segar dan gembira, sehingga menyenangkan setiap orang yang memandang.

Senantiasa disenangi dan disegani dalam pergaulan.

Dapat mengakses kekuatan serta keberkahan Ayat dan Surah-Surah Al-Qur'an

Anda akan mampu mengakses kekuatan serta keberkahan dari Ayat-Ayat dan Surah Al-Qur'an untuk pelbagai tujuan positif (1001) hajat yang baik-baik dan sangat bermanfaat untuk menajamkan keilmuan yang dimiliki.

Kekuatan penyembuhan (Quranic Healing) untuk menolong diri sendiri atau orang lain

Membersihkan tubuh dari segala energi negatif, atau jiwa-jiwa mati yang mungkin bersemayam dalam tubuh tanpa dis e dari, termasuk memusnahkan semua ilmu hitam atau kekuatan jin jahat yang telah menyatu dalam tubuh(termasuk saka keturunan dll). Dapat membersihkan berbagai limbah energi negatif dalam tubuh fi z ik, mental, dan sp i ritual yang dapat membantu dalam proses peningkatan kualit i IQ (Intelligencia Question) dan ESQ (Emotional Sp i ritual Question) sehingga berguna dalam pengambilan keputusan yang benar dalam setiap tindakan dan f ikiran (ketajaman insting). Meningkatkan kebijaksanaan hati dan f ikiran dalam memecahkan setiap persoalan hidup yang dihadapi.

Keselamatan

Ikhtiar keselamatan atas serang an fi z ik al dan metafi z ik dan kecelakaan. Tubuh akan au tomati k terlapisi energi haq ini meminim um kan bahaya cedera dari serangan senjata tajam dan senjata api serta benturan, gesekan , tusukan benda keras ketika terjadi kecelakaan yang tidak diduga . Ilmu keselamatan (Self Protection) bila dan dimana saja berada baik dalam perjalanan darat, laut, udara ma h upun hanya di rumah saja.

Menarik Rezeki dari segala Penjuru Alam

Manfaat amalan ini adalah kekayaan dan rezeki melimpah ruah tanpa susah payah.Di beri kemudahan yang tak terkira dalam sebarang urusan umpamanya soal kerezekian.

Bagi ahli perniagaan yang mengalami kebangkrupan dalam bisnes,Insya Allah dengan pengamalan Juz Diri masing-masing,usaha perniagaan anda akan kembali pulih dan lancar dan sukses.

Bagi yang menganggur akan segera mendapat pekerjaan,bagi yang diberhentikan dari jawatan,dibuang kerja dan sebagainya akan cepat mendapat pekerjaan baru yang bersesuaian dengan dirinya.

Kemakmuran-Mengembangkan potensi jalur kerezekian dari segala arah,mempelancar usaha serta memperbaiki sumbatan / halangan rezeki yang diakibatkan oleh pola hidup negatif mahupun intervensi dari pihak luar. Menguasai teknik kemakmuran secara mudah,cepat,tepat dan efisien tanpa harus meminta bantuan kepada orang lain,jin sehingga tercapai keberkahan dan kesejahteraan hidup sepanjang masa.

Meningkatkan Kecerdasan minda/otak ke tahap optimum

Memantapkan akti viti neuron & sel syaraf otak , menyeimbangkan fungsi Otak Kanan dan Kiri, mengoptim um kan fungsi kecerdasan IQ, EQ, SQ

Rekonstruksi neuron-neuron & syaraf-syaraf otak , hingga mendatangkan berbagai ilmu-ilmu yang bermanfaat, pengetahuan, serta wawasa yang luas…Mempermudah dalam mempelajari & memahami sesuatu.

Untuk meningkatkan berbagai Kecerdasan Intelektual (IQ) dan Emosional (EQ).

Membangkitkan dan menumbuhkan Nur Ahlaqul Karimah

Untuk meningkatkan, memperbesar, memperluas wawasan & pengetahuan tanpa batas hingga menjadi manusia yang penuh manfaat, menjadi manusia yang Soleh/Soleha h . Membangkit k an dan Menumbuhkan Nur Akhlaqul Karimah (Budi Pekerti yang Luhur, sifat-sifat, tingkah laku, perbuatan, ucapan, pemikiran dan kebiasaan yang Baik).

Membangkitkan & mengaktifkan semua kepekaan

Membangkitkan & mengaktifkan semua kepekaan yang ada dalam diri (kepekaan gerak, rasa, energi, batin, mata batin, dll) yang positif & bermanfaat bagi diri manusia guna menunjang kehidupannya.

Meningkatkan Derajat/pangkat/karier

Memancarkan sifat kepemimpinan dan daya tarik pemimpin (karisma) sehingga selalu dimuliakan, disegani dan dihormati. Dengan demikian Anda mudah mempengaruhi orang lain, mampu mempertahankan atau naik jabatan

Dicintai dan disenangi oleh semua orang

Dicintai dan disayang oleh semua orang sehingga menghindarkan diri dan keluarga dari permusuhan, kebencian dan fitnah.

Meluluhkan hati orang yang marah/benci menjadi sayang kepada Anda.

Dengan semua daya tarik Anda, akan memudahkan dalam bidang pekerjaan. Anda mudah melobi, dipercaya dalam kerjasama bisnes, melamar pekerjaan, meminjam modal dan sebagainya.

Kebahagian rumah tangga

Menundukkan pasangan yang berwatak keras dan sulit sekali di atur.

Menghindarkan suami/isteri dari perselingkuhan.

Menghindarkan diri dan keluarga dari permusuhan, kebencian dan fitnah.

Melanggengkan hubungan cinta (pernikahan). Pasangan selalu setia, selalu ingin dekat dengan Anda dan tidak pernah bosan.

Menghilangkan kesialan dalam percintaan

Menghilangkan kesialan dalam percintaan. Sangat tepat untuk Anda yang sering putus cinta, di k hianati kekasih /suami atau susah mendapatkan pasangan hidup . Nasib Anda dalam percintaan segera berubah, mudah bertemu jodoh, selalu romanti k dan bahagia.

Melunakkan hati calon mertua, orang tua dan semua anggota keluarga yang tidak menyetujui hubungan cinta Anda .

Untuk Kewibawaan Agung

Memancarkan sifat kepemimpinan dan daya tarik pemimpin (karisma) sehingga selalu dimuliakan, disegani dan dihormati. Dengan demikian Anda mudah mempengaruhi orang lain, mampu mempertahankan atau naik jabatan.

Menundukkan bawahan yang tidak patuh.

Musuh, lawan atau orang yang punya masalah dengan Anda menjadi takut, tunduk, menghormati Anda.

Membuat orang ketakutan "seluruh badannya bergetar" dan tidak berani melawan hanya dengan bentakkan atau gertakan.

Memerintah orang dengan halus, tapi tetap dipatuhi. Tidak ada rasa terpaksa bagi orang yang melakukan perintah Anda.

Meluluhkan hati atasan yang suka marah-marah dan menundukan bawahan yang tidak patuh.

Memudahkan proses penagihan hutang, membuat orang jadi segan untuk menunda-nunda membayar hutang.

Kemustajaban doa

Doa jadi mustajab dan terkabul segala hajat, mendapat kebahagiaan dunia akhirat

Melalui Daya energi haq pengamalan Juz Diri masing-masing,anda dapat mewujudkan segala hajat keinginan agar menjadi kenyataan, apapun permintaan anda ,maka dengan ajaib Daya kekuatan haq akan mewujudkannya secara ghaib,sekaligus anda dapat menyelesaikan 1001 macam masalah /problem kehidupan secara cepat dan tepat (usaha, karier, kerezekian, pelarisan, jodoh,asmara, kewangan, hutang, kekayaan dan sebagainya).

Manfaat Lainnya:

Ketenangan batin, hati lapang, tidak mudah marah.

Meningkatkan daya fikir positif.

Meningkatkan daya ingatan dan kreativiti.

Anda akan semakin bijaksana dalam menyikapi segala persoalan hidup.

Mengurangi dan mengatasi stress kerja. Anda akan menjadi sangat tenang dan sangat santai dalam mengatasi berbagai masalah.

Cerdas dalam berfikir dan menyelesaikan dengan cepat terhadap segala masalah.

Membuka fikiran dan hati hingga Anda mudah menguasai segala macam ilmu, termasuk ilmu spiritual.

Sesuai untuk artis dan yang sering tampil di depan public seperti presenter, penyanyi, pemimpin, pejabat dan lain-lain.

Menjaga jabatan anda agar tidak mudah di jatuhkan oleh saingan anda.

Menang dalam perkara/kes hukum dengan damai, juga masih banyak rahsia dan khasiat yang tidak di sebutkan. Semuanya tidak lepas dari izin Allah SWT, kekuatan dan kekuasaanNya adalah milikNya.

Program ini khusus ditujukan oleh individu-individu yang sedang menghadapi masalah-masalah yang berat dan juga Individu-individu yang telah atau hendak membuka pusat rawatan/healing centre, pengamal / praktisi ilmu hikmah untuk meningkatkan kekuatan energi penyembuhan berlipat kali ganda ,sangat bermanfaat buat mereka yang bergelar usahawan, pengarah syarikat, ahli lembaga pengarah koperasi-koperasi, eksekutif, pegawai kerajaan, pekerja swasta dari peringkat bawahan hinggalah ke peringkat pengarah, profesional dari pelbagai bidang seperti doktor, peguam, jurutera serta individu-individu lain termasuk pesara, surirumah dan para pelajar peringkat Universiti/Kolej yang berminat untuk mengenal pasti serta meningkatkan potensi diri mereka melalui konsep Juz Berbasis Hitungan.

BUKAN SETAKAT ILMU PENGETAHUAN DI DALAM AL-QURAN DAPAT DIGALI BAHKAN TERDAPAT KEKUATAN SUPRANATURAL YANG LUAR BIASA..

Apakah Anda Bersedia Mengubah kehidupan Anda
Mencapai Kekayaan, Kebahagian, Kesihatan, Kesuksesan
Yang Anda Impikan?

Tahukan Anda ... mendapatkan hidup yang berbahagia, mencapai cita-cita dan impian serta memenuhi semua keinginan Anda adalah hal yang mulai. Jika Anda mengetahui Juz dan Surah Anda Dalam Al-Qur'an,   Bagi yang Memahaminya Maka Jalan Keberhasilan Terbuka Luas Baginya mempelajari bagaimana menjalani hidup ini dalam kelimpahan, wang, kebahagiaan, kesihatan dan kesembuhan dan bebas dari sebarang masalah akan datang kepada Anda tanpa halangan. Jika Anda tidak tahu Rahsia Juz Diri ini, hidup ini hanyalah kehidupan berat dan penuh perjuangan yang sangat panjang, Anda harus bekerja keras setiap hari.

Sekarang waktunya Anda tahu mengapa orang lain boleh menghasilkan kekayaan yang puluhan kali lebih besar dari Anda. Dan Anda tahu itu tidak disebabkan kerana mereka lebih pintar atau bekerja 10x lebih keras, juga bukan kerana mereka beruntung.

Banyak orang yang harus bekerja puluhan tahun, baru menyedari bahawa inilah sebenarnya jalan hidup yang sebenarnya. Bahkan tidak sedikit orang yang hingga akhir hayatnya masih saja tidak menjadi siapa-siapa, hidup dalam kesusahan dan perjuangan. Jangan lakukan kesalahan yang sama! jika Anda bersedia membuat perbezaan dalam hidup Anda untuk Anda dan keluarga, katakan cukup pada semua alasan-alasan membebani Anda, yang jelas BERTINDAKLAH!

SETIAP MANUSIA MEMILIKI JUZ DAN SURATNYA DALAM AL QUR'AN

Bagi yang Memahaminya Maka Jalan Keberhasilan Terbuka Luas Baginya

B anyak diantara Kita yang menc u ba untuk menggali lebih dalam lagi mengenai Kandungan Al Qur'an dan berbagai manfaatnya yang sangat luarbiasa.

Banyak juga diantara Kita yang terpaku kepada kaedah-kaedah dan penghayatan secara "letterlek" menjalankan secara fanatik apa-apa yang tertulis di Al Qur'an tanpa melakukan pengkajian dan penghayatan yang lebih mendalam, iaitu apa sebetulnya yang dimaksud dan tersirat di ayat-ayat Al Qur'an tersebut.

Padahal Allah SWT telah menyampaikan kepada Kita semua bahawa setiap ayat, setiap surat di Al Qur'an mengandung berbagai keilmuan.

Ketika Rasulullah membaca Al-Qur'an yang disampaikan oleh Jibril kepadanya dengan tergesa-gesa, Baginda ditegur oleh Allah. Baginda diperintahkan membaca atau menirukan bacaan Jibril setelah Jibril selesai membacanya. K e r a na itu, Rasulullah diperintahkan oleh Allah agar memanjatkan doa : " Rabbii Zhidnii ilmaa " , k e r a na setiap ayat yang diwahyukan kepada Rasulullah adalah ilmu yang Allah berikan kepadanya, untuk itulah, Rasulullah perlu meminta tambahan ilmu kepada Allah, agar apa yang diwahyukan Allah kepadanya mudah Baginda hayati dan resapi.

JUZ DAN SURAH-SURAH ANDALAN

Rasulullah menyuruh Kita sebagai Orang tua, memberikan nama-nama yang baik kepada putera-puteri kita kerana dalam nama mereka itulah yang menentukan Juz mereka dan surat / ayat pegangan mereka agar dapat menempuh kehidupan ini dengan sukses dan berlimpah rezeki.

Suatu misal seseorang yang bernama .....(Fulan), maka ternyata Juznya adalah Juz sekian, maka surah andalannya adalah surat a,b,c,d, dst-nya. Dan dari hari kelahirannya maka setelah dihitung dengan Teknologi Al Qur'an, dzikiran yang sesuai adalah ......

Bilamana si Fulan tersebut mengamalkan hal diatas dengan method khusus, maka terjadilah suatu hal yang luarbiasa, tiba-tiba aktif Inner Powernya, muncul berbagai kemampuan yang luar biasa, meningkat kepekaannya, selalu memperoleh petunjuk, ilham, jalan keluar terbaik dari setiap permasalahannya, rezeki mengalir lancar deras, kepekaan naluri akan apa-apa yang akan terjadi menguat dan dalam waktu singkat mencapai keberhasilan dan kesuksesan dijalan yang diridho'i Allah SWT.

Ini bukanlah suatu fatamorgana, atau impian, akan tetapi nyata diperoleh mereka-mereka yang telah memahami rahsia hakikat kehidupannya , dengan mengamalkan Juz dan surah-surah andalannya, mereka yang telah mengetahui sumber kekuatan, energinya, dan telah dapat menyalurkannya untuk kebaikan dan keberhasilannya mengarungi kehidupan sukses dijalan Allah. Tentu saja harus melalui suatu proses berupa Terapi Buka Juz Diri dan program Pengembangan Potensi Diri untuk membangkitkan dasar-dasar Kekuatan & Kemampuannya ( Inner Power / Potensi Diri ) terlebih dahulu.

Untuk membuktikannya, tentu saja kita harus mencubanya sendiri, bagaimana kita dapat mengetahui, membayangkan manfaat sebuah Laptop (Komputer) bilamana kita belum pernah menggunakannya, bahkan belum pernah melihatnya atau mendengarnya sama sekali.

Perbandingannya betapa jauh bezanya sebuah Laptop (Komputer) dibandingkan dengan sebuah kalkulator biasa, yang kalau dilihat sepintas sama Bagi mereka yang telah tahu manfaat Laptop yang sangat besar dibanding kalkulator, tentunya akan berusaha dengan sepenuh daya untuk memperolehnya, mendapatkannya !

Sangatlah sulit membayangkan suatu teknologi yang belum pernah kita ketahui sebelumnya..... ! Satu-satunya cara adalah dengan mencubanya, mempergunakannya dan...., dapatkan manfaatnya !

* IT WILL CHANGE YOUR LIFE *

* Dapatkan Teknologi Al Qur'an ini untuk Menunjang Kesuksesan Anda ! *

PENGENALAN

Para ulama sepakat bahawa Al Quran adalah salah satu mukjizat Nabi Muhammad, dan Al-Qur'an tersebut adalah mukjizat abadi. Ertinya, mukjizat Nabi Muhammad yang lainnya hanya tinggal kenangan sejarah, namun mukjizat Al Qur'an tetap abadi dan aktual. Tentu saja sebagai mukjizat abadi, Al Qur'an selalu melayani manusia yang masih meragukan atau menolak eksistensi dan kebesaran Allah, menolak Islam atau sekadar untuk menambah keyakinannya kepada Allah dengan bukti-bukti mukjizatnya yang sangat mengagumkan. Ajaibnya lagi, dalam struktur Al Qur'an ditemukan bahawa semua Surah  yang memiliki 11 ayat bermakna sulit dikendalikan seperti Surat 63, 93, 100, dan 101. Surat 63 adalah Surah Al-Munaafiquun(orang-orang munafik), bukankah orang munafik sulit dikendalikan? Surat 93 adalah Surat waktu Dhuha, bukankah waktu secara umum sangat cepat berlalu dan sangat sulit mengendalikannya? Surat 100 adalah Surat Al- ‘Aadiyaat(kuda yang berlari kencang), bukankah kuda jika sedang berlari kencang sangat sulit dikendalikannya? Selanjutnya Surat 101 yang bererti goncangan atau kiamat, bukankah jika sedang ada goncangan baik itu gempa bumi atau lainnya maka pada saat itu suasana sangat sulit dikendalikan? Tidak mungkin ada manusia yang mampu membuat Kitab seperti Al-Qur'an ini, apalagi Nabi Muhammad yang dikenal tidak dapat menulis dan membaca dan pada saat itu komputer dan alat hitung jauh dari fikiran manusia.

Gambaran Singkat Juz Diri Manusia

Mengingat manusia adalah sebagai wakil Allah (Khalifah Allah), maka ketika mereka diperintah untuk memakmurkan bumi ini, sudah dapat dipastikan Allah memberikan pedoman hidup yang dengannya manusia dapat mengenal siapa dirinya, siapa Tuhannya dan mengenal alam semesta ini agar mereka sukses didalam melaksanakan misi dan tugas tersebut.

Al-Qur'an adalah kumpulan ayat-ayat Nya yang sarat pengetahuan dan padanya password untuk membongkar ilmu-ilmu Allah yang tidak terbatas . Dengan melihat buah epal jatuh, seorang Newton menemukan hukum gravitasi, maka sebetulnya banyak sekali yang dapat kita temukan pada Al-Qur'an dengan melihat struktur dan susunan Al-Qur'an. Manusia adalah ciptaan yang tidak lepas “taqdir Allah” atasnya maka sebagaimana matahari yang dicipta dan berotasi atas taqdir Allah kita dapat menghitung serta memprediksi berbagai hal tentang matahari seperti suhu, lama rotasi serta berbagai implikasinya, maka kitapun dapat menghitung serta memprediksi berbagai potensi dan karakter manusia .

Juz seseorang secara objektif adalah hasil logik data spesifik (kelahiran) setiap orang yang khas dan dapat dihitung sebagai konsekuensi logik dari keteraturan alam semesta dan Susunan Al-Qur'an serta Fungsi Al-Qur'an sebagai Peta dengan pendekatan hitungan.

Sebagaimana yang telah dijelaskan sebelumnya bahawa taqdir memiliki makna adanya potensi yang Allah beri pada ciptaanNya dan potensi tersebut dapat dibaca atau diprediksi.

Sekali lagi lihatlah bagaimana rotasi matahari disebut oleh Al-Qur'an sebagai taqdir Allah.

Ertinya matahari dicipta dengan potensi tertentu dan dapat diukur berbagai potensinya tersebut dengan segala implikasinya. Terlebih lagi - tatanan alam semesta dibangun oleh Allah secara matematik.

Allah berfirman ;”..dan Dia menghitung segala sesuatu”. (72 ; 28).

Dengan demikian, alam semesta termasuk manusia dapat diprediksi segala potensi dasar yang dimilikinya.

Dengan alasan tersebut kami yakin bahawa potensi manusia yang disebut sebagai bentuk taqdir Allah dan juga kerana alam semesta dibangun Allah sangat matematik termasuk juga manusia. Maka dengan itu kita mampu membaca potensi manusia.

Tapi mengapa membaca potensi dan karakter manusia dengan mempergunakan

password Tarikh kelahirannya ? Sebelum ini telah dijelaskan bahawa waktu memiliki potensi atas alam semesta termasuk manusia. Ertinya – diantara pembentuk potensi dasar manusia selain faktor genetik juga faktor waktu. Bukankah pada bulan 12 ada potensi musim hujan – begitu pula ada potensi pada waktu kelahiran Anda. Kerana ia turut membentuk potensi & karakter dasar manusia maka untuk mengetahui potensi manusia dapat dilihat waktu kelahirannya yang membentuk potensi dasar mereka.

Selanjutnya kerana alam ditata sangat matematik – juga susunan dan struktur Al-Qur'an sangat matematik dan hubungan yang sangat kuat antara alam (termasuk manusia) dengan Al-Qur'an yang semuanya adalah ayat-ayat Allah.

Tentu saja, fenomena struktur Al-Qur'an jika dapat dipecahkan rahsianya dapat membongkar berbagai misteri alam semesta termasuk manusia. Konsep Juz berasas Hitungan yang kami temukan memiliki beberapa rumus atau method yang dengannya password yang ada pada Al-Qur'an tentang potensi dan karakter dasar manusia dapat kami bongkar.

Dengan tetap setia kepada Al-Qur'an - lalu kami masukkan data kelahiran seseorang pada Al-Qur'an maka kami menemukan berbagai out-put tentang orang tersebut, baik mengenai karakter dasar Juz atau MNK-nya, potensi karier/bakat, Energi Diri serta Early Warning System (EWS) sebagai peringatan awal agar selalu sedia payung sebelum hujan dan sebagainya. Dengan demikian, kerana itu setiap orang memiliki karakter dan potensi dasar

dari Juz-nya dan sebagainya sebagai hasil input data dari kelahirannya.

Kita percaya bahawa dengan mengamalkan Juz Diri masing-masing yang mana menjadi “Cetak Biru (Blueprint)” manusia, maka bererti kita sedang mengaktifkan berbagai potensi positif kita serta pada waktu yang sama kita sedang menonaktifkan berbagai potensi negatif yang kita miliki.

Juz setiap diri seperti software “Anti Virus”. Jika komputer anda terserang virus, maka anda akan membasminya dengan mengaktifkan program anti virus pada komputer anda. Dengan demikian, jika anda membaca Juz Diri anda bererti anda sedang mengaktifkan software anti virus pada diri anda yang akan mengesan secara total seluruh potensi penyakit atau segala sesuatu yang membahayakan diri anda. Pada saat scanning atas virus-virus yang mungkin ada pada diri anda berjalan (berproses) dan ditemukan sesuatu yang membahayakan diri anda maka secara automatik akan terjadi proses pemusnahan (deleting) atas virus-virus tersebut.

Terbukti ribuan orang yang telah menyaksikan keajaiban tersebut-dimana mereka sembuh dari berbagai penyakit yang menyerangnya.Bagaimana cara mengoptimalkan potensi dan penyembuhan baik untuk diri sendiri dan orang lain.

Telah sangat banyak orang yang menjadi saksi ada kekuatan yang luar biasa ketika Juz Dirinya diamalkan secara tepat. Ketika ada berbagai tumbuhan ubat, maka ketika anda sakit, tidaklah anda serta merta akan mengambil tumbuhan tanpa formula, sukatan atau dos yang tepat. dengan kata lain Anda harus punya ilmu dan pengalaman . Disinilah fungsi Juz Diri, seperti formula/sukatan/dos ubat yang tepat bagi perkembangan potensi positif diri kita. Begitu pula ketika al-Qur'an dikatakan sebagai ubat

Kita memerlukan formula atau dos yang tepat. Juz setiap orang menurut konsep kami adalah dos yang paling tepat (tanpa kesan sampingan negatif) untuk ubat dan penawar dari potensi buruk kita serta dari berbagai penyakit yang membahayakan diri kita.

Memberdayakan potensi Juz khususnya adalah ikhtiar untuk hidup lebih baik dan bermakna serta sebagai bentuk rasa syukur kepada Allah.

Lihatlah potensi otak manusia yang sangat besar potensinya yang sengaja Allah berikan untuk diberdayakan secara maksimal untuk kebaikan umat manusia secara universal. Bahkan menurut ajaran Islam, memberdayakan potensi tersebut dipandang sebagai bentuk rasa syukur dan bentuk ibadah kepada Allah.

Demikian pula potensi Juz setiap orang - apabila diberdayakannya secara maksimum maka itu bukan sebuah penyimpangan dari ajaran Islam, bahkan ia adalah bentuk rasa syukur kita kepada Allah.

Dengan Rahmat dan Pertolongan ALLAH SWT,jika anda mempunyai sebarang masalah dan mahu berikhtiar dan berusaha dengan kami,Insya Allah kami di “Madinatul Asrar” bersedia membantu merawat apa juga penyakit dan masalah yang dihadapi dengan sedaya upaya kami. LAA HAULA WALAA QUWWATA ILLAA BILLAAHIL ‘ALIYYIL ‘AZHIIM.

Apabila anda menghadapi pelbagai masalah kehidupan yang berat seperti penyakit kronik, masalah hutang-piutang,masalah kewangan, masalah keluarga yang tidak harmoni, masalah anak degil/nakal,tidak mendengar kata masalah pekerjaan /karier,naik pangkat, kes perbicaraan mahkamah dan lain sebagainya dan anda sudah mencuba seluruh solusi alternatif tapi belum berhasil maka kembalilah anda kepada AL-QUR'AN.

KETIKA SEGALA UPAYA TELAH DILAKUKAN, KETIKA SELURUH DAYA TELAH DIKERAHKAN, KETIKA CARA-CARA LAMA SUDAH TIDAK DAPAT DIGUNAKAN DAN TIDAK ADA HASILNYA, MAKA SAATNYA ANDA MENDAPATKAN RAWATAN TEKNOLOGI AL-QUR'AN (SIRRUL HAQ QURANIC TECHNOLOGY)

PERSYARATAN KHUSUS

FIDYAH : RM100 + SENASHKAH SURAH YASIN

Notis Hak Cipta: ©1991-2111 Anugerah Agung Spiritual Development Centre. Hakcipta Terpelihara. Tidak dibenarkan sama sekali menerbitkan, meniru, membuat salinan, mengeluarkan semula atau dihantar dalam sebarang bentuk, sama ada mekanikal atau elektronik, fotokopi, termasuk rakaman atau penempatan ke dalam apa-apa maklumat sistem simpanan, rangkaian komputer atau di Internet, tanpa kebenaran bertulis daripada Anugerah Agung Spiritual Development Centre. Hakcipta ini dilindungi sepenuhnya oleh undang-undang. Pelanggaran Hak Cipta ini diancam hukuman Fizik dan Metafizik.

Sekretariat
ANUGERAH AGUNG SPIRITUAL DEVELOPMENT CENTRE (Co.No:75202)

NO.1,TAMAN SENDAYAN INDAH,JALAN DEPO,93050 PETRA JAYA KUCHING,SARAWAK.MALAYSIA  
HP: 012 880 2035(hotline)

Email:masterrizal 9000@yahoo.com  

Website: www.anugerahagung4u.com

www.ZonKekayaanAgung2u.com

www.TerapiOtak4u.com

INFO PENTING!!!

Untuk makluman semua Program Sirrul Haq ini bukanlah ramalan mengenai seseorang,Secara ringkas jika anda mengikuti program Rahsia Juz Diri ini, maka insya Allah anda dapat Mengetahui landasan atau dasar konsep juz berasaskan hitungan Jadi konsep kami tidak keluar dari Islam.

Konsep juz berasaskan Hitungan yang kami perkenalkan ini adalah sebuah konsep yang dasarnya sangat kuat iaitu tumbuh dari akar Islam.Ada 9 landasan yang menjadi dasar lahirnnya konsep Juz berasaskan Hitungan –perhatikanlah dengan baik semua landasan tersebut, Anda akan temukan bahawa akarnya kukuh dari nilai-nilai ajaran Islam sejati,untuk mengetahuinya sila hubungi atau bersemuka langsung dengan Dr.Rizal untuk mendapat penerangan yang jelas,lengkap dan tepat beberapa landasan filosofi dari konsep ini yang menjadi dasar atas lahirnya konsep Juz bersasaskan Hitungan ini.

ANALISIS JUZ DIRI ENCIK SAIFUL BIN NORAHIM

Nama : SAIFUL BIN NORAHIM

Alamat : Sibu, Sarawak.Malaysia

Tarikh Lahir : 20 Jun 1987

Assalamu'alaikum wr wb Saudara Saiful Bin Norahim,Juz Diri Encik Saiful adalah Juz 23 dimana Surah-Surah yang terkandung dalam Juz Diri Encik Saiful adalah Surah Yaasin Ayat 22-83,Surah Ash-Shoffat Ayat 1-182,Surah Shaad Ayat 1-88,Surah Az Zumar Ayat 1-31.

Juz setiap diri seperti software “Anti Virus”. Jika komputer anda terserang virus, maka anda akan membasminya dengan mengaktifkan program anti virus pada komputer anda.Dengan demikian, jika anda membaca Juz Diri anda bererti anda sedang mengaktifkan software anti virus pada diri anda yang akan mendeteksi secara total seluruh potensi penyakit atau segala sesuatu yang membahayakan diri anda. Pada saat deteksi atas virus-virus yang mungkin ada pada diri anda berjalan (berproses) dan ditemukan sesuatu yang membahayakan diri anda maka secara automatik akan terjadi proses pemusnahan (deleting) atas virus-virus tersebut.

Terbukti ribuan orang yang telah menyaksikan keajaiban tersebut-dimana mereka tersembuhkan dan berbagai penyakit yang menyerangnya. Juz Diri adalah Formula yang sudah disesuaikan dengan keadaan Potensi dan Karakter individu yang sedang dianalisanya, sehingga akan sesuai dan membawa kesan positif manfaat bila di amalkannya. Pengamalan minimum seminggu sekali.

Secara umum potensi dan karakter Encik Saiful adalah sebagai berikut:

Mudah dibawa kepada kebaikan-jika ada bukti manfaat untuknya - (memerlukan bukti). (Al-Mu'minuun)
Sulit ditebak (Yaasin)
Tipikal pekerja menurut aturan (Ash-Shoffat)
Sulit ditebak (Shaad)
Menyukai kumpul dengan komunitinya (Az-Zumar)
Berbakat dalam bisnes atau tipikal kolektor (Al-Jumu'ah)
Menyukai belajar – dan ada potensi berbakat menjadi penulis. (Al-Qolam)
Lama memendam kemarahan (Al-Ghosyiyah)
Berpotensi bijak (Luqman )
Memiliki potensi verbal yang baik (Al-Anbiyaa)
Memiliki potensi mampu membongkar rahsia fenomena ayat-ayat Allah baik bersifat Kauniyah (alam semesta) ataupun Qur'aniyah (Al-Israa)
Sayang dan peduli keluarga (An-Nisaa)
Memiliki semangat untuk melayani orang (Al-Maidah)
Fokus pada keluarga dan menjaga prinsip kesucian (Ali-Imran)
Pengamat & Kritis (Al-Humazah)

ANALISIS UMUM

Potensi-Potensi diatas adalah potensi dan karakter dasar orang yang ber-Juz 23. Secara umum orang yang ber-Juz 23, pada awalnya cendrung intropert – menyukai kesendirian. Akan tetapi potensi Az-Zumar yang ada ada dirinya-menyebabkan ia juga menyukai ber-kumpul bersama komunitinya, namun diamnya selalu menghiasi dirinya. Walaupun demikian, bukan bererti orang Juz 23 tidak mampu untuk berkomunikasi verbal dengan baik – bahkan, justeru mereka memiliki talenta yang baik untuk itu.
Potensi yang menonjol lainnya – mereka menyukai belajar, bahkan jika dikembangkan kemampuan menulisnya juga cukup baik. Juga – sikap bertanggung jawab dan sayangnya kepada keluarga cukup tinggi.

Mengenai potensi spiritualnya – potensi Al-Isra menggenapkan potensi Al-Mu'minun dan Luqman yang on boot pada dirinya. Jika komposisi ini dikembangkan maka – bidang konsultan spiritual sesuai buat dirinya.

Akan tetapi, sayangnya jika potensi intropertnya yang berkembang pesat dan potensi semangat belajarnya tidak dikembangkan dengan baik maka dapat menyebabkan kekecewaan yang sangat mendalam dan tentu saja dapat menyebabkan potensi frustasi yang sangat mendalam.

Ikhlas Dari:

Dr.Mohamad Rizal Bin Rosdi Ph.D

ANALISIS JUZ DIRI ENCIK MOHAMAD AZMIL GARY BIN MOHAMAD SAIT

Nama : MOHAMAD AZMIL GARY BIN MOHAMAD SAIT

Alamat : Kuching, Sarawak.Malaysia

Tarikh Lahir : 20 Ogos 1978

Assalamu'alaikum wr wb Saudara Mohamad Azmil Gary Bin Mohamad Sait,Juz Diri Encik Mohamad Azmil adalah Juz 27 dimana Surah-Surah yang terkandung dalam Juz Diri Encik Mohamad Azmil adalah Surah Adz Dzariyaat Ayat 31-60, Surah Ath Thuur Ayat 1-49, Surah An Najm Ayat 1-62,Surah Al Qamar Ayat 1-55,Surah Ar Rahman Ayat 1-78,Surah Al Waqiah Ayat 1-96,Surah Al Hadid Ayat 1-29

Juz setiap diri seperti software “Anti Virus”. Jika komputer anda terserang virus, maka anda akan membasminya dengan mengaktifkan program anti virus pada komputer anda. Dengan demikian, jika anda membaca Juz Diri anda bererti anda sedang mengaktifkan software anti virus pada diri anda yang akan mendeteksi secara total seluruh potensi penyakit atau segala sesuatu yang membahayakan diri anda. Pada saat deteksi atas virus-virus yang mungkin ada pada diri anda berjalan (berproses) dan ditemukan sesuatu yang membahayakan diri anda maka secara automatik akan terjadi proses pemusnahan (deleting) atas virus-virus tersebut. Terbukti ribuan orang yang telah menyaksikan keajaiban tersebut-dimana mereka tersembuhkan dan berbagai penyakit yang menyerangnya. Juz Diri adalah Formula yang sudah disesuaikan dengan keadaan Potensi dan Karakter individu yang sedang dianalisanya, sehingga akan sesuai dan membawa kesan positif manfaat bila di amalkannya. Pengamalan minimum seminggu sekali.

Secara umum potensi dan karakter Encik Mohamad Azmil adalah sebagai berikut;

Ramah dan pandai bersosialisasi (An-Naml)
Keras tindakannya jika marah (Adz-Dzariyat)
Kukuh dan amanah dalam menjalankan tugas (Ath-Thuur)
Menyukai membantu atau memberi petunjuk kepada orang lain (An-Najm)
Memiliki daya-tarik dari dalam diri yang cukup potensial (Al-Qamar)
Cenderung mudah iba (Ar-Rahman)
Sulit sabar jika ada kemahuan –mau cepat (Al-Waqi'ah)
Kukuh pendiriannya (Al-Hadid)
Cenderung sulit mengalah (Ar-Ruum)
Menyukai kesendirian atau sifat protektif yang sangat tinggi (Al-Hujuraat)
Menyukai bisnes atau berbakat menjadi kolektor (Al-Jumu'ah)
Pandai menghebatisir (An-Nabaa)
Sangat dekat dengan ibu (Al-‘Alaq )
Pandai membangun jaringan (Al-Ankabuut)
Menyukai keindahan dan boleh saja memiliki talenta yang bagus dibidang seni (Thahaa)
Tipikal pekerja keras (Al-Baqarah)
Fokus membangun keluarga (Ali-Imran)
Sayang dan tanggung jawab kepada keluarga (An-Nisaa)
Perfeksionis (Muhammad)

ANALISIS UMUM

Pada umumnya orang Juz 27 sangat ramah dan pandai bersosialisasi. Kukuh pendiriannya, tipikal pekerja keras, memiliki pesona yang baik jika diasah dengan baik, pandai membangun jaringan, pandai mengemas sesuatu yang sederhana menjadi luar biasa. Akan tetapi, orang Juz 27 sangat perfeksionis yang menyebabkan benturan sering terjadi kerana orang lain tidak atau belum sesuai dengan apa yang diinginkannya. Terlebih lagi jika kombinasi Surat Ar-Rum dan Adz-Dzariatnya ikut berperan dominan – yang tentu saja menjadikan potensi pandai bersosialisasi yang dimilikinya sedikit banyak terganggu.

Sebetulnya instink bisnes alami Juz 27 sangat bagus, namun sayangnya mereka mudah panik. Selain itu orang Juz 27 jika memiliki keinginan mahu segera berhasil – jika berlebihan tampak ketidaksabarannya ketara sekali – lagi mudah /cepat bosan. Dengan demikian orang yang ber-Juz 27 hendaklah mereka mengendalikan sifat pembosannya yang cukup mengganggu, sifat tidak sabar ketika menginginkan segala sesuatu.
.
Ikhlas Dari:

Dr.Mohamad Rizal Bin Rosdi Ph.D

ANALISIS JUZ DIRI SAUDARI NOOR FAIZAH RIFA'I

Nama : NOOR FAIZAH AR-RIFA'I BINTI S. ADEN AR-RIFA'I

Alamat : Jakarta – Indonesia

Tarikh lahir : 13 Oktober 1973

Ass. Wr. Wb.

Kepada Yth. Bpk. Dr.Mohamad Rizal Bin Rosdi Ph.D   Saya ingin sekali mengikuti program Rahsia Juz Diri ini, untuk mengetahui juz dan suratnya dalam Qur'an guna mewujudkan / mengungkap rahasia perjalanan hidup, karena selama ini saya selalu dan selalu menderita, baik di kehidupan pribadi, sosial, dan pekerjaan. bahkan baru baru ini saya baru saja mendapat musibah ( di PHK dari tempat pekerjaan ) saya ingin menjalani kehidupan yang lebih baik, mohon pencerahan agar saya dapat meningkatkan potensi di diri saya, dan saya dapat menempuh kehidupan ini dengan sukses, serta saya dapat mengenali siapa diri saya, dan usaha apa yang sesuai dengan saya,yang saya bisa jalankan kedepannya sesuai di rel Agama Islam.

Terima kasih sebelum dan sesudahnya.Moga menjadikan manfaat bagi kehidupan saya kedepannya.

Assalamu'alaikum wr wb Saudari Noor Faizah Ar-Rifa'i,Juz Diri Noor Faizah adalah Juz 12 dimana Surah-Surah yang terkandung dalam Juz Diri Faizah adalah Surah Huud Ayat 6-123,Surah Yusuuf 1-52.  

Juz setiap diri seperti software “Anti Virus”. Jika komputer anda terserang virus, maka anda akan membasminya dengan mengaktifkan program anti virus pada komputer anda. Dengan demikian, jika anda membaca Juz Diri anda bererti anda sedang mengaktifkan software anti virus pada diri anda yang akan mendeteksi secara total seluruh potensi penyakit atau segala sesuatu yang membahayakan diri anda. Pada saat deteksi atas virus-virus yang mungkin ada pada diri anda berjalan (berproses) dan ditemukan sesuatu yang membahayakan diri anda maka secara automatik akan terjadi proses pemusnahan (deleting) atas virus-virus tersebut. Terbukti ribuan orang yang telah menyaksikan keajaiban tersebut-dimana mereka tersembuhkan dan berbagai penyakit yang menyerangnya. Juz Diri adalah Formula yang sudah disesuaikan dengan keadaan Potensi dan Karakter individu yang sedang dianalisanya, sehingga akan sesuai dan membawa kesan positif manfaat bila di amalkannya. Pengamalan minimum seminggu sekali.

Secara umum potensi dan karakter Juz 12 adalah sebagai berikut ;

Mudah liar atau tidak terkendali jika menerima pola asuh yang salah (Huud)
Polos, mudah dieksploitasi lagi banyak menyimpan kesulitan pada hatinya - namun tahan banting (Yusuuf)
Mudah mema'afkan (At-Taubah)
Kokoh serta memiliki potensi kekayaan spiritual yang cukup besar jika dioptimalkan (Ath-Thuur)
Jika menginginkan sesuatu ingin cepat – tidak sabaran (Al-Waqiah)
Memiliki obsesi untuk bermanfaat bagi keluarga dan umat manusia, semangat melindungi keluarga (An-Nahl)
Mudah ngambek (Yunuus)
Produktif (Al-An'am)
Pandai membangun jaringan (Al-Ankabuut)

ANALISIS UMUM

Umumnya orang yang ber-Juz 12 polos, cenderung menyimpan apa yang dirasakannya didalam hatinya. Tentu saja jika berlebihan akan sangat berbahaya bagi kesihatan dirinya. Selain itu, orang ber-Juz 12 kerana banyak memendam apa yang dihadapinya maka dalam jangka pendek terlihat kesabaran yang ada pada dirinya. Sebenarnya kondisi ini harus diwaspadai agar potensi Surat Hud-nya tidak mendominasi. Untuk itu Juz 12 perlu selalu diajak dialog dari hati-kehati khususnya jika ia banyak berinteraksi dengan sesuatu yang dicurigai negatif.

Memang Orang Juz 12 cukup tahan banting - lagi kokoh laksana kukuhnya sebuah bukit (Thursina), akan tetapi jika tidak hati-hati api yang ada secara natural pada dirinya akan mengganggu keadaan psikik atau jiwanya yang tentu saja sangat membahayakan atas kesihatannya. Memang api yang ada biasanya hanya akan menyebabkan ia mudah ngambek namun tidak jarang dapat meledak-ledak jika kontrol dirinya kurang.

Kelebihan orang Juz 12 adalah pandai menjaga amanah – bahkan saya berpendapat ia mempunyai potensi untuk menerima kekayaan spiritual yang tak terbatas. Surat Ath-Thur yang memayungi dirinya menunjukkan makna seperti itu. Bukankah Bukit Thursina adalah Bukit pilihan untuk menjadi tempat Musa berdialog dengan Allah? Selain itu orang Juz 12 sangat sayang, penuh perhatian serta penuh tanggung-jawab kepada keluarganya.

Ikhlas Dari:

Dr.Mohamad Rizal Bin Rosdi Ph.D

LANDASAN FILOSOFIS

KONSEP JUZ BERBASIS HITUNGAN

(Artikel dibawah ini adalah hak milik Anugerah Agung Spiritual Development Centre)

Notis Hak Cipta: ©1991-2111 Anugerah Agung Spiritual Development Centre. Hakcipta Terpelihara. Tidak dibenarkan sama sekali menerbitkan,meniru,membuat salinan , mengeluarkan semula atau dihantar dalam sebarang bentuk, sama ada mekanikal atau elektronik,fotokopi,termasuk rakaman atau penempatan ke dalam apa-apa maklumat sistem simpanan, rangkaian komputer atau di Internet, tanpa kebenaran bertulis daripada Anugerah Agung Spiritual Development Centre.. Hakcipta ini dilindungi sepenuhnya oleh undang-undang.Pelanggaran Hak Cipta ini diancam hukuman Fizik dan Metafizik.

Sebagai sebuah Konsep yang sangat baru – jelas sekali Konsep Juz berbasis Hitungan sering dipandang dengan penuh curiga oleh banyak orang. Diantara mereka ada yang tetap terbuka, kritis dan fair – dan ada pula bertindak tanpa tabayyun atau langsung menilai Konsep ini dengan penilaian yang jauh dari sikap Islami. Tidak sedikit diantara mereka yang Mengatas namakan amar makruf - nahi munkar dengan mencap kami keliru bahkan dianggap menyesatkan. Sementara ketika kami ingin menjelaskan argumentasi kami mereka tidak mahu mendengar. Kami Agak terkilan kerana diantara mereka - bahkan dikenal sebagai Ustadz yang cukup dikenal namun ketika saya akan menjawab kecaman dan tuduhannya didepan jamaah namun ia mengatakan bahawa ia hanya dalam kapasiti amar maruf - nahi munkar bukan dalam kapasiti untuk berdialog.

Untuk itu, agar tidak salah faham Insya-Allah saya akan jelaskan beberapa landasan filosofis dari konsep ini yang menjadi dasar atas lahirnya konsep Juz berbasis Hitungan.Dengan demikian Konsep juz berbasis Hitungan yang kami usung adalah sebuah konsep yang dasarnya sangat kuat iaitu tumbuh dari akar Islam.

Berikut ini - 9 landasan yang menjadi dasar lahirnnya konsep Juz berbasis Hitungan –perhatikanlah dengan baik semua landasan tersebut, Anda akan temukan bahawa akarnya kukuh dari nilai-nilai ajaran Islam sejati

1) Al-Qur'an adalah mukjizat abadi.

Fungsi Al-Qur'an yang terutama adalah sebagai petunjuk dan pedoman hidup umat manusia menuju keselamatan, kesuksesan dan kebahagiaan. Akan tetapi, selain itu ternyata Al-Qur'an berfungsi sebagai mu'jizat abadi. Inilah landasan pertama Konsep Juz berbasis Hitungan iaitu bahwa Al-Qur'an adalah mukjizat abadi.

Bayangkan - apakah Nabi Muhammad Saw., yang dikenal sebagai ummi (orang yang tidak mampu membaca dan menulis) - lagi hidup pada abad ke 6 M., iaitu zaman yang masih belum terfikir dan terbayangkan sedikitpun tentang kalkulator, komputer, teleskop,mikroskop, satelit dan perangkat teknologi lainnya yang sangat penting untuk mengungkap misteri alam semesta namun menyampaikan berbagai informasi tentang alam semesta baik yang berkaitan dengan kosmologi, biologi, fizik, kimia, embriologi dan sebagainya secara tepat, akurat - jauh mendahului para ilmuwan.

Jika Anda mencuba membaca fenomena ayat-ayat Al-Qur'an yang berkaitan dengan IPTEK maka Anda akan menemukan ratusan keajaiban yang meniadakan atau menolak pandangan Al-Qur'an sebagai karangan Nabi Muhammad. Fenomena ini adalah sebagai mu'jizat, iaitu sebuah proses atau kekuatan untuk menaklukkan siapapun sehingga timbul kesedaran dari hati yang paling dalam untuk mengakui kebenaran eksistensi dan kebesaran Allah, eksistensi Nubuwah Nabi Muhammad dan eksistensi Al-Qur'an.

Dulu, Nabi Musa dengan mu'jizatnya telah menaklukkan para penyihir Fir'aun sehingga mereka takluk, menyerah serta mengakui kebesaran Allah. Semua yang dibuktikan Nabi Musa tidak lain untuk menaklukkan mereka yang meragukan atau menolak eksistensi dan kebesaran Allah. Begitu pula, yang berkaitan dengan mu'jizat para Nabi lainnya seperti Nabi Isa, Nabi Sulaiman, Nabi Daud dan sebagainya. Dengan demikian keberadaan Mu'jizat adalah salah satu senjata para Nabi Allah yang diperlukan untuk membuktikan eksistensi dan kebesaran Allah dihadapan manusia yang sulit atau masih meragukan eksistensi dan kebesaran Allah.

Sebagai Nabi dan Rasul , Nabi Muhammad pun diberikan berbagai bentuk mu'jizat untuk membuktikan eksistensi dan kebesaran Allah sehingga manusia takluk dan mengakui Allah dengan penuh kesedaran. Sejarah mencatat lebih dari 50 mu'jizat yang telah diperlihatkan Nabi Muhammad kepada umatnya kala itu – terbukti mereka yang menyaksikan fenomena mu'jizat tersebut semakin mengakui eksistensi kenabian Muhammad, eksistensi Allah dan kebesaran-Nya - kecuali mereka yang memang didalam hatinya ada penyakit, tetap menolak kebenaran kenabian Muhammad - padahal hati mereka mengakui kebenarannya.

Sungguh sangat beruntung mereka yang menyaksikan berbagai mu'jizat Nabi Muhammad kala itu, sudah pasti semua fenomena mu'jizat tersebut akan mengukuhkan keimanan mereka kepada Allah dan Rasul-Nya. Alangkah bodohnya mereka yang telah melihat wajah dan akhlak Nabi Muhammad yang menakjubkan serta menyaksikan berbagai mu'jizat Nabi Muhammad namun menolak kebenaran tersebut.

Lalu, Mungkinkah umat Nabi Muhammad selepas baginda menyaksikan eksistensi mu'jizat baginda untuk menaklukkan mereka sehingga mereka mengakui eksistensi dan kebesaran Allah ?. Alhamdulillah, ternyata eksistensi mu'jizat (Nabi Muhammad) tetap eksis dan semakin diperlihatkan oleh Allah untuk mereka yang menginginkan menemukannya.

Kerana baginda telah wafat, eksistensi mu'jizat tersebut dibuktikan pada apa yang telah baginda terima iaitu “Al-Qur'an”.

Para ulama sepakat bahawa Al-Qur'an adalah salah satu mu'jizat Nabi Muhammad, dan Al-Qur'an tersebut adalah mu'jizat abadi. Ertinya, mu'jizat Nabi Muhammad yang lainnya hanya tinggal kenangan sejarah – namun mu'jizat Al-Qur'an tetap abadi dan aktual. Tentu saja sebagai mu'jizat abadi – Al-Qur'an selalu melayani manusia yang masih meragukan atau menolak eksistensi dan kebesaran Allah, menolak Islam atau sekadar untuk menambah keyakinannya kepada Allah dengan bukti-bukti mu'jizatnya yang sangat mengagumkan.

Sebahagian Ulama memandang mu'jizat Al-Qur'an hanya kearah akal atau intelektual dan fikiran manusia. Ertinya, siapapun yang meneliti dan mengkaji Al-Qur'an pasti akan membuat akalnya mengakui kehebatan Al-Qur'an. Bagi mereka saat ini adalah era intelektual yang tentu saja penaklukan yang sejati bukan dengan menunjukkan keajaiban-keajaiban phisik seperti menyembuhan berbagai penyakit dsb., namun pada penaklukkan atas akal manusia. Siapapun yang jika meneliti Al-Qur'an akan menyaksikan fenomena keajaiban intelektual yang memaksanya untuk menyedari kebesaran Allah dan kebenaran Al-Qur'an.

Apakah bukan keajaiban jika Al-Qur'an telah memberikan pesan ilmu-pengetahuan bahwa bumi itu bulat, eksistensi atom atau yang lebih kecil darinya, garis orbit bintang,planet, bulan dan bumi, embriologi, misteri ufo, teori kejadian alam semesta, alam semesta yang selalu mengembang, besi bukan produk bumi dan sebagainya. Inilah diantara mu'jizat Al-Qur'an yang dipertontonkan kepada manusia yang akrab dengan ilmu pengetahuan dan teknologi. Jadi, sebahagian Ulama dan kaum muslimin hanya percaya bentuk mu'jizat Al-Qur'an saat ini adalah kekuatan yang menaklukkan akal – atau tepatnya apa yang baru ditemukan manusia tentang alam semesta ternyata Al-Qur'an telah menyampaikannya lebih dari 15 abad yang telah lalu.

Konsep Juz berbasis hitungan didasari keyakinan bahwa al-Qur'an adalah Kitab ajaib dan menakjubkan sebagai manifestasi dari mukjizatnya. Bangsa Jin sendiri mengakui akan keajaiban dari Al-Qur'an (lihat Surat Jin ayat 1). Kerananya kami yakin ada potensi luar biasa pada Al-Qur'an, bahkan kami percaya ia adalah database manusia dan sebagai sumber kekuatan yang tidak terbatas yang dapat diakses oleh manusia. Beberapa landasan berikutnya Insya-Allah membuktikan pandangan ini.
2. Al-Qur'an memiliki potensi penyembuh dan potensi supranatural dan boleh untuk dimanfaatkan segala potensi tersebut dari sisi agama Islam Al-Qur'an sendiri memberikan informasi bahawa Al-Qur'an memiliki potensi supranatural dan penyembuh, perhatikanlah beberapa ayat berikut ;

“Dan sekiranya ada suatu bacaan (kitab suci) yang dengan bacaan itu gunung-gunung dapat digoncangkan atau bumi jadi terbelah atau oleh kerananya orang-orang yang sudah mati dapat berbicara, tentu Al-Qur'an itulah dia.” (13 : 31)

“Kalau sekiranya Kami menurunkan Al-Qur'an ini kepada sebuah gunung, pasti kamu akan melihatnya tunduk terpecah belah disebabkan takut kepada Allah. Dan perumpamaan-perumpamaan itu Kami buat untuk manusia supaya mereka berfikir.” (59 : 21)

“Dan Kami turunkan dari Al-Qur'an suatu yang menjadi ubat dan rahmat bagi orang-orang yang beriman dan Al-Qur'an itu tidaklah menambah kepada orang-orang yang zalim selain kerugian.” (17 : 82)

Memang sebahagian Ulama percaya bahawa mu'jizat Al-Qur'an hanya pada sisi intelektual semata, mereka tidak percaya bahawa Al-Qur'an memiliki kekuatan supranatural sebagai bentuk lain dari mu'jizatnya. Sebahagian Ulama lainnya percaya bahawa mu'jizat Al-Qur'an bukan hanya bersifat intelektual, namun mereka juga percaya bahawa ada bentuk mu'jizat lainnya yang bersifat supranatural. Kepercayaan mereka akan mu'jizat Al-Qur'an yang seperti itu bukan kepercayaan tanpa dasar, namun mereka memiliki bukti kukuh baik itu dari Al-Qur'an ataupun dari Hadits-Hadits Nabi. Bagi mereka, bagaimana mereka akan menolak akan adanya potensi supranatural pada Al-Qur'an sedangkan pada Kitab sebelumnya Al-Qur'an mengakuinya.

Bukankah Anda pernah mendengar tentang kemampuan seorang pembesar pemerintahan Nabi Sulaiman, yang mampu memindahkan singgasana Ratu Bulqis hanya dalam hitungan sekejap mata (tidak lebih dari 1 saat). Al-Qur'an menyebut kemampuan tersebut diperoleh dari Kitab Allah yang telah diturunkan pada saat itu (Kitab Zabur). Jika Kitab Allah saat itu berpotensi supranatural dan diperbolehkan pemanfaatannya untuk hal seperti itu maka mengapa Al-Qur'an yang sempurna dan lebih mulia kita ragukan akan potensi supranaturalnya dan tidak diperkenankan pemanfaatannya. Padahal, prinsip umum didalam Al-Qur'an - jika cerita tentang sesuatu dan itu dilarang maka pada saat itu juga Allah menjelaskan larangannya. Lagi, jika perbuatan memanfaatkan potensi supranatural Kitab Allah tidak diperbolehkan Allah - lalu mengapa Nabi Sulaiman tetap menerima bantuan orang tersebut.

Agar lebih jelas perhatikanlah ayat-ayat berikut yang membicarakan eksistensi ilmu ghaib atau supranatural pada Kitab Allah pada masa Nabi Sulaiman serta kebolehan untuk memanfaatkan potensi tersebut untuk tujuan positif. Allah berfirman;

“Berkata Sulaiman ;'Hai pembesar-pembesar, siapa diantara kamu sekalian yang sanggup membawa singgahsananya kepadaku sebelum mereka datang kepada sebagai orang-orang yang berserah diri. Berkata Ifrit dari golongan jin ;'Aku akan datangkan (singgasana itu) kepadamu sebelum kamu berdiri dari tempat dudukmu ; sesungguhnya aku benar-benar kuat untuk membawanya lagi dapat dipercaya'. Berkatalah orang yang mempunyai ilmu dari Kitab ;'Aku akan membawa singgasana itu kepadamu sebelum matamu berkedip'. Maka tatkala Sulaiman melihat singgasana itu terletak dihadapannya, iapun berkata ;'Ini termasuk karunia Tuhanku untuk mencubaku apakah aku bersyukur atau mengingkari (akan nikmat-Nya)….(An-Naml : 38 - 40)

Sejarah telah mencatat, dengan mu'jizat ini - akhirnya Ratu Bulqis mengakui kenabian Sulaiman dan eksistensi keesaan Allah (Lihat Surat An-Naml : 41 - 44)

Selain itu, didalam Hadits yang sangat terkenal diceritakan bahawa Rasulullah pernah mengirim 30 pasukan perang. Dalam perjalanan pulang yang cukup melelahkan mereka menjumpai sebuah perkampungan. Lalu mereka mengharapkan penduduk kampung tersebut untuk menerima mereka sebagai tamu. Akan tetapi permintaan mereka ditolak penduduk kampung itu.

Bertepatan pada saat itu, pemimpin penduduk kampung tersebut dipatuk oleh seekor ular, sementara itu tidak ada seorangpun diantara penduduk kampung itu yang mampu menyembuhkan pemimpinnya dari bisa gigitan ular tersebut. Melihat pemimpin mereka yang memerlukan pertolongan, salah seorang diantara penduduk kampung itu meminta bantuan kepada pasukan kaum Muslimin untuk menyembuhkan pemimpin mereka.

Abu Sa'id Al-Khudri salah seorang dari pasukan kaum Muslimin bersedia menerima tawaran itu dengan mengajukan satu syarat iaitu dengan pembayaran upah sebanyak 30 ekor kambing. Singkatnya permohonan Abu Sa'id Al-Khudri itu diterima mereka, lalu pemimpin mereka disembuhkannya iaitu dengan bacaan Al-Fatihah sebanyak 3 kali.

Sesuai dengan perjanjian, akhirnya Abu Sa'id medapat 30 ekor kambing. Menyaksikan kejadian itu timbullah perbezaan pendapat pada pasukan kaum Muslimin. Sebahagian menolak upah tersebut dengan alasan itu sebagai usaha yang haram. Dengan kata lain upah tersebut dinilai sebagai perbuatan yang dapat dikategorikan sebagai menjual ayat-ayat Al-Qur'an.

Selain itu, mereka memandang perbuatan tersebut telah keluar dari areal keikhlasan dalam beramal. Sedangkan sebahagian yang lain menerima ikhtiar tersebut dengan alasan bahawa perbuatan itu tidak keluar dari nilai-nilai ajaran Islam.

Setibanya mereka di Madinah, akhirnya mereka melaporkan kejadian itu pada Rasulullah. Mendengar laporan tersebut Rasulullah tidak menyalahkan ikhtiar Abu Sa'id Al-Khudri tersebut bahkan Rasulullah bersabda, “Tidak ada yang lebih berhak untuk diambil upahnya kecuali dari membacakan (mengajarkan) ayat-ayat Al-Qur'an.”

Diantara pemahaman yang dapat kita ambil dari kisah tersebut iaitu bahwa Al-Qur'an memiliki potensi supranatural. Salah satunya potensi penyembuhan dari penyakit. Kisah yang telah kita semak tadi juga menunjukkan kebolehannya memanfaatkan ayat-ayat Al-Qur'an sebagai media untuk menyembuhkan penyakit seseorang, bahkan Rasulullah sendiri dalam keterangan yang lain menanyakan perihal daging kambing tersebut kerana baginda ingin juga mencicipinya.

Ibnu Qoyyim dalam kitabnya yang berjudul Madarijus-Salikin Juz 1 halaman 52 – 58 menulis bahawa penyembuhan dengan ayat-ayat Al-Qur'an (khususnya surat Al-Fatihah) tidaklah dilarang dalam agama Islam dan Al-Fatihah khusunya diakui memiliki efek penyembuhan atas berbagai penyakit. Para ahli hadits sendiri memandang riwayat yang mengisahkan kisah diatas sebagai hadits yang shahih.

Dari pandangan ini, maka tidaklah dilarang untuk memanfaatkan potensi yang dimiliki Al-Qur'an. Rasulullah, ketika baginda ingin hijrah ke Madinah pernah membaca beberapa ayat dari surat Yasin. Kerana bacaan yang ia baca, semua orang kafir yang sedang mengepung baginda tertidur pulas. Padahal Nabi Saw boleh lakukan hal itu dengan berdo'a kepada Allah - mengingat do'a Nabi sangat mustajab. Saat itu Nabi Saw tidak mencari keselamatan dengan berdo'a mengingat baginda ingin menegaskan hukum boleh dan mungkinnya memberdayakan ayat-ayat Al-Qur'an untuk kepentingan supranatural dengan contoh atau sunnah fi'liyahnya.

Dalam banyak keterangan, Rasulullah menegaskan tentang adanya potensi dahsyat yang dimiliki Al-Qur'an. Dinyatakan oleh baginda bahawa ayat Kursi dapat mengusir kekuatan jahat dari bangsa jin dsb. Beberapa ayat dari surat Al-Baqarah dinyatakan oleh beliau, jika kita membacanya setiap pagi atau petang hari dapat melindungi diri yang membacanya dari segala keburukan dan kejahatan, serta banyak lagi keterangan-keterangan lalinnya yang menegaskan adanya kekuatan ghaib yang dimiliki Al-Qur'an.

Tidaklah kita pungkiri, bahwa Al-Qur'an adalah petunjuk bagi umat manusia. Al- Qur'an diturunkan untuk dijadikan pedoman hidup agar mereka tidak tersesat; akan tetapi,bukan bererti suatu kesalahan apabila kita mengambil manfaat dari keutamaan Al-Qur'an.

Memang, saya juga sangat tidak setuju ketika seseorang hanya fokus pada sisi mu'jizat supranatural Al-Qur'an semata - namun fungsi utama diturunkan Al-Qur'an tidak diperhatikan.

 

2) Ada mu'jizat pada susunan dan struktur Al-Qur'an.

Jika kita amati struktur dan susunan Al-Qur'an maka kita akan banyak keajaiban(mu'jizat) pada struktur dan susunan yang ada padanya. Semuanya tentu saja menjadi bukti bahawa Al-Qur'an benar-benar Firman Allah yang terjaga dari segala intervensi tangan manusia pada susunan, struktur serta isi kandungannya.

a) Adanya hubungan yang harmonis atau saling menjelaskan antara nombor urutan surat, nama surat serta jumlah ayat.

Cubalah Anda mulai dari Surat 1 (Al-Fatihah) yang berarti pembuka. Ayatnya ada 7. Jika jumlah ayatnya dipandang sebagai nama surat maka namanya Al-A'raf yang bererti tempat yang tinggi. Cubalah Anda lihat ternyata antara nombor surat 1 dengan jumlah ayatnya serta nama-nama Surat dari semuanya memiliki hubungan yang sangat serasi dan saling berhubungan. Pembuka (untuk menuju) tempat yang tinggi yaitu makna antara Surat ke 1 dengan ayatnya (7).

Selanjutnya dari Surat 7 yang terdiri dari 206 ayat – apakah ia memiliki hubungan yang harmonis ? Sebelumnya kurangilah 206 iaitu jumlah ayat dari Surat ke 7 tersebut dengan 114. 114 itu sendiri adalah jumlah total surat yang ada pada Al-Qur'an. Mengapa harus dikurangi ? Itu harus kita lakukan kerana tidak ada surat 206, jadi ia harus dikurangi dari total surat pada Al-Qur'an iaitu 114. Hasilnya 92. 92 jika dipandang sebagai nombor Surat maka ia adalah surat Al-Lail yang bererti malam. Lalu apakah hubungan antara Surat 7 dengan ayatnya ? Apakah ada hubungan antara Al-A'raf yang bererti tempat yang tinggi dengan Al-Lail (malam) ? Jika kita amati dengan baik antara tempat yang tinggi dengan malam ada hubungan simbol yang serasi. Bukankah orang yang telah berada pada posisi dan kedudukan (tempat) yang tinggi sering terjatuh, mudah merasa paling mulia, mudah meremehkan orang dan sebagainya. Seakan-akan ada kegelapan pada dirinya yang disimbolkan dengan nama surat sebagai malam.

Dengan cara yang sama selanjutnya lihatlah ada berapa ayat dari Surat Malam (Al-Lail) iaitu surat ke 92 itu. Kita temukan ia memiliki 21 ayat. Jika kita memandang 21 itu sebagai nama Surat maka akan kita ketahui itu nama dari surat Al-Anbiya yang bererti para Nabi. Selanjutnya apakah ada hubungan antara Malam dengan para Nabi?

Subhanallah, kita melihat ada keserasian dan keharmonisan pada Surat 92 dengan ayatnya yang 21. Bukankah kalau malam hari memerlukan lampu – atau jika kita dalam kegelapan memerlukan pembimbing menuju cahaya yang disimbolkan oleh Al-Quran sebagai para Nabi.

Lalu, lihatlah ada 112 dari Surat ke 21. Jika 112 dipandang sebagai nama Surat maka kita ketahui ia adalah surat Al-Ikhlas (Ikhlas dan tulus). Luar biasa bukan – surat 21 dan ayatnya juga memiliki hubungan yang menjelaskan. Jika seandainya surat 21 memiliki ayat 100 ayat dan jika 100 adalah Surat Al-Adhiyat yang bererti kuda yang berlari kencang maka hal tersebut tidak sesuai dan serasi bahkan jauh dari nilai kebenaran yang sebenarnya. Bukankah tidak sesuai jika 21 dihubungkan dengan 100 atau Para Nabi dengan Kuda yang berlari kencang. Sekalipun ayat dari Surat 21 ada 112, namun jika nama Surat 112 bukan Al-Ikhlas maka itupun tidak sesuai dan serasi. Jelas semuanya ini menjadi bukti bahawa pada nombor urutan Surat, jumlah ayat-ayatnya serta nama-nama Suratnya ada kegeniusan dan kecerdasan yang sangat luar biasa yang tidak mungkin ini adalah dalam perencanaan Nabi Muhammad sekalipun.  

Dengan kata lain bahawa susunan dan struktur Al-Qur'an itu bukan manusia, jin dan sebagainya namun semuanya atas kehendak dan perintah Allah (tauqifi). Agar dapat menambah keyakinan kita – maka lanjutkan proses yang telah kita lakukan. Lihatlah Surat 112 ada 4 ayatnya. Lalu, lihat surat apakah yang ke 4 ? An-Nisa yang bererti kaum wanita adalah surat yang ke 4. Apakah hubungan antara 112 dengan ayatnya yang 4 itu atau Al-Ikhlas dengan kaum wanita ? Ajaib sekali – antara 112 dengan 4 memiliki hubungan yang harmonis. Bukankah yang kasih sayangnya sangat tulus dan ikhlas kepada anak dan keluarganya umumnya adalah kaum wanita ?

Sekarang kita lanjutkan lagi. Cuba perhatikan ternyata surat 4 memiliki 176 ayat. Sebagaimana cara yang telah dijelaskan sebelumnya kerana tidak ada surat 176 maka ia dikurangi dengan 114 iaitu total dari semua surat pada Al-Qur'an. Bakinya 62 dan jika dipandang sebagai nama surat maka kita akan ketahui bahawa surat ke 62 adalah surat Al-Jumu'ah (Hari Jum'at). Lalu, apakah ada hubungan dari Surat ke 4 dengan ayatnya ?

Apakah ada hubungan antara kaum wanita dengan Hari Jum'at ? Mungkin Anda akan mengatakan bahawa tidak ada hubungan pada kaum wanita dengan Hari Jum'at – apalagi wanita tidak diwajibkan atasnya untuk sholat Jum'at. Tapi, cubalah Anda perhatikan –bukankah secara bahasa Al-Jumu'ah bererti hari berkumpul. Dari makna ini jelas ada hubungan yang sangat kuat antara An-Nisa dengan Al-Jumu'ah. Bukankah yang selalu sibuk dan meramaikan berbagai pertemuan, perkumpulan atau kegiatan seperti majlis taklim, majliz dzikir dan sebagainya adalah kaum wanita.

Subhanallah – jelas ini ada kekuatan mukjizat pada susunan dan struktur Al-Qur'an.Sangat tidak terfikirkan pada diri kita ada susunan dan struktur yang yang terencana dan ada keseimbangan matematika. Ini semua menjadi bukti bahawa Allah sendirilah yang menyusun Al-Qur'an menjadi seperti yang kita saksikan.

Selanjutnya, kita lihat surat Al-Jumu'ah ada 11 ayat. Jika 11 kita pandang sebagai nama Surat iaitu Hud. Lalu apa hubungan Surat 62 dengan ayatnya yang 11 ? Apakah ada hubungan antara Al-Jumu'ah dengan Hud. Sebelumnya kita sudah mengetahui bahwa Al-Jumu'ah adalah simbol hari berkumpul. Lalu apa hubungannya dengan Hud yang notabene sebagai salah seorang dari para Nabi Allah ? Saya melihat antara hari berkumpul dengan (simbol) Hud ada hubungan yang kuat. Sebagaimana yang kita ketahui Nabi Hud adalah seorang Nabi yang mengurus umatnya yang sangat sulit dikendalikan. Dari sini saya melihat makna simbol dari Surat Hud adalah sulit dikendalikan. Dengan demikian jika kita hubungkan antara hari berkumpul dengan sulit dikendalikan begitu sangat kuat.

Bukankah ketika lagi banyak orang yang berkumpul apalagi dalam bilangan ribuan maka suasananya akan sulit dikendalikan ? Ajaib lagi – ketika saya lagi meneliti struktur Al-Qur'an saya menemukan bahawa semua surah yang memiliki 11 ayat bermakna sulit dikendalikan seperti Surat 63, 93, 100 dan 101. Surat 63 adalah Surat orang munafik,bukankah orang munafik sulit dikendalikan ? Surat 93 adalah Surat waktu Dhuha –bukankah surat waktu dhuha atau waktu secara umum sangat cepat berlalu dan sangat sulit mengendalikannya ? Surat 100 adalah surat Al-Adhiyat (kuda yang berlali kencang)– bukankah kuda jika sedang berlari kencang sangat sulit dikendalikannya ? Selanjutnya surat 101 yang bererti goncangan atau kiamat – bukankah jika sedang ada goncangan baik itu gempa bumi atau lainnya maka pada saat itu suasana sangat sulit dikendalikan ?

Saya fikir – cukup beberapa bukti bahawa ada hubungan yang kuat antara nombor Surat,jumlah ayat-ayatnya serta nama surat-surat tersebut. Kita telah menyaksikan semuanya saling memberikan berhubungan dengan sangat harmonis dan saling menjelaskan. Saya sendiri telah mencuba sampai semua surat dan saya telah menyaksikan betapa ajaibnya struktur Surat-Surat Al-Qur'an beserta nama dan jumlah ayat-ayatnya. Tidak mungkin saat ini saya menjelaskan secara keseluruhann ya – mengingat arah tulisan buku ini banyak yang harus dijelaskan. Saya sendiri sedang mempersiapkan pembahasan tersebut secara utuh pada buku yang akan kami terbitkan dalam seri “Mengungkap Keajaiban Struktur dan Susunan Al-Qur'an”.

b) Kata-kata yang seimbang, harmonis dan sesuai reality

Merujuk kepada berbagai literatur diantaranya tulisan Abu Rozaq Naufal, Dr. Abu Zahroh, Dr. Rasyid Khalifah, Fahmi Basya dsb menunjukkan bahawa kata-kata Al-Qur'an selalu terbukti harmonis dan sesuai serta berbasis hitungan yang diluar kemampuan nalar manusia yang semua ini bukti jelas bahawa Al-Qur'an bukan dibuat oleh manusia, diantaranya:

Kata Iblis ada 11 kali didalam Al-Qur'an dan kata berlindung (isti'adzah) dari syaitan juga terdapat 11 x.
Kata syukur ada 75 x sementara kata yang menunjukkan sikap kurang atau tidak bersyukur dalam hal ini kata ma'shiyat dengan berbagai derivatnya ada 75x.
Kata dunia ada 115 x begitu pula kata akhirat
Kata malaikat ada 88x begitu pula kata Syaithon.
Kata panas (harr) terdapat 4 x begitu pula kata dingin (barid).
Kata hayah (hidup) ada 145x begitu pula kata maut (mati) ada 145x
Kata As-Sayyiat (keburukan) ada 180 x begitu pula kata ash-sholihat.
Kata Yaum (hari) dalam bentuk tunggal disebut 365x sebanyak jumlah hari pada satu tahun Syamsyiyah (Masehi).
Kata Sahr (bulan) disebut 12 x, sama dengan jumlah bulan dalam 1 tahun.
Kata yaum (hari) dalam bentuk mutsanna dan jama' disebut 30 kali sama dengan jumlah hari dalam 1 bulan.
Kata as-Sa-ah (jam) yang didahului dengan harf yaitu yang tidak didahului oleh isim maupun fi'il ada 24 x sama dengan jumlah jam dalam sehari semalam.
Kata sujud ada 34 x sama dengan jumlah sujud yang dilakukan minimal oleh seorang Muslim setiap harinya.
Kata sholawat yang bererti sholat ternyata ada 5 x sama dengan jumlah sholat wajib sehari semalam.
Kata “Aqim” atau “aqimu” yang berarti dirikan dan ini berhubungan dengan sholat ternyata ada 17x iaitu sama dengan jumlah rakaat sholat fardhu.
Kata “faradha” yang berarti kewajiban yang tidak boleh ditinggal terdapat 17 x iaitu sama dengan jumlah rakaat sholat fardhu.
Misteri Kelipatan 19

Mungkin kita sudah sangat memahami bahawa alam semesta dicipta berbasis hitungan, namun jika memperhatikan Al-Qur'an lebih dalam - kita akan dapati bahawa Al-Qur'an disusun berdasarkan hitungan matematik yang sangat menakjubkan. Sebahagian para pakar Islam melihat fenomena ini - memandang bahwa itu sebagai “sistem keamanan” atas Firman-Nya yang memang Dia telah berjanji akan menjaganya dari distorsi dan pemalsuan dan sebagai salah satu bentuk mu'jizat Al-Qur'an.

Berikut ini beberapa fenomena kelipatan 19 sebagai Sistem Penjagaan Allah atas Firman-Nya yang sangat menakjubkan sehingga tidak mungkin distorsi dan pemalsuan akan terjadi pada Al-Qur'an - serta secara objektif orang yang menyaksikan sistem penjagaan Allah ini atas Al-Qur'an akan merasakan keajaiban yang luar biasa sehingga kesedaran Tauhidnya bangkit serta menyedari segala kelemahan dan keterbatasannya.

Diantara sistem keamanan Al-Qur'an atas Surat-Surat Al-Qur'an agar terhindar dari distorsi dan pemalsuan dan pada saat yang sama menunjukkan Mu'jizatnya yang abadi iaitu sistem kelipatan 19. Sistem (kelipatan) 19 inilah diantara sistem canggih Allah untuk menjaga Al-Qur'an, sebagaimana Neraka Saqar yang dijaga 19 Malaikat.

Allah berfirman : “Neraka Saqar adalah pembakar kulit manusia. Diatasnya ada sembilan belas (19) penjaga. Dan tidak Kami jadikan penjaga neraka itu melainkan dari malaikat ; dan tidak Kami jadikan bilangan mereka itu untuk jadi cubaan bagi orang-orang kafir, supaya orang-orang yang diberi Al-Kitab menjadi yakin, dan supaya orang-orang yang beriman bertambah imannya dan supaya orang-orang mukmin tidak ragu-ragu dan supaya orang-orang yang didalam hatinya ada penyakit dan orang-orang kafir mengatakan ;'Apakah yang dikehendaki Allah dengan bilangan ini sebagai suatu perumpamaan ?'…”.(Al-Muddatstsir : 29-31)

Pada awalnya, kaum Muslimin hanya menangkap pengertian Surat tersebut hanya sangat sederhana iaitu bahawa penjaga neraka Saqar ada 19 malaikat. Akan tetapi, dengan redaksi ayat tersebut menunjukkan bahawa Bilangan 19 adalah bilangan yang dapat berfungsi untuk meningkatkan keimanan dan Allah sengaja turunkan matsal (perumpamaan) ini untuk dianalisa dan diteliti serta ditafakkuri. Tidak meleset, setelah banyak penelitian mendalam tentang struktur dan susunan Al-Qur'an dilakukan oleh banyak Ulama, pemikir atau ilmuwan Muslim, didapati bahawa bilangan 19 tadi adalah fenomena kelipatan 19 yang banyak menjadi struktur matematik Al-Qur'an pada surat, ayat, huruf, juz, kalimat, kata dan struktur Al-Qur'an lainnya.

Dengan melihat hasil kajian menakjubkan tersebut dapat membuat setiap orang yang meneliti dan membacanya akan berpandangan bahawa ini sesuatu yang sangat luar biasa dan sangat ajaib. Tidak mungkin ada manusia yang mampu membuat Kitab seperti Al-Qur'an ini, apalagi Nabi Muhammad yang dikenal tidak dapat menulis dan membaca -dan pada saat itu komputer dan alat hitung jauh dari fikiran manusia. Sehingga secara objektif realiti tersebut akan menambah keimanan serta keyakinan siapapun kepada Allah dan kepada Al-Qur'an.

Begitu banyak fenomena kelipatan 19 sebagai suatu sitem keamanaan canggih pada Surat-Surat Al-Qur'an - sehingga sangat mustahil manusia dan jin mampu membuat Surat-Surat seperti ini. Dengan sistem canggih ini pula Al-Qur'an tidak mungkin akan terdistorsi atau dipalsukan.

Berikut saya jabarkan hanya 11 sistem keamanan saja (mengingat keterbatasan ruangan pada saat ini) dengan sistem kelipatan 19 pada Surat-Surat Al-Qur'an.

1) Surat - Surat Al-Qur'an berjumlah 114, iaitu 19 x 6. Jadi, bukan Al-Qur'an yang sebenarnya jika Suratnya kurang dari 114.

2) Didalam Al-Qur'an terdapat Surat-Surat yang nombor Surat-Suratnya hanya dapat dibagi 2, seperti Surat 2, 4, 8, 10, 14, 16, 20, 22, 28, 30, 32, 34, 38, 40, 44, 46, 50,52, 56, 58, 62, 64, 68, 70, 74, 76, 80, 82, 86, 88, 92, 94, 98, 100, 104, 106, 110, dan 112.
Semuanya 38 Surat, 38 itu sendiri adalah kelipatan 19 x 3. Adapun jumlah nombor 38 Surat tersebut iaitu : 2223 (19 x 117)

3) Pada Al-Qur'an juga terdapat nomor-nomor Surat yang dapat hanya dibagi 3 atau 3 dan 2, iaitu : 3, 6, 9, 12, 15, 18, 21, 24, 27, 30, 33, 36, 39, 42, 45, 48, 51, 54, 57,60, 63, 66, 69, 72, 75, 78, 81, 84, 87, 90, 93, 96, 99, 102, 105, 108, 111 dan 114. Juga semuanya ada 38 Surat (19 x 3). Adapun jumlah nombor 38 Surat tersebut iaitu : 2166 (19x 114)

4) Juga didalam Al-Qur'an terdapat nombor-nombor Surat yang tidak dapat dibagi 2 atau 3, seperti 1, 5, 7, 11, 13, 17, 19 , 23, 25, 29, 31, 35, 37, 41, 43, 47, 49, 53, 55, 59, 61,65, 67, 71, 73, 77, 79, 83, 85, 91, 97, 95, 101, 103, 107, 109 dan 113. Semuanya 38 Surat (19 x 3). Adapun jumlah nombor 38 Surat tersebut iaitu : 2166 (19 x 114)

5) Dengan demikian jumlah total nombor Surat-Surat Al-Qur'an iaitu : 6555 (19 x345)

6) Terdapat 57 Surat Al-Qur'an (19 x 3) yang homogen atau Surat yang nombornya dengan jumlah ayat-ayatnya sama iaitu genap-genap atau ganjil-ganjil, seperti Surat Al-Fatihah, nombor Suratnya 1 (ganjil) dan jumlah ayatnya 7 (ganjil). Jumlah nombor Surat dan jumlah ayat secara keseluruhan pada surat yang Homogen adalah 6236, iaitu sebanyak jumlah ayat seluruh Surat pada Al-Qur'an. Memang 6236 bukan kelipatan 19,akan tetapi jika kita padatkan hasilnya adalah 17 (6+2+3+6). Bilangan 17 adalah nombor dari Surat Al-Isra, iaitu perjalanan untuk menyaksikan kebesaran Allah. Jadi, ini semacam isyarat bahawa dengan membaca (ayat-ayat) Al-Qur'an yang 6236 akan dapat menyaksikan kebesaran Allah.

7) Terdapat 57 Surat Al-Qur'an (19 x 3) yang heterogen atau Surat yang nombornya dengan jumlah ayatnya tidak sama bentuknya, iaitu genap-ganjil atau ganjil genap, seperti Surat Ali-Imron iaitu Surat ke 3 ayatnya ada 200 ayat (ganjil - genap),Atau Surat Al-Anfaal iaitu Surat ke 8 ayatnya 75. (genap-ganjil). Jika kita hitung jumlah nombor Surat dan jumlah ayat dari Surat yang heterogen terdapat 9555 iaitu ajaibnya sesuai dengan jumlah nombor-nombor Surat dari 1 s/d 114 - juga ia adalah kelipatan 19 (19x 345)

8) Terdapat hanya 19 Surat yang mana nombor dan jumlah ayatnya adalah bilangan prima.

1. Al-Anfal ( 8 ) ayatnya 75 ———- Total 83.
2. Ad-Dukhon (44) ayatnya 59 —— Total 103.
3. Al-Hujurat (49) ayatnya 18 ——– Total 67.
4. Ath-Thur (52) ayatnya 49 ——— Total 101.
5. Al-Qomar (54) ayatnya 55 ——– Total 109.
6. Al-Hasyr (59) ayatnya 24 ———- Total 83.
7. Al-Mumtahanh (60) ayatnya 13 — Total 73.
8. Al-Jum'ah (62) ayatnya 11 ——— Total 73.
9. Al-Mulk (67) ayatnya 30 ———— Total 97.
10. Al-Insan (76) ayatnya 31 ——— Total 107.
11.Al-Mursalat (77) ayatnya 50 —— Total 127.
12. Al-Infithor (82) ayatnya 19 —— Total 101.
13. Al-Buruuj (85) ayatnya 22 ——- Total 107.
14. Ath-Thoriq (86) ayatnya 17 —– Total 103.
15. Al-Lail (92) ayatnya 21 ———- Total 113.
16. At-Tin (95) ayatnya 8 ———— Total 103.
17. Az-Zalzalah (99) ayatnya 8 —— Total 107.
18. Al-Humazah (104) ayatnya 9 — Total 113.
19. An-Nashr (110) ayatnya 3 ——- Total 113.

9) Terdapat 19 Surat yang jumlah ayat-ayatnya bilangan prima dan jika kita jumlahkan seluruhnya iaitu 969 (19 x 51)

1. Al-Fatihah (1) jumlah ayatnya 7.
2. Yunus (10) jumlah ayatnya 109.
3. Ar-Ra'du (13) jumlah ayatnya 43.
4. Asy-Syu'ara (26) jumlah ayatnya 73.
5. Al-Ahzab (33) jumlah ayatnya 73.
6. Yasin (36) jumlah ayatnya 83.
7. Asy-Syuura (42) jumlah ayatnya 53.
8. Az-Zukhruf (43) jumlah ayatnya 89.
9. Addukhon (44) jumlah ayatnya 59.
10. Al-Jaatsiyah (10) jumlah ayatnya 37.
11. Al-Fath (4 jumlah ayatnya 29.
12. Al-Hadid (57) jumlah ayatnya 29.
13. Al-Mumtahanah (60) jumlah ayatnya 13.
14. Al-Jumu'ah (62) jumlah ayatnya 11.
15. Al-Munafiqun (63) jumlah ayatnya 11.
16. Al-Insan (76) jumlah ayatnya 31.
17. At-Taqwir (81) jumlah ayatnya 29.
18. Al-Infithor (84) jumlah ayatnya 19.
19. Ath-Thoriq (86) jumlah ayatnya 17.

Total 969.(19 x 51)

10) Bilangan 19 dapat disusun dengan bilangan 11 + 8. Bilangan 11 dan 8 juga ternyata memiliki fenomena misteri tersendiri, Insya-Allah dalam kesempatan lain saya akan bahas secara detail.

Pada Al-Qur'an terdapat 5 Surat yang memiliki 11 ayat dan 5 Surat yang memiliki 8 ayat, iaitu :
A. Surat-Surat yang berjumlah 11 ayat

1. Al-Jumu'ah (62) : 11
2. Al-Munafiqun (63) : 11
3. Adh-Dhuha (93) : 11
4. Al-'Adiyat (100) : 11
5. Al-Qori'ah (101) : 11
Total ayat 55

B. Surat-Surat yang berjumlah 8 ayat

1. Alam Nasyroh (94) : 8
2. At-Tin (95) : 5
3. Al-Bayyinah (9 : 8
4. Az-Zalzalah (99) : 8
5. At-Takaatsur (102) : 8
Total ayat 40

Jadi total ke 10 Surat tersebut 55 + 40 = 95 (19×5).

11) Fenomena Kelipatan 19 pada Kalimat Basmalah
a. Basmalah iaitu ucapan “bismillahhirrahmaanirrahiim”. Didalam Al-Qur'an memiliki fenomena kelipatan 19 yang sangat ajaib. Ertinya menunjukkan bahawa realiti ini adalah sebuah sistem keamanan Ilahi yang dengannya Al-Qur'an terjaga.

b. Setiap Surat Al-Qur'an umumnya diawali dengan kalimat basmalah. Kerana Surat-Surat Al-Qur'an berjumlah 114 (19 x 6) maka bererti kalimat basmalah ada 114 yang juga adalah kelipatan 19. Akan tetapi kita hampir kecewa ternyata pada Surat ke 9 iaitu Surat At-Taubah kalimat basmalah tidak terdapat pada awal Surat ini, dengan demikian kalimat basmalah hanya ada 113 dan itu bukan kelipatan 19. Apakah sistem keamanan kelipatan 19 tidak berlaku disini ? Anda pasti takjub, ternyata fenomena kelipatan 19 tetap menjadi sistem keamanan terpadu - juga pada kalimat basmalah. Cubalah buka Surat ke 27, iaitu Surat An-Naml pada ayat ke 30. Pada ayat tersebut kita akan temukan kalimat basmalah, sehingga kalimat basmalah berjumlah 114 iaitu diproteksi dengan kelipatan 19 (19 x 6).

Ajaibnya jika kita hitung dari Surat yang tidak terdapat basmalah sampai pada Surat yang disembunyikannya basmalah tersebut adalah 19 hitungan. (dari 9 s/d 27).

Subhanallah, bukan hanya itu saja, bahkan jika dari angka 9 s/d 27 jika kita jumlahkan totalnyapun tidak lepas dari fenomena kelipatan 19.

c. Kalimat basmalah - jika kita hitung huruf-hurufnya iaitu ada 19 (19 x1). Agar lebih jelas perhatikanlah tabel berikut.

Nombor tabel diatas jika ditambah dengan jumlah huruf pada basmalah iaitu 29.Jika nombor (tabel) pembentuk basmalah diurut menjadi satu dengan jumlah huruf nombor tabel tersebut dan selanjutnya digabung sampai ke nombor 4, maka akan menjadi bilangan sebagai berikut ; 13243646 iaitu sama dengan 19 x 697034 atau 19×19x36686

Lihatlah keajaiban terjadi kembali ! Tadi sudah dijelas-kan bahawa jumlah nombor tabel (10) jika ditambah dengan jumlah huruf basmalah (19) adalah 29. Ajaibnya jumlah dari 697034 (6+9+7+0+3+4) juga jumlah dari 36686 (3+6+6+8+6) adalah 29.
Subhanallah, sungguh sangat ajaib dan menakjubkan. Jelas ini bukan buatan manusia,kerana tidak mungkin ada manusia sanggup membuat kalimat seperti (Basmalah) itu yang memiliki struktur matematik canggih seperti itu ?
4. Al-Qur'an selain berfungsi sebagai petunjuk menuju keselamatan juga sebagai peta dan panduan untuk mengenal alam semesta dan manusia.

Salah satu yang tidak mungkin dilakukan Allah adalah membiarkan manusia sebagai ciptaannya untuk hidup tanpa panduan atau peta didalam mengarungi kehidupan diatas dunia ini. Mengingat manusia adalah sebagai wakil Allah (khalifah Allah), maka ketika mereka diperintah untuk memakmurkan bumi ini - sudah dapat dipastikan Allah memberikan pedoman hidup yang dengannya manusia dapat mengenal siapa dirinya, siapa Tuhannya dan mengenal alam semesta ini agar mereka sukses didalam melaksanakan misi dan tugas tersebut.

Jika kita pelajari Al-Qur'an lebih dalam, kita akan temukan disana bagaimana Al-Qur'an kaya dengan informasi akurat tentang alam semesta. Berikut, beberapa informasi tentang alam semesta yang termaktub didalam Al-Qur'an.

1. Mengembangnya Alam Semesta

Dan langit itu Kami bangun dengan Tangan Kami dan sesungguhnya Kami benar-benar meluaskannya”. (51 : 47)

Pada awalnya, kosmologi modern beranggapan bahawa alam semesta merupakan sebuah ruang yang bersifat statis, tetap, langgeng dan tidak bergerak. Pandangan atau teori disebut dengan istilah “Steady State” (Teori Keadaan Tetap). Lalu, pada tahun 1929, astronomi Amerika Syarikat - Edwin P. Humble melalui penelitiannya dengan mengamati efek gelombang cahaya galaksi (pergeseran merah - red shift) ternyata galaksi-galaksi bergerak saling menjauhi terus-menerus tanpa henti. Ertinya, alam semesta terus mengembang semakin meluas.

Apa yang ditemukan oleh para ilmuwan - tentang mengembangnya alam semesta sangat sulit untuk diragukan lagi, Kerana banyak hasil kajian yang mendukung teori ini. Lalu, apakah mungkin, kita akan meragukan eksistensi kebenaran Al-Qur'an sebagai Firman-Nya yang diturunkan kepada Nabi Muhammad - padahal Al-Qur'an telah menyampaikan pesan ilmiah yang sangat aktual dan akurat yang tidak mungkin Nabi Muhammad sebagai seorang yang ummi mampu memahaminya.

2. Awal Penciptaan Makhluk

Dan Allah telah menciptakan semua jenis haiwan dari air”…..(An-Nur : 45)

Jauh sebelum hasil penelitian tentang evolusi makhluk hidup menuju kesempurnaan,Ayat diatas mengandung pesan ilmiah tentang adanya indikasi evolusi makhluk menuju kesempurnaan. Setelah berabad-abad berlalu, barulah para lmuwan menemukan fenomena bahawa kehidupan tumbuh berkembang dari lautan. Menurut mereka asal-muasal bentuk kehidupan pertama kali dilaut, dan setelah mengalami proses evolusi selama berjuta-juta tahun sehingga menjadi berbagai makhluk melata dimuka bumi. Beberapa reptilia seperti keluarga dinosaurus atau kadalpun pada awalnya adalah sejenis makhluk air. Selama berjuta-juta tahun makhluk-makhluk itu mengalami evolusi yang mempersiapkan dirinya menjadi makhluk-makhluk darat.

3. Tahap Kejadian Alam Semesta

“Maka dia menjadikannya tujuh langit dalam dua masa dan Dia mewahyukan pada tiap-tiap langit urusannya. Dan Kami hiasi langit yang dekat dengan bintang-bintang yang cemerlang dan Kami memeliharanya dengan sebaik-baiknya. Demikian ketentuan Yang Maha Perkasa lagi Maha Mengetahui.” (Fusshilat : 12)

Menurut hasil penelitian Gamow, ada 2 masa penting dalam sejarah kejadian alam semesta.
1. Era Radiasi, yaitu diawali ketika alam semesta baru berumur sedetik dan berakhir sekitar 1000.000 tahun kemudian.
2. Era ketika radiasi menyejuk akibat gerak muai alam semesta.

4. Fungsi Gunung (16 : 15, 31 : 10)

“Dan Dia menancapkan gunung-gunung di bumi supaya bumi itu tidak goncang bersama kamu, (dan Dia menciptakan) sungai-sungai dan jalan-jalan agar kamu mendapat petunjuk”. (16 : 15)

“Dia menciptakan langit tanpa tiang yang kamu melihatnya dan Dia meletakkan gunung-gunung (di permukaan) bumi supaya bumi itu tidak menggoyangkan kamu; dan memperkembang biakkan padanya segala macam jenis binatang. Dan Kami turunkan air hujan dari langit, lalu Kami tumbuhkan padanya segala macam tumbuh-tumbuhan yang baik”.(31 : 10)

Menurut para ahli, inti bumi terdiri dari campuran logam dan nikel dan besi. Pada awal pembentukan bumi lapisan padat (lithosfir) sangat labil - kerana bahagian bumi tersebut sangat panas dan memiliki energi yang sangat besar. Seiring waktu berputar, berangsur-angsur gerak kerak bumi itu berkurang dan bumi menjadi relatif lebih stabil. Salah-satu penyebabnya adalah adanya penyebaran atau penyaluran energi bawah bumi melalui gunung. Jadi gunung berfungsi mengurangi tekanan dari dalam bumi kekerak bumi.

5. Bumi berotasi

“Dan kamu lihat gunung-gunung itu, kamu sangka dia tetap di tempatnya, padahal ia berjalan sebagai jalannya awan. (Begitulah) perbuatan Allah yang membuat dengan kukuh tiap-tiap sesuatu; sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang kamu kerjakan. (27 : 8)

Dahulu tentang berrotasinya (berputarnya) bumi dan apa ia menjadi pusat tata surya atau bukan - menjadi polemik yang menggoncangkan. Galileo yang berpendapat bahawa bumi bukan sebagai pusat tata-surya dan iapun berotasi pada dirinya sendiri serta berotasi pada garis edarnya mendapat kecaman pedas, bahkan ia harus dihukum mati kerana pendapatnya tersebut yang bertolak belakang dengan pendapat umum.

Kini, kepercayaan bumi sebagai pusat tata-surya dan ia berotasi adalah sebuah realiti yang diyakini banyak orang. Akan tetapi, jauh ketika manusia masih berpendapat dalam kebodohan- Al-Qur'an menginformasikan pesan ilmu pengetahuan bahwa bumi itu berotasi dan memiliki garis orbit. Ayat diatas menjelaskan bahawa sesungguhnya gunung-gunung yang kita sangka diam itu sebenarnya tidak diam, namun ia bergerak seperti geraknya awan. Perkataan gunung-gunung itu bergerak jelas bermakna tempat dimana gunung berada iaitu bumi secara keseluruhan bergerak (berputar). Pergerakan bumi tersebut dikenal dengan rotasi. Jadi, sudah sangat jelas informasi Al-Qur'an tentang rotasi bumi sudah mendahului penemuan moden.

Bahkan, Al-Qur'an menjelaskan pergerakan atau rotasi bumi diiiringi awan yang bergerak searah dengan bergeraknya bumi. Ertinya, jika tidak misalnya awan bergerak bertentangan dengan gerakkan bumi maka akan terjadi gesekan dahsyat yang sangat berbahaya atas kehidupan dibumi.

6. Gravitasi

“Hai jama'ah jin dan manusia, jika kamu sanggup menembus (melintasi) penjuru langit dan bumi, maka lintasilah, kamu tidak dapat menembusnya melainkan dengan kekuatan. (55:33) Dan Kami turunkan air dari langit menurut suatu ukuran; lalu Kami jadikan air itu menetap di bumi, dan sesungguhnya Kami benar-benar berkuasa menghi-langkannya.” (23 :1)

Gravitasi adalah rahmat Allah yang sangat besar, yang dengannya terjadi kehidupan dimuka bumi. Kerana jika tidak ada gravitasi bumi, maka tidak akan terjadi kehidupan dibumi ini. Manusia dan benda-benda dibumi akan melayang-layang keangkasa dan bumipun akan bercerai berai.

Ayat yang kita kutip diatas sangat jelas menginformasikan bahawa bangsa jin dan manusia tidak akan sanggup untuk menerobos penjuru alam semesta kecuali mereka memiliki “Sulthon”. Apa itu Sulthon ? Secara bahasa Sulthon adalah kekuatan yang menolong. Terlepas makna sulthon yang memerlukan kajian, namun kita memahami bahawa manusia harus memiliki kekuatan untuk menerobos penjuru alam semesta. Ertinya ada peluang bagi manusia untuk menerobos seluruh penjuru alam dengan mengatasi sebelumnya kendala teknisnya iaitu kendala menghadapi gaya gravitasi bumi.

Dengan kemajuan Iptek, sedikit demi sedikit manusia telah menghasilkan pesawat (roket) yang memiliki energi sangat besar agar dapat melawan gravitasi bumi sehingga pesawat tersebut dapat melesat maju menuju angkasa.

7. Relativiti Waktu

“Dia mengatur urusan dari langit ke bumi, kemudian (urusan) itu naik kepada-Nya dalam satu hari yang kadarnya (lamanya) adalah seribu tahun menurut perhitunganmu” (32 :5)

“Malaikat-malaikat dan Jibril naik (menghadap) kepada Tuhan dalam sehari yang kadarnya lima puluh ribu tahun” (70 : 4)

Teori relativiti yang dicetuskan Albert Einstein adalah salah satu teori besar dalam peradaban manusia. Dengan teori ini , telah banyak mengubah pandangan orang sebelumnya dan membuka wawasan baru dibidang penelitian alam semesta. Dalam aplikasinya juga teori ini melahirkan teknologi yang menakjubkan seperti teknologi nuklear.

Diantara point penting pada teori ini adalah bahawa waktu yang kita kenal itu tidak bersifat mutlak tapi sangat relatif. Menurut teori ini waktu yang berada dalam benda yang bergerak mendekati kecepatan cahaya tidak sama dengan waktu pada ruang yang diam,.Seandainya ada salah seorang diantara kita menaiki sebuah roket keangkasa dengan kecepatan cahaya, maka waktu yang dilaluinya berbeza dengan waktu yang dilalui manusia yang berada dibumi. Jika seandainya ia terbang keangkasa selama 1 tahun maka orang-orang yang ada dibumi telah melalui waktu lebih dari 1 tahun.

Sebenarnya, relativiti waktu - telah dikenal dalam Al-Qur'an sejak dini sebagaimana ayat-ayat yang telah kita saksikan diatas.

10. Kehancuran Alam Semesta

“Maka pada hari itu terjadilah hari kiamat, dan terbelahlah langit, kerana pada hari itu langit menjadi lemah” (69 : 15 -16),
“(Iaitu) pada hari Kami gulung langit sebagai menggulung lembaran-lembaran kertas. Sebagaimana Kami telah memulai penciptaan pertama begitulah Kami akan mengulanginya. Itulah suatu janji yang pasti Kami tepati; sesungguhnya Kamilah yang akan melaksanakannya”.(21 : 104)

Ada beberapa senario ilmiah yang menjelaskan bahawa alam semesta itu akan hancur. Diantaranya ada teori yang menunjukkan bahwa cepat atau lambat materi alam akan kembali dipadukan. Sebagaimana kejadian alam semesta yang diawali dengan keterpaduan seluruh materi yang terpadatkan ketitik tak terhingga, lalu terjadilah ledakan besar (big-bang) sehingga terciptalah alam ini.

Penelitian ilmiah membuktikan bahawa alam semesta terus mengembang sehingga semakin meluas. Aka tetapi, secara ilmiah kondisi ini ada batasnya, entah kapan suatu saat alam semesta berhenti mengembang - bahkan, ia menyusut kembali yang pada akhir terjadilah kehancuran alam semesta, yang dikenal agama dengan istilah hari kiamat. Pada saat itu, alam semesta seperti kertas-kertas yang digulung kembali setelah ia digelar sempurna.

V. Struktur Al-Qur'an adalah gambaran (disain) Struktur Manusia Saya melihat ada indikator yang sangat kuat bahawa Al-Qur'an adalah kitab yang memotret karakter dan sifat manusia. Ikon-Ikon yang muncul dalam Al-Qur'an seperti nama-nama Surat, jumlah ayatnya, nombor urutannya, pembagiannya menjadi 30 juz dan lainnya memiliki pesan ilmu pengetahuan yang sangat menakjubkan sebagai cerminan mukjizatnya.

Adalah sama seperti kita mencuba mengamati alam semesta yang nota-bene ayat-ayat Allah yang bersifat kauniyah maka kita dapat menemukan berbagai fenomena ilmu pengetahuan yang sangat bermanfaat bagi umat manusia. Al-Qur'an adalah kumpulan ayat-ayat-Nya yang sarat pengetahuan dan padanya password untuk membongkar ilmu-ilmu Tuhan yang tidak terbatas. Dengan melihat buah epal jatuh seorang Newton menemukan hukum grafitasi maka sebetulnya banyak sekali yang dapat kita temukan pada Al-Qur'an dengan melihat struktur dan susunan Al-Qur'an.

Mungkin terlalu cepat jika saya menyimpulkan bahawa struktur dan susunan Al-Qur'an adalah gambaran (disain) struktur alam semesta termasuk dalam hal ini manusia. Akan tetapi,berikut ini ada beberapa bukti bahawa susunan dan struktur Al-Qur'an kaya informasi tentang manusia dengan segala potensi dasar yang dimilikinya. Dengan hanya sekadar memperhatikan struktur dan susunan Al-Qur'an dari surat Al-Fatihah sampai dengan Surat An-Nas, ternyata ada banyak pesan keilmuan yang boleh kita temukan – diantaranya iaitu :

1. Manusia pernah hidup pada dimensi yang tidak terikat ruang & waktu
2. Menjadi manusia dewasa adalah setelah memasuki 39 tahun iaitu ketika masuk 40
tahun.
3. Manusia adalah makhluk yang labil
4. Manusia memiliki 46 kromosom
5. Manusia memiliki (sumber) energi yang luar biasa
6. Proses menjadi manusia adalah proses reproduksi yang ajaib.
7. Pendorong Semangat Hidup Manusia
8. Kiat Bijak
9. Cara menuju bulan
10. Membangkitkan Inner Diri
11. Meraih ilmu ladunni
12. Meraih Pertolongan Allah
13. Prinsip-Prinsip untuk Sukses & Bahagia
14. Mengukur unsur matahari
15. Matahari & Bulan berrotasi
16. Siklus Metonic Cycle & Sistem Kalender Alam Semesta
17. Periode Rotasi Bulan
18. Mengukur panasnya matahari
19. Keajaiban angka 19 pada matematika
20. Rahasia nilai pada Surat-Surat Al-Qur'an
21. Dll.

Dengan sangat menyesal – penjelasan tentang berbagai rahsia keilmuan yang boleh kita tangkap dari fenomena struktur dan susunan Al-Qur'an baru saya dapat jelaskan pada buku yang telah kami persiapkan pada seri “Mengungkap Keajaiban Struktur Al-Qur'an”.

Dari berbagai fenomena keilmuan yang muncul dari struktur & susunan Al-Qur'an menunjukkan bahawa struktur Al-Qur'an sebagai password untuk membongkar rahsia ciptaan Allah – termasuk dalam hal ini manusia. Semua itu kerana disain alam semesta tertulis pada struktur dan susunan Al-Qur'an. Dari sini pula kami percaya pembagian Al-Qur'an menjadi 30 juz sarat pesan keilmuan. Penelitian kami selanjutnya membuktikan adanya hubungan yang kuat manusia dengan juz-juz Al-Qur'an. Ertinya sebagaimana Al-Qur'an terbagi menjadi 30 bagian – begitu pula manusia memiliki 30 bagian, dalam hal ini 30 tipe (Juz). Setelah menemukan parameter dan simbol dari Al-Qur'an –diketemukan jalan untuk mengelompokkan manusia kepada (tipe) Juz berapa. Dari sini selanjutnya kita dapat melihat berbagai potensi, karakter, talenta dan berbagai hal tentang dirinya. Disini 114 surat adalah memiliki makna simbol yang menjadi potensi dan karakter manusia.

VI. Efek Waktu atas kehidupan manusia.

Apa hubungan waktu dengan kehidupan manusia – dalam hal ini apakah waktu berpengaruh atas kehidupan manusia terutama pada potensi dan karakter mereka. Menurut Konsep kami – waktu memiliki potensi atau sangatlah berpengaruh atas manusia dengan alasan, iaitu ; waktu terjadi secara umum akibat rotasi matahari, bumi dan bulan. Proses tersebut disebut sebagai taqdir Allah (lihat Surat Yasin 38-39). Taqdir itu sendiri bererti ukuran, batasan, ketetapan atau potensi yang diberi Allah atas segala ciptaan-Nya. Taqdir Allah itupun berlaku pada manusia. Ertinya ketika manusia dicipta maka ia diberi berbagai potensi (taqdir) atas dirinya.  

Potensi itu sendiri dipengaruhi oleh waktu mengingat semua manusia yang asalnya sama namun kerana berbagai perbezaan geografis yang terjadi kerana perbezaan musim yang nota-bene itu terjadi kerana rotasi matahari, bulan dan bumi. Lihatlah bagaimana setiap suku atau bangsa memiliki karakter yang khas dan berbeza dengan yang lain kerana akibat berbagai faktor diantaranya faktor geografis.

Sebagaimana yang kita ketahui akibat dari rotasi matahari, bumi dan bulan maka terjadilah waktu yang selanjutnya muncul potensi cuaca, musim serta faktor geografis yang semuanya itu sangat berpengaruh pada makhluk termasuk manusia. Dengan kata lain setiap pergerakan waktu akan memiliki potensi seperti bulan Januari ada padanya potensi musim hujan.  

Tidak salah jika kita katakana bahawa setiap pergerakan rotasi yang menciptakan saat, minit, jam, hari, bulan serta tahun ada padanya potensi-potensi yang berpengaruh langsung atau tidak langsung pada manusia.

Berikut, saya akan mengutip beberapa potongan paragraph dari buku yang ditulis oleh Charles Panati yang membuktikan adanya pengaruh cuaca yang nota-bene implikasi lansung dari rotasi matahari, bulan dan bumi atas kehidupan termasuk manusia

“Para ahli biometeorologi mendapatkan bahawa cuaca tidak hanya mempengaruhi kesihatan fisik, kelahiran dan kematian kita, tetapi juga berpengaruh pada suasana hati dan perilaku kita. Kendati hubungan ini jauh lebih sulit ditetapkan, mereka telah merangkum data statistik yang meyakinkan. Bunuh-diri meninggi selama cuaca tahap 3; begitu pula kesulitan belajar di antara para siswa. Pada kasus terakhir di atas, ketidaknyamanan disebabkan keadaan cuaca tahap 3 dianggap sebagai salah satu faktor; faktor lainnya tetap tak diketahui. Pengaruh badai terhadap perilaku pun sedang dipelajari ilmuwan NOAA. Dibanyak daerah badai, gelombang magnetik berfrekuensi rendah muncul dalam jumlah besar,dan waktu-reaksi manusia melambat jika frekuensi magnetik badai berkisar antara 1 sampai 6 putaran per saat – ritme tidur dari otak. Dapat mempengaruhi kesedaran kita? Penelitian yang sedang berlangsung, dapat segera menjawab pertanyaan tersebut.

Pada tahun 1978, Dr.E.Fuller Torrey menerbitkan suatu penelitian mengenai “schizophrenia bermusim” dalam Archieves of Psychialry. Ia mencatat fakta yang menunjukkan bahawa orang yang dilahirkan pada bulan March dan April lebih cenderung terkena schizophrenia dibanding mereka yang lahir pada bulan-bulan lain. Keperibadian ganda, halusinasi, angan-angan dan pengasingan diri dari kenyataan adalah semua gejala yang masuk dalam kolom schizophrenia. Dengan menerjemahkannya ke dalam lingkup astrologi, Torrey menemukan jumlah yang mengejutkan dari orang-orang yang didiagnosa atau dirumah sakitk sebagai pasien schizophrenia, dilahirkan dalam simbol zodiac Pisces,Aries dan Taurus. Torrey tidak yakin mengapa, tetapi para ilmuwan di Nimh telah menemukan, produksi dua bahan kimia utama otak yang terkait dengan depresi dan mania –norepinephrine dan serotonin – berubah dengan musim. Norepinephrine memuncak pada Bulan Januari dan Julai dan paling sedikit pada bulan Mei dan Oktober, sedangkan Serotonin melaju dalam sebaliknya. Bulan Mei dan Oktober ternyata adalah bulan-bulan dengan angka bunuh diri yang paling banyak.

Menurut penelitian baru-baru ini, kembar fraternal (kembar yang berkembang dari dua sel telur yang dibuahi terpisah dan bukan hanya sebuah) dilahirkan lebih banyak pada musim semi dan musim gugur dibanding musim panas atau musim dingin. Apakah itu bererti keadaan musim mempengaruhi ovulasi, produksi sperma dan kesuburan? “

VII. Juz seseorang secara objektif adalah hasil logik data spesifik (kelahiran) setiap orang yang khas dan dapat dihitung sebagai konsekuensi logik dari keteraturan alam semesta dan Susunan Al-Qur'an serta Fungsi Al-Qur'an sebagai Peta dengan pendekatan hitungan.Sebagaimana yang telah dijelaskan sebelumnya bahawa taqdir memiliki makna adanya potensi yang Allah beri pada ciptaannya dan potensi tersebut dapat dibaca atau diprediksi.

Sekali lagi lihatlah bagaimana rotasi matahari disebut oleh Al-Qur'an sebagai taqdir Allah.Ertinya matahari dicipta dengan potensi tertentu dan dapat diukur berbagai potensinya tersebut dengan segala implikasinya. Terlebih lagi - tatanan alam semesta dibangun oleh Allah secara matematik. Allah berfirman ;”..dan Dia menghitung segala sesuatu”. (72 ; 28).Dengan demikian, alam semesta termasuk manusia dapat diprediksi segala potensi dasar yang dimilikinya.

Dengan alasan tersebut kami yakin bahawa potensi manusia yang disebut sebagai bentuk taqdir Allah dan juga kerana alam semesta dibangun Allah sangat matematik termasuk juga manusia. Maka dengan itu kita mampu membaca potensi manusia. Tapi mengapa membaca potensi dan karakter manusia dengan mempergunakan password tarikh kelahirannya ? Sebelum ini telah dijelaskan bahawa waktu memiliki potensi atas alam semesta termasuk manusia. Ertinya – diantara pembentuk potensi dasar manusia selain faktor genetik juga faktor waktu. Bukankah pada bulan 12 ada potensi musim hujan –begitu pula ada potensi pada waktu kelahiran Anda. Kerana ia turut membentuk potensi & karakter dasar manusia maka untuk mengetahui potensi manusia dapat dilihat waktu kelahirannya yang membentuk potensi dasar mereka.

Selanjutnya kerana alam ditata sangat matematik – juga susunan dan struktur Al-Qur'an sangat matematik dan hubungan yang sangat kuat antara alam (termasuk manusia) dengan Al-Qur'an yang semuanya adalah ayat-ayat Allah. Tentu saja, fenomena struktur Al-Qur'an jika dapat dipecahkan rahsianya dapat membongkar berbagai misteri alam semesta termasuk manusia. Konsep Juz berbasis Hitungan yang kami di Anugerah Agung Spiritual Development Centre temukan memiliki beberapa rumus atau method yang dengannya password yang ada pada Al-Qur'an tentang potensi dan karakter dasar manusia dapat kami bongkar.

Dengan tetap setia kepada Al-Qur'an - lalu kami masukkan data kelahiran seseorang pada Al-Qur'an maka kami menemukan berbagai out-put tentang orang tersebut, baik mengenai karakter dasar Juz atau MNK-nya, potensi karier/bakat, Energi Diri serta Early Warning System (EWS) sebagai peringatan awal agar selalu sedia payung sebelum hujan dan sebagainya. Dengan demikian, kerana itu setiap orang memiliki karakter dan potensi dasar dari Juz-nya dan sebagainya sebagai hasil input data dari kelahirannya.
VIII. Juz adalah (media) sumber energi tidak terbatas baik untuk ubat segala penyakit (lahir bathin) yang sangat komposisinya sangat tepat tanpa efek samping atau untuk lainnya. Sebagaimana yang telah disimpulkan sebelumnya bahawa pada susunan, struktur serta format Al-Qur'an ada misi dan target atau kesengajaan dari Allah iaitu sebagai I'jaz (proses mu'jizat) baik itu mu'jizat intelektual atau mu'jizat supranatural. Kerana Potensi Juz seseorang adalah hasil logik yang mengacu pada pola susunan Al-Qur'an yang sarat mu'jizat maka Juz setiap orang secara automatik berpotensi mu'jizat ilmu pengetahuan atau supranatural.

Dari mu'jizat intelektual dan databasenya dapat kita temukan karakter dan potensi dasarnya dan sebagainya tentang dirinya, sedangkan dari mu'jizat supranatural berupa energy maha dahsyat yang dapat dimanfaatkan untuk kepentingan kebaikan manusia.

Ertinya ketika seseorang selalu menjaga dan membaca Juz-nya secara istiqomah maka bererti ia telah mengaktifkan sumber energi tak terbatasnya dan dapat diarahkan untuk berbagai keperluan sesuai dengan niatnya - tentu saja dengan metode tertentu. Bagaimana cara mengoptimumkan potensi dan penyembuhan baik untuk diri sendiri dan orang lain. Telah sangat banyak orang yang menjadi saksi ada kekuatan yang luar biasa ketika Juz dirinya diamalkan secara tepat. Ketika ada berbagai tumbuhan ubat maka ketika anda sakit tidaklah Anda serta merta akan mengambil tumbuhan tanpa formula, takaran atau dos yang tepat. Disini memerlukan ukuran, formula atau dosis yang tepat – dengan kata lain Anda harus mempunyai ilmu dan pengalaman. Begitu pula ketika al-Qur'an dikatakan sebagai ubat – kita memerlukan formula atau dosis yang tepat. Juz setiap orang menurut konsep kami adalah dosis yang paling tepat (tanpa efek samping) untuk ubat dan penawar dari potensi buruk kita serta dari berbagai penyakit yang membahayakan diri kita.

IX. Memberdayakan potensi Juz khususnya adalah ikhtiar untuk hidup lebih baik dan bermakna serta sebagai bentuk rasa syukur kepada Allah.

Lihatlah potensi otak manusia yang sangat besar potensinya yang sengaja Allah berikan untuk diberdayakan secara maksimum untuk kebaikan umat manusia secara universal. Bahkan,menurut ajaran Islam, memberdayakan potensi tersebut dipandang sebagai bentuk rasa syukur dan bentuk ibadah kepada Allah.

Demikian pula potensi Juz setiap orang - apabila diberdayakannya secara maksimium maka itu bukan sebuah penyimpangan dari ajaran Islam, bahkan ia adalah bentuk rasa syukur kita kepada Allah. Oleh kerana itulah Nabi Sulaiman setelah Singgasana ratu Bulqis berada disisinya dengan bantuan seseorang yang memanfaatkan kekuatan supranatural Kitab Allah pada saat itu bersyukur kepada Allah. .

“Maka tatkala Sulaiman melihat singgasana itu terletak dihadapannya, iapun berkata ;'Ini termasuk karunia Tuhanku untuk mencubaku apakah aku bersyukur atau mengingakhiri (akan nikmat-Nya)….(An-Naml : 40)

Notis Hak Cipta: ©1991-2111 Anugerah Agung Spiritual Development Centre. Hakcipta Terpelihara. Tidak dibenarkan sama sekali menerbitkan,meniru,membuat salinan , mengeluarkan semula atau dihantar dalam sebarang bentuk, sama ada mekanikal atau elektronik,fotokopi,termasuk rakaman atau penempatan ke dalam apa-apa maklumat sistem simpanan, rangkaian komputer atau di Internet, tanpa kebenaran bertulis daripada Anugerah Agung Spiritual Development Centre.. Hakcipta ini dilindungi sepenuhnya oleh undang-undang.Pelanggaran Hak Cipta ini diancam hukuman Fizik dan Metafizik.

Dicatat oleh   Dr.Mohamad Rizal Bin Rosdi Ph.D

Bagi mereka yang ingin mendapatkan Juz Diri tersebut boleh mengunjungi pusat rawatannya di alamat berikut :

PUSAT RAWATAN MADINATUL ASRAR (Co.No:75202)
Dr.Mohamad Rizal Bin Rosdi Ph.D
No.1, Taman Sendayan Indah,
Jalan Depo, 93050 Petra Jaya Kuching, Sarawak. Malaysia
Handphone: 012-880 2035 (Super Hotline)