Laman Utama
Terapi Brainwave Untuk Pemberdayaan Potensi Diri

TEKNOLOGI SAINTIFIK GELOMBANG OTAK ANUGERAH AGUNG
(FLEXIBLE PERSONALITY NEUROTHERAPY & BRAINWAVE THERAPY)

Jika anda merasa mempunyai sifat atau keperibadian yang kaku, susah bergaul, sukar akrab dengan orang baru dan tidak pandai menyesuaikan diri dengan persekitaran maka brainwave ini sesuai untuk anda.

Kerana brainwave Flexible Personality ini direka khas untuk membantu anda menjadi peribadi yang fleksibel, mudah bergaul dan mudah menyesuaikan diri dengan persekitaran. Terapi  brainwave dan stimulasi gelombang otak dengan   frekuensi tertentu yang ada dalam brainwave Flexible Personality akan "mengajar" otak anda menjadi lebih fleksibel dan mudah menyesuaikan diri dengan persekitaran.

Sedangkan kaedah Quantum Mind Programming akan memasang program keperibadian yang super ( mudah bergaul) ke dalam Fikiran Bawah Sedar anda.

Dalam masa beberapa hari, anda akan mula merasakan perubahan. Dan dalam masa beberapa minggu ke depan, anda akan berubah total menjadi orang yang berbeza. Semakin hari, anda akan merasa lebih mudah bergaul, lebih mudah cair dan lebih mudah menjalin komunikasi dengan persekitaran atau orang-orang yang baru anda kenal.

MENGATASI SIFAT KAKU / SUSAH BERGAUL

Nama Produk Brainwave : Flexible Personality

Keterangan : Jika anda merasa mempunyai sifat atau keperibadian yang kaku,  susah bergaul,  sukar  akrab  dengan orang baru dan tidak pandai menyesuaikan diri dengan persekitaran,  maka Brainwave ini sesuai untuk anda. Kerana Brainwave ini direka khas untuk membantu anda menjadi peribadi yang  fleksibel, mudah bergaul dan mudah menyesuaikan diri dengan persekitaran.

Cara Pakai : Didengarkan dengan headphone atau speaker sambil duduk santai atau berbaring.  Mata dipejamkan untuk merasakan alunan Brainwave. Dalam sehari disyorkan mendengar Brainwave ini selama  30 minit.  Jika anda tidak ada masa lapang untuk mendengar Brainwave ini secara khusus,  maka  anda boleh dengar Brainwave ini waktu menjelang tidur. Tiada masalah jika anda tertidur ketika mendengar Brainwave ini.

Harga :  RM130

Terapi Brainwave Untuk Mengatasi Masalah Susah BergaulPada umumnya sejak lahir manusia telah mempunyai sedikit perasaan malu, namun bila perasaan itu telah berubah menjadi semacam rasa takut yang berlebihan, maka hal itu akan menjadi suatu fobia, iaitu takut menghadapi tekanan dari orang lain atau takut menghadapi masyarakat. Kanak-kanak yang pemalu selalu menghindar dari keramaian dan tidak boleh secara aktif bergaul dengan temannya yang lain.

Guru tidak mudah mengetahui apakah muridnya seorang pemalu, sebab pada umumnya mereka tidak suka berbuat pergaduhan atau masalah.   Sifat pemalu boleh menjadi masalah yang cukup serius sebab akan menghalang kehidupan Kanak-kanak mahupun orang dewasa, misalnya dalam pergaulan, pertumbuhan harga diri, belajar, dan penyesuaian diri.Umumnya ciri manusia pemalu ialah terlalu sensitif, ragu-ragu, murung, dan juga sukar   bergaul.   Jadi mereka perlu diberi bantuan.

PENYEBAB MASALAH

1) Unsur Keturunan

Hal ini merupakan faktor yang tidak langsung dan belum pasti.   Sejak lahir anak tersebut kelihatan agak sensitif dan kemungkinan hal itu berlaku kerana pembawaan saat ibu yang ketika sedang mengandung mengalami tekanan jiwa dan fizikal.   Namun ini juga belum boleh menjadi suatu bukti yang kuat apakah kelak anak yang sensitif itu akan menjadi seorang pemalu.

2) Masa Kanak-kanak Kurang Gembira

Ada sebahagian kanak-kanak yang mengalami hal-hal yang kurang menyenangkan pada masa kanak-kanaknya.   Misalnya orang tua sering berpindah-pindah, ibu bapa bercerai, ibu bapa meninggal, dipaksa pindah sekolah atau dihina oleh rakan dan sebagainya.   Semua pengalaman itu mengakibatkan terganggunya hubungan sosial mereka dengan persekitaran, suka menghindar atau mundur, dan tidak berani bergaul dengan orang yang tidak dikenali.

3) Kurang Bermasyarakat

Sifat pemalu akan berlaku apabila kanak-kanak hidup dengan latar belakang di mana ia diabaikan oleh orang tuanya, atau dibesarkan dalam persekitaran keluarga yang mengasingkan diri, terlalu dikekang sehingga mereka tidak dapat menghadapi hubungan sosial yang normal dengan masyarakat.

4) Perasaan Rendah Diri

Mungkin perasaan malu itu timbul kerana anak bertubuh pendek, bersikap kaku atau punya kebiasaan yang buruk, lalu berusaha untuk menutupinya dengan cara menyendiri atau mengelakkan pergaulan dengan orang lain.   Kerana kurang rasa percaya diri dan beranggapan dirinya tidak setanding dengan orang lain, ia tidak suka memperlihatkan diri di keramaian.

5) Pandangan Orang Lain

Banyak anak yang menjadi pemalu kerana pandangan orang lain yang telah merasuk ke dalam dirinya sejak kecil.   Mungkin orang dewasa sering mengatakan bahawa ia pemalu, bahkan guru dan teman-teman juga berpendapat sama, sehingga akhirnya ia benar-benar menjadi seorang pemalu.

Padahal anak-anak seperti ini kelak akan menjadi anak yang unggul di bidang sains dan teknologi, atau boleh juga mereka menjadi seniman-seniman dan master bertaraf dunia, mereka adalah anak-anak yang peka dan penuh cinta kasih, terutama cinta kasih terhadap pada ibu bapanya.

PENYELESAIAN CARA MENDORONG ANAK PEMALU MENJADI ANAK YANG PD

Kenalan mata

Ketika bercakap dengan kanak-kanak, minta dia selalu untuk menatap mata anda.Dengan memaksa dan menerapkannya setiap waktu, lambat laun anak akan terbiasa melakukan hubungan mata dengan lawan bicara.

Jika anak tidak merasa selesa merenung tepat di mata lawan bicara, ajarkan ia untuk menatap puncak hidung di antara kedua-dua mata orang di hadapannya.Dengan amalan berkali-kali, kanak-kanak tidak akan memerlukan teknik ini lagi dan lebih percaya diri untuk menatap langsung   mata lawan bicaranya.

Melatih perbualan

Buat senarai mengandungi kalimat pembuka perbualan yang mudah anak untuk bercakap-cakap dengan pelbagai kumpulan orang, misalnya orang yang telah dikenalinya, orang dewasa yang belum pernah ditemuinya, teman lama yang jarang dijumpainya, anak baru di sekolah, atau anak yang sering bermain dengannya ditaman permainan   .

Setelah itu, ajak anak berlatih menggunakan kalimat-kalimat tersebut sampai merasa terbiasa dan selesa mengucapkannya.   Salah satu trik yang boleh digunakan adalah mempraktikkan perbincangan via telefon dengan pendengar supportif di hujung yang lain.   Dengan demikian, anak tidak akan merasa tertekan seperti jika melakukan perbincangan tatap muka.

Berlatih sosialisasi

Siapkan anak untuk menghadiri acara sosial yang akan akan diadakan dengan menjelaskan latar, ekspektasi, serta para hadirin yang kira-kira datang ke acara itu.Kemudian, bantu anak berlatih bagaimana cara bertemu orang lain, tata krama di meja makan, kemahiran asas bercakap, dan   bagaimana cara mengucapkan salam perpisahan dengan anggun.

Lawan berlatih

Philip Zimbardo, yang terkenal sebagai pakar mengatasi rasa malu, mengesyorkan untuk memasangkan anak pemalu dengan kanak-kanak yang lebih muda darinya untuk berlatih dalam tempoh yang singkat.   Ciptakan peluang bagi kanak-kanak untuk bermain dengan kanak-kanak lain yang lebih muda darinya, contohnya adik, sepupu, anak jiran, atau salah satu anak kenalan anda.

Jika anak yang pemalu berusia remaja, cuba menyuruhnya mengasuh anak kecil untuk mempraktikkan kemahiran bersosial yang enggan dipraktikkannya dengan anak-anak seusianya.

Satu lawan satu

Terapi Brainwave Untuk Mengatasi Masalah Susah BergaulDr. Fred Frankel, seorang ahli psikologi dan pembentuk Program Latihan Kemampuan Bersosialisasi UCLA, menyarankan permainan satu lawan satu sebagai cara terbaik bagi anak untuk membina rasa percaya diri.

Tolak kanak-kanak menjemput seorang temannya untuk bermain bersama selama beberapa jam sehingga saling mengenal dan mempraktikkan kemahiran berteman.Sediakan makanan kecil sebagai umpan dan cegah gangguan sedapat mungkin dari aktiviti mereka. Jangan izinkan anak menghidupkan televisyen dalam sesi bermain tersebut

Cara menghilangkan sifat pemalu, rendah diri dan rendah diri. Sifat pemalu berbeza dengan sifat malu atau rasa malu. Sifat pemalu adalah watak seseorang dengan sifat malu atau rasa malu yang berlebihan atau sering disebut rendah diri. Sifat malu atau rasa malu harus dimiliki oleh setiap orang kerana itu menunjukkan bahawa kita adalah manusia yang bermoral. Apa akan jadi kalau seorang tidak mempunyai rasa malu. Mungkin dia akan bertelanjang di tengah-tengah jalan sepeti orang gila.

Begitu juga dengan sifat rendah diri, orang sering salah tafsir menyebut rendah diri sebagai rendah hati. Padahal kedua-duanya sama sekali berbeza dan saling bertolak berlakang.  

Rendah diri adalah sikap yang timbul kerana rasa rendah diri dan kurang percaya diri.Sedangkan rendah hati adalah sebuah keadaan di mana seseorang bebas daripada sikap sombong dan meremehkan orang lain.   Lalu bagaimana cara mengatasi sifat pemalu, rendah diri dan rendah diri dalam diri seseorang?  

Ada beberapa tips yang boleh dilakukan.

1) Apa yang menyebabkan kamu merasa rendah diri? Kerana merasa banyak kekurangan?   Kerana merasa tidak mampu melakukan apa yang orang lain boleh lakukan?   Kita tidak harus selalu memandang ke atas.   Kita juga tidak perlu menjadi orang lain.   Jadilah diri sendiri dan itu sudah cukup menyenangkan.Mengenali potensi diri dan mengembangkannya adalah cara yang terbaik untuk meningkatkan rasa percaya diri.   Jadi tidak perlu yang namanya malu atau rendah diri

2) Siapa saja orang-orang yang buat kamu malu dan rendah diri? Orang-orang yang baru anda kenal? Orang-orang yang menurut kamu punya darjat lebih tinggi dari kamu?   Ok, cubalah mulakan dengan mengubah cara berfikir anda.   Setiap manusia adalah sama.   Setiap orang mempunyai kelebihan dan kekurangan masing-masing bahkan untuk orang-orang yang kamu anggap sempurna.   Mereka sama seperti kamu, seperti saya, maka tidak ada alasan untuk merasa rendah diri.

3) Berhentilah memikirkan kekurangan-kekuranganmu. Terimalah diri kamu apa adanya.   Jadikan kekurangan anda sebagai kelebihan.   Tukul Arwana, adalah contoh yang tepat dalam hal ini.   Lihat, bagaimana dia memaksimumkan kekurangannnya menjadi kelebihan yang justeru tidak dimiliki orang lain.   Selalu menutupi kekurangan hanya akan membuat kamu semakin terpuruk dalam sikap rendah diri dan rendah diri.

4) Memperluas pergaulan. Bergaullah dengan orang-orang yang mempunyai rasa percaya diri yang tinggi.   Pelajari cara mereka dalam menjalani kehidupan sehari-hari.   Cara mereka berkenalan dengan orang baru, cara mereka melayan orang lain, cara menyikapi sebuah masalah, cara mengatasi situasi, dan lain-lain.   Banyak hal yang boleh kamu pelajari dan praktikalkan sendiri.

5) Mulakan belajar bertanya kepada orang baru. Belajar bertanya?   Yups, bagi orang-orang yang bukan pemalu bertanya kepada orang baru bukan sebuah masalah besar.   Tapi, keadaan berbeza dengan orang-orang pemalu.   Rata rata dari mereka jarang sekali memulakan perbincangan atau sebuah soalan.   Hal ini hanya boleh difahami oleh orang yang sama sama pendiam.

6)  Perhatikan penampilan. Mulakan memperhatikan penampilan anda terutama ketika keluar dari rumah.   Penampilan yang baik dan maksimum boleh membantu anda meningkatkan rasa percaya diri.   Anda tidak akan merasa rendah diri dan malu apabila bertemu dengan orang lain kerana anda sudah tampil All out.   Memaparkan yang terbaik.   .

7)  Selalu bersikap tenang. Kesalahan utama orang-orang pemalu adalah kurangnya self control (kawalan diri).   Terutama jika ia berada dalam situasi yang tertekan dan asing.   Gugup, cemas, salah tingkah, berpeluh adalah beberapa penanda buku seseorang sedang berada dalam tekanan.   Sebenarnya hal itu boleh diatasi dengan beberapa tips ringan.   Mengambil nafas dalam dalam dan menghembuskannya secara perlahan-lahan akan membuat kita merasa sedikit lebih rileks dan tenang.

Singkirkan imaginasi negatif kamu mengenai apa yang sedang kamu hadapi.Hilangkan pemikiran bahawa orang-orang sedang memerhatikan anda dan berfikir negatif tentang anda.   Faktanya, semua berjalan seperti biasa biasa saja, tidak seperti apa yang anda fikirkan.   Semua hal negatif kamu itu hanya ada dalam imaginasi kamu saja.

8) Cuba sesuatu yang baru. Sering cuba hal-hal baru akan lebih membuka wawasan serta pandangan kamu tentang hidup dan kehidupan.   Yang pada akhirnya akan memberi kita sebuah pemahaman bahawa tidak ada yang tidak mungkin.Semua manusia adalah sama.   Kita mempunyai kekurangan mereka juga. Mereka punya kelebihan kita pun memilikinya.   Mereka boleh, maka kita juga boleh ..! "Keterbatasan hanyalah sebuah kesalahan dalam cara kita berfikir."   Seharusnya kita tidak mempunyai satu pun alasan untuk merasa rendah diri ..!

Terapi Brainwave Untuk Mengatasi Masalah Susah Bergaul