Laman Utama
Terapi Brainwave Untuk Pemberdayaan Potensi Diri

TEKNOLOGI SAINTIFIK GELOMBANG OTAK ANUGERAH AGUNG
(PLAY GREAT GOLF NEUROTHERAPY & BRAINWAVE THERAPY)

IniCadalah latihan mental untuk meningkatkan prestasi permainan golf anda. Anda boleh meningkatkan ketepatan pukulan dengan memprogram syaraf,otot, tubuh dan fikiran anda dengan visualisasi sederhana. Namun tidak sebarang visualisasi. Ada teknik visualisasi tertentu dan keadaan mental tertentu yang akan meningkatkan latihan mental Brainwave dan stimulasi gelombang otak dalam program ini akan membimbing  anda  menuju  keadaan  theta untuk visualisasi (latihan mental) yang optimum.

MENINGKATKAN KEMAMPUAN PERMAINAN GOLF DENGAN RANGSANGAN GELOMBANG OTAK

Nama Produk Brainwave : Play Great Golf

Keterangan : Ini adalah latihan mental untuk meningkatkan prestasi permainan golf anda. Anda boleh meningkatkan  ketepatan pukulan dengan memprogram saraf,otot, tubuh dan fikiran anda dengan  visualisasi  sederhana. Namun tidak sebarang visualisasi. Ada teknik visualisasi tertentu dan keadaan mental tertentu yang akan meningkatkan latihan mental. Brainwave dan  stimulasi  gelombang otak dalam Brainwave ini akan membimbing anda menuju keadaan theta untuk visualisasi (latihan mental)yang optimum.

Cara Pakai : Didengarkan dengan headphone atau speaker sambil duduk santai atau berbaring.  Mata dipejamkan untuk merasakan alunan Brainwave. Dalam sehari disyorkan mendengar Brainwave ini selama  30 minit.  Jika anda tidak ada masa lapang untuk mendengar Brainwave ini secara khusus,  maka  anda boleh dengar Brainwave ini waktu menjelang tidur. Tiada masalah jika anda tertidur ketika mendengar Brainwave ini.

Harga :  RM130

Terapi Brainwave Untuk Meningkatkan Kemampuan Permainan GolfHari Minggu pagi telah tiba, fajar mula menyingsing, dan anda sudah bersiap diri.Anda mengambil kelengkapan golf anda dan bergegas keluar untuk anda boleh akan melakukan aktiviti rutin anda setiap minggu, iaitu bermain golf.   Apabila anda menyelesaikan beberapa hole, sakit tumit yang selama ini anda takutkan datang kembali.   Anda tetap meneruskan menyelesaikan beberapa hole lagi, tetapi sakit yang anda rasakan benar-benar mengganggu anda.   Ayunan kayu golf anda pun memburuk dan di beberapa hole terkini, anda benar-benar kesakitan dan tubuh anda pun mula lemas.   Apakah ini pernah anda alami?

Kajian menunjukkan prevalensi kecederaan di kalangan pemain golf amatur berkisar pada antara 23,3% hingga 62%.   Beberapa kajian juga menganggarkan bahawa lebih dari satu pertiga dari kecederaan yang berlaku akibat golf terjadi di kaki bawah atau punggung bawah.   Jadi, jika anda mempunyai sakit punggung, sakit lutut yang mendedah atau rasa sakit pada kaki yang membuat anda tidak kuat berdiri ... anda tidak sendirian!

10-20% daripada penduduk dewasa di banyak negara bermain golf.   Permainan golf rata-rata masa kira-kira 3 hingga 4 jam (bergantung pada skor anda) dan kebanyakan padang golf mempunyai lebar sekitar 6 km!   Secara nyata, anda boleh berjalan sejauh rata-rata 8 km dalam setiap permainan, termasuk dengan anda berzig-zag di sepanjang padang, menyemak parit-parit untuk mencari ke mana bola anda pergi, dan berjalan mengelilingi seluruh lapangan.   Apabila anda berjalan dalam jarak yang cukup jauh tersebut, kaki anda memegang peranan penting.

Namun, bukan semua hal tentang berjalan dan mengejar bola yang dibincangkan dalam artikel ini.   Golf swing atau ayunan golf adalah gerakan yang sangat teknikal dan diselaraskan dengan variasi yang ketara di antara satu orang dengan orang lain.   Apa yang berjaya untuk satu pemain golf tidak akan berjaya bagi pemain golf lain

Saat ini, pemain golf menyedari bahawa golf tidak hanya memerlukan lengan dan bahu.   Kekuatan sendiri, tidak masuk hitungan.   Apabila anda melakukan ayunan, diperlukan penggunaan seluruh tubuh anda.   Semua segmen tubuh menyumbang terhadap gerakan berkesan dari pusat massa tubuh, bagaimanapun, tidak ada yang lebih penting daripada anggota tubuh bahagian bawah.   Jack Nicklaus, salah seorang pemain golf yang paling terkenal di dunia mengatakan:

All timing, distance, and direction comes out of the lower body with the feet leading the way.

Ini bermaksud, tubuh bahagian bawah terutama kaki adalah bahagian tubuh yang sangat penting dalam permainan golf.

Setiap ayunan yang hebat mempunyai kedudukan awal, yang menempatkan pemain golf dalam kedudukan yang optimum untuk melakukan gerakan.   Dalam kedudukan optimum seperti ini, idealnya anda relatif santai dan dalam kedudukan yang stabil yang hanya memerlukan sedikit tenaga untuk bertahan.   Jika kedudukan ini tidak ideal, bagaimanapun juga, akan membuat prestasi ayunan anda terjejas.Morfologi / struktur tubuh anda, semua mempengaruhi prestasi permainan anda.Inilah tepatnya alasan kenapa tidak ada satu ayunan golf yang pas untuk setiap orang, kerana tiap orang sama seperti cap jari.   Tubuh dan susunan genetik kita semua unik.

Sekarang, terlepas dari variasi dari tiap-tiap orang, ayunan golf yang berkesan idealnya terdiri daripada:

Set-up dan grip / address yang tepat

Backswing

Downswing

Follow-through

Masing-masing di atas sangat bergantung kepada beberapa faktor yang saling berkaitan:

Support yang stabil

Fleksibiliti

Kekuatan

Propriosepsi

Mari kita lihat biomekanik ayunan dari seorang pemain golf lebih terperinci:

Fasa 1 Address

Dalam posisi ini, anda perlu berada dalam keadaan santai di mana otot-otot tidak aktif tetapi dalam kedudukan siap.   Anda harus seimbang dan selaras.   Kaki anda yang menentukan anda berada dalam keselarasan yang optimum.   Jika kaki sudah tidak selaras dan mempengaruhi kedudukan address anda, ayunan anda terpengaruh bahkan sebelum anda mengayunkan kayu golf anda.

Fasa 2 - Back Swing

Kaki adalah yang akan memulakan backswing.   Kekuatan lemah di antara kedua-dua kaki dan berat badan anda berubah dari kedua-dua kaki ke kaki belakang (hampir seluruhnya) apabila anda melakukan ayunan.   Ini adalah di mana torsi atau tenaga pusingan terbentuk.   Tubuh bahagian bawah anda berputar ke belakang sejauh yang anda mampu akan mencipta satu gigi untuk melakukan putaran dan kemudian tubuh bahagian atas anda berputar lebih lanjut lagi di atas tubuh bahagian bawah mencipta gigi lain untuk putaran.   Ketika kedua-duanya digabungkan, akan tercipta tenaga dari simpanan tenaga yang siap dilepaskan.   Ini semua memerlukan dasar yang stabil, fleksibiliti dan propriosepsi (sensasi mengawal gerakan dan posisi tubuh) yang baik.   Jika dasar support pada tubuh anda terganggu atau mengalami ketidakselarasan (mal-aligned), maka back swing anda juga akan terjejas sehingga anda tidak boleh memukul bola dengan lurus selama melakukan down swing.

Fasa 3 - Down Swing

Terapi Brainwave Untuk Meningkatkan Kemampuan Permainan GolfSelama Down Swing, semua tenaga yang disimpan dilepaskan secara berperingkat. Tubuh bahagian bawah sekali lagi memulakan gerakan dengan melepaskan dan memindahkan berat badan dari kaki belakang ke kaki depan dengan cepat. Kaki menentukan asas yang stabil untuk melepaskan beban tersebut dan berlaku putaran. Untuk mendapatkan ayunan yang hebat, perlu ada tekanan yang cukup di tanah. Dengan kata lain, kaki belakang anda harus menggalakkan kuat ke tanah untuk melakukannya. Jika anda kesakitan, tidak seimbang atau dalam keadaan yang tidak selaras, anda tidak boleh membuat dorongan yang diperlukan.   Banyak kajian telah mendapati bahawa pemain golf profesional mempunyai gaya reaksi tanah yang secara signifikan lebih tinggi dan memindahkan berat badan lebih cepat dari kaki belakang ke kaki depan dari pemain golf amatur.Oleh kerana adanya gaya sentrifugal pada saat melakukan ayunan, kekuatan ini sering melebihi berat badan pemain golf. Mulai dari 1,3 kali menjadi 1,6 kali, bergantung pada kelab anda. Agar pemindahan ini berlaku, adalah penting untuk memastikan tubuh bahagian bawah stabil dan seimbang. Pergeseran berat badan yang tidak benar dan ketidakupayaan untuk mempertahankan pusat tekanan juga mempengaruhi kemampuan pemain golf untuk memukul bola.   Kajian menunjukkan bahawa mengoptimumkan pola putaran dan pemindahan berat badan akan memudahkan hubungan segmental dan kinematik yang diperlukan untuk melakukan ayunan golf yang berkesan, tepat dan boleh direproduksi, sehingga risiko kecederaan yang lebih rendah.

Fasa 4 - Follow-Through

Fasa ini membolehkan berlakunya perlambatan yang selamat dari ayunan dan disipasi dari kekuatan putaran besar terjadi.   Pergeseran berat badan ke kaki depan akan memberikan kekuatan luncurkan dan tork berlebihan pada kaki (di luar batas).   Beban ini boleh mencapai 85 peratus daripada jumlah keseluruhan berat badan.   Kaki ikut digeser untuk melakukan putaran pinggul yang tepat dengan pusat putaran pada kaki depan.   Selama follow through, kekuatan yang lebih banyak diarahkan pada kaki depan dapat membebani otot yang mengawal gerakan ini secara berlebihan.   Sendi-sendi yang melalui sisi kaki ini boleh mendapatkan stres berlebihan.   Dengan berputarnya kaki ke luar batas, kaki boleh berputar luaran (keluar).   Putaran luar ini boleh membuat lutut menghadapi hiperekstensi (ayunan ke belakang yang berlebihan) dan berpotensi membebankan kaki depan dan juga lutut.

Jadi seperti yang boleh anda lihat, ayunan golf secara biomekanik dan teknikal sangat kompleks.   Ini sukar untuk dilakukan dengan sempurna, dan setiap mal-alignment dari kaki atau pinggul akan membuat gerakan ini lebih sukar untuk dilakukan.   Uraian singkat tentang biomekanika dari ayunan golf juga harus memberikan anda beberapa indikasi terhadap kekuatan dalam gerakan ini dan pentingnya kaki dan kaki bawah dalam setiap ayunan golf.   Ingat bahawa kekuatan dan putaran merupakan puncak dari kegiatan berjalan 6 hingga 8 km yang anda lakukan selama permainan golf.   Yang juga harus jelas adalah fungsi-fungsi yang sangat berbeza dari kaki kiri (depan) kaki kanan (belakang) selama melakukan ayunan golf.

Golf adalah sukan yang terdiri daripada beberapa gerakan yang kompleks dan sering saling bertentangan, yang bertujuan untuk membuat bola yang dipukul bergerak ke arah yang diingini.   Kekuatan, tork, gerakan yang bertentangan dan kompleks, berjalan 6 hingga 8 km dan berada di atas kaki anda hingga 4 jam lamanya, semua boleh membuat anda cedera.

Sebagaimana yang telah dijelaskan sebelum ini, kecederaan golf adalah hal yang sangat umum terjadi, di mana beberapa kajian mendapati bahawa 1 / 3 (sepertiga) dari semua kecederaan golf terjadi di kaki bawah atau punggung bawah.   Untuk mengatasi kecederaan yang berkaitan dengan golf dengan berkesan, seseorang tidak hanya perlu mendapatkan diagnosis yang tepat, tetapi juga penting untuk mengenalpasti keadaan yang boleh memperparah kecederaan ataupun mencetuskan terjadinya kecederaan.   Ini membolehkan adanya pemahaman yang lebih baik tentang faktor-faktor yang menyumbang dan membantu menyusun program rawatan / pemulihan dari kecederaan.

Keadaan yang umum terjadi meliputi:

Plantar Fasciopathy - Keadaan ini biasanya terjadi kerana pronasi yang berlebihan pada kaki.   Ini muncul kerana trauma mikro pada ligamen dari plantar fascia.   Plantar fascia bertanggung jawab untuk menyokong lengkungan kaki (foot arch).   Pada keadaan ini, ada sakit dan simpulan pada langkah-langkah kaki pertama yang anda lakukan di pagi hari dan selepas waktu rehat.   Rasa Sakit terletak di berhampiran pusat tumit dan boleh menjalar turun ke lengkungan kaki.

Cuboid Syndrome - Menggambarkan keadaan yang muncul akibat kecederaan pada sendi dan ligamen sekitar tulang cuboid, salah satu daripada beberapa tulang tarsal pada struktur kaki manusia.   Rasa Sakit dapat dirasakan di kaki depan selama fasa down swing dan follow through, namun kedua-dua kaki mungkin terjejas.   Rasa Sakit terjadi selama kedudukan berdiri dan mendorong jari-jari kaki anda selama berjalan, berlari, atau melompat.   Rasa Sakit terjadi di batas luar kaki anda dan mungkin ada sakit tekan di bawah tulang cuboid.   Kelemahan di kaki juga dapat dirasakan.

Achilles Tendinopathy - Otot betis melekat pada tulang tumit belakang melalui tendon Achilles.   Tendon Achilles boleh mengalami kecederaan dan meradang ketika kaki mengalami pronasi berlebihan yang menyebabkan sebuah gerakan memainkan pada tendon.   Otot betis yang tegang juga boleh meningkatkan ketegangan pada tendon dan menyumbang terhadap peningkatan tekanan.Biomekanika yang buruk, digabungkan dengan aktiviti berjalan dan tekanan yang berlaku selama ayunan juga boleh memberikan tekanan berlebihan pada tendon.

Retrocalcaneal and Calcaneal bursitis - Keadaan ini mengakibatkan rasa sakit pada bahagian belakang tumit, berhampiran tendon Achilles.   Rasa Sakit di kawasan ini boleh disebabkan oleh keradangan pada tendon Achilles yang berkaitan dengan bursa.   Dua bursa berada di kawasan ini.   Satu di atas tendon Achilles (calcaneal bursa) dan bursa lain yang letaknya lebih dalam (retrocalcaneal bursa).   Keradangan salah satu atau kedua-dua bursa boleh menyebabkan sakit di belakang kawasan tumit dan pergelangan kaki.

Peroneal Tendinopathy - Tendinopathy adalah kecederaan berlebihan yang boleh mempengaruhi tendon yang berbeza dalam tubuh.   Ini biasanya berlaku akibat daripada penggunaan kompleks otot dan tendon yang berlebihan yang menghasilkan respon keradangan pada tendon.   Tendon peroneal terletak di luar pergelangan kaki dan biasanya memang digunakan secara berlebihan.   Rasa Sakit dan pembengkakan pada bahagian luar pergelangan kaki atau tumit boleh berlaku dan rasa sakit akan menjadi lebih parah selama beraktiviti dan akan pulih dengan berehat.

Mengenali dan menentukan apa yang memburukkan rasa sakit anda boleh sangat sederhana hingga kompleks dan mungkin memerlukan analisis mendalam tentang biomekanika ayunan anda dan juga biomekanika dari gaya berjalan anda.

GOLF DAN FOOT ORTHOSE

Terapi Brainwave Untuk Meningkatkan Kemampuan Permainan GolfCustom functional foot orthotic adalah peralatan perubatan yang diresepkan, yang diperbuat dari non-weight bearing mold (cetakan plaster) atau scan 3D kaki anda.Alat ini direka untuk mengawal keselarasan dan fungsi kaki dan kaki bawah anda dan digunakan untuk menyekat gerakan seperti pronasi yang berlebihan.

Sebuah custom orthotic berfungsi tidak hanya bekerja dengan prinsip hanya menyokong lengkungan kaki.   Orthotic menyelaraskan kembali struktur kaki anda untuk mengelakkan ketidakselarasan atau ketidaksejajaran serta keletihan tulang, otot, tendon, dan ligamen.   Alat ini sering digunakan selepas pembedahan untuk membantu menghentikan atau menunda kekambuhan deformitas kaki.   Selain itu, adalah penting untuk diperhatikan bahawa alat ini harus berfungsi dengan tepat dalam memudahkan fungsi kaki.   Alat ini bekerja untuk meningkatkan kecekapan biomekanis dari interaksi kaki dengan tanah.   Custom orthotic direka dengan standard yang tepat, dengan menggunakan kemajuan terkini dalam biomekanik dan dibuat dengan disesuaikan dengan kaki anda, mengikut biomekanik dan morfologi kaki anda.

Peranti ini bertujuan untuk mengawal gerak sendi yang tepat, memudahkan dan meningkatkan gerakan pada sendi tertentu sementara menghadkan sendi yang lain, dengan tujuan keseluruhan adalah menyiapkan kaki untuk penyelarasan dan fungsi-fungsi yang optimum selama setiap fasa dari kitaran berjalan anda.Penyelarasan kaki yang optimum juga akan membantu menyelaraskan dengan ekstremiti bawah dan pinggul anda.

Saat kaki anda berpijak pada custom orthotic yang telah direka dan dibuat dengan tepat, dengan lembut dan konsisten kaki anda akan diarahkan ke kedudukan yang betul (atau sekurang-kurangnya kedudukan yang lebih baik) untuk berjalan, berlari, dan berdiri.   Kerana kaki anda sekarang berfungsi lebih berkesan, rasa sakit akibat ketegangan otot dan titik tekanan pun berkurang, dan perkembangan deformitas akan ditunda atau dihentikan.

Penelitian mengenai orthotic menunjukkan bahawa alat ini mampu memperbaiki postur dan keselarasan kaki, dan juga mengatasi rasa sakit pada tubuh bahagian bawah.   Mengingat adanya fungsi-fungsi yang tidak seimbang antara kedua-dua kaki selama melakukan ayunan golf, sangat penting sebuah orthose dibuat tidak simetri dan sesuai dengan gerakan yang terjadi selama ayunan golf.   Kajian lain mendapati bahawa selepas 6 minggu memakai custom orthotic, kelajuan ayunan club head meningkat sebanyak 7% pada subjek kajian yang mengenakan custom orthotic.   Ini sama dengan bola golf yang menempuh rata-rata 14 meter lebih jauh.Kajian ini juga mendapati bahawa orthosemengurangi kesan dari keletihan yang berkaitan dengan golf, sehingga dapat membantu meningkatkan konsistensi prestasi permainan golf.

Orthoses mempunyai banyak manfaat lain yang telah ditemui dan diteliti, antara lain:

Meningkatkan pemulihan dari kecederaan atau aduan pada tubuh bahagian bawah

Peningkatan keseimbangan dan simetri proprioseptif

Peningkatan skill

Mengurangkan keletihan tubuh bahagian bawah selama bermain

Memperbaiki mutu permainan golf bermula dengan teknik yang benar.   Beberapa orang memang atlet berbakat, namun golf merupakan jenis permainan mekanikal.   Sukan ini bukan hanya perlu latihan, kerana banyak orang mempunyai masalah mekanikal dengan ayunan mereka.   Latihan yang salah pun tidak ada gunanya.   Perlu arahan khusus dari seorang profesional mengenai bahagian yang perlu diperbaiki.

Melatih hal-hal kecil

Cara lain untuk meningkatkan permainan golf anda adalah dengan mengerjakan hal-hal yang dipelajari dari kursus atau dengan melihat video latihan.   Menerapkan pengetahuan yang telah dipelajari boleh jadi sangat membosankan, dan perlukan disiplin yang lebih besar.   Sering kali permainan seseorang tidak meningkat kerana mereka hanya ingin bersenang-senang dengan golf.   Melatih mekanikal dari setiap pukulan dapat terasa seperti pekerjaan berat bagi sebahagian orang.

Banyak bermain

Golf merupakan sukan yang mahal dan memerlukan peruntukan masa yang banyak.Inilah alasan ramai pemain yang permainannya begitu-begitu saja.   Jika seseorang ingin tambah bagus bermain, mereka perlu lebih banyak menghabiskan masa di lapangan untuk memperbaiki kemampuan.   Apa pun yang kita lakukan, kita tidak akan maju jika hanya mengerjakan sesuatu itu sebanyak satu kali dalam satu bulan.

Jangan terburu-buru

Banyak orang yang kekurangan satu watak: kesabaran.   Ini mungkin musuh pertama pemain golf, kerana banyak yang merasa kesal jika harus terus-menerus berlatih mental di kepala mereka.

Banyak orang caranya bermain hanya dari sudut teknikal, padahal mengambil masa untuk melalui masing-masing tahap mental sebelum anda memukul bola.

Latihan dengan permainan jarak dekat

Meningkatkan permainan sering kali bercakap mengenai peningkatan permainan jarak dekat.   Jika anda pergi ke padang golf, terdapat ramai orang berada di driving range menghayunkan pukulan driver raksasa mereka.   Namun, lebih sedikit orang yang anda temui di putting green yang sedang melatih teknik chipping mereka.

Banyak pemain golf mampu melakukan drive yang relatif jauh dan cukup lurus, tapi hanya sedikit pemain golf yang dapat melakukan approach dan meletakkan bola mereka di kedudukan yang menguntungkan untuk melakukan pukulan short putt.Driving memang lebih menyenangkan, namun meningkatkan kemampuan chipping boleh membawa kita kepada nilai yang lebih rendah

Terapi Brainwave Untuk Meningkatkan Kemampuan Permainan Golf