Laman Utama
Terapi Brainwave Untuk Menghasilkan Secara Rptimum Pelbagai Jenis Gelombang Otak

TEKNOLOGI SAINTIFIK GELOMBANG OTAK ANUGERAH AGUNG
(BREAST ENCHANCEMENT NEUROTHERAPY & BRAINWAVE THERAPY)

MEMPERINDAH PAYUDARA DENGAN KEKUATAN FIKIRAN

Nama Produk Brainwave : Breast Enhancement

Keterangan : Tubuh dan fikiran anda saling berhubung. Apa yang anda fikirkan,boleh mempengaruhi tubuh secara langsung. Brainwave Terapi ini memandu anda untuk menggunakan kekuatan fikiran anda sendiri dalam mempercantik payudara.Mengencangkan dan membesarkan saiz payudara. Brainwave dan stimulasi gelombang otak di dalamnya membantu anda memasuki keadaan mental yang bersedia untuk mengaktifkan kelenjar hormon, aktiviti saraf dan menguatkan otot untuk membentuk payudara yang lebih kencang dan lebih besar sesuai keperluan anda.

Cara Pakai : Didengarkan dengan headphone atau speaker sambil duduk santaiatau berbaring. Mata dipejamkan untuk merasakan alunan Brainwave. Dalam sehari disyorkan mendengar Brainwave ini selama 30 minit. Jika anda tidak ada masa lapang untuk mendengar Brainwave ini secara khusus, maka anda boleh dengar Brainwave ini waktu menjelang tidur. Tiada masalah jika anda tertidur ketika mendengar Brainwave ini.

Harga : RM150

Program pembentukan payudara secara semulajadi dengan menggunakan teknologi brainwave entrainment dimana bekerja secara serentak untuk mempengaruhi fikiran serta hormon-hormon dalam tubuh manusia.

Tidak sekadar memberikan kesan perubahan secara fizikal tetapi juga memberikan bentuk kebanggaan secara psikologi, serta membentuk pola kebiasaan untuk merawat tubuh dengan betul.

Dengan pengaturcaraan fikiran sesuai dengan tujuan untuk mendapatkan bentuk tubuh yang lebih ideal dan didasari atas frekuensi brainwaveyang tepat maka akan lebih cepat dalam mendapatkan perubahan bentuk.

Brainwave ini bekerja berdasarkan pengalaman bertahun-tahun tentang pola pemikiran dan pola frekuensi gelombang otak yang ada yang mempunyai kecenderungan untuk menimbulkan kesan perubahan pada fizikal seseorang

Mengungkap Rahsia Payudara Indah, Kencang & Montok
100% Tanpa Ubat, Tanpa Alat Pam Vakum, Tanpa Pembedahan!
PERTAMA kali diterbitkan di Malaysia!

Maklumat luar biasa ini akan sangat anda perlukan!

Semak dengan cermat ...

Memiliki payudara yang seksi & indah adalah idaman setiap wanita & para isteri di dunia, semakin disayang pasangan dan sudah pasti akan membuat iri wanita lain ...

Teknologi Saintifik Gelombang Otak Anugerah Agung Brainwave Breast Enhancement memberikan penyelesaian SPEKTAKULER! mengungkap teknik rahsia yang belum pernah ada sebelumnya!

Baca terus sehingga habis anda akan sangat berjaya mencari maklumat luar biasa ini! Kaedah ini sudah dibuktikan oleh begitu banyak wanita di dunia! kini wanita Malaysia pun boleh menikmatinya! dan berbahagialah para suami kerana anda boleh memberikan ini sebagai hadiah tanda cinta tak dilupakan kepada pasangan anda!

Bentuk Payudara anda kurang memuaskan?

pasangan anda menjadi kurang ghairah melihatnya?

Sekarang tidak lagi! dan bersedia membuat lelaki & wanita sekitar anda takjub terkesima dengan penampilan anda yang baru!!

Lupakan pil / ubat herba pembesar payudara yang anda minum yang menghabiskan beg anda & belum tentu selamat!

Lupakan alat-alat aneh untuk memperbesar payudara, itu percuma saja, kerana payudara tidak boleh diperbesar dengan cara demikian! dan jelas itu juga cara yang salah untuk mengencangkan payudara anda!

Lupakan implantasi / operasi yang berbahaya dan menjadi penyebab kanser jika dilakukan dengan tidak benar!

Masihkah anda mengorbankan payudara anda dengan cuba cara-cara demikian?

PERTAMA & SATU-SATUNYA DI MALAYSIA!

Anda tidak akan menjumpai program brainwave memperindah / membesarkan payudara seperti ini di mana-mana website /blog di Malaysia,hanya kami di TerapiOtak4u.com satu-satunya!!!

Terapi Brainwave Untuk Pembentukan Payudara Yang MontokAnugerah Agung Brainwave Breast Enhancement mempercantik payudara.

Mengencangkan dan membesarkan saiz payudara mengungkap rahsianya bagi anda! sudah teruji jutaaan wanita di dunia! namun ingat kaedah ini tidak instant, saya tidak akan memperbodohkan anda dengan memberikan janji palsu!

Ingat! payudara anda menjadi kendur kerana otot penyangga payudara yang lemah setelah sekian tahun lamanya, baik itu kerana kesalahan penggunaan bra, setelah mempunyai anak, sehabis menyusui, atau memang dari remaja sudah demikian kerana strukturnya tidak kuat, dan hal ini tidak mungkin boleh segera kecuali pembedahan itulah satu-satunya jalan jika anda mahu instant!

JANGAN TERGODA dengan tawaran-tawaran serba INSTANT! tidak akan berguna!

PERCAYALAH! tidak ada seorang doktorpun yang mengesyorkan cara-cara instant! seperti yang anda lihat iklan di TV, majalah, tabloid dan sebagainya yang hanya akan menghabiskan wang anda!

Jangan sia-siakan wang anda & jangan pertaruhkan payudara anda!

Untuk mendapatkan payudara indah, kencang, bulat & montok memerlukan latihan konsisten yang memang di design KHUSUS untuk itu! para pakar perubatan, anatomi & doktorpun mengesyorkan!
begitu pentingnya latihan pada payudara! hanya saja maklumat latihan yang diketahui masih sangat terhad!

BAGAIMANA DNEGAN UBAT PEMBESAR PAYUDARA?

Saya katakan pada anda sebuah rahsia kecil: ubat payudara baik itu berupa tablet / pil, cream, spray, dan sejenisnya selalu menyertakan cara pemakaian INILAH RAHSIANYA! iaitu cara pemakaian tersebut sebenarnya adalah kaedah latihan! Jadi kaedah latihan itulah sebenarnya yang 80% membantu memperbaiki keadaan payudara anda! jadi bukan ubatnya! ubatnya itu sendiri hanya membantu 10-20% sahaja!

SAYANGNYA kaedah tersebut adalah kaedah STANDARD, masih berupa kaedah umum seperti sekadar mengurut biasa saja secara sederhana, yang dengan mudahnya boleh anda jumpai di majalah, di club senam, didapati secara percuma dari internet dan seumpamanya.

Bagaimana kaedah dari Brainwave Breast Enhancement dari TerapiOtak4u.com bekerja?

Mengungkap rahsia kaedah membesarkan & memperindah payudara!HANYA dengan mendengar brainwave dengan headphone atau speaker sambil duduk santai atau berbaring. Mata dipejamkan untuk merasakan alunan brainwave. Dalam sehari disyorkan mendengar brainwave ini selama 30 minit. dengan TEKNIKAL yang sudah didesign khusus 100% selamat, sihat & semulajadi!

INI ADALAH PERTAMA & SATU-SATUNYA DI MALAYSIA!

Menggunakan pendekatan teknologi Saintifik Gelombang Otak!
Tanpa Irisan, Tanpa Pembedahan Silikon dan seumpamanya.
Tanpa Krim berbahaya
Tanpa Tablet atau Pil yang akan menguras wang anda!
Tanpa Pam, atau Penyedut yang hanya menyebabkan memar pada payudara anda!
Tanpa Alat-alat apapun! 100% natural!
Tanpa suntikan
100% Sangat Selamat dan Sangat Semulajadi!
100% Tanpa Kesan Sampingan

Kejutkan pasangan anda dengan penampilan anda yang baru! kepercayaan diri anda akan timbul tanpa membuang wang untuk produk-produk kecantikan payudara yang menguras wang anda & tidak ada hasilnya!

Apakah manfaat dari brainwave memperindah payudara menggunakan kekuatan fikiran?

Membuat payudara indah, bulat & montok dengan kaedah latihan terkini!
Selamat Tinggal .... payudara kendur, lembik & melorot!
Payudara akan lebih padat berisi dan kencang!
Saatnya para lelaki, wanita & pasangan anda kagum pada anda!
Penambahan saiz bra yang betul!
Bukankah itu idaman anda?
Memperkuat sensualiti anda!
Siapa yang tidak mahu di kagumi lawan jenis? anda setuju kan?
Meningkatkan daya tarikan seksualiti
Jaminan pasangan anda akan semakin menyayangi anda!
Meningkatkan ghairah pasangan anda!
Payudara bukan segalanya! tapi jangan hairan jika pasangan makin tergila-gila pada anda setelah anda terapkan kaedah dahsyat ini!
Kepercayaan dan harga diri anda muncul
Anda akan menjalani hidup dengan penuh percaya diri & senyum mengembang!
Membuat takjub pasangan anda seperti belum pernah anda alami sebelum ini!
Bersiap sedialah membuat mata pasangan anda terbeliak takjub!!

PROGRAM ANUGERAH AGUNG BRAINWAVE BREAST ENCHANCEMENT, SUATU METODE PEMBESARAN DAN KESIHATAN PAYUDARA YANG SANGAT BERHARGA

Mengapa tidak setiap wanita mempelajari tentang rambut, tentang kulit di seluruh tubuh atau tentang kuku jari kelingking kaki anda yang tidak selalu rata?

Jawapan para wanita pada umumnya mengatakan mengalami kesulitan untuk mempelajari dan tidak mengetahui manfaatnya.

Sekarang anda telah membaca website TerapiOtak4u.com ini, walaupun belum selesai. Saya yakin jika anda berhenti membaca sampai di halaman ini, maka anda tetap tidak akan tahu tentang payudara, padahal payudara anda menyatu dengan tubuh selama hidup anda sampai saat ini bukan?

Jika tubuh anda tidak pernah sakit, jangan anda tergesa-gesa menyatakan bahawa payudara anda automatik juga sihat dan secantik wajah anda. Tanyakan dan cubalah dengar ucapan sahabat atau pasangan hidup anda setelah anda bercermin sehari dua kali bersamaan dengan waktu anda mandi.

"...Payudara wanita, dikagumi sepanjang sejarah oleh penulis puisi, pelukis, dan pengukir sebagai simbol kewanitaan ini semua menjadi sumber kekaguman abadi! Lebih dari itu, semua makhluk mamalia (makhluk menyusui) bergantung pada payudara..."

Setiap payudara terdiri dari 15 sampai 20 sistem yang memproduksi air susu. Sampai masa akil baligh terdapat perbezaan kecil antara payudara budak perempuan dan laki-laki. Pada usia akil baligh, payudara gadis akan berkembang secara bertahap, namun tidak demikian dengan laki-laki.

Kemudian, seiring mulai berfungsinya indung telur (ovarium) gadis, dua macam hormon diproduksi, estrogen dan progesteron. Progesteron merangsang pertumbuhan dan perkembangan sel produsen susu, sedangkan estrogen memacu pertumbuhan sistem saluran sel telur. Saat tubuh telah mencapai batas pertumbuhan, ukuran payudara secara relatif tidak berubah, sampai saat kehamilan datang. Di saat tersebut payudara secara cepat bertambah besar. Selama masa menyusui, payudara akan mencapai ukuran maksimum. Setelah tidak menyusui, payudara akan mengecil kembali, tapi biasanya lebih besar dibanding sebelum kehamilan pertama. Payudara akan mengendur setelah menopause, atau kerana perubahan kehidupan dan saat usia lanjut, payudara dapat mengempis secara total.

Terapi Brainwave Untuk Pembentukan Payudara Yang MontokPayudara terdiri dari kelenjar dan pembuluh darah yang dikelilingi jaringan lemak. Pusat dari masing-masing payudara disebut puting. Puting memiliki 15 sampai 20 lubang yang terhubung dengan saluran produksi air susu. Puting dikelilingi oleh areola, yang memiliki kuncup-kuncup kecil, yang merupakan kelenjar sensitif dan mengandung lemak, berfungsi menjaga kulit puting saat menyusui.

Pembinaan fizik kelenjar susu sangatlah rumit. Jauh di dalam payu dara, air susu terkumpul dalam beg kecil. Beberapa beg menjadi satu dan berbentuk bundelan kecil, tidak lebih besar dari kepala pin kecil. Bundelan-bundelan ini bersatu dan membentuk pembuluh yang lebih besar yang disebut lobules. Lobules tergabung dalam kumpulan untuk membentuk ampullae atau sumber-sumber air susu. Sumber air susu ini terletak di bawah areola dan mempunyai hubungan langsung dengan puting melalui saluran.

Sebagai mana rumitnya bahagian pengeluaran susu, payudara juga disokong saraf, pembuluh arteri dan vena, serta mempunyai kelenjar limfa yang berhubung dengan kelenjar getah bening yang ada di ketiak..

Brainwave khusus ini akan mengaktifkan kembali sel-sel payudara, menghilangkan toksin/ racun dalam payudara mahupun menguatkan otot dada & jaringan penopang payudara, sehingga akan menghasilkan payudara yang lebih indah, lebih kecang, lebih montok dan tentunya lebih sihat!

Di waktu inilah, secara tidak berlebihan dan mengikuti ucapan dari setiap pengguna Program Anugerah Agung Brainwave Breast Enhancement, dapat saya katakan bahwa Program brainwave ini adalah produk yang sangat berharga apalagi sampai ketika ini belum ada program yang lebih baik, semulajadi, tanpa rasa sakit dan selamat.

REGULASI HORMON

Terapi Brainwave Untuk Pembentukan Payudara Yang MontokBrainwave Breast Enhancement ditujukan untuk mencapai perbaikan pada payudara yang menurun kualitas penampilannya seiring dengan bertambahnya usia, setelah melahirkan, atau berubahnya kandungan hormon.

Terapi Brainwave yang dilakukan secara teratur memberi peluang bagi setiap wanita untuk mempertahankan bentuk, penampilan dan menambah ukuran payudara secara semulajadi.
Brainwav Breast Enchancement dirancang dengan baik sehingga menjadi satu jalan yang paling selamat dan semulajadi jika dibandingkan dengan program suntikan atau pembedahan.

Jika anda menginginkan lingkar dada yang lebih penuh, lebih kencang dan lebih indah, maka penyelarasan hormon adalah langkah pertama yang harus dilakukan oleh setiap wanita. Banyak wanita tidak mengetahui fakta bahawa ketidakseimbangan hormon dapat menyebabkan terhambatnya pertumbuhan payudara seperti contoh timbulnya masalah payudara di saat usia lanjut atau pada saat kehamilan.

Fluktuasi produksi hormon terjadi sepanjang hidup kita, selama masa akil baligh, selama tahun pengasuhan anak, selama haid, dan selama menopause. Hormon secara langsung bertanggungjawab atas perkembangan payudara serta berpengaruh pada suasana hati dan perasaan fizik. Kadar hormon yang tepat akan memberikan keseimbangan pada hidup kita. Terapi latihan teratur dapat memacu keseimbangan serta keselarasan hormon dan meningkatkan kesehatan serta pengembangan payudara.

MENINGKATKAN UKURAN PAYUDARA DENGAN CEPAT DAN ALAMI

Terapi Brainwave ini merupakan satu perawatan revolusioner yang secara spesifik ditujukan untuk mengatasi masalah payudara dengan cara semulajadi. Brainwave ini juga memberikan arahan bagi anda untuk menghindari penggunaan ubat-ubatan, alat-alat pembesaran payudara, penggunaan suntikan dan pembedahan yang dimaksudkan untuk memperbesar payudara.

Terapi Brainwave merupakan satu methode alami, unik, diketahui kemampuannya untuk menyeimbangkan hormon wanita secara alami dan memicu ukuran serta kekencangan payudara.

Terapi Brainwave Enhancement focus di area dada, dilakukan untuk memacu perkembangan payudara dan memacu suasana hati, kejernihan mental, bahkan meningkatkan ghairah seks. Jadi, tidak ada yang hilang dari anda, bahkan banyak MANFAAT yang anda akan dapatkan, seperti :

Tanpa melukakan pada payudara yang meninggalkan bekas.
Tanpa tablet atau ubat yang pada umumnya mengganggu degupan jantung.
Tanpa alat-alat yang menimbulkan rasa sakit.
Tanpa kesan sampingan yang negatif.
100% selamat, alami dan boleh dilakukan sendiri.
Payudara anda akan lebih berisi, tidak melorot dan kencang.
Penampilan yang lebih cantik daripada sebelumnya.
Memiliki cara pemeliharaan kesehatan payudara yang terbaik saat ini.
Memperkuat feminiti dan seksualiti.
Kulit payudara tetap mulus tanpa noda akibat penuaan atau keringat.
Meningkatkan ghairah pasangan anda.
Kepercayaan dan harga diri yang makin tinggi.

Jadi tunggu apa lagi?

APA ITU PEMBESARAN PAYUDARA?

Saiz payudara bukan sahaja berbeza bagi setiap wanita malahan rupa dan saiznya sentiasa berubah mengikut faktor usia dan tahap kesihatan. Contoh yang paling ketara juga dapat dilihat pada bentuk dan saiz payudara pada sebelah kanan dan kiri. Payudara mula terbentuk seawal usia 10 tahun dan berterusan sehingga mencapai akal baligh. Faktor keturunan biasanya dikaitkan dengan saiz dan bentuk payudara. Walaubagaimana pun di antara ibu dan anak saiz pembesaran payudara juga adalah berbeza walaupun dalam satu keturunan yang sama.

PEMBESARAN PAYUDARA

Pembesaran payudara juga boleh dilakukan menggunakan hormon tambahan. Namun penggunaan hormon ini boleh menyumbang kepada masalah kesihatan yang lain seperti barah. Penggunaan hormon tambahan atau implan silikon juga boleh memberi risiko yang besar seperti kebocoran silikon dan menjadi penyumbang kepada barah payudara dan servik.Kedua-dua barah ini merupakan pembunuh nombor satu wanita masakini.

Wanita itu juga akan merasa buah dada mengalami pembesaran dengan pengambilan pil pencegah kehamilan.Pembesaran buah dada juga turut dialami wanita sewaktu kehamilan dan menyusukan bayi. Keadaan ini adalah ketara dan dapat dilihat.Namun kebiasaannya selepas tempoh penyusuan bayi wanita akan dapat merasai perubahan pada saiz payudara mereka seperti londeh dan tidak tegang.
Implan silikon dilakukan di bawah otot dada dimana dibahagian ini tidak melibatkan tisu-tisu payudara dan mengekalkan kedudukan dan fungsi asal diantara puting payudara dan kelenjar tisu.Implan silikon ini akan dimasukkan dibawah kulit dan kedudukannya bergantung kepada saiz dan bentuk payudara itu sendiri.Implan adalah merupakan satu cara untuk membesarkan payudara tetapi wanita itu perlu mengambil risiko yang akan berlaku.Pusat rawatan kami bukan sahaja pernah menerima wanita yang baru pertama kali berkeinginan untuk membesarkan buah dada malahan kami juga pernah menerima wanita yang telah menjalani implan dan pembedahan payudara dan menghadapi beberapa komplikasi lain.

Di Pusat Penyelidikan Terapi Otak kami dapat membantu anda membesarkan payudara tanpa perlu menjalani pembedahan yang berisiko tinggi. Di sini kami memberikan rawatan berasaskan Teknologi Saintifik Gelombang Otak yang dijamin selamat dan tanpa risiko.Brainwave ini menjanjikan anda saiz payudara yang diidamkan tanpa perlu menjalani pembedahan. Walaupun mengambil sedikit masa berbanding pembedahan tetapi rawatan kami memberikan kecantikan payudara secara semulajadi dan selamat.

PAYUDARA - STRUKTUR DAN JENIS

Bentuk dan ukuran payudara wanita terus berubah selama hidupnya dan tergantung sepenuhnya pada faktor genetik, kondisi iklim, diet, gaya hidup dan jenis pembawakan yang mereka berikan selama dan setelah pengembangan. Bentuk dan ukuran payudara kanan dan kiri perempuan adalah identik. Sebenarnya cukup umum bahawa adalah kedua payudara tidak sama besar.

Ada berbagai bentuk payudara dan jenis. Kami telah mencuba untuk mengklasifikasikan mereka ke dalam 8 kategori. Bilangan 6, 7, dan 8 adalah sub diklasifikasikan dalam kelainan umum yang ditemukan pada wanita.

Terapi Brainwave Untuk Pembentukan Payudara Yang Montok

1. Bentuk payudara yang sempurna
2. Kendur payudara
3. Menukik Payudara:
4. Kecil Payudara
5 Besar Payudara

1. Bentuk Payudara yang sempurna:

Terapi Brainwave Untuk Pembentukan Payudara Yang MontokBentuk payudara yang sempurna cukup langka.

Dalam kenyataan dan dalam bidang kedokteran dan estetika, ini merupakan salah satu di mana titik-titik puting keluar, sejajar dengan tanah.

Seharusnya tidak ada sag dan payudara harus lentur dan baik-kencang.

 

 

 

2. Menukik Payudara:

Terapi Brainwave Untuk Pembentukan Payudara Yang MontokSebuah bentuk payudara yang sedikit melengkung ke dalam di atas areola.

Tidak ada sag Namun.

Karena lentur payudara, puting poin ke atas, cenderung vertikal.

Beberapa wanita payudara mengambil bentuk karena kurangnya volume.

 

 

 

3. Payudara Melorot :

Terapi Brainwave Untuk Pembentukan Payudara Yang MontokThe titik puting payudara ke bawah sementara juga terkulai ke bawah.

Biasanya ini sangat umum berlaku pada wanita yang berusia yang telah menopause ; di ketegangan payudara mulai kehilangan elasti dan kekuatan mereka.

Pada wanita yang lebih muda jika kendur terjadi umumnya kerana kurangnya dukungan diberikan kepada payudara dalam perkembangannya saat pubertas. Jaringan keras yang memberikan dukungan ke payudara mungkin berakhir melanggar atau semakin lemah dan menyebabkan payudara melorot ke bawah. Memakai bra yang tepat untuk kembalikan ketegangannya mencegah payudara kendur bagi para wanita. Satu-satunya ukuran perbaikan permanen akan melibatkan operasi plastik perbaikan.

Dalam beberapa kes, juga telah menemukan bahawa wanita dengan payudara besar mungkin berakhir memiliki kendur atau terkulai dari payudara. Tingkat kendur dari payudara seringkali tergantung pada jumlah jaringan lemak di dalamnya.

4. Payudara Kecil :

Terapi Brainwave Untuk Pembentukan Payudara Yang MontokKecil payudara yang indah adalah payudara yang memiliki volume sangat sedikit jaringan lemak dan dengan puting kecil dan areola juga.

Ada substansi yang sangat sedikit antara puting dan otot-otot dada untuk jenis bentuk payudara.

 

 

 

 

5. Payudara besar :

Terapi Brainwave Untuk Pembentukan Payudara Yang MontokWanita dengan payudara besar memiliki volume tinggi jaringan lemak di payudara mereka.

Payudara besara juga akan kebiasaannya mempunyai puting payudara yang besar juga.

Untuk mencegah kendur sangat penting bahawa wanita yang mempunyai payudara besara adalah senang untuk mengalami kekenduran, dan pemilihan bra yang tepat adlah penting.

Faktor-faktor yang boleh mempengaruhi saiz payudara seorang wanita merangkumi:
Saiz dan bentuk payudara wanita berubah-ubah. Sesetengah wanita memiliki sejumlah besar rangkaian tisu payudara, dan oleh itu, memiliki payudara besar.

Perempuan lain memiliki jumlah yang lebih kecil dengan tisu lemak payudara kecil.

FAKTOR-FAKTOR YANG BOLEH MEMPENGARUHI SAIZ PAYUDARA SEORANG WANITA MERANGKUMI :

Volume tisu payudara
Sejarah keluarga
Umur
Berat turun dan naik
Sejarah kehamilan dan menyusu anak
Ketebalan dan keanjalan kulit payudara
Tingkat pengaruh hormon pada payudara (terutama estrogen dan progesteron)
Menopause

Terapi Brainwave Untuk Pembentukan Payudara Yang MontokPayudara seorang wanita jarang seimbang (simetris). Biasanya, satu payudara sedikit lebih besar atau lebih kecil, lebih tinggi atau lebih rendah, atau dibentuk secara berbeza dari yang lain. Saiz dan ciri-ciri puting juga berbeza-beza lebih besar daripada satu wanita yang lain. Pada sesetengah wanita, puting selalu tegak. Pada orang lain, mereka hanya akan menjadi tegak ketika dirangsang oleh sejuk atau sentuhan. Sesetengah wanita juga memiliki puting susu yang tenggelam (inverted). Puting tenggelam tidak menjadi masalah kecuali keadaan tersebut adalah perubahan baru. Oleh kerana terdapat folikel rambut sekitar puting, rambut itu di anggap pelik.

Puting boleh rata, bulat, atau berbentuk silinder. Warna puting ditentukan oleh ketipisan dan pigmentasi kulitnya. Puting dan areola (daerah pigmen yang mengelilingi puting susu) mengandungi serat otot khusus yang membalas rangsangan untuk membuat puting tegak. Areola juga rumah-rumah kelenjar Montgomery yang mungkin muncul sebagai kecil, mengangkat benjolan pada permukaan areola. Kelenjar Montgomery membantu melumasi areola. Ketika puting dirangsang, serat otot akan kontrak, areola akan mengerut, dan putingnya menjadi keras.

Bentuk payudara dan penampilan menjalani sejumlah perubahan mengikut usia perempuan. Pada wanita muda, kulit payudara meregang dan mengemban mengikut sepertimana payudara tumbuh, membuat payudara lagi kelihatan bulat. Perempuan muda cenderung memiliki payudara lebih padat (lebih rangkaian kelenjar) daripada wanita yang lebih tua.Selama satu kitaran haid, tisu payudara cenderung membengkak dari perubahan tahap tubuh estrogen dan progesteron. kelenjar susu dan saluran ini membesar, dan pada gilirannya, payudara menahan air. Selama menstruasi, payudara mungkin akan merasa bengkak, menyakitkan, sensitif, atau kental.

PENGARUH HORMON PADA TISU PAYUDARA

Payudara adalah responsif terhadap interaksi kompleks hormon ini menyebabkan tisu payudara untuk mengembangkan, membesar dan menghasilkan susu. Tiga hormon utama yang mempengaruhi payudara adalah estrogen, progesteron dan prolaktin, ini menyebabkan kelenjar tisu baik di payudara dan rahim untuk berubah selama kitaran haid wanita. Oleh kerana kadar hormon berkurangan, payudara kurang penuh selama 1 hingga 2 minggu selepas haid, kerana itu, mungkin lebih mudah untuk mengesan benjolan payudara selama ini. Penurunan kadar hormon juga bertanggung jawab untuk kembali ke keadaan payudara pra-hamil setelah merumuskan penyusuan.

Rupa dan bentuk payudara berubah mengikut perubahan usia wanita. Pada wanita muda kulit payudara aakn menjadi tegang dan membesar mengikut tumbesaran payudaranya. Payudara pada remaja biasanya hemispherical, bulat dan sama penuh dalam semua bidang. Sebagai seorang wanita yang meningkat tua, topside dari tisu payudara mengendap ke kedudukan yang lebih rendah, peregangan kulit dan perubahan payudara terbentuk. Setelah menopause , dengan pengurangan aktiviti hormon, komposisi payudara berubah, jumlah rangkaian kelenjar dan lemak menurun dan tisu duktal menjadi komponen utama payudara. Pengurangan jumlah kelenjar boleh menyebabkan kulit payudara mengalami kelonggaran lebih banyak.

DARI MANA DATANGNYA FAKTOR BESAR NYA PAYUDARA SESEORANG?

Sebuah rujukan menyebutkan, idealnya masing-masing payudara memiliki berat sekitar 750 gram. Tinggi dari lingkaran terluar sampai puting berkisar 10 hingga 15 cm dan volume antara 350 sampai 500 cc. Kalau disesuaikan menurut ukuran bra, hasilnya adalah 34 B sampai 36 B.

Namun, apakah payudara berukuran 36 B merupakan payudara yang sihat? Jawabnya, belum tentu. Kerana itu, para wanita sebaiknya tidak perlu berkecil hati bila memiliki ukuran payudara lebih kecil dari ukuran tersebut.

“Yang penting boleh mengeluarkan susu ibu dengan lancar dalam jumlah cukup untuk memenuhi keperluan bayi,” ujar doktor pakar kebidanan dan kandungan.

Pertumbuhan payudara ditentukan oleh hormon dan faktor genetik. Jika seorang anak perempuan berasal dari keluarga yang para wanitanya memiliki payudara besar, kemungkinan ia untuk memiliki payudara besar pun lebih tinggi daripada anak yang berasal dari keluarga yang para wanitanya berpayudara tidak besar.

Pada saat pertumbuhan payudara, estrogen merupakan hormon yang paling penting. Tentu, estrogen tidak bekerja sendiri. Ia dibantu oleh hormon progesteron, prolaktin, dan hormon pertumbuhan.

Semuanya bekerja sama “menumbuhkan” payudara, terutama ketika masa puber. Keempatnya juga nantinya berpengaruh pada banyak tidaknya susu yang dihasilkan oleh seorang perempuan.
Terapi Brainwave Untuk Pembentukan Payudara Yang Montok