Laman Utama
Terapi Gelombang Otak Untuk Meningkatkan Prestasi Kemampuan Otak

TEKNOLOGI SAINTIFIK GELOMBANG OTAK ANUGERAH AGUNG
(MEMORY BANK NEUROTHERAPY & BRAINWAVE THERAPY)

Dirancang untuk meningkatkan daya ingatan. Sesuai untuk kanak-kanak, remaja,dewasa dan orang tua yang ingin mengoptimumkan ingatan dan mencegah gejala nyanyuk awal. Jika anda ingin boleh menyerap maklumat lebih banyak, mengingat lebih banyak dan detail serta mengatasi masalah mudah lupa, maka. Brainwave ini sesuai untuk anda.

Nama Produk Brainwave : Anugerah Agung Brainwave Memory Bank

Keterangan : Diprogramkan khusus untuk meningkatkan daya ingat.   Sesuai untuk kanak-kanak, remaja, dewasa dan orang tua yang ingin mengoptimumkan ingatan dan mencegah sifat nyanyuk awal.   Jika anda ingin boleh menyerap maklumat lebih banyak, mengingat lebih banyak dan detail serta mengatasi masalah mudah lupa, maka Brainwave ini sesuai untuk anda.

Cara Pakai : Didengarkan dengan headphone atau speaker sambil duduk santai atau berbaring.   Mata dipejamkan untuk merasakan gelombang brainwave.   Dalam sehari disyorkan mendengar Brainwave ini selama 30 minit.   Jika anda tidak ada masa lapang untuk mendengar Brainwave ini secara khusus, maka anda boleh dengar Brainwave ini waktu menjelang tidur.   Tiada masalah jika anda tertidur ketika mendengar Brainwave ini.

Harga : RM130 

RANGSANGAN OTAK UNTUK MENINGKATKAN DAYA INGAT

Adakah anda merasa sering lupa atau susah mengingati tugas kerja atau pelajaran?
Jika jawapan anda "YA", itu ertinya otak anda memerlukan rangsangan berupa gelombang otak untuk meningkatkan kemampuan memori anda.   Jangan tunda lagi, kerana seperti sudah anda alami sekarang, masalah memori jika tidak ditangani, semakin lama semakin buruk dan semakin mengganggu kehidupan anda.

Di pusat penyelidikan kami di TerapiOtak4u.com , Brainwave dijadikan sebagai cara terapi yang cukup berkesan bagi orang dengan pelbagai aduan, termasuk untuk orang yang pelupa atau mengalami sifat pelupa pada usia muda.   Kami telah menyaksikan sendiri, stimulasi suara yang tepat boleh meningkatkan kemampuan mengingat seseorang.

Hal ini boleh menjadi khabar gembira bagi anda yang punya garis keturunan pesakit nyanyuk.   Contohnya datuk atau nenek anda menderita nyanyuk, maka anda perlu mempertimbangkan untuk mencegahnya dengan Anugerah Agung Brainwave Memory Bank ini.Kerana selain boleh meningkatkan memori, stimulasi suara dalam brainwave ini direka untuk menyegarkan ingatan anda dan mencegah timbulnya gejala nyanyuk.

MEMAKSIMUMKAN KERJA OTAK

Kecerdasan otak merupakan harapan, keinginan dan keperluan semua orang.   Otak yang cerdas pada dasarnya sangat ditunjang oleh kemampuan seseorang dalam memaksimumkan kerja otak itu sendiri, sehingga otak mampu menyerap pelbagai maklumat yang diterima untuk disimpan di dalam memori otak.   Dengan memaksimumkan kerja otak, bererti kita memaksimumkan kapasiti otak kita.Keupayaan dan prestasi otak kita sebenarnya lebih dahsyat dari sistem suria. Berdasarkan penelitian, seumur hidup manusia hanya sekitar 20% kapasiti otak yang digunakan, 80% lain belum diketahui.   Ini menguatkan indikasi kaitan antara nyanyuk/pelupa dengan pengoptimuman otak kita.   Melihat kemampuan dan kapasiti otak yang luar biasa, wajar saja kalau ada kenyataan bahawa tidak ada manusia yang bodoh.   Kebodohan merupakan hal yang terimplikasi oleh kemalasan.   Ertinya, orang yang merasa tidak cerdas, sebenarnya bukan bodoh, melainkan kurang memaksimumkan prestasi dan kemampuan otaknya.

Bila kita telaah, pengoptimuman otak berkaitan dengan kerosakan sel-sel otak dan penurunan fungsi otak yang disebabkan oleh pola hidup kita sendiri.   Misalnya kita jarang atau bahkan mengabaikan hal-hal yang sebenarnya akan meningkatkan daya ingat kita seperti belajar, menghafal sesuatu, atau meningkatkan frekuensi membaca dan menulis, serta kegiatan yang bersifat mensinergikan gerak tubuh dengan fungsi otak seperti menari, bermain alat muzik atau aktiviti hobi yang sebenarnya   menyenangkan otak kita, sehingga keadaan senang ini boleh memaksimumkan kerja otak kita.

Kemampuan otak manusia akan optimum jika fungsi kerja saraf-saraf otak disambungkan dengan baik.   Bergerak, bersuara, berfikir dan berehat merupakan bentuk aktiviti yang boleh memaksimumkan kerja otak, sekaligus akan menormalkan fungsi kerja otak.   Ertinya, pola hidup seimbang dan teratur merupakan perilaku yang dapat menjaga otak kita.   Sinergi antara gerak tubuh dengan otak, memperbaiki gaya hidup, serta menguruskan emosi merupakan cara melayan otak dengan baik.   Hal ini dapat menjaga pengoptimuman otak dan memperbaiki kerosakan sel-sel otak yang menyebabkan pelupa.   Kerana itu, beberapa cara mudah yang berikut ini boleh dilakukan untuk memaksimumkan kerja otak kita, serta menjaga otak kita dari gejala nyanyuk.

Biasakan sarapan.   Sarapan merupakan tenaga untuk aktiviti kita.   Dengan sarapan pagi, bererti kita mempunyai cadangan tenaga agar tetap fit dalam beraktiviti.Kenyatannya, banyak orang menyepelekan sarapan.   Padahal, tidak mengambil makanan di pagi hari menyebabkan turunnya kadar gula dalam darah.   Hal ini mengakibatkan kurangnya masukkan nutrisi pada otak yang akhirnya berakhir pada kemunduran otak.   Kerana itu pula, di bulan puasa kita digalakkan untuk makan sahur.   Tujuannya, supaya ada cadangan tenaga untuk melakukan aktiviti selama seharian berpuasa.   Nutrisi otak tidak hanya belajar dan menghafal, tetapi juga makanan yang akan mentimulasi saraf-saraf kerja otak agar bekerja secara maksimum.   Selain sarapan, mengambil makanan penambah daya ingatan seperti minum teh dan pegaga juga sangat membantu pengambilan nutrisi otak.

Elakkan terlalu banyak makan.   Mengawal nafsu makan sama pentingnya dengan mengawal emosi.   Terlalu banyak makan akan mengeraskan pembuluh otak.   Dalam jangka masa yang tertentu, pengerasan pembuluh otak biasanya memimpin kita pada menurunnya kekuatan mental.   Terlalu banyak makan biasanya mengundang mengantuk.   Terlalu sering tidur umumnya bererti sering membuat otak tidak terpakai alias cuti.   Lama-lama otak menjadi tumpul, banyak lupa dan boleh saja menyebabkan kemunduran mental dan pikun.   Tidak salah kalau Rasulullah SAW mengajarkan untuk makan ketika lapar dan berhenti sebelum kenyang kerana perut yang terlalu penuh terisi makanan akan melemahkan fikiran, sehingga fungsi kerja otak tidak maksimum.

Mengelakkan Merokok.   Selain berbahaya untuk jantung, paru-paru dan mengganggu persenyawaan, merokok juga mengakibatkan sangat mengerikan pada otak kita.   Merokok menyebabkan otak kita boleh menyusut dan akhirnya kehilangan fungsi-fungsinya.   Dengan menyusutnya otak dan kehilangan fungsi otak, kita rawan Alzheimer (pikun), apalagi di masa tua kelak. Bahaya merokok tidak boleh main-main, baik untuk perokok aktif mahupun pasif.Kandungan nikotin berpengaruh besar terhadap kerosakan organ-organ tubuh manusia, termasuk otak kita.

Elakkan mengambil gula berlebihan.   Terlalu banyak mengambil gula boleh meningkatkan risiko berkongsi penyakit, seperti diabetes.   Bagi otak, terlalu banyak pengambilan gula akan menghalang penyerapan protein dan nutrisi sehingga tubuh kekurangan nutrisi dan perkembangan otak terganggu.   Protein kepada untuk kecerdasan dan ketajaman daya ingat, sehingga jika asupannya terganggu, daya ingat akan semakin lemah dan kurang konsentrasi.   Sebaiknya, pengambilan gula sesuai keperluan tubuh saja, berimbang dengan kandungan gizi makanan lain.Sesuatu yang terlalu atau berlebihan memang tidak baik untuk kesihatan fizikal, psikologi dan otak kita.

Mewaspadai dan mengelakkan pencemaran udara.   Saat ini memang cenderung sukar mengelakkan pencemaran udara kerana pencemaran udara sudah merambah ke hampir tiap sudut wilayak negeri.   Tetapi paling tidak kita harus boleh menjangka dan mengurangkan risiko terkena pencemaran itu.   Otak adalah bahagian tubuh yang paling banyak menyerap udara.   Jika terlalu lama berada di lingkungan dengan udara yang penuh pencemaran akan membuat kerja otak tidak berkesan.   Logiknya, kita pasti merasa tidak selesa apabila berada dalam persekitaran berpolusi, sesak, bau dan sebagainya.   Dalam keadaan seperti ini, kita juga akan sukar mengoptimumkan fikiran dan menumpukan perhatian kerana perasaan tidak selesa itu.

Tidur dan rehat yang cukup.   Tidur tidak sekadar merehatkan tubuh, tetapi juga merehatkan otak, khususnya serebral korteks.   Serebral korteks ini adalah bahagian otak yang paling penting atau fungsi mental tertinggi, yang digunakan untuk mengingati, memvisualisasikan dan membayangkan, dan menilai dan memberikan alasan sesuatu.   Bila kita sering melalaikan tidur akan membuat sel-sel otak banyak yang mati keletihan.   Memaksakan otak bekerja keras tanpa rehat sama dengan membunuh banyak sel-sel otak kita.   Menurut kajian, 24 jam saja kita tidak tidur, maka akan muncul gejala gangguan mental serius, seperti cepat marah, kehilangan memori, berhalusinasi dan berilusi.   Ini merupakan reaksi dari keletihan otak yang disebabkan pula lelahnya otot atau fizikal kita kerana tidak tidur.   Jika sudah begini, jangankan memaksimumkan kerja otak, mengawal emosi pun akan lebih sukar.

Tidur dalam gelap tanpa menutup kepala.   Ketika tidur, sebaiknya ada peredaran udara yang lancar. Biasakan untuk meminimumkan penggunaan lampu agar tercipta suasana kegelapan yang alami.   Kegelapan ternyata boleh membantu mengatasi keletihan tubuh dan fikiran kita, sehingga pengeluaran hormon melatonin optimum.   Hormon melatonin bermanfaat untuk menjaga irama tubuh dalam tatacara tidur, meningktkan imuniti tubuh, membantu relaksasi otot, meningkatkan mood dan menghilangkan ketegangan fikiran.   Membiarkan kepala terbuka semasa tidur sama dengan menyerap pengambilan hawa yang penting untuk peredaran otak kita.Sebaliknya, menutup kepala ketika tidur merupakan kebiasaan buruk yang sangat berbahaya.   Karbon dioksida yang dihasilkan selama tidur akan trkonsentrasi, sehingga otak tercemari.   Lama-lama otak menjadi rosak.

Jangan berfikir terlalu kuat ketika sakit.   ketika sakit, tubuh sedang mengalami penurunan kemampuannya.   Bekerja keras, berfikir keras atau memaksa belajar ketika keadaan tubuh sedang tidak fit akan berpengaruh terhadap daya otak kita.Jika dipaksakan, kerja otak menjadi tidak berkesan dan boleh merosakkan sel-sel otak.   Kerana itu, para ahli perubatan sering mencadangkan agar jangan banyak fikiran ketika sakit.   Tujuannya, supaya kerja otak kita yang tidak optimum saat sakit tidak terlalu terbeban.   Organ-organ tubuh manusia mempunyai kelemahan, sehingga perlu dipulihkan dan diberi kesempatan untuk rehat (relaksasi).   Berdoa dengan khusyuk merupakan cara terbaik yang boleh menumbuhkan penyerahan dan kepasarahan diri, serta ketenangan jiwa dan fikiran, sehingga boleh mempercepatkan proses penyembuhan.  

Sambungan spiritual dengan Sang Pencipta sangat berpengaruh terhadap kesihatan fizikal dan psikologi seseorang.Semakin sering kita bermunajat dan berserah kepada-Nya, semakin dekat kita dengan Zat Yang Maha Menyembuhkan.   Kedekatan ini yang akan membuat fikiran kita semakin positif, sehingga otak kita juga tenang dan cepat pulih.

Meningkatkan stimulasi otak.   Berfikir adalah cara terbaik untuk melatih kerja otak.Kurang berfikir justeru membuat otak menyusut dan akhirnya tidak berfungsi maksimum.   Kontinyuitas berfikir yang baik terjadi ketika kita tetap belajar.   Agama memberikan petunjuk yang sempurna dan bijaksana tentang ini.   Manusia diwajibkan menuntut ilmu dari buaian hingga liang lahad.   Ertinya, kita wajib belajar sepanjang usia kita.   Belajar tidak harus selalu diandaikan dengan sekolah kerana banyak sumber belajar yang sederhana dan mudah dijalani.   Membaca buku-buku yang bermanfaat, membiasakan membaca Al-Qur'an setiap hari, serta menjalankan ibadah dengan khusyuk merupakan kegiatan belajar yang positif.   Membaca dapat meningkatkan kemampuan daya ingat dan konsentrasi.   Membaca Al-Qur'an merupakan tenaga positif bagi otak dan hati kita kerana yang dibaca adalah pedoman dan tuntutan hidup yang mengarahkan daya fikir dan daya hidup kita ke jalan kebaikan dunia dan akhirat.   Otak yang terstimulasi dengan tenaga positif akan bekerja secara positif dan maksimum, serta akan menghasilkan pemikiran-pemikiran positif, sehingga kepikunan dan kerosakan otak boleh dicegah.

Melakukan perbincangan yang bermanfaat.   Berbual, bercerita, YM atau melakukan perbualan ternyata mempunyai kesan positif pada otak.   Perbualan intelektual biasanya membawa kesan bagus pada kerja otak yang disebabkan oleh proses berfikir yang baik.   Sharing masalah dengan orang yang tepat juga boleh merangsang otak kita untuk berfikir solutif dan terkawal kerana masukkan yang tepat akan membuat wawasan berfikir kita semakin kaya.   Dengan banyak menerima maklumat yang berbeza, memori otak juga semakin terlatih, menyimpan dan menyalurkan maklumat tersebut dengan terarah.   Otak juga boleh jenuh kalau hanya terkurung dalam kebisuan dan menerima maklumat yang monoton.Memanfaatkan kemampuan berkomunikasi kita untuk menerima dan menyampaikan perkara yang bermanfaat baik untuk otak dan hubungan sosial kita.   Mengikuti kegiatan sosial juga boleh menjadi sarana untuk melakukan perbincangan dan aktiviti yang bermanfaat, sehingga keuntungan sosialisasi didapati, otak pun tidak cepat rosak.

Menulislah.   Selain berbual, otak juga boleh dioptimumkan fungsi kerjanya dengan menulis.   Menulis ekspresif seperti menulis diary atau menulis kronologi seperti menulis biografi, serta menulis ilmiah akan meningkatkan daya kerja otak.Membaca, berfikir dan menulis merupakan rangkaian stimulus otak yang lengkap.Ketika menulis, otak kiri dan kanan kita ikut bekerja, sehingga keseimbangan fungsi otak tetap terjaga dan daya ingat kita terasah untuk mengolah idea menjadi kata dan bahasa yang dituangkan dalam kalimat-kalimat di tulisan kita.   Saat ini, media menulis sudah semakin berkembang, menulis di blog boleh menjadi salah satu alternatif menulis dan sharing maklumat dengan orang lain.   Selain otak kita terasah, perasaan dan pemikiran kita tersalurkan juga boleh meluaskan hubungan sosial kita.   Insya Allah jauh dari sifat pelupa.

Sukan teratur.   Sukan penting untuk menjaga kesihatan tubuh dan mengaktifkan fungsi-fungsi organ tubuh.   Jika koordinasi antarorgan tubuh terjalin dengan baik, maka pengambilan nutrisi juga lancar, sehingga tidak hanya tubuh yang fit, tetapi juga otak yang "cling".   Saat ini dibangunkan kegiatan-kegiatan sukan yang berfungsi mengaktifkan fungsi kerja otak agar terhindar dari kepikunan.   Istilahnya GLO (Gerak Latih Otak) atau biasa disebut senam otak.   Inti dari senam otak ini ialah meredakan ketegangan, peregangan saraf dan otot, tatacara nafas, serta pemusatan konsentrasi.   Kita juga boleh melakukan sukan ringan seperti jogging, dan catur.   Sebagaimana diungkapkan Ahli geriatri dari Montefiore Medical Center, Dr Gary Kennedy bahawa mengerjakan teka-teki silang, bermain catur atau belajar bahasa boleh bermanfaat untuk meningkatkan fungsi kerja otak, sehingga terhindar dari demensia dan Alzheimer.
Relaksasi dan Rekreasi.   Rekreasi merupakan salah satu kegiatan santai otak dari kepenatan.   Rekreasi ke tempat-tempat yang menyenangkan, atau rekreasi dengan melakukan aktiviti seputar hobi boleh membuat otak rileks.   Perasaan suka dan bahagia yang dirasakan ketika rekreasi ini akan menstimulasi kerja otak kita, sehingga fikiran lebih segar dan tidak stress.

Beribadah dengan khusyuk.   Berzikir, berdoa dan solat dengan khusyuk akan meningkatkan konsentrasi dan meningkatkan kemampuan menumpukan perhatian.Kedua-dua hal ini merupakan tiang sekaligus akar daya ingat yang akan menjaga keseimbangan ingatan dan fungsi otak Aktiviti ibadah seperti zikrullah dan solat merupakan aktiviti fizikal dan jiwa yang mampu menenggelamkan seorang hamba pada kepasrahan kerana hati dan fikiran terpaut hanya kepada Yang Maha Sempurna.   Secara spiritual, solat khusyuk dan zikrullah memberikan kesan konsentrasi dan relaksasi hati juga fikiran kita kerana kita menyerahkan raga dan jiwa kepada Yang Memiliki kita.   Segala persoalan hidup, harapan dan keperluan disampaikan dalam hubungan menegak yang dalam.   Menenangkan jiwa, menumbuhkan spirit dan menanamkan optimis akan kekuatan Maha.   Kesedaran, kepasrahan dan konsentrasi spiritual inilah yang mampu menjaga otak dari kepikunan kerana kita selalu ingat akan Dzat yang menciptakan kita.

Perlakukan otak kita dengan baik kerana pada dasarnya, sifat nyanyuk merupakan penyakit yang berpunca dari kerosakan otak yang disebabkan ketidakseimbangan pola hidup kita.   Sebagai organ penting, seharusnyalah otak dijaga, disinergikan dengan tubuh, hati dan jiwa kita, serta dipelihara keadaannya kerana otak sangat menentukan kelangsungan hidup dan kualiti hidup kita sebagai makhluk Allah SWT yang mempunyai bantuk paling sempurna.   Semoga bermanfaat!