Laman Utama
Terapi Gelombang Otak Untuk Meningkatkan Prestasi Kemampuan Otak

TEKNOLOGI SAINTIFIK GELOMBANG OTAK ANUGERAH AGUNG
(ANALYTICAL MIND NEUROTHERAPY & BRAINWAVE THERAPY)

Terapi brainwave Analytical Mind berfungsi merangsang otak kiri dan frontal lobe untuk meningkatkan kemampuan berfikir analitikal, logik dan rasional. Membantu anda untuk membuat keputusan yang tepat atas suatu persoalan yang rumit dengan proses pemikiran analitis   yang mendalam. Brainwave ini direka untuk anda yang dituntut untuk berfikir analitikal dan rasional dalam pekerjaan. Jika sekarang anda adalah orang yang dominan otak kanan atau kesulitan jika diminta berfikir analitikal dan rasional untuk menyelesaikan sesuatu masalah yang rumit, maka Brainwave Analytical Mind ini khas dibuat untuk anda. Brainwave ini akan menstimulasi otak kiri yang bersifat analitik supaya lebih aktif. Juga untuk merangsang aktiviti frontal lobe, bahagian otak depan yang berfungsi sebagai pusat fikiran analitik, perancangan dan pembuat keputusan. Menyegerakkan gelombang otak kanan dan otak kiri agar terjadi harmoni dalam fikiran anda. Dengan Brainwave Analytical Mind ini, anda akan menjadi orang yang mempunyai kemampuan analisis tajam dan mendalam, namun tetap   bijaksana kerana otak kanan dan otak kiri anda  ter sikronisasi .

MENINGKATKAN KEMAMPUAN BERFIKIR ANALITIK

Nama Produk Brainwave :  Anugerah Agung Brainwave Analytical   Mind

Keterangan : Merangsang otak kiri dan frontal lobe untuk meningkatkan kemampuan berfikir analitikal,   logik   dan rasional .   Membantu anda untuk   membuat keputusan yang   tepat atas   suatu persoalan   yang rumit   dengan proses   pemikiran   analitik   yang mendalam .   Brainwave ini   direka untuk   anda   yang dituntut untuk   berfikir   analitikal   dan rasional   dalam pekerjaan .

Cara Penggunaan :   Didengarkan   melalui   speaker atau   headphone   sambil menutup mata   ( rehat)   atau sambil   melakukan   pekerjaan sehari - hari.   Dalam sehari , sebaiknya   didengar   selama   30   minit atau lebih .

Harga :   RM130

PERKEMBANGAN BAHAGIAN OTAK BERDASARKAN FUNGSINYA

Batang otak (brainstem)

Batang otak mengawal seluruh refleks bawaan bayi seperti menangis, menyusu, dan fungsi-fungsi organ tubuh seperti bernafas, detak jantung, tekanan darah, tidur, dan lain-lain.   Batang otak juga mengawal emosi bayi, di mana hal ini banyak dipengaruhi oleh cara anda menghadapinya, dan pengertian anda pada sewaktu menghadapinya, seperti kesabaran, perhatian, dan pengertian anda pada saat merawatnya.

Otak kecil (Cerebellum)

Otak kecil terletak di bahagian belakang kepala, berhampiran dengan hujung leher bahagian atas.   Otak kecil berfungsi untuk mengawal keseimbangan, koordinasi otot dan gerakan serta sensor.   Bahagian ini akan berkembang sehingga pertumbuhan bayi boleh dilihat dari peningkatan kualiti gerakannya, bermula dari berguling, merangkak, dan kemudian berjalan.   Bahagian otak kecil ini akan menggabungkan signal yang diterima daripada seluruh indera bayi untuk kemudian memberikan maklumat kepada bayi tentang apa yang dirasakannya pada saat dia bergerak.Aktiviti-aktiviti yang dikendalikan oleh otak kecil ini adalah kawalan kepala, membalikkan badan (berguling atau meniarap), duduk, merangkak, dan berjalan.

Occipital Lobe

Opicitical cuping bahagian dari otak besar, terletak di kepala bahagian belakang, dan berfungsi mengawal penglihatan sehingga bayi mampu memahami apa yang dilihatnya.   Penglihatan adalah salah satu deria yang paling rendah pada saat bayi dilahirkan.bayi boleh mengenali cahaya, bentuk, dangeraka, tetapi semuanya masih kelihatan kabur.   Kerana saraf yang masih menyambung maklumat penglihatan ke otak masih belum sempurna.   Pada masa baru lahir, bayi hanya boleh melihat objek terletak 20-40 cm.   untuk merangsang perkembangan saraf penglihatan ini, bayi perlu melihat berbagai macam objek.   Melalui penglihatan ini, bayi akan menyerap maklumat yang sangat banyak sekali tentang dunia yang ada di sekelilingnya.   Hal ini juga akan merangsang perkembangan bahagian otak yang lain sehingga menolong pertumbuhan fizikal yang lain seperti berguling, merangkak, duduk dan berjalan.

Parietal Lobe

Parietal lobe merupakan sebahagian dari otak besar, terletak di bahagian atas kepala, tepat diatas occipital lobe, dan berfungsi untuk mengawal deria rasa, peraba, kemampuan mengenal objek, koordinasi mata dan tangan, serta pemahaman atas apa yang dilihat oleh mata.   Bahagian ini merupakan bahagian yang paling banyak mendapat pengaruh dari rangsangan persekitaran.   Contohnya, jika anda memperlihatkan suatu mainan baru untuk bermain, maka anda merangsang secara langsung perkembangan otak bahagian ini.pengendalian penglihatan oleh parietal lobe dilakukan bersama-sama dengan otak bahagian occipital lobe.

Frontal Lobe

Frontal lobe adalah bahagian dari otak besar, terletak di kepala bahagian depan (dahi), berfungsi untuk mengendalikan segala sesuatu tentang bercakap, berjalan, pemahaman / penyelesaian masalah dan aspek-aspek emosi, dan sosialisasi.Otak bahagian ini mula berkembang pada saat bayi mulai banyak bergerak dan mengeluarkan suara, iaitu berumur 6 - 12 bulan.   Sebagai dari bahagian otak besar (cerebrum), bahagian ini biasanya akan dibahagi lagi menjadi otak belahan kanan dan otak belahan kiri, di mana para ahli telah membuktikan bahawa keaktifan salah satu bahagian otak ini akan menentukan kepandaian seseorang tentang sesuatu hal.   Hal ini disebabkan fungsi kawalan dari otak kanan dan otak kiri ternyata berbeza.cotohnya, jika bayi anda mula berkomunikasi atau mengeluarkan suara, maka otak belahan kirinya mulai aktif.   Sementara jika bayi anda tertidur oleh nyanyian anda maka otak belahan kanan yang bekerja.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa otak belahan kanan akan lebih dahulu berkembang pada bayi laki-laki, sedangkan bayi perempuan akan lebih dahulu otak bahagian kiri.   Otak belahan kiri akan mengendalikan aktiviti-aktiviti yang berkaitan dengan bahasa, sedangkan otak bahagian kanan akan mengendalikan aktiviti muzik dan daya ingatan secara visual.   Itulah sebabnya, mengapa sering terjadi bahawa perempuan akan cepat mula bercakap.   Perkembangan yang berbeza ini akan menjadi sama pada saat anak mencapai usia sekitar 8 tahun.

Temporal Lobe

Temporal lobe adalah bahagian dari otak besar, terletak di kepala bahagian sisi (pelipis), berfungsi untuk mengendalikan pendengaran, beberapa aspek bahasa (bercakap) dan bau, serta ingatan dan emosi, terutama rasa takut, yang pada akhirnya berkaitan dengan berdikari.

Brainwave

Brainwave berpengaruh pada perkembangan mental dan fisiologi otak, membantu pembentukan jalur-jalur saraf yang berkaitan dalam otak dengan cara mendorong terbentuknya antara sel otak.   Sebagai contoh, saluran maklumat utama di antara kedua-dua belahan bahagian otak, corpus collosum, tumbuh lebih besar dari hasil dari rangsangan Brainwave.   Hal ini menghasilkan hubungan yang lebih berkesan di antara kedua-dua bahagian otak, menghasilkan koordinasi yang lebih baik antara belahan kiri dan belahan kanan Otak.   Proses mental dan fizikal yang baik, termasuk di dalamnya koordinasi tangan dan kemampuan pelbagai macam tugas.

SEL-SEL OTAK

Seorang bayi yang belum dilahirkan mengalami pertumbuhan 100.000 sel saraf dalam otak setiap minit dan pada masa telah dewasa, di dalamnya terdapat 100 bilion sel.

Sembilan puluh peratus dalam otak ini tidak banyak melakukan pekerjaan; tugasnya adalah melekatkan diri pada neuron, yang merupakan sel-sel otak yang melakukan semua pekerjaan.

Setiap neuron terdiri daripada sebuah saluran pusat (nukleus) yang dikelilingi oleh banyak sulur, berbentuk seperti jari-jari sebuah tayar kereta, berputar kesemua arah.

Sulur-sulur ini adalah sistem kabel otak yang menghantar isyarat-isyarat elektrik ke dan dari neuron. Nukleus layaknya tempat kawalan yang menghantar isyarat pada jalur-jalurnya.

Axon dan Dendrite

Sulur-sulur otak mempunyai bahagian yang berfungsi menghantar isyarat dan bahagian yang berfungsi menerima isyarat.   Pengirim isyarat dikenali sebagai Axon, dan penerimanya dikenali sebagai Dendrite.

Sinapsis

Agar isyarat berjaya dihantar, otak perlu menyambung axon pada dendrite.Hubungan ini menyalurkan aliran elektrik dan dikenali sebagai sinapsis.Sebenarnya tidak ada hubungan secara fizikal antara keduanya kerana terdapat celah kecil di antara Axon dan dendrite, dan celah inidikenal sebagai Celah sinapsis (synapsis gap).

Mesej yang dibawa sepanjang axon sebagai aliran elektrik dihantar ke dendrite oleh sebuah neurontransmitter.

Neurontransmitter

Neurontransmitter adalah bahan kimia yang dihasilkan oleh sel, dan bahan kimia ini meneruskan isyarat-isyarat ke seluruh otak.   Ada lebih daripada lima puluh jenis neurotransmitter berbeza, dan dua yang paling penting adalah glutamate adalah satu dari neutransmitter utama yang terlibat dalam perkembangan daya ingatan dan membantu dalam proses belajar, sedangkan endorphine menurunkan rasa sakit, menurunkan tingkat kecemasan, dan menumbuhkan rasa ketenangan.

Neuron mempunyai sampai 10.000 hubungan pada sel-sel berdekatan, kerana satu aliran elektrik dapat diteruskan kebanyak cabang ini, berjuta-juta neuron boleh dirangsang oleh hanya satu rangsangan.   Sama halnya dengan menghantar e-mel yang sama pada semua orang yang ada dalam daftar alamat email anda.   Neuron boleh mencetuskan sejumlah besar pada aktiviti pada otak.   Hasil dari semua aktiviti ini mungkin berupa emosi, pemikiran, atau tindakan seperti melemparkan bola.

STIMULUS

Ketika otak beraksi terhadap sesuatu, otak menyala dengan aktiviti berupa penghantaran isyarat secara cepat melalui rangkaian sinapsis dan mencetuskan aktifasi elektrik di seluruh bahagian otak.  

Baru-Baru ini, para ilmuan telah mampu melihat bukti dari semua aktiviti ini melalui penggunaan mesin seperti pengimbas MRI.   Sebuah pengimbas berfungsi MRI - Magnetic Resonace Imaging (Pencintraan Resonansi Magnetic) - boleh menghasilkan gambar aktiviti otak dengan melayari aliran glukosa dan oksigen kesemua kawasan.   Zat - zat kimia ini adalah bahan bakar yang digunakan oleh otak ketika melakukan pelbagai perkara.   Kebanyakan bahagian otak masih sangat misteri dan salah satu masalah besar apabila membandingkan aktiviti otak dengan intelegensi adalah tidak ada seorang pun yang benar-benar mengetahui apa yang membuat suatu otak lebih pandai berbanding dengan otak yang lain.

Hal ini mungkin bergantung kepada:

Jumlah sel dalam otak

Skema rangkaian saraf

Ketumpatan rangkaian

Kelajuan pemindahan isyarat-isyarat dalam otak

PEMUTUSAN RANGKAIAN SARAF YANG TAK TERPAKAI

Ketika otak membuat hubungan antara neuron, otak memutuskan hubungan-hubungan lain sehingga hanya hubungan yang lebih kuat.Semasa proses ini, otak belajar mereplikasi pola-pola yang dianggap bermanfaat bagifungsi mental dan fizikal.   Penyalaan saraf yang jarang digunakan pada tahap ini mulai hilang apabila perawatannya tidak penting.   Proses pemutusan rangkaian tak terpakai ini perlu dilakukan kerana jika tidak, otak tidak akan mampu melayani banyak maklumat yang perlu diproses.   Proses pemutusan rangkaian tak terpakai inilah yang menjadi asas utama dari pola pemikiran.

Saat seorang kanak-kanak mencapai usia enam tahun, ia mempunyai lebih banyak hubungan saraf dari pada tahap-tahap lain dalam hidupnya.   Pada usia ini, proses pemutusan rangkaian tak terpakai berkembang cepat, dengan member keutamaan pada rangkaian yang dominan pada kawasan-kawasan yang jarang digunakan.Ketika otak memperkukuhkan hubungan yang lebih kuat dan memutuskan yang lebih lemah, pola - pola dan lipatan yang dapat dilihat mula muncul.   Tonjolan - tonjolan ini disebut gyri - yang menunjukkan hubungan rapat rangkaian neuron; sedangkan lipatan antaranya adalah kawasan yang kurang dinamik yang disebut sulci.

Seiring dengan proses pengefisiensinan otak, kita mungkin kehilangan beberapa kemampuan yang kita bawa sejak lahir.   Gunakan kemampuan itu atau bersiap-siaplah untuk kehilangan!   Jika tidak dilatih, kemampuan ini boleh mudah berubah menjadi hampir setiap kemampuan supernatural.

OTAK KIRI DAN OTAK KANAN

Sisi kiri otak adalah sisi analitis dan berkaitan dengan bahan-bahan nyata secara rasional.

Berhubungan dengan persepsi

Menetapkan aktiviti bercakap, membaca, dan menulis.

Berhubungan dengan logik

Berhubungan dengan aritmatika

Mengenali kata, huruf dan nombor.

Berhubungan dengan interprestasi literal dari kata-kata.

Bertindak sebagai "prosesor siri" - memantau masa dan urutan.

Memproses maklumat pendengaran.

Dianggap sebagai belahan otak pesimis.

Sisi otak sering dikategorikan sebagai sisi intuitif dan kreatif.

Bahagian "mimpi" dari otak.

Berhubungan dengan persepsi.

Menetapkan maklumat visual dari maklumat verbal.

Bertindak sebagai "pemproses selari".

Berhubungan dengan pengenalan pola dan pemahaman ruang.

Menetapkan pengenalan wajah, objek, dan tempat.

Memproses algebra, geometri, maklumat visual, putaran, dan imej mental.

Dipicu oleh emosi.

Bertanggung jawab untuk pemprosesan awal maklumat musical.

Persepsi popular dari otak adalah bahawa ada batas jelas yang membezakan sebelah kiri dan kanan otak.   Sebenarnya, tidak ada pemisah yang sederhana antara kedua-dua belahan kerana kebanyakan maklumat diproses oleh kedua-dua belah otak.   Kedua-dua belah otak bekerja secara serentak meneruskan proses dan hal ini bererti terjadi lalu-lintas pertukaran yang luar biasa di antara kedua-dua belah otak.

Jalur utama di antara kedua-dua bahagian otak dikenali sebagai corpus callosum dan mempunyai bentuk sebagai kumpulan tebal daripada 200 juta serat saraf.   Jalur ini sangat aktif ketika melaksanakan proses yang sangat kompleks, seperti proses bicara dan pemprosesan maklumat visual / ruang.

Jika anda melihat sesuatu di sudut mata kiri anda, tempat maklumat yang masuk dicatat pada bahagian yang bertentangan dari tubuh.   Penglihatan, pendengaran, dan maklumat rabaan masuk secara "bersilang" dan secara cepat ditukar di antara kedua-dua belahan.   Sebenarnya, satu-satunya maklumat yang tetap dipolarisasi pada titik kemasukan adalha persepsi bau.

Jika seseorang melakukan tugas yang memerlukan koordinasi fizikal dan mental yang lebih tinggi, corpus callosum akan menyala seperti pohon natal.sebagai contoh, ketika seseorang bermain piano, corpus callosum akan mengordinasikan tangan kiri dan tangan kana.pada wktu yang sam, otak akan menukar maklumat fizikal   terperinci menjadi gerakan fizikal dan bertindak balas pada sejumlah besar maklumat pendengaran.

Corpus calllomus menyambung kedua-dua belahan mejadi satu dan bertindak sebagai tempat mengalirnya isyarat.   Tujuan aliran ini adalah untuk melaksanakan tugas yang memerlukan bahagian otak berbeza, memproses maklumat - informasiyang diperlukan secara bersama.   Temporal lobe berkaitan dengan suara, tafsiran atas bahasa yang diucapkan, dan pemprosesan awal maklumat stimulasi bunyi.   Frontal lobe berkaitan dengan proses analisis pelbagai perkara dan perubahan rencana.

Jika   sekarang anda   adalah orang   yang dominan   otak kanan   atau kesulitan   jika diminta   berfikir   analitikal   dan rasional   untuk menyelesaikan   sesuatu masalah   yang rumit ,   maka   Brainwave   Analytical   Mind   ini   khas   dibuat untuk   anda .   Brainwave ini   akan menstimulasi   otak   kiri yang   bersifat   analitik   supaya   lebih aktif .   Kemudian menyeimbangkan   /   menyegerakkan   gelombang otak   kanan dan   otak kiri   agar terjadi   harmoni dalam   fikiran   anda .   Dengan Brainwave   Analytical   Mind   ini ,   anda   akan menjadi orang yang   mempunyai kemampuan   analisis   tajam   dan   mendalam ,   namun tetap   bijaksana   kerana   otak kanan   dan otak   kiri   anda   segerak .