Laman Utama
Terapi Brainwave Untuk Relaksasi

TEKNOLOGI SAINTIFIK GELOMBANG OTAK ANUGERAH AGUNG
(MEDITATION ZONE NEUROTHERAPY & BRAINWAVE THERAPY)

Stimulasi gelombang otak untuk meningkatkan kualiti meditasi dan mengatasi pelbagai  halangan yang sering terjadi ketika meditasi. Membantu anda untuk mencapai keadaan-keadaan kesedaran yang anda perlukan dalam meditasi. Anda akan mendapatkan 5 file audio brainwave  yang perlu anda dengar ketika meditasi sekurang-kurangnya  selama 5 minggu. Setiap minggu  mendengar 1 file audio brainwave.

Rangsangan teknologi bunyi dan gelombang otak yang terkandung di dalamnya akan membawa anda ke alam  Alpha  Meditation,  Theta Meditation, Deep Theta Meditation, Delta Meditation  dan Schumann  Meditation. Selama 5  minggu,  secara berperingkat otak anda "distimulasi" untuk memasuki  keadaan  kesedaran yang berbeza-beza.  Nantinya anda akan mencari keadaan kesedaran yang paling anda sukai,  atau malah anda suka semuanya  sehingga anda  boleh merasakan sensasi keadaan kesedaran yang berbeza-beza.

ANUGERAH AGUNG BRAINWAVE MEDITATION ZONE 

Nama Produk Brainwave : Anugerah Agung Brainwave Meditation Zone

Keterangan : Stimulasi gelombang otak untuk meningkatkan kualiti meditasi dan mengatasi pelbagai halangan yang sering terjadi ketika meditasi.Membantu anda untuk mencapai keadaan-keadaan kesedaran yang anda perlukan dalam meditasi.   Anda akan mendapatkan 5 file audio yang perlu anda dengar ketika meditasi selama sekurang-kurangnya 5 minggu.   Setiap minggu mendengar 1 file audio.

Rangsangan gelombang otak yang terkandung di dalamnya akan membawa anda ke alam Alpha Meditation, Theta Meditation, Deep Theta Meditation, Delta Meditation dan Schumann Meditation.   Selama 5 minggu, secara berperingkat otak anda "distimulasi" untuk memasuki keadaan kesedaran yang berbeza-beza.   Nantinya anda akan mencari keadaan kesedaran yang paling anda sukai, atau malah anda suka semuanya sehingga anda boleh merasakan sensasi keadaan kesedaran yang berbeza-beza.

Untuk anda yang sukar tenang ketika meditasi atau kesulitan melakukan meditasidalam masa yang lama, Audio Anugerah Agung Brainwave Meditation Zone ini membantu anda.Sedangkan bagibanda yang sudah terbiasa bermeditasi, Brainwave ini akan meningkatkan kualiti meditasi anda.

Cara Pakai : Didengarkan melalui headphone atau speaker apabila anda sedang melakukan meditasi.   Kami tidak secara khusus mengajarkan cara bermeditasi.Anda boleh gunakan ajaran meditasi yang diajarkan guru anda atau buku yang anda baca.   Namun jika anda tidak punya basic meditasi, dalam ebook panduansudah ada cara melakukan meditasi yang mudah dilakukan oleh sesiapa. Audio Anugerah Agung Brainwave Meditation Zone berfungsi membantu menyempurnakan latihan meditasi yang anda lakukan.   Brainwave ini boleh untuk semua jenis meditasi, termasuk meditasi untuk tujuan spiritual, kesihatan atau tujuan lain

Harga : RM150

UNTUK APA MELATIH MEDITASI / MENURUNKAN GELOMBANG OTAK (BRAINWAVE)?

Meditasi adalah tindakan dengan menggunakan teknik, atau lebih teknik, untuk rileks dan menenangkan fikiran secara semulajadi untuk mencapai titik kejelasan, fokus dan kebijaksanaan.   Dalam fasa masuk pada keadaan meditasi, fikiran menjadi tenang dan kuat, santai, namun fokus, waspada, mencari sifat sejati dari sesuatu yang diamati, dan bebas daripada pra-konsepsi.

Audio Anugerah Agung Brainwave Meditation Zone ini diperuntukkan para pengamal meditasi, yoga, tenaga dalam, tai chi, chi kung, rei ki, dan semua orang yang ingin secara cepat menurunkan Gelombang Otak (Brainwave) nya ke keadaan alfa dan theta.

Dengan memahami kedudukan Gelombang Otak (Brainwave), kita boleh menentukan mood sehingga selalu merasa bahagia, juga berjaya dengan setiap perkara yang kita lakukan.   Untuk mencapai kebahagiaan melalui kawalan Gelombang Otak (Brainwave), kita boleh belajar dari anak-anak.   Pernahkah anda memperhatikan anak-anak ketika sedang bermain dengan rakan-rakan-rakannya? Lihatlah betapa mudahnya mereka tertawa bahagia.   Walaupun mungkin baru sahaja saling mencakar dan sama-sama menangis, tapi beberapa minit kemudian mereka seolah sudah melupakan tangisan dan sudah kembali bermain bersama-sama dengan temannya.

Hal itu kerana anak-anak masih mudah menetapkan Gelombang Otak (Brainwave) nya memasuki frekuensi alpha-theta.   Frekuensi alpha-theta ini biasanya kita alami ketika sedang rileks, mengelamun dan berimaginasi.   Berbeza dengan keadaan beta yang dominan ketika kita dalam keadaan sedar sepenuhnya dan lebih banyak menggunakan akal fikiran.

Memasuki frekuensi alpha-theta itu sebenarnya merupakan kemahiran manusia yang alami.   Namun, ketika mula sekolah, kita dikondisikan menetapkan Gelombang Otak (Brainwave) yang dominan beta.   Jadi, begitu menjadi dewasa, kemahiran memasuki keadaan alpha-theta itu hilang.

Apalagi tuntutan kehidupan moden membuat fikiran orang terfokus untuk bekerja keras demi tuntutan material dan kehidupan yang konsumtif walaupun terpaksa mengurangkan masa tidur dan rehat.   Padahal saat tidur manusia seharusnya merasakan keempat frekuensi.   Dari frekuensi beta di mana kita dalam kesedaran penuh, Gelombang Otak (Brainwave) turun ke alpha ketika kedua-dua mata tertutup, lalu masuk ke theta, dan akhirnya ke Delta saat kita tertidur pulas tanpa mimpi.Kerana waktu tidur kurang, maka kita cenderung kurang   mengalami keadaan alpha-theta, akibatnya kita makin mudah stres.

Alfa-Theta, membuat tenang, bahagia dan kreatif.   Kemampuan untuk secara sementara menukar kesedaran diri satu frekuensi kepada frekuensi yang lain adalah kemahiran yang sangat penting, kerana kesannya akan membantu menyeimbangkan otak, hati, dan jiwa.   Kemahiran itu membuat seseorang menjadi pandai membaca situasi dan pandai meletakkan diri dalam suasana apapun sehingga seolah-olah selalu berada di tempat yang tepat pada masa yang tepat.Tentunya hal itu sangat penting untuk mendaki tangga kejayaan dan mencapai kebahagiaan.

Ketika masalah berdatangan dan mula merasa stres, itulah saat yang tepat untuk mula rileks, menurunkan vibrasi otak dan memasuki frekuensi alpha-theta.   Begitu juga ketika pekerjaan kita memerlukan fikiran-fikiran kreatif.   Memasuki kedua-dua frekuensi itu akan membantu memunculkan inspirasi yang kita perlukan.

Menarik lagi, kedua-dua frekuensi tersebut juga merupakan pintu gerbang menuju fikiran bawah sedar yang diperlukan untuk melakukan self hipnosis, mendapatkan intuisi dan melakukan penyembuhan.   Masalahnya bagaimana caranya memasuki frekuensi alpha-theta dengan cepat

Sebenarnya usaha untuk memasuki level alpha-theta secara sedar telah dilakukan orang sejak lama, iaitu dengan kebiasaan berzikir yang membuat doa makin khusyuk, latihan-latihan meditasi, tenaga dalam, atau tafakkur.

Latihan-latihan itu boleh sangat membantu meningkatkan kemampuan kita untuk menukar kesedaran otak.   Para penyembuh yang menggunakan tenaga dan tenaga dalam, kerana tuntutan pekerjaannya umumnya telah menuai kemahiran ini secara automatik.

Selain cara-cara tersebut, otak juga boleh dilatih dengan teknologi Gelombang Otak (Brainwave).   Caranya iaitu dengan melakukan entrainment.   Iaitu istilah yang digunakan untuk melatih belahan otak kiri dan otak kanan supaya mahu bekerja sama dengan baik.   Otak dengan peringkat kerjasama yang tinggi, umumnya akan membuat orang melihat kehidupan dengan lebih objektif, tanpa ketakutan dan kecemasan.

Selain lebih mudah memasuki keadaan khusyuk atau rileks yang dalam, juga mempunyai kemampuan memfokuskan tumpuan yang lebih baik.   Selain itu kerana keadaannya lebih segerak dan seirama, otak akan mengeluarkan bahan kimia penyebab rasa selesa dan nikmat dalam jumlah yang besar sehingga berlaku relaksasi secara semulajadi.   Nampaknya mereka yang tidak biasa dengan latihan-latihan meditasi, dan lain-lain cara ini boleh membantu.

DEEATPTRANCE MEDITION

Untuk Awet Muda, Tidak Stress, dan Lebih Sihat

Kehidupan moden dan segala kerumitan permasalahannya boleh menyebabkan stress atau ketegangan fikiran.   Dan seperti telah diketahui oleh pakar kesihatan, stress fikiran dan keletihan fizikal boleh merosakkan kulit.   Apabila anda stress, tubuh anda secara automatik memfokuskan aliran darah di paru-paru dan otak, sehingga bekalan nutrisi yang diperlukan oleh kulit semakin berkurang.   Apabila stress berlangsung cukup lama, maka kulit akan menjadi kusam dan berkedut.

Namun bila anda boleh mengatasi stress dan kecemasan, berganti dengan relaksasi yang sempurna, fikiran dan perasaan positif, maka secara seluruh tubuh anda akan mengalami pemulihan.   Kulit anda pun menjadi lebih sihat.   Berbagai-bagai faedah yang boleh anda dapatkan dengan melakukan DeepTrance Meditation antara lain:

Meremajakan kulit.   Kulit lebih cerah, bersih, segar dan halus.

Mengurangkan kedutan atau keriput pada kulit.

Meningkatkan kekencangan dan kekenyalan kulit.

Menormalkan kelembapan kulit.   Mengatasi kulit kering atau berminyak.

Wajah yang kelihatan berseri dan ceria.

Mata anda bersinar cerah.   Mengatasi mata yang kelihatan letih.

Mengurangkan kelemumur dan rambut gugur.

Mengurangkan jerawat yang disebabkan atau yang diperparah oleh stress.

Mengurangkan keluarnya peluh berlebih yang boleh mencetuskan bau badan.

Meningkatkan sistem kekebalan tubuh terhadap penyakit.

Apa Hubungannya Meditasi, Awet Muda dan Hipnoterapi

Cara yang paling biasa dilakukan orang untuk merilekskan fikiran dan tubuh adalah dengan meditasi.   Banyak kajian saintifik telah membuktikan bahawa meditasi selain bermanfaat untuk kesihatan juga terbukti boleh meremajakan kulit, atau dengan kata lain meditasi boleh membuat anda awet muda.

Dalam ilmu meditasi kita mengenal adanya empat gelombang otak iaitu: beta, alfa, theta dan delta. Keadaan meditasi yang sempurna dan sangat bagus untuk penyembuhan mahupun peremajaan kulit adalah keadaan theta.   Masalahnya ialah ramai orang yang berlatih meditasi kesulitan mencapai keadaan theta padahal dia sudah belajar selama berbulan-bulan.

Maka dari itu, dengan Terapi Brainwave kami membantu pelanggan-pelanggan kami dengan sangat cepat boleh mencapai keadaan meditasi theta.   Hanya dalam 3 jam pertemuan, anda sudah boleh memasuki keadaan santai tubuh dan ketenangan fikiran yang sempurna dalam jangka waktu yang singkat.   Anda punya jalan pintas atau shortcut menuju keadaan meditasi theta.

Hanya dengan memejamkan mata dan mengucapkan "kata kunci" tertentu, anda terus memasuki keadaan meditasi yang sangat dalam.   Inilah yang kami maksud butang pintas atau shortcut.   Dalam sekali click tubuh dan fikiran anda terus ke deep trance, tanpa perlu melakukan relaksasi yang panjang.

Anda tidak perlu waktu khusus untuk melakukan deep trance meditation.   Anda boleh lakukan di mana sahaja dan bila-bila masa, sambil duduk bersandar atau berbaring.   Anda boleh menggunakan masa rehat anda yang singkat untuk secara total merehatkan tubuh dan fikiran anda.   Kalaupun dalam sehari anda benar-benar tidak ada kesempatan melakukan deep trance meditation, maka tidur yang berkualiti sudah cukup kecergasan dan rawatan tubuh anda.   Idealnya, anda melakukan meditasi minimum 10 minit untuk menjaga keseimbangan tubuh dan fikiran anda, dan meditasi ini boleh dilakukan di mana saja dan bila-bila masa.

Meditasi dan Self-Hypnosis

Sebenarnya meditasi adalah salah satu bentuk dari self-hypnosis.   Maka dari itu, dalam keadaan meditasi mahupun self-hipnosis, anda mempunyai peluang untuk menanamkan saranan-saranan positif ke minda separa sedar.   Sugesti-sugesti tersebut akan mengubah diri anda dari dalam, tanpa anda memaksakannya.   Inilah beberapa perkara yang juga akan anda dapatkan ketika mengikuti program Anugerah Agung Brainwave Meditation Zone:

Stress Management.   Segar sepanjang hari walaupun banyak aktiviti kerana anda menghilangkan keletihan tubuh dan ketegangan fikiran dengan sangat cepat.

State Management.   Dapatkan perasaan positif sepanjang hari.   Bagaimana jika anda boleh terus-terusan merasa gembira, bersemangat, percaya diri, berdaya, tersenyum, dan penuh tenaga sepanjang hari.   Cabaran dan halangan dari lingkungan tidak boleh membuat anda jatuh.

Meningkatkan kemampuan konsentrasi dan daya ingatan.   Anda mampu fokus yang lebih lama (tidak cepat letih) dengan pekerjaan atau aktiviti anda.

Anda boleh "tidur nyenyak" (walaupun hanya beberapa minit) di sela-sela aktiviti anda yang padat.   Tidak peduli di mana-mana tempatnya, sambil duduk atau sambil berbaring, ramai atau sepi, tenang atau bising, di bilik atau di dalam kereta, anda boleh merehatkan tubuh dan fikiran anda dengan cepat, dan bangun dalam keadaan segar dan penuh tenaga.

Kualiti tidur yang lebih baik dan tidak memerlukan banyak masa.   Anda boleh mengurangkan jam tidur anda sehingga hanya 4 jam sehari dan anda tetap segar sepanjang hari.   Tidur anda menjadi semakin nyenyak, menyembuhkan, melancarkan metabolisme, menyegarkan tubuh dan fikiran, sehingga anda akan bangun dalam keadaan yang benar-benar fresh.

Self-Motivation dengan Anugerah Agung Brainwave Meditation Zone.   Anda mampu mengawal fikiran dan perasaan anda dan membentuk motivasi yang kuat untuk menjadi peribadi ideal seperti yang anda inginkan.   Anda akan menguasai teknik yang sangat berkesan untuk menanamkan sugesti ke fikiran bawah sedar anda untuk pelbagai keperluan.

Meditasi Membuat Pelajar Lebih Berprestasi

Setiap minggu, para pelajar di Tonbridge School, Inggeris mendapat 40 minit kelas meditasi dan penghilang stres.   Mata pelajaran meditasi itu direka khas oleh para psikologi dan menjadi mata pelajaran pertama penghilang stres yang masuk dalam kurikulum sekolah.

Para psikologi dari Universities of Oxford and Cambridge tahun lalu pernah melakukan kajian mengenai kesan meditasi terhadap keberkesanan belajar pelajar di sekolah khas lelaki tersebut.   Kerana kejayaannya dalam meningkatkan kemampuan belajar para pelajar, maka pihak sekolah memutuskan untuk menjadikannya sebagai mata pelajaran dalam kurikulum sekolah.

"Mata pelajaran ini direka bentuk untuk mengembangkan keupayaan menumpukan perhatian dan menghilangkan perasaan gelisah. Kelas meditasi ini juga menunjukkan kepada para pelajar akan pentingnya ketenangan. Meditasi juga boleh membantu mereka membina pola pemikiran sihat yang nantinya akan memberi kesan bagi kesihatan mental seperti mengurangkan kemurungan, ketagihan atau masalah makan   yang banyak dialami remaja, "jelas seorang penyelidik seperti dikutip dari Timesonline, Isnin.

Meditasi diketahui sebagai tradisi yang membawa manfaat bagi tubuh mahupun fikiran.   Bahkan the National Institute for Health and Clinical Excellence mengesyorkan dalam menangani beberapa kes penyakit pesakit.

Richard Burnett, seorang pengajar di Tonbridge School mengatakan, diperlukan perubahan budaya untuk melaksanakan mata pelajaran meditasi tersebut, terutama dalam hal mencipta ketenangan dalam kelas.

"Biasanya guru kesulitan menyuruh muridnya untuk tenang dan tidak kecoh, akhirnya ia memintanya dengan sedikit memaksa dan marah-marah. Tapi dalam kelas meditasi ini, ketenangan justeru harus diciptakan tanpa ada paksaan. Ketenangan harus boleh dinikmati kerana akan menghasilkan kesan positif," tutur Burnett   .

Para pelajar yang melakukan meditasi memang mengaku mendapat manfaat dari mengikuti kelas meditasi tersebut.   Para pelajar dilaporkan jadi lebih sedikit tegang dihadapkan pada pelajaran-pelajaran sekolah yang berat dan mengalami peningkatan prestasi dalam beberapa mata pelajaran tersebut.

Kerananya, Tonbridge School dinobatkan sebagai sekolah pertama yang berjaya melaksanakan teknik meditasi dalam bidang akademik.  "Kami ingin menunjukkan ada bukti saintifik yang dihasilkan dari teknik tersebut. Jika itu berjaya, kenapa tidak digunakan? Lagipun jika mereka boleh mengatasi stres sejak awal, saya yakin masa depannya akan lebih baik" kata Mark Williams, salah seorang penyelidik sekaligus pengarah Mindfulness Centre,   Oxford.

Teknik-teknik penghilang stres yang diajarkan dalam mata pelajaran meditasi antara lain teknik fokus pada satu hal, teknik menenangkan diri dan menumpukan perhatian, sikap menerima, bercermin pada diri sendiri dan lain-lain.   Para pelajar mendapat satu sesi mata pelajaran meditasi sebanyak 40 minit dalam seminggu dengan menggunakan MP3 yang mengandungi arahan-arahan dalam melakukan meditasi.   "Mereka juga boleh melakukannya di luar kelas, pada saat akan melakukan tugas sekolah atau sebelum ujian," kata Mark.

(Kita menilai diri dari apa yang kita fikir boleh kita lakukan, padahal orang lain menilai kita dari apa yang sudah kita lakukan. Untuk itu apabila anda berfikir boleh, segeralah lakukan.)

Terapi Brainwave Untuk Meningkatkan Kualiti Meditasi