Laman Utama
Terapi Brainwave Untuk Rawatan Masalah Berkaitan Psikologi

TEKNOLOGI SAINTIFIK GELOMBANG OTAK ANUGERAH AGUNG
(STUTTERING THERAPY NEUROTHERAPY & BRAINWAVE THERAPY)

Terapi brainwave yang direka khusus untuk merawat masalah GAGAP beserta meningkatkan kelancaran berkomunikasi/ bercakap. Menyeimbangkan otak kanan dan otak kiri, dan menstimulasi bahagian - bahagian tertentu   dari otak yang berfungsi memproses  bahasa dan percakapan .  

Membantu mengatasi  masalah gagap, mulut sukar  mengucapkan kata yang ada di fikiran, sering salah ucap, bercakap terlalu cepat, tiba - tiba blank di tengah-tengah perbincangan dan gangguan percakapan lain .

Mengikuti terapi ini saya lengkapi diri anda dengan 2 file audio brainwave yang dibuat dengan menggabungkan terapi bunyi dan stimulasi gelombang otak.

Setiap file berdurasi 30 minit.

TERAPI UNTUK MENGATASI GAGAP

Nama Produk Brainwave : Stuttering Therapy

Keterangan :   Brainwave   Terapi yang   direka untuk   meningkatkan   kelancaran   bercakap . Menyeimbangkan   otak kanan   dan otak   kiri ,   dan   menstimulasi   bahagian - bahagian tertentu   dari otak   yang berfungsi   memproses   bahasa   dan percakapan .   Membantu mengatasi   gagap ,   mulut   sukar   mengucapkan   kata yang ada   di fikiran ,   sering salah ucap ,   bercakap   terlalu cepat ,   tiba - tiba   blank   di tengah-tengah   perbincangan   dan gangguan   komunikasi   lain .

Cara Pakai : Didengarkan dengan headphone atau speaker sambil duduk santai atau berbaring.   Mata dipejamkan untuk merasakan alunan Brainwave. Dalam sehari disyorkan mendengar Brainwave ini selama 30 minit.   Jika anda tidak ada masa lapang untuk mendengar Brainwave ini secara khusus, maka anda boleh dengar Brainwave ini waktu menjelang tidur.   Tiada masalah jika anda tertidur ketika mendengar Brainwave ini.

Harga : RM150
   
Gagap  merupakan  masalah pertuturan  di mana sebutan (biasanya) huruf pertama atau  syllable  sesuatu perkataan diulang tanpa kawalan. Sebagai contoh, gagap pada perkataan "meja" akan menjadi samaada "m-m-m-m-...m-meja" or "me-me-me-me-...-me-meja". Ini biasanya berlaku dengan fenom bermula dengan /p/, /b/ atau konsonent  plosive  yang lain. Gagap merupakan proses luar sedar yang membantutkan komunikasi biasa. Walaupun terdapat teknik bantu diri yang boleh diajar , dan dapat membantu sesetengah orang, mereka yang gagap tidak dapat menghentikan proses tersebut, dan kerisauan atau kegelisahan meningkatkan lagi masaalah tersebut. Dalam bahasa  Inggeris British   istilah  stammering  digunakan bagi merujuk kepada tersekat dan terhenti-henti pada sesuatu perkataan atau  syllables  sementara istilah  stuttering  digunakan bagi merujuk kepada pertuturan berulang seperti digambarkan di atas.

SEBAB DAN MULA BERLAKU

Biasanya, gagap bermula awal sedikit sebelum  remaja, dan kadang kala ia hilang selepas  baligh. Bagaimanapun, jika ia berterusan sehingga usia matang, ia biasanya kekal selama-lamanya. Ia tiga kali lebih cenderung kepada kanak-kanak lelaki berbanding kanak-kanak perempuan untuk menghadapi masaalah ini. Gagap boleh dirawat melalui  terapi pertuturan, tetapi keputusannya berbeza-beza. Biasanya, masaalah boleh berkurangan, tetapi tidak terdapat cara objektif untuk mengukur keputusannya

Terapi Brainwave Untuk Mengatasi dan Merawat Masalah GagapGagap kadang kala bertukar menjadi tersekat, ia itu, walau huruf atau  syllable  pertama menjadi mustahil untuk disebut, contoh. tersekat. Ini sering mendorong kepada sebutan mengarut menggantikanm perkataan tersebut; menyebabkan  syllables  tiada makna menggantikan perkataan itu; sering kali memaksa cubaan berulang kali bagi menyebut perkataan tersebut; dan dalam kes melampau boleh menyebabkan seseorang gagap berhenti cuba menyebut perkataan tersebut dan menggantikannya dengan perkataan yang lain sama sekali. Penjelasan biasa yang digunakan adalah ketika cuba mengelakkan gagap atau bimbangkan kegagapan ketika menyebut menyebabkan gagal menyebutnya sama sekali. Ini juga merupakan tindakan luar kawal walaupun permulaan gagap kepada tersekat boleh juga separa maksud  partly intentional.

Terdapat juga kemungkinan komponen genetik kepada gagap, kerana ia boleh diwarisi; walaupun tiada gen khusus dijumpai masa kini.

Pada masa lalu, masalah ini sering dikatakan masalah ( psychological ), seperti kanak-kanak belajar bertutur dan merasa bimbang akibat gagal mencari perkataan yang khusus. Ini disebabkan mereka yang gagap kadang-kala mampu bertutur secara normal, terutama ketika berada dalam keadaan tenang. Ini menunjukkan ia bukannya disebabkan kecacatan fizikal.

Barangkali pandangan meluas masa kini adalah ia disebabkan oleh masalah penyelarasan neural dalam otak. Penyelidikan terkini menunjukkan gagap berkait dengan ganguan fiber antara kawasan pertuturan dengan kawasan perancang pertuturan kedua-duanya di kiri sereberal hemisphere  otak. Gangguan ini boleh disebabkan kerosakan otak awal atau kaitan genetik.

Gagap kemungkinannya disebabkan oleh ( psychogenic ) (berasal dalam pemikiran), walaupun ia jarang berlaku. Ia berlaku kepada mereka yang mempunyai masalah mental atau dalam keadaan tertekan.Satu keadaan yang diketahui dengan jelas adalah is menjadi teruk dengan kebimbangan. Kebimbangan melampau juga boleh, walaupun jarang, menyebabkan ia timbul pada mereka yang tidak pernah gagap sebelum ini. Dikatakan, hanya cara untuk mengurangkan gagap adalah mengajar mereka bertenang. Ini dapat membenarkan mereka bertutur tanpa gagap sehingga sesuatu tekanan timbul. Pastinya tidak semua orang boleh diajar bertenang, dan bukan semua orang yang kelihatan bertenang akan menerima kebaikan yang jelas.

NASIHAT PRAKTIKAL

Mereka yang gagap mungkin menghadapai lebih kesulitan dengan mereka yang tidak dikenali, menyebabkan ia lebih sukar untuk membuat kawan baru, sebagai contoh. Nota pratikal bagi mereka yang tidak gagap: kebanyakan mereka yang gagap berharap masaalah itu diabaikan dalam situasi normal. Bagaimanapun, sekiranya gagap menyebabkan masaalah kepada pendengar, seseorang tidak perlu takut untuk berbincang mengenainya.

ANAK ANDA MENGALAMI MASALAH GAGAP? PERLUKAH TERAPI?Terapi Brainwave Untuk Mengatasi dan Merawat Masalah Gagap

ANAK BERCAKAP GAGAP, PERLUKAH TERAPI?

Gagap adalah gangguan percakapan di mana suara, suku kata, atau kata-kata diucapkan berulang atau berpanjangan sehingga mengganggu aliran normal percakapan. Sekitar 1% orang dewasa gagap, di mana 80% laki-laki dan 20% perempuan.

Gagap boleh dinyatakan dalam cara yang berbeza, contohnya :

Mengulangi bunyi, suku kata atau kata (contohnya: meng-mengapa?)

Menekan dan rehat selepas huruf pertama (contohnya: saya b ... ... .. lum mandi)

Mengulang huruf tertentu (contohnya: saaaya ingiiin tidur)

Ekspresi wajah dan kepala tertentu, berpeluh dan nafas tidak beraturan

PENYEBAB

Penyebab gagap tidak jelas. Kerana gagap seringkali menurun dalam keluarga, mungkin ada kecenderungan genetik. Gagap juga boleh disebabkan pengalaman traumatik, selepas peristiwa hidup yang serius, atau kerana takut, cemas dan gugup. Gagap diperparah ketika pesakit tertekan atau mendapatkan terlalu banyak perhatian.

Gagap sementara biasa dijumpai pada anak-anak.   Sebahagian besar anak mengembangkan kemampuan bahasa mereka pada usia 2-5 tahun.   Dalam usia ini kelajuan bercakap tidak boleh selalu mengikuti kelajuan berfikir.   Di sini, kanak-kanak akan mengulang kata-kata tertentu sampai dia mencari kata yang anda cari.Setelah usia lima tahun, seharusnya anak sudah tidak lagi bercakap gagap atau terbata-bata.

Gagap mungkin juga berlaku selepas stroke, trauma kepala, atau jenis kecederaan otak yang lain.   Gagap ini disebabkan otak kesulitan menyelaraskan bahagian-bahagian yang terlibat dalam proses berbicara kerana masalah saraf atau otot.

TERAPI

Jika anak masih gagap selepas usia lima tahun, beritahulah dengan doktor atau ahli terapi khusus.   Anda perlu berunding terutama bila:

Kegagapan menjadi lebih parah dan lebih kerap

Anak yang sukar bercakap atau tegang apabila bercakap

Anda melihat ketegangan vokal yang mengakibatkan peningkatan nada dan kelantangan

Anak cuba mengelakkan situasi yang memerlukan bercakap

Anak menukar kata-kata kerana takut gagap

Doktor akan mendiagnosis gangguan wicara secara lebih tepat selepas menimbangkan pelbagai faktor, termasuk riwayat kes si anak (seperti pada bila-bila kegagapan pertama kali terlihat dan dalam keadaan apa) dan perilaku kegagapan kanak-kanak, dan mengesyorkan terapi apa yang harus dijalani.

Gagap merupakan bentuk pengulangan ayat, kata atau suku kata dan merupakan sebuah kebiasaan.   Bagi sebahagian orang kadang-kadang mengaitkan gagap dengan kecemasan dan kecerdasan padahal kedua-duanya sama sekali tidak berkaitan.   Gagap lebih disebabkan oleh perilaku pola kebiasaan yang tertanam di bawah sedar.   Kadang dalam keadaan gugup memang seseorang boleh menjadi seorang yang gagap tapi bukan bererti kecemasan selalu berakhir pada perilaku gagap.

Gagap mempunyai pola yang unik terutama jika dilihat dari aktiviti gelombangotaknya.   Maka berdasarkan fakta tersebutlah kami mencipta brainwave khusus untuk mengatasi problem masalah gagap.   Kegagapan umumnya tidak ada masalah dengan keadaan fizikal atau bagaimana meletakkan fikiran ke dalam kata-kata.Tetapi lebih kepada aspek kebiasaan dan kebiasaan tersebut boleh kita tukar dengan memberikan sebuah program lain terutama berkaitan dengan otak kita.

Terapi Brainwave Untuk Mengatasi dan Merawat Masalah Gagap