Laman Utama
Terapi Brainwave Untuk Rawatan Masalah Berkaitan Psikologi

TEKNOLOGI SAINTIFIK GELOMBANG OTAK ANUGERAH AGUNG
(PANIC ATTACK FREE NEUROTHERAPY & BRAINWAVE THERAPY)

Terapi untuk menyembuhkan panic attack / serangan panik (perasaan seperti akan pengsan) yang muncul tanpa sebab yang jelas apabila anda sendiri, beraktiviti, memandu atau berada di keramaian.

Gejala panic attack boleh berupa rasa akan jatuh pengsan, kepala pusing, pandangan kabur, perasaan cemas, berpeluh, loya, badan lemas, nafas pendek, jantung berdebar, perasaan takut mati dan seperti kehilangan kawalan .

Anda mendapatkan 3 file audio brainwave.

Dua file audio untuk sesi terapi bunyi, dan satu file audio untuk sesi pemograman fikiran (Quantum Mind Programming).

TERAPI UNTUK MENYEMBUHKAN SERANGAN PANIK

Nama Produk Brainwave : Panic Attack Free

Keterangan : Terapi untuk menyembuhkan panic attack / serangan panik (perasaan seperti akan pengsan) yang muncul tanpa sebab yang jelas apabila anda sendiri, beraktiviti, memandu atau berada di keramaian.   Gejala panic attack boleh berupa rasa akan jatuh pengsan, kepala pusing, pandangan kabur, perasaan cemas, berpeluh, loya, badan lemas, nafas pendek, jantung berdebar, perasaan takut mati dan seperti kehilangan kawalan.

Cara Pakai : Didengarkan dengan headphone atau speaker sambil duduk santai atau berbaring.   Mata dipejamkan untuk merasakan alunan Brainwave.   Dalam sehari disyorkan mendengar Brainwave ini selama 30 minit.   Jika anda tidak ada masa lapang untuk mendengar Brainwave ini secara khusus, maka anda boleh dengar Brainwave ini waktu menjelang tidur.   Tiada masalah jika anda tertidur ketika mendengar Brainwave ini.

Harga : RM150

SERANGAN PANIK

Serangan Panik atau Panic attack adalah perasaan keganasan yang datang menyerang secara tiba-tiba tanpa amaran.

Seorang yang mendapat serangan panik menceritakan pengalamannya sebagai berikut:
Tiba-tiba saja saya merasakan gelombang ketakutan yang sangat menakutkan tanpa suatu sebab sama sekali.   Jantung saya berdebar, dada saya sakit dan menjadi lebih susah untuk bernafas.   Saya fikir saya akan mati.

GEJALA-GEJALA SERANGAN PANIK (PANIC ATTACK)

Seperti digambarkan di atas, gejala-gejala serangan panik timbul secara mendadak tanpa suatu penyebab yang jelas.   Mereka mungkin termasuk:

Denyut jantung yang cepat

Pedih di ulu hati

Gangguan perut

Pusing, mual

Sesak nafas, rasa tercekik

Rasa perih atau mati rasa di tangan

Flushes atau chills

Sensasi seperti mimpi atau perceptual distortions

Keganasan: Suatu kesedaran bahawa sesuatu yang tidak terbayangkan menakutkan akan terjadi dan seseorang tidak berdaya untuk mencegahnya

Takut kehilangan kawalan dan melakukan sesuatu yang memalukan

Takut mati

Suatu serangan panik secara khas berlangsung beberapa minit dan merupakan suatu keadaan yang dengan paling penuh tekanan yang boleh dialami oleh seseorang.   Kebanyakan jika seseorang mendapat satu serangan maka dia akan mendapat serangan lain.   Jika seseorang mendapat serangan yang berulang atau sangat takut mendapat serangan lagi, maka dia disebut mempunyai panic disorder

Serangan Panik (Panic Attacks)

Terapi Brainwave Untuk Menyembuhkan Serangan PanikSerangan panik mungkin adalah gejala-gejala dari suatu anxiety disorder (kelainan ketakutan). Serangan-serangan ini adalah persoalan kesihatan yang serius di Amerika dan dinegara ini paling sedikit 1,7% dari orang dewasanya atau 3 juta penduduk akan mendapat serangan panik suatu masa dalam kehidupannya.Gejala-gejalanya adalah berbeza sangat ketara dari jenis-jenis ketakutan lain di mana serangan panik datangnya sangat tiba-tiba dan tidak diduga, sepertinya tidak terprovokasi dan sering kali melumpuhkan.

Serangan panik boleh berlaku pada bila-bila sahaja bahkan waktu tidur sekalipun.Umumnya serangan akan memuncak dalam masa 10 minit, namun beberapa gejala akan berlangsung lebih lama.

Sekali seseorang mendapat serangan panik, misalnya, ketika memandu kereta, sedang membeli-belah di kedai yang penuh sesak, atau sedang berada di dalam lif (elevator), maka dia boleh dapat mengembangkan rasa takut yang tidak rasional, yang disebut phobia pada situasi-situasi ini dan mula mengelakkan   mereka.   Pada akhirnya, pola dari mengelakkan dan tahap ketakutan atas serangan lain, dapat mencapai suatu titik dimana individu dengan panic disorder mungkin tidak lagi mampu memandu kereta atau bahkan keluar dari rumah.   Pada peringkat ini, individu ini disebut mempunyai panic disorder dengan agoraphobia.   Jadi panic disorder boleh mempunyai kesan serius pada kehidupan sehari-hari dari seseorang seperti juga penyakit-penyakit utama yang lain, kecuali individu tersebut mendapat rawatan yang berkesan.

APAKAH SERANGAN PANIK HAL YANG SERIUS?

Ya, serangan   panik   adalah nyata   dan berpotensi   melumpuhkan   emosi ,   namun mereka dapat   dikawal   dengan rawatan   khusus . Disebabkan   oleh gejala - gejala mengganggu   yang menyertai   serangan   panik ,   mereka dapat   disalah   ertikan sebagai serangan   jantung atau   penyakit   lain   yang mengancam   nyawa .   Orang - orang sering   pergi ke ruang   kecemasan   rumah   sakit ketika   mereka mendapat   serangan panik dan   ujian - ujian   perubatan yang   luas dapat   dilakukan untuk   mengenepikan keadaan - keadaan ini.

Umumnya   personal   perubatan   akan cuba   meyakinkan   pesakit   serangan   panic bahawa   mereka tidak ada   dalam bahaya .   Namun usaha - usaha untuk   meyakinkan ini   boleh   kadang - kadang   menambah   kesulitan - kesulitan   pesakit :   Jika doctor menggunakan   ekspresi   seperti   " tidak ada yang   serius ",   " semua hanya   fikiran   anda saja "   atau   " tidak ada yang perlu   dikhuatirkan ",   ini akan memberi   kesan yang   tidak benar   bahawa tidak   ada persoalan   yang nyata dan   bahawa   rawatan   adalah tidak mungkin   atau perlu .   Intinya   adalah serangan   panik   boleh sangat   serius ,   namun itu tidak membahayakan   organ - organ tubuh.

PENYEBAB SERANGAN PANIK

Menurut suatu   teori dari   panic   disorder ,   " sistem   amaran "   yang normal   dari tubuh , set   mekanisme   dari   mental dan   fizikal yang   membenarkan   seseorang   merespon kepada ancaman ,   cenderung   dipicu   untuk yang   tidak penting ,   ketika tidak   ada ancaman .  

Saintis tidak   tahu secara   tepat   mengapa ini   berlaku atau   mengapa beberapa   orang lebih   terdedah kepada   persoalan ini   dari pada   yang lain .   Panic disorder   ditemui   terjadi   di keluarga ,   dan ini   boleh   bererti   bahawa   warisan   ( gen) memainkan peranan   yang kuat dalam   menentukan siapa   sahaja yang akan mendapatkannya .   Bagaimanapun   juga banyak   orang tidak   mempunyai sejarahkeluarga dari   kelainan ini ,   mengembangkan   kelainan ini .   Seringkali   serangan pertama   disebabkan oleh   sakit   fizikal ,   stres   hidup   berat ,   atau mungkin   ubat - ubatan yang meningkatkan   aktiviti   bahagian otak   yang berkaitan   dengan reaksi   takut .

PENJAGAAN SERANGAN PANIK

Berkat penyelidikan, ada beberapa variasi rawatan yang sedia, termasuk beberapa ubat-ubatan yang berkesan dan bentun-bentuk tertentu dari psikoterapi.   Dari segi ubat-ubatan, ahli khusus dari ubat-ubatan dari selective serotonin reuptake inhibitor (SSRI) dan keluarga benzodiazepine telah diluluskan oleh FDA (Food and Drug Administration) untuk merawat panic disorders.   Contoh-contoh dari ubat-ubatan ini termasuk sertraline (Zoloft) dan paroxetine (Paxil) dari kumpulan SSRI dan clonazepam (Klonopin) dari kumpulan benzodiazepine.  

Ubat-ubatan dari keluarga beta blockers (contohnya propranolol) kadang-kadang digunakan untuk mengubati gejala fizikal yang berkaitan dengan serangan panik.Komponen psikoterapi untuk rawatan panic disorder adalah sama pentingnya seperti rawatan dengan ubat-ubatan.   Kenyataannya, kajian menunjukkan bahawa kombinasi dari rawatan ubat-ubatan dan psikoterapi lebih berkesan daripada rawatan sendiri-sendiri.   Untuk menangani ketakutan, terapi teori tingkah laku diterima secara meluas sebagai suatu bentuk berkesan dari psikoterapi.  

Bentuk terapi itu cuba menolong orang dengan panic disorder mengenalpasti dan mengurangkan fikiran-fikiran dan kelakuan-kelakuan yang tidak rasional yang memperkuat gejala-gejala panik.   Teknik-teknik tingkah laku yang sering digunakan untuk mengurangkan ketakutan termasuk teknik-teknik relaksasi dan secara beransur meningkatkan paparan (exposure) kepada situasi yang sebelumnya dapat meningkatkan ketakutan pada individu itu.

Terapi Brainwave Untuk Menyembuhkan Serangan PanikSeringkali suatu kombinasi psikoterapi dan ubat-ubatan memberikan hasil yang baik.   Perbaikan umumnya tercatat dalam tempoh masa yang agak singkat, sekitar 2 hingga 3 bulan.   Jadi perawatan yang mencukupi untuk panic disorder boleh mencegah serangan panik atau sekurang-kurangnya secara substansi mengurangkan parahnya dan frekuensinya, membawa keringan kepada 70 hingga 90% dari orang-orang dengan panic disorder.

Ada juga hal-hal yang boleh dibuat oleh orang-orang denga panic disorder untuk membuat terapi / rawatan lebih berkesan.   Kerana bahan-bahan seperti kopi, alkohol dan ubat-ubat terlarang boleh memburukkan serangan panik, maka bahan-bahan tersebut harus dielakkan.   Mungkin cukup berharga untuk melakukan latihan aerobik dan teknk managemen stres seperti tarik nafas yang dalam dan tafakur, di mana aktiviti-aktiviti tersebut ternyata membantu mengurangkan frekuensi dan keparahan dari serangan panik.
Sebagai tambahan, orang-orang dengan panic disorder mungkin memerlukan rawatan untuk persoalan emosi lain.   Depresi sering dihubungkan dengan panic disorder, seperti juga alkohol dan penyalahgunaan ubat-ubatan.   Penyelidikan baru-baru ini juga menunjukkan bahawa percubaan-percubaan bunuh diri lebih sering pada orang-orang dengan panic disorder.   Beruntung persoalan-persoalan yang berkaitan dengan panic disorder ini dapat diatasi secara berkesan, sama seperti panic disorder sendiri.Sangat tragis bahawa banyak orang dengan serangan panik tidak mencari atau menerima rawatan / perubatan.

AKIBAT SERANGAN PANIK TIDAK DIRAWAT

Serangan-serangan panik cenderung berlangsung selama beberapa bulan atau tahun.   Ketika serangan panik ini secara khas bermula pada remaja, pada beberapa orang gejala-gejalanya mungkin timbul lebih awal atau kebelakangan dalam kehidupannya.   Jika dibiarkan tidak terawat, ia akan memburukkan sampai satu titik di mana kehidupan orang itu terpengaruh secara serius oleh serangan panik dan oleh usaha-usaha mengelakkan atau menyembunyikan mereka . Kenyataannya banyak orang mempunyai persoalan dengan teman-teman dan keluarga atau kehilangan pekerjaan ketika sedang berjuang mengatasi serangan-serangan panik.   Mungkin ada tempoh pembaikan secara spontan pada serangan panik, tetapi umumnya tidak hilang sama sekali kecuali individu itu menerima rawatan yang dirancang secara khusus untuk menolong orang-orang dengan serangan panik.

Panic attack merupakan salah satu bentuk gejala kecemasan yang berlebihan.Serangan panik yang tiba-tiba sahaja muncul merupakan suatu masalah yang serius kerana hampir menyerang sebahagian besar manusia dalam kurun waktu tertentu.   Tercatat hampir 20% dari populasi dunia mengalami gejala panic attack ini.   Dan 1,7% di antaranya merasakan serangan panik tersebut secara besar-besaran dan akan mengakibatkan buruk bagi diri mereka.   Fakta lain dari serangan ini yang seringkali terjadi adalah tidak diduga serangan tersebut tiba-tiba muncul tanpa alasan yang jelas dan bahkan sering bersifat melumpuhkan pesakit.

Dalam keadaan tersebut seseorang boleh mengalami ketakutan-ketakutan yang tidak masuk akal.   Dan kemudian jika tidak akan mendapatkan terapi yang sesuai maka pesakit panic attack boleh mengakibatkan terhadap kehidupan sehari-hari yang dia miliki.   Banyak kes yang menyebutkan para pesakit panic attack yang sudah melampaui batas kewajaran dan bahkan ditemui dalam beberapa kes sempat melakukan percubaan bunuh diri.   Namun bukan bererti hal tersebut tidak dapat disembuhkan.

Para penyelidik telah mencari pelbagai macam penyelesaian berkaitan dengan panic attack yang banyak sekali menyerang orang-orang di dunia.   Intinya adalah keinginan dari pesakit untuk boleh bebas dari serangan panik tersebut.   Akan tetapi banyak sekali program terapi yang lebih bersifat sementara untuk membendung gejala panik tersebut ketika sedang kambuh.   Bukan dengan cara mengatasinya terus ke sumber masalah.   Ubat-ubatan seperti sertraline (Zoloft), paroxetine (Paxil), dan citalopram (Celexa) dari kumpulan SSRI, duloxetine (Cymbalta) dan venlafaxine (Effexor) dari kumpulan SSNRI, dan clonazepam (Klonopin) dan lorazepam (Ativan) dari kumpulan benzodiazepine hanya   bersifat sementara kerana hanya mengubati gejala yang ditimbulkan bukan mengatasi permasalahannya.

Jadi bagaimanakah cara mengatasi panic attack secara berkesan dan kekal.Salah satunya yakni dengan menggunakan kaedah brainwave entrainment .   Dengan merangsang gelombang otak tertentu supaya mampu meredam kesan yang ditimbulkan ketika panic attack itu muncul.   Intinya adalah untuk membiasakan otak kita supaya sering dalam keadaan yang stabil agar tidak lagi melakukan aktiviti secara berlebihan terutama ketika serangan panik tiba-tiba muncul.   Dengan Terapi Anugerah Agung Brainwave Panic Attack Free ini telah dilengkapi dengan teknologi gelombang otak yang sesuai dan sangat diperlukan oleh otak berkaitan dengan gejala serangan panik yang kita miliki.Insya Allah sembuh.

Terapi Brainwave Untuk Menyembuhkan Serangan Panik