Laman Utama
Terapi Brainwave Untuk Rawatan Masalah Berkaitan Psikologi

TEKNOLOGI SAINTIFIK GELOMBANG OTAK ANUGERAH AGUNG
(FORGIVENESS THERAPY NEUROTHERAPY & BRAINWAVE THERAPY)

Perasaan mempengaruhi tubuh dan kesihatan anda. Jika anda ingin sihat, maka milikilah kemampuan untuk memaafkan. Menurut kajian, kira-kira  80% Penyakit Dalam disebabkan atau yang diperparah oleh perasaan negatif yang mengendap di fikiran. Memaafkan adalah suatu cara  yang paling berkesan untuk melepaskan endapan rasa marah, dendam, benci, jengkel, kecewa, sakit hati dan perasaan lain yang ditimbulkan oleh orang lain atau keadaan.

Anda saya lengkapi dengan 3 file audio brainwave.

Dua file audio untuk sesi terapi brainwave, dan satu file audio untuk sesi pemograman Minda (Quantum Mind Programming).

TERAPI MEMAAFKAN UNTUK KEBAHAGIAAN & KESIHATAN

Nama Produk  Brainwave : Forgiveness Therapy

Keterangan : Perasaan mempengaruhi tubuh dan kesihatan anda. Jika anda ingin sihat,  maka  milikilah  kemampuan untuk memaafkan. Menurut kajian, kira-kira 80% Penyakit Dalam  disebabkan atau yang  diperparah oleh perasaan negatif yangmengendap di fikiran. Memaafkan adalah  suatu cara yang paling berkesan untuk melepaskan endapan rasa marah, dendam,  benci, jengkel, kecewa, sakit hati dan perasaan lain yang ditimbulkan oleh orang lain atau keadaan.

Cara Pakai : Didengarkan dengan headphone atau speaker sambil duduk santai atau berbaring.   Mata dipejamkan untuk merasakan alunan Brainwave.   Dalam sehari disyorkan mendengar Brainwave ini selama 30 minit.   Jika anda tidak ada masa lapang untuk mendengar Brainwave ini secara khusus, maka anda boleh dengar Brainwave ini waktu menjelang tidur.   Tiada masalah jika anda tertidur ketika mendengar Brainwave ini.

Harga :  RM130
 
Terapi Brainwave Untuk Memaafkan Khusus Untuk Kebahagiaan dan KesihatanSecara psikologi, saling memaafkan itu sihat dan menyihatkan.   Yang mendapatkan keuntungan pertama dari sikap memaafkan adalah pihak yang memaafkan, bukan yang dimaafkan. Ketika seseorang memaafkan orang yang dibenci, seketika itu juga beban emosinya berkurang.   Berat-ringannya memaafkan orang itu berkaitan dengan besar-kecilnya rasa kesal atau dendam kita kepada seseorang.   Semakin dalam rasa kekesalan, kebencian, dan permusuhan kita kepada seseorang, semakin berat kita untuk memaafkannya.   Namun, kalau kita boleh memaafkan, muncul rasa lega dan dada terasa lapang.

Bukankah menyimpan rasa benci dan dendam merupakan beban di mana-mana kita berada?   Rasa benci itu juga bagaikan luka.   Bila kebencian sudah berubah menjadi dendam yang menuntut balas, luka itu semakin perih sebelum dendam itu terlaksana.   Namun, ketika dendam terlaksana, benarkah luka dan beban berat yang dipikul ke mana-mana tadi akan hilang?   Pengalaman sehari hari akan mengatakan, "Tidak," dan permusuhan akan meningkat, yang bererti semakin dalam kita menyayat kulit hati yang telah terluka dan perih tadi.

Jadi, bukankah sesungguhnya memaafkan itu suatu terapi jitu untuk kesihatan kita sendiri?   Begitu kita memaafkan seseorang, beban berkurang, luka baik.   Bila benci dan dendam telah hilang sama sekali dari hati kita, kehidupan menjadi sihat dan ringan kita jalani.   Orang yang memelihara kebencian dalam dirinya seperti orang yang memelihara penyakit.Itu sungguh suatu tindakan yang bodoh.   Kalau ingin sihat, jadilah peribadi pemaaf.

Semua kajian yang ada menunjukkan bahawa kemarahan adalah sebuah keadaan fikiran yang sangat merosakkan kesihatan manusia.   Memaafkan, di sisi lain, meskipun terasa berat, terasa membahagiakan, satu bahagian dari akhlak terpuji, yang menghilangkan segala kesan merosakkan dari kemarahan, dan membantu orang tersebut menikmati hidup yang sihat, baik secara lahir mahupun batin.Namun, tujuan sebenar memaafkan-sebagaimana segala sesuatu yang lain - haruslah untuk mendapatkan redha Allah.   Kenyataan bahawa sifat-sifat akhlak seperti ini, dan bahawa manfaatnya telah dibuktikan secara ilmiah, telah dinyatakan dalam banyak ayat Al-Quran, adalah satu saja dari banyak sumber kearifan yang terkandung di dalamnya.

Jangan biarkan berlama-lama dendam dan kebencian bersemayam di hati.   Jangan segan-segan mengucapkan terima kasih dan permohonan maaf serta saling memaafkan setiap hari.   Namun, mesti dijalani secara tulus agar hati kita terputihkan.   Di Indonesia tradisi maaf memaafkan secara beramai-ramai telah dilembagakan dalam acara Hari Raya Lebaran.   Yang muda berkunjung kepada saudara ataupun jiran yang lebih tua.   Ini tradisi sangat bagus yang mesti dilestarikan dari generasi ke generasi.

Inilah erti silaturahim, iaitu silah bererti tali penghubung atau pengikat, rahmi ertinya kasih sayang yang tulus.   Nah, peristiwa Lebaran betul juga merupakan media penghubung dan bertatap muka secara fizikal dan sekaligus antara hati sanubari yang dalam dan tulus.   Dalam istilah agama Lebaran disebut Aidil Fitri, iaitu suatu doa, cita, dan harapan bahawa mereka yang telah selesai menunaikan ibadah puasa dan kemudian saling memaafkan, suasana psikologi mereka menjadi bersih, ikhlas, dan lugas bagaikan bayi.   Betapa indahnya perilaku bayi.

Apapun yang dilakukan serba indah dan alami.   Orang tua tak akan marah walaupun bayi kencing semasa dipondong.   Mengapa begitu? Salah satu sebabnya adalah hati sang bayi bebas dari rasa benci.   Hatinya tulus dan segala perbuatannya serbalugas.   Sementara orang tua pun begitu.   Mereka selalu bersikap mencintai dan pemaaf kepada bayinya.   Ketika bayi semakin besar, kalaupun orang tuanya kadang kala marah, itu bukan kerana benci, tetapi kerana cintanya yang diwujudkan dalam bentuk marah untuk mendidik anak.

Setiap manusia pernah melakukan kesalahan.   Kesalahan, kekhilafan adalah fitrah yang melekat pada diri manusia.   Rasulullah saw bersabda:

"Setiap manusia pernah melakukan kesalahan, dan sebaik-baik pelaku kesalahan itu adalah orang yang segera bertaubat kepada Allah SWT".  

Ini bererti bahawa namusia yang baik bukan orang yang tidak pernah berbuat salah, sebab itu mustahil kecuali Rasulullah SAW yang ma'shum (sentiasa dalam bimbingan Allah SWT).   Tetapi, manusia yang baik adalah manusia yang menyedari kesalahannya dan segera bertaubat kepada-Nya.

Dalam Islam, mampu memaafkan kesalahan orang lain merupakan salah satu ciri orang yang bertaqwa (muttaqin). Allah SWT berfirman:

"Dan bersegeralah kamu kepada keampunan dari Tuhan kamu, Allah menyediakan syurga yang luasnya seluas langit dan bumi yang disediakan untuk orang-orang yang bertaqwa. Iaitu orang-orang yang membelanjakan hartanya baik diwaktu lapang atau sempit dan orang-orang yang menahan amarahnya dan memaafkan kesalahan orang lain, Allah mengasihi orang-orang yang berbuat kebajikan. " (Surah Al-Imran: 133-134).

Mudah memaafkan, penyayang terhadap sesama Muslim dan lapang dada terhadap kesalahan orang merupakan amal soleh yang keutamaannya besar dan sangat dianjurkan dalam Islam. Allah Azza wa Jalla berfirman.

"Jadilah engkau pemaaf dan suruhlah orang mengerjakan perbuatan baik, dan berpisahlah dari orang-orang yang bodoh."   (Al-A'raf / 7:199)

Dalam ayat lain, Allah Azza wa Jalla berfirman.

"Maka disebabkan rahmat dari Allah-lah, kamu berlaku lemah-lembut terhadap mereka.   Sekiranya kamu bersikap keras lagi berhati kasar, tentulah mereka menjauhkan diri dari sekelilingmu.   Kerana itu, maafkanlah mereka, mohonkanlah ampun bagi mereka, dan bermusyawarahlah dengan mereka dalam urusan itu."   (Ali Imran / 3:159)

Bahkan sifat ini termasuk ciri hamba Allah Azza wa Jalla yang bertakwa kepada-Nya, sebagaimana firman-Nya.

"(Orang-orang yang bertaqwa ialah) mereka yang menafkahkan (hartanya) baik di waktu lapang mahupun sempit dan orang-orang yang menahan amarahnya dan (mudah) memaafkan (kesalahan) orang lain.   Allah mengasihi orang-orang yang berbuat kebajikan." ([Ali-Imran / 3:134)

Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa sallam secara khusus menggambarkan besarnya keutamaan dan pahala sifat mudah memaafkan di sisi Allah Azza wa Jalla dalam sabda beliau Shallallahu' alaihi wa sallam:

"Tidaklah Allah menambah bagi seorang hamba dengan pemberian maafnya (kepada saudaranya) kecuali kemuliaan (di dunia   dan akhirat) " (HR. Muslim no. 2588 dan imam-imam yang lain)

Erti bertambahnya kemuliaan orang yang pemaaf di dunia adalah dengan dia dimuliakan dan diagungkan di hati manusian kerana sifatnya yang mudah memaafkan orang lain, sedangkan di akhirat dengan ganjaran pahala dan keutamaan di sisi Allah Azza wa Jalla.   [Lihat syarh Shahih Muslim 16/14 dan Tuhfatul Ahwadzi 6 / 150]

Terapi Brainwave Untuk Memaafkan Khusus Untuk Kebahagiaan dan KesihatanDalam sebuah buku Forgive for Good [Maafkanlah demi Kebaikan], Dr.   Frederic Luskin menjelaskan sifat pemaaf sebagai resep yang telah terbukti bagi kesihatan dan kebahagiaan.

Buku tersebut memaparkan bagaimana sifat pemaaf mencetuskan terciptanya keadaan baik dalam fikiran seperti harapan, kesabaran dan percaya diri dengan mengurangkan kemarahan, penderitaan, lemah semangat dan stres.

Menurut Dr. Luskin, kemarahan yang dipelihara menyebabkan kesan ragawi yang boleh diperhatikan pada diri seseorang. Dia meneruskan dengan mengatakan bahawa:Permasalahan tentang kemarahan jangka panjang atau yang tak berkesudahan adalah kita telah melihatnya menetapkan semula sistem pengatur suhu di dalam badan.

Apabila anda biasa dengan kemarahan peringkat rendah sepanjang masa, anda tidak menyedari seperti apa normal itu. Hal tersebut menyebabkan semacam aliran adrenalin yang membuat orang biasa. Hal itu membakar tubuh dan menjadikannya sukar berfikir jernih - memburukkan keadaan.

Sebuah tulisan berjudul "Forgiveness" [Memaafkan], yang diterbitkan Healing Current Magazine [Majalah Penyembuhan Masa Kini] edisi bulan September-Oktober 1996, menyebutkan bahawa kemarahan terhadap seseorang atau suatu peristiwa menimbulkan emosi negatif dalam diri orang, dan merosakkan keseimbangan emosional bahkan kesihatan jasmani   mereka.   Artikel tersebut juga menyebutkan bahawa orang menyedari setelah beberapa saat bahawa kemarahan itu mengganggu mereka, dan kemudian berkeinginan memperbaiki kerosakan hubungan.   Jadi, mereka mengambil langkah-langkah untuk memaafkan.   Disebutkan pula bahawa, meskipun mereka tahan dengan segala hal itu, orang tidak mahu menghabiskan masa-masa berharga dari hidup mereka dalam kemarahan dan kegelisahan, dan lebih suka memaafkan diri mereka sendiri dan orang lain.

Belajar Memaafkan Dari Rasulullah

Setelah pembebasan Makkah (Fardhu Makkah), dihadapan orang-orang yang selama ini gigih memusuhinya, Rasulullah berkata: "Wahai orang-orang Quraisy.Menurut pendapat kamu apa kira-kira yang akan aku lakukan terhadap sekarang?Jawab mereka: "Yang baik-baik.   Saudara kami yang pemurah.   Sepupu kami yang pemurah. "Mendengar jawapan itu Nabi kemudian berkata:" Pergilah kamu semua, sekarang kamu sudah tidak. "Begitu luruh jiwa Nabi, kerana dengan ucapan itu kepada kaum Quraisy dan kepada seluruh penduduk Makkah, beliau telah memberikan amnesty (keampunan) am   .   Padahal saat itu nyata mereka bergantung hanya di hujung bibirnya dan kepada kuasanya atas ribuan bala tentera Muslim yang bersenjata lengkap yang ada bersamanya.   Mereka dapat mengikis habis penduduk Makkah dalam sekejap hanya tinggal menurut perintah dari Nabi.

Dengan pengampunan dan pemberi maaf itu, jiwa Nabi telah melampaui kebesaran yang dimilikinya, melampaui rasa dengki dan dendam di hati, menunjukkan bahawa beliau bukanlah manusia yang mengenal permusuhan, atau yang akan membangkitkan permusuhan di kalangan umat manusia.   Beliau bukan seorang tiran, yang mahu menunjukkan sebagai orang yang berkuasa.   Padahal Nabi mengenal betul, kejahatan orang-orang yang diampuninya itu.   Siapa-siapa di antaranya yang berkomplot untuk membunuhnya, yang telah menganiayanya dan menganiaya para pengikutnya.   Mereka melemparinya dengan kotoran bahkan dengan batu saat mengajak manusia ke jalan Allah.   Begitu pemaafnya Rasulullah sekalipun itu kepada orang yang selalu menebar permusuhan, meneror dan mengancam keselamatannya.   Rasulullah begitu pemaaf, Tuhan juga Maha mengampuni kesalahan hamba-Nya.   Mengapa kita manusia biasa susah sekali memberikan kema'afan?.

Falsafah Maaf Dalam Islam

Terapi Brainwave Untuk Memaafkan Khusus Untuk Kebahagiaan dan KesihatanIbnu Qudamah dalam Minhaju Qashidin menjelaskan bahawa makna memberi maaf di sini ialah sebenarnya engkau mempunyai hak, tetapi engkau melepaskannya, tidak menuntut qisas atasnya atau denda kepadanya.   Quraish Shihab dalam Membumikan Al-Quran menjelaskan: Kata maaf berasal dari bahasa Al-Quran al-Afwu yang bererti "menghapuskan" kerana yang memaafkan menghapus bekas-bekas luka di hatinya.   Bukanlah memaafkan namanya, apabila masih ada tinggal bekas luka itu di dalam hati, bila masih ada dendam yang membara.   Boleh jadi, ketika itu apa yang dilakukan masih dalam tahap "masih menahan amarah".Usahakanlah untuk menghilangkan noda-noda itu, sebab dengan begitu kita baru boleh dikatakan telah memaafkan orang lain.

Islam mengajak manusia untuk saling memaafkan.   Dan memberikan kedudukan tinggi bagi pemberi maaf.   Kerana sifat pemaaf merupakan sebahagian dari akhlak yang sangat luhur, yang harus menyertai seorang Muslim yang bertakwa.   Allah swt berfirman: "... Maka sesiapa yang memaafkan dan berbuat baik, maka pahalanya atas tanggungan Allah." (QSAsy-Syura: 40).   Dari Uqbah bin Amir, dia berkata: "Rasulullah SAW bersabda," wahai Uqbah, bagaimana jika kuberitahukan kepadamu tentang akhlak penghuni dunia dan akhirat yang paling utama?Hendaklah engkau menyambung hubungan persaudaraan dengan orang yang memutuskan hubungan denganmu, hendaklah engkau memberi orang yang tidak mahu memberimu dan maafkanlah orang yang telah menzalimimu. "(HR.Ahmad, Al-Hakim dan Al-Baghawy).

Al-Quran memang menetapkan, bahawa seseorang yang diperlakukan secara zalim dibenarkan untuk membela diri tapi bukan didasarkan balas dendam.Pembelaan diri dilakukan dengan penuh simpati sambil menunjukkan perangai yang luhur, bersabar, memaafkan dan toleran.   Ketika Matsah yang dibiayai hidupnya oleh Abu Bakar menyebarkan gosip yang menyangkut kehormatan puterinya Aisyah yang juga isteri Nabi.   Abu Bakar bersumpah tidak akan membiayainya lagi.   Tapi, Allah melarangnya sambil menganjurkan untuk memberika maaf dan berlapang dada. (Surah an-Nur: 22).   Dari ayat ini ternyata ada tahap yang lebih tinggi daripada alafwu (maaf), iaitu alshafhu.   Kata ini pada mulanya bererti kelapangan.   Darinya dibentuk kata shafhat yang bererti lembaran atau laman, serta mushafahat yang bererti yang bererti berjabat tangan.   Seorang yang melakukan alshafhu seperti anjuran ayat diatas, dituntut untuk melapangkan dadanya sehingga mampu menampung segala tersinggung serta dapat pula menutup lembaran lama dan membuka lembaran baru.

AlShafhu yang digambarkan dalam bentuk jabat tangan itu, menurut Al-Raghib al-Asfahaniy "lebih tinggi nilainya" daripada memaafkan.   Dalam alshafhu dituntut untuk mampu kembali membuka lembaran baru dan menutup lembaran lama. "Let 's gone be by gone (yang lalu biarlah berlalu)" bangun kembali masa depan dengan semangat yang baru.   Kita selalu lupa, kerana kesalahan yang telah dibuat orang lain, kita lalu melupakan semua kebaikan yang telah dibuatnya.   Untuk itu, kita juga harus melayan semuanya secara seimbang.   Yang terbaik buat kita hari ini adalah bersama-sama membina kembali dengan semangat baru, ketulusan hati dan semangat persaudaraan.   Jangan ada yang berkata: "Tiada maaf bagimu".   Ahli hikmah berkata: Ingat dua perkara dan lupakanlah dua perkara.   Lupakanlah kebaikanmu kepada orang lain dan lupakanlah kesalahan orang lain kepadamu.

Alangkah indahnya kalau sahaja dalam lingkungan keluarga dan pergaulan kita selalu terjalin hubungan cinta kasih yang tulus, yang satu sentiasa bersedia memaafkan yang lain.   Peribadi yang tumbuh dalam persekitaran yang penuh cinta kasih biasanya akan tumbuh menjadi peribadi yang sihat.   Dan memaafkan itu cerminan kebesaran jiwa seseorang dan sekaligus mendatangkan kebahagiaan bagi kedua-dua belah pihak.Wallahu a'lamu.

Memaafkan lebih bertujuan untuk membuang semua perasaan negatif yang ada pada diri kita. Perasaan negatif tersebut semakin lama justeru akan membuat dirikita menjadi seorang yang terkukung dalam perasaan emosi tersebut. Oleh kerana itu forgiveness therapy lebih bertujuan untuk supaya kita boleh bebas dari perasaan yang membelenggu diri kita dan kita boleh lebih merasakan perasaan yang selesadan selamat. Tidak ada lagi perasaan takut atau marah ketika akan berjumpa.Semua terasa baik-baik saja dan lebih menyenangkan kerana kita merasa semuayang telah terjadi dan tidak menganggu diri kita saat ini dan selamanya.

Mungkin kita masih boleh mengingat dengan jelas apa yang telah berlaku pada dirikita namun hal tersebut tidak lagi menganggu dan terasa seperti kejadian-kejadian lain yang biasa kita jalani sepanjang hidup kita. Inilah konsep kerja dari Brainwave Terapi Memaafkan  ini. Sesiapa yang mempunyai perasaan atau emosi negatifterhadap seseorang wajib mendengar Brainwave terapi ini supaya boleh menjalani hidup dengan jauh lebih baik dari sebelumnya. 

Terapi Brainwave Untuk Memaafkan Khusus Untuk Kebahagiaan dan Kesihatan