Laman Utama
Terapi Brainwave Untuk Rawatan Masalah Berkaitan Psikologi

TEKNOLOGI SAINTIFIK GELOMBANG OTAK ANUGERAH AGUNG
(FEAR & PHOBIA NEUROTHERAPY & BRAINWAVE THERAPY)

Terapi Brainwave ini direka untuk membantu anda mengatasi rasa takut yang berlebihan dan tidak wajar, atau yang sering disebut sebagai fobia.  

Jika anda merasa bahawa anda mempunyai ketakutan yang berlebihan pada suatu benda, suatu keadaan, suatu binatang, suatu tempat, takut naik pesawat, takut ketinggian, takut pada klip rambut atau apa-apa yang oleh sebahagian besar orang dianggap tidak menakutkan, maka anda perlu menggunakan Brainwave Fear & Phobia Free ini. Terapi brainwave dan stimulasi gelombang otak yang ada dalam program ini akan membantu Anda mendapatkan keadaan mental yang kuat sehingga “serangan rasa takut” mudah sekali Anda atasi.

Sedangkan penerapan Quantum Brain Programming akan memprogram ulang f ikiran bawah sedar Anda agar semua rasa takut Anda yang tidak wajar dan berlebihan itu boleh hilang sepenuhnya.

Anda saya lengkapi dengan 3 file audio brainwave yang dibuat dengan menggabungkan terapi bunyi dan stimulasi gelombang otak. Dua file audio brainwave berdurasi 30 minit

MENYEMBUHKAN FOBIA & RASA TAKUT BERLEBIHAN

Nama Produk Brainwave : Fear & Phobia Free

Keterangan : Terapi Brainwave ini direka untuk membantu anda mengatasi rasa takut yang berlebihan dan tidak wajar, atau yang sering disebut sebagai fobia.   Jika anda merasa bahawa anda mempunyai ketakutan yang berlebihan pada suatu benda, suatu keadaan, suatu binatang, suatu tempat, takut naik pesawat, takut ketinggian, takut pada klip rambut atau apa-apa yang oleh sebahagian besar orang dianggap tidak menakutkan, maka anda perlu menggunakan   Brainwave Fear & Phobia Free ini.

Cara Penggunaan : Didengarkan dengan headphone atau speaker sambil duduk santai atau berbaring.   Mata dipejamkan untuk merasakan alunan Brainwave.   Dalam sehari disyorkan mendengar Brainwave ini selama 30 minit.   Jika anda tidak ada masa lapang untuk mendengar Brainwave ini secara khusus, maka anda boleh dengar Brainwave ini waktu menjelang tidur.   Tiada masalah jika anda tertidur ketika mendengar Brainwave ini.

Harga : RM150

FOBIA

Terapi Brainwave Untuk Mengatasi Fobia dan Rasa Takut Yang BerlebihanKetakutan secara berlebihan tanpa ada pengendalian dari dirinya atau kerapkali di sebut fobia banyak di derita oleh masyarakat kebelakangan ini.   Banyak ragam jenis fobia yang boleh kita temui di masyarakat.   Dari yang bersifat biasa saja sampai yang terkesan sangat tidak lazim.   Para pesakit fobia sendiri menyedari bahawa sebenarnya apa yang mereka alami merupakan sebuah hal yang tidak rasional.Hanya saja mereka tidak kuasa untuk membendung ketakutan yang mereka alami.

Fobia dipengaruhi banyak hal akan tetapi yang paling berpengaruh adalah trauma di masa lampau, atau ketakutan-ketakutan yang di imaginasikan oleh mereka sendiri akibat daripada semua cerita atau mitos yang pernah mereka dengar sehingga membuat mereka ketakutan setengah mati.   Seseorang dengan tahap fobia yang tinggi mempunyai banyak sekali gelombang otak beta terutama pada bahagian frontal lobe.   Dengan stimulasi gelombang otak yang kami ciptakan ini boleh meredam perasaan takut yang berlebihan dengan menggunakan teknologi brainwave entrainment guna mengupayakan stabilnya aktiviti gelombang otak yang dimiliki di seluruh bahagian otak.   Dengan demikian tidak ada lagi aktiviti gelombang otak yang berlebih di dalam otak sehingga fobia yang dimiliki boleh hilang sepenuhnya

Fobia bukanlah masalah yang sulit diatasi dengan terapi Brainwave . Sebagian besar fobia dapat disembuhkan dalam waktu satu jam saja. Kesembuhan tersebut pun bertahan lama atau permanen.

Fobia adalah rasa takut yang berlebihan dan tidak wajar terhadap suatu benda, situasi, atau kejadian tertentu, yang ditandai dengan keinginan untuk selalu menghindari sesuatu yang ditakuti itu. Perbezaan fobia dengan rasa takut biasa adalah sesuatu yang ditakuti oleh penderita fobia biasanya bukanlah objek yang menakutkan bagi sebagian besar orang normal.

Apabila penderita fobia secara tidak sengaja atau terpaksa berhadapan dengan objek yang ditakuti, maka akan terjadi reaksi panik, cemas, gementar, nafas pendek dan cepat, jantung berdebar, berpeluh dingin, ingin muntah, kepala pusing, badan lemas, tidak mampu bergerak, atau bahkan sampai pengsan.

Pada kes fobia yang lebih parah, gejala kecemasan yang sangat hebat selalu menyertai penderita. Penderita akan terus-menerus merasa takut walaupun disekitarnya tidak ada objek yang ditakutinya. Perasaan cemas boleh muncul hanya dengan membayangkan atau mengingat objek yang ditakuti.

Sebahagian besar penderita fobia menyembunyikan ketakutannya, atau tidak berterus terang kepada orang lain soal rasa takutnya yang tak wajar kerana takut dianggap gila atau sakit jiwa oleh orang lain. Sebenarnya fobia bukanlah gangguan mental yang serius, orang yang menderita fobia tetap boleh beraktiviti normal dengan cara menghindari sumber rasa takutnya. Fobia terjadi kerana Minda bawah sedar kita salah dalam memberi erti terhadap peristiwa traumatik yang menyebabkan fobia.

Terapi Brainwave Untuk Mengatasi Fobia dan Rasa Takut Yang BerlebihanFobia  adalah rasa ketakutan yang berlebihan pada sesuatu hal atau  fenomena . Fobia bisa dikatakan dapat menghambat kehidupan orang yang mengidapnya. Bagi sebagian orang, perasaan takut seorang pengidap Fobia sulit difahami. Itu sebabnya, pengidap tersebut sering dijadikan bahan permainan oleh teman sekitarnya.

Dalam keadaan normal setiap orang memiliki kemampuan mengendalikan rasa takut. Akan tetapi bila seseorang terpapar terus menerus dengan subjek Fobia, hal tersebut berpotensi menyebabkan terjadinya fiksasi.  Fiksasi  adalah suatu keadaan dimana mental seseorang menjadi terkunci, yang disebabkan oleh ketidak-mampuan orang yang bersangkutan dalam mengendalikan perasaan takutnya. Penyebab lain terjadinya fiksasi dapat pula disebabkan oleh suatu keadaan yang sangat ekstrem seperti  trauma,   bom, terperangkap dalam  lift dan sebagainya.

Seseorang yang pertumbuhan mentalnya mengalami fiksasi akan Mempunyai kesulitan  emosi  (mental  blocks) dikemudian harinya. Hal tersebut kerana orang tersebut tidak mempunyai saluran  pelepasan  emosi (katarsis) yang tepat. Setiap kali orang tersebut berinteraksi dengan sumber Fobia secara automatik  akan merasa cemas dan agar "selesa" maka cara yang paling mudah dan cepat adalah dengan cara  "berundur kembali" / regresi kepada keadaan fiksasi. Kecemasan yang tidak diatasi seawal mungkin  berpotensi menimbulkan akumulasi emosi negatif yang secara terus menerus ditekan kembali ke bawah sedar (penindasan). Pola respon negatif tersebut dapat berkembang terhadap subjek  subjek  fobia lain dan intensitinya semakin meningkat. Walaupun kelihatan remeh, "pola" respon tersebut akan digunakan  terus menerus untuk merespon masalah lain. Itu sebabnya seseorang pesakit fobia menjadi semakin terdedah dan semakin tidak produktif. Fobia merupakan salah satu daripada jenis jenis  halangan  berjaya lain.

Setiap orang pasti ada ketakutan atau fobia tertentu, ada yang mungkin memudaratkan ada yang sekadar  ketakutan biasa sahaja.

Ada orang mungkin mempunyai satu ada dua fobia kecil tetapi terdapat juga mereka yang mempunyai fobia yang agak luar biasa. Berikut merupakan 10 jenis fobia luar biasa yang dihadapi oleh manusia zaman moden.

1. Automatonophobia - takut pada bentuk humanoid.   Boleh ditakrifkan sebagai ketakutan pada patung lilin, robot humanoid, animatronik audio tau bentuk lain yang menyerupai manusia. Tidak dipastikan punca sebenar fobia ini tetapi ia mungkin disebabkan penghidapnya tidak percaya pada orang yang senap, memandang dengan tidak berkelip atau tidak bersikap seperti yang dianggap 'normal'.

2. Cathisophobia - takut duduk    Ketakutan ini mungkin disebabkan oleh   hemorrhoid   dan pernah terduduk di atas objek menyakitkan atau tajam. Terdapat juga kes akibat didenda semasa sekolah atau fobia duduk di hadapan golongan berpengaruh dan etlit. Orang yang mengalaminya akan berpeluh, tercungap-cunga dan cemas

3.   Pentheraphobia - takut pada ibu mertua    Ini mungkin fobia yang paling biasa dan kebanyakan pasangan yang sudah berkahwin pasti berasa ketakutan ini. Ketakutan ini dianggap biasa dalam masyrakat barat dan selalu muncul dalam filem atau bentuk hiburan lain. selain mengikut terapi, penceraian juga popular di kalangan penghidapnya.

4.   Demonophobia - takut pada hantu Penghidap fobia ini akan berasa cemas apabila bercakap tentang hantu, ketika bersendirian di kawasan hutan atau rumah yang gelap atau ketika menonton filem tentang rasukan hantu. Penghidap mungkin memakai rantai bawang putih di leher atau membawa pistol dengan peluru perak.   

5.   Eisoptrophobia - takut pada cermin    Ketakutan ini bokeh dikatakan lebih tertumpu pada ketakutan berhubung dengan dunia spiritual melalui cermin. Penghidap akan berasa khuatir walaupun mereka tahu ketakutan itu tidak rasional. Mereka juga bimbang bahawa memecahkan cermin boleh membawa nasib buruk dan melihat cermin akan menghubungkan mereka dengan dunia supernatural.

6.   Pediophobia - takut pada patung    Pengidap pedhiophobia bukan sahaja takut pada patung seram tetapi semua jenis patung termasuk robot dan manekuin. Teori ketakutan ini ialah disebabkan semakin sesuatu menyerupai manusia, aspek bukan manusianya yang menjijikkan semakin terserlah.

7.   Agyrophobia - takut melintas jalan    Ketakutan melintas jalan , lebuhraya dan laluan lain mungkin menyukarkan bagi mereka yang tinggal di bandar. Perkataan ini berasal dari bahasa greek, gyrus, yang bermakna pusingan. Fobia ini termasuk beberapa kategori, sama ada takutkan jalan yang luas atau jalan satu lorong di luar bandar.

8.   Arachibutyrophobia - takut mentega kacang melekat pada lelangit mulut    Mentega kacang yang menyerupai silikon gel memang mudah terlekat pada lelangit mulut. Oleh kerana bahagian atas mulut tetap kering jika terlekat sesuatu, jadia ia sukar ditanggalkan di khalayak ramai. Jadi penghidap berasa malu dan fobia jika ini berlaku.

9. Deipnophobia - takut perbualan semasa makan malam    Tidak dinafikan bahawa perbualan semasa makan malam boleh menjadi janggal tetapi terdapat juga mereka yang merasakan bercakap semasa makan malam sangat menakutkan dan mereka cuba untuk mengelaknya.

10. Mageirocophobia - takut memasak   berasal dari perkataan Greek, mageirokos, yang bermaksud orang yang mahir memasak. Penghidap fobia ini akan berasa terancam dengan orang yang boleh memasak dan seterusnya berasa kekurangan diri.

Banyak istilah-istilah yang digunakan untuk mengambarkan jenis-jenis fobia ini. Untuk penulisan kali ini saya ingin kongsikan senarai lengkap jenis-jenis fobia.  

A

Achluophobia :  Fobia pada kegelapan
Acousticophobia :  Fobia pada bunyi
Acrophobia :  Fobia pada ketinggian
Agoraphobia :  Fobia pada tempat terbuka ataupun tempat yang sibuk (crowded)
Ailurophobia :  Fobia pada kucing
Alektorophobia :  Fobia pada ayam
Alliumphobia :  Fobia pada bawang putih
Allodoxaphobia :  Fobia pada pendapat
Altophobia :  Fobia pada ketinggian
Amaxophobia :  Fobia menaiki kereta
Ambulophobia :  Fobia berjalan
Ancraophobia/Anemophobia :  Fobia pada angin
Androphobia :  Fobia pada lelaki
Anglophobia :  Fobia pada England, lelaki English, budaya English dll
Anthrophobia :  Fobia pada bunga
Antlophobia :  Fobia pada banjir
Anuptaphobia :  Fobia untuk kekal SINGLE
Apeirophobia :  Fobia pada infiniti
Aphenphosmphobia :  Fobia disentuh
Apiphobia :  Fobia pada lebah
Apotemnophobia :  Fobia pada orang yang membuat pembedahan membuang anggota badan.. (Amputations)
Arachnephobia/Arachnophobia :  Fobia pada labah-labah
Arithmophobia :  Fobia pada angka
Arrhenphobia :  Fobia pada lelaki
Arsonphobia :  Fobia pada api
Astraphobia/Astrapophobia :  Fobia pada petir atau kilat
Astrophobia :  Fobia pada bintang atau angkasa lepas
Ataxophobia :  Fobia pada benda yang bersepah dan tidak kemas
Atelophobia :  Fobia pada benda yang tak sempurna
Athazagoraphobia :  Fobia bila dilupakan dan diabaikan
Atychiphobia :  Fobia pada kegagalan
Aurophobia :  Fobia pada emas
Automatonophobia :  Fobia pada patung yang seakan manusia ( ala-ala macam wax statues la..)
Automysophobia :  Fobia pada kekotoran
Autophobia :  Fobia keseorangan
Aviophobia/Aviatophobia :  Fobia untuk terbang

B

Bacillophobia :  Fobia pada microbes.
Bacteriophobia :  Fobia pada bakteria.
Bathmophobia :  Fobia pada tangga
Batophobia :  Fobia pada ketinggian lagi…
Batrachophobia :  Fobia pada amfibia (katak contohnya)
Belonephobia :  Fobia pada pin dan jarum
Bibliophobia :  Fobia pada buku
Botanophobia :  Fobia pada pokok
Brontophobia :  Fobia pada petir dan kilat

C

Cacophobia :  Fobia pada kehodohan
Caligynephobia :  Fobia pada gadis cantik…
Carnophobia :  Fobia pada daging
Catagelophobia :  Fobia diajuk atau diejek
Catoptrophobia  Fobia pada cermin
Cenophobia / Centophobia  Fobia pada perubahan atau benda baru
Ceraunophobia  Fobia pada petir
Chaetophobia  Fobia pada rambut
Chionophobia  Fobia pada salji
Chiraptophobia  Fobia disentuh
Chirophobia  Fobia pada tangan
Chorophobia  Fobia menari
Chrometophobia/Chrematophobia  Fobia pada wang atau duit
Chromophobia/Chromatophobia  Fobia pada warna
Chronomentrophobia  Fobia pada jam
Cibophobia/Sitophobia/Sitiophobia  Fobia pada makanan
Climacophobia  Fobia pada tangga (stairs)
Clinophobia  Fobia nak masuk tidur.
Coimetrophobia  Fobia pada benda yang simetri
Coulrophobia  Fobia pada badut
Cyberphobia  Fobia pada komputer
Cyclophobia  Fobia pada basikal
Cymophobia  Fobia pada gelombang
Cynophobia  Fobia pada anjing

D

Demophobia  Fobia pada orang ramai
Dendrophobia  Fobia pada pokok
Dentophobia  Fobia pada doktor gigi
Didaskaleinophobia  Fobia nak pergi sekolah
Dipsophobia  Fobia minum air
Dishabiliophobia  Fobia buka baju di depan orang
Dromophobia  Fobia melintas jalan

E

Eisoptrophobia  Fobia pada cermin
Elurophobia  Fobia pada kucing
Emetophobia  Fobia untuk muntah hohoho
Entomophobia  Fobia pada serangga
Ephebiphobia  Fobia pada remaja
Epistaxiophobia  Fobia pada hidung bedarah
Equinophobia  Fobia pada kuda
Ergophobia  Fobia pada kerja

F

Felinophobia  Fobia pada kucing

G

Gamophobia  Fobia pada perkahwinan
Geliophobia  Fobia pada gelak ketawa
Genophobia  Fobia pada seks
Gephyrophobia, Gephydrophobia, or Gephysrophobia  Fobia melintas jambatan
Gerascophobia  Fobia menjadi tua
Glossophobia  Fobia pada perucapan awam (public speaking)
Gynephobia/Gynophobia  Fobia pada perempuan

H

Hadephobia  Fobia pada neraka
Hagiophobia  Fobia pada benda-benda suci
Hamartophobia  Fobia membuat dosa
Haphephobia or Haptephobia  Fobia disentuh
Harpaxophobia  Fobia dirompak
Hedonophobia  Fobia pada kesenangan
Heliophobi a Fobia pada Matahari.
Hellenologophobia  Fobia pada terma-terma Greek ataupun ayat-ayat saintifik
Helminthophobia  Fobia dipenuhi cacing
Hemophobia or Hemaphobia or Hematophobia  Fobia pada darah
Herpetophobia  Fobia pada reptilia, ataupun benda-benda yang merayap atau merangkak
Heterophobia  Fobia pada jantina yang berlawanan (Sexophobia)
Hexakosioihexekontahexaphobia  Fobia pada nombor 666
Hierophobia  Fobia pada paderi atau benda-benda suci.
Hippophobia  Fobia pada kuda
Hippopotomonstrosesquipedaliophobia  Fobia pada perkataan yang panjang
Hobophobia  Fobia pada pengemis.
Hodophobia  Fobia pada perjalanan di darat
Hormephobia  Fobia pada kejutan
Homichlophobia  Fobia pada katak.
Homilophobia  Fobia pada khutbah atau ceramah
Hominophobia  Fobia pada lelaki
Homophobia  Fobia untuk menjadi homoseksual
Hoplophobia  Fobia pada senjata api
Hydrargyophobia  Fobia pada ubat-ubatan merkuri (mercurial medicines)
Hydrophobia  Fobia pada air
Hydrophobophobia  Fobia pada penyakit anjing gila
Hyelophobia  or  Hyalophobia  Fobia pada kaca
Hygrophobia  Fobia pada cecair atau kelembapan
Hylophobia  Fobia pada hutan
Hypengyophobia  or  Hypegiaphobia  Fobia untuk diberi tanggungjawab
Hypnophobia  Fobia untuk tidur atau dipukau
Hypsiphobia  Fobia pada tempat tinggi

I

Iatrophobia  Fobia jumpa doktor atau fobia pada doktor
Ichthyophobia  Fobia pada ikan
Ideophobia  Fobia pada idea
Illyngophobia  Fobia pada rasa pening
Iophobia  Fobia pada racun
Insectophobia  Fobia pada serangga
Islamophobia  Fobia pada Agama Islam atau pada orang Muslim
Isolophobia  Fobia keseorangan
Isopterophobia  Fobia pada anai-anai
Ithyphallophobia  Fobia ternampak, terfikir atau mengalami zakar yang menegang

J

Japanophobia  Fobia pada orang Jepun
Judeophobia  Fobia pada Yahudi

K

Kainolophobia  or  Kainophobia  Fobia pada benda-benda baru
Kakorrhaphiophobia  Fobia pada kegagalan
Katagelophobia  Fobia diejek
Kathisophobia  Fobia untuk duduk (sitting down)
Katsaridaphobia  Fobia pada lipas
Kenophobia  Fobia apda ruang kosong
Keraunophobia  or  Ceraunophobia  Fobia pada kilat dan petir (Astraphobia, Astrapophobia)
Kinetophobia  or  Kinesophobia  Fobia pada pergerakkan
Kleptophobia  Fobia mencuri
Koinoniphobia  Fobia pada bilik
Kolpophobia  Fobia pada alat kelamin wanita
Kopophobia  Fobia pada keletihan
Koniophobia  Fobia pada habuk (Amathophobia)
Kosmikophobia  Fobia pada fenomena kosmik
Kymophobia  Fobia pada gelombang (Cymophobia)
Kynophobia  Fobia pada penyakit anjing gila
Kyphophobia  Fobia untuk membongkok

L

Lachanophobia  Fobia pada sayur-sayuran
Laliophobia  or  Lalophobia  Fobia untuk bercakap
Leprophobia  or  Lepraphobia  Fobia pada penyakit kusta
Leukophobia  Fobia pada warna putih
Levophobia  Fobia pada benda-benda yang berada dia bahagian kiri mereka
Ligyrophobia  Fobia pada bunyi bising
Lilapsophobia  Fobia pada ribut
Limnophobia  Fobia pada tasik
Linonophobia  Fobia pada tali
Liticaphobia  Fobia pada tuntutan undang-undang
Lockiophobia  Fobia pada kelahiran
Logizomechanophobia  Fobia pada komputer
Logophobia  Fobia pada perkataan
Luiphobia  Fobia pada penyakit sipilis
Lutraphobia  Fobia pada memerang
Lygophobia  Fobia pada kegelapan
Lyssophobia  Fobia pada penyakit anjing gila atau jadi gila

M

Macrophobia  Fobia pada penantian yang panjang
Mageirocophobia  Fobia untuk memasak
Maieusiophobia  Fobia pada kelahiran bayi
Malaxophobia  Fobia pada permainan cinta (Sarmassophobia)
Maniaphobia  Fobia pada penyakit jiwa
Mastigophobia  Fobia pada hukuman
Mechanophobia  Fobia pada mesin
Medomalacuphobia  Fobia untuk hilang steam
Medorthophobia  Fobia pada zakar yang menegang
Megalophobia  Fobia pada benda-benda besar
Melissophobia  Fobia pada lebah
Melanophobia  Fobia pada warna hitam
Melophobia  Fobia atau benci kepada muzik
Meningitophobia  Fobia pada penyakit otak
Menophobia  Fear of menstruation.
Merinthophobia  Fobia untuk terikat
Metallophobia  Fobia pada besi
Metathesiophobia  Fobia pada perubahan
Meteorophobia  Fobia pada meteor
Methyphobia  Fobia pada alkohol
Metrophobia  Fobia atau benci pada puisi
Microbiophobia  Fobia pada microorganime (Bacillophobia)
Microphobia  Fobia pada benda-benda kecil
Misophobia  or  Mysophobia  Fobia dicemari habuk ataupun kuman
Mnemophobia  Fobia pada memori
Molysmophobia  or  Molysomophobia  Fobia apda habuk atau pencemaran
Monophobia  Fobia bersendirian
Monopathophobia  Fobia pada penyakit yang pasti
Motorphobia  Fobia pada kereta
Mottephobia  Fobia pada kupu-kupu
Musophobia  or Muriphobia Fobia pada tikus
Mycophobia  Fobia atau keengganan pada cendawan
Mycrophobia  Fobia pada benda kecil
Myctophobia  Fobia pada kegelapan
Myrmecophobia  Fobia pada semut
Mythophobia  Fobia pada mitos ataupun cerita yang tidak benar
Myxophobia  Fobia pada lendir (Blennophobia)

N

Nebulaphobia  Fobia pada kabus (Homichlophobia)
Necrophobia  Fobia pada kematian atau benda-benda mati
Nelophobia  Fobia pada kaca
Neopharmaphobia  Fobia pada dadah baru
Neophobia  Fobia pada benda-benda baru
Nephophobia  Fobia pada awan
Noctiphobia  Fobia dengan waktu malam
Nomatophobia  Fobia pada nama
Nosocomephobia  Fobia akan hospital
Nosophobia  or  Nosemaphobia  Fobia untuk jatuh sakit
Nostophobia  Fobia untuk pulang ke rumah
Novercaphobia  Fobia pada mak tiri
Nucleomituphobia  Fobia pada senjata nuklear
Nudophobia  Fobia pada bogel
Numerophobia  Fobia pada nombor
Nyctohylophobia  Fobia pada hutan gelap ataupun hutan pada waktu malam
Nyctophobia  Fobia pada kegelapan atau waktu malam

O

Obesophobia  Fobia untuk bertambah berat (Pocrescophobia)
Ochlophobia  Fobia pada orang ramai
Ochophobia  Fobia pada kenderaan
Octophobia  Fobia pada bentuk 8
Odontophobia  Fobia pada gigi atau cabut gigi
Odynophobia  or  Odynephobia  Fobia pada kesakitan (Algophobia)
Oenophobia  Fobia pada wine
Oikophobia  Fobia pada kawasan perumahan (Domatophobia, Eicophobia)
Olfactophobia  Fobia pada bau
Ombrophobia  Fobia pada hujan atau terkena hujan
Ommetaphobia  or  Ommatophobia  Fobia pada mata
Omphalophobia  Fobia pada pusat
Oneirophobia  Fobia pada mimpi
Oneirogmophobia  Fobia pada mimpi basah
Onomatophobia  Fobia mendegar sesuatu perkataan atau nama
Ophidiophobia  Fobia pada ular (Snakephobia)
Ophthalmophobia  Fobia ditenung
Opiophobia  Fobia yang dihadapi oleh doktor untuk memberikan ubat yang sesuai pada pesakit
Optophobia  Fobia membuka satu mata
Ornithophobia  Fobia pada burung
Orthophobia  Fobia pada hak atau harta
Osmophobia  or  Osphresiophobia  Fobia pada bau
Ostraconophobia  Fobia pada kerang-kerangan
Ouranophobia  or  Uranophobia  Fobia pada syurga

P

Pagophobia  Fobia pada ais
Panthophobia  Fobia untuk mederita sakit
Panophobia  or  Pantophobia  Fobia pada segala-galanya
Papaphobia  Fobia pada Pope
Papyrophobia  Fobia pada kertas
Paralipophobia  Fobia untuk mengabaikan tanggungjawab
Paraphobia  Fobia pada penyimpangan seksual
Parasitophobia  Fobia pada parasit
Paraskavedekatriaphobia  Fobia pada Friday The 13th
Parthenophobia  Fobia pada anak dara ataupun gadis muda
Pathophobia  Fobia pada penyakit
Patroiophobia  Fobia pada keturunan
Parturiphobia  Fobia pada kelahiran anak
Peccatophobia  Fobia untuk berbuat dosa
Pediculophobia  Fobia pada kutu
Pediophobia  Fobia pada anak patung
Pedophobia  Fobia pada kanak-kanak
Peladophobia  Fobia pada orang yang botak
Pellagrophobia  Fobia pada penyakit yang disebabkan oleh makanan yang kurang baik (pellagra)
Peniaphobia  Fobia pada kemiskinan
Pentheraphobi a Fobia pada mak mertua (Novercaphobia)
Phagophobia  Fobia ditelan
Phalacrophobia  Fobia untuk menjadi botak
Phallophobia  Fobia pada zakar
Pharmacophobia  Fobia untuk makan ubat
Phasmophobia  Fobia pada hantu
Phengophobia  Fobia pada cahaya Matahari
Philemaphobia  or Philematophobia Fobia bercium
Philophobia  Fobia dilamun cinta
Philosophobia  Fobia pada falsafah
Phobophobia  Fobia pada fobia
Photoaugliaphobia  Fobia pada cahaya yang terang menyuluh
Photophobia  Fobia pada cahaya
Phonophobia  Fobia pada suara sendiri ataupun apada telefon
Phronemophobia  Fobia untuk berfikir
Phthiriophobia  Fobia pada kutu (Pediculophobia)
Phthisiophobia  Fobia pada TB
Placophobia  Fobia pada batu nisan
Plutophobia  Fobia pada kekayaan
Pluviophobia  Fobia pada hujan atau ditimpa hujan
Pneumatiphobia  Fobia pada roh
Pnigophobia  or  Pnigerophobia  Fobia tercekik
Pocrescophobia  Fobia berat badan bertambah (Obesophobia)
Pogonophobia  Fobia pada janggut
Poliosophobia  Fobia pada penyakit polio
Politicophobia  Fobia atau kebencian melampau pada ahli politik
Polyphobia  Fobia pada banyak benda
Poinephobia  Fobia pada hukuman
Ponophobia  Fobia pada kesakitan
Porphyrophobia  Fobia pada warna unggu
Potamophobia  Fobia pada sungai atau air yang mengalir
Potophobia  Fobia pada alkohol
Pharmacophobia  Fobia pada dadah
Proctophobia  Fobia pada rectums
Prosophobia  Fobia pada perkembangan
Psellismophobia  Fobia menjadi gagap
Psychophobia  Fobia pada minda
Psychrophobia  Fobia pada kesejukkan
Pteromerhanophobia  Fobia untuk terbang
Pteronophobia  Fobia digeletek dengan bulu
Pupaphobia  Fobia pada boneka
Pyrexiophobia  Fobia pada demam
Pyrophobia  Fobia pada api

Q

R

Radiophobia  Fobia pada radiasi ataupun x-ray
Ranidaphobia  Fobia pada katak
Rectophobia  Fobia pada dubur ataupun penyakit dubur
Rhabdophobia  Fobia untuk dihukum dengan parah menggunakan rod ataupun fobia pada magic wand
Rhypophobia  Fobia pada berak
Rhytiphobia  Fobia untuk mendapat kedutan
Rupophobia  Fobia pada habuk
Russophobia  Fobia pada orang Rusia

S

Samhainophobia  Fobia pada Holloween
Sarmassophobia  Fobia pada permainan cinta (Malaxophobia)
Satanophobia  Fobia pada syaitam
Scabiophobia  Fobia pada kudis
Scatophobia  Fobia pada perkara yang berkaitan dengan tahi
Scelerophibia  Fobia pada orang jahat, pencuri
Sciophobia/ Sciaphobia  Fobia pada baying-bayang
Scoleciphobia  Fobia pada cacing
Scolionophobia  Fobia pada sekolah
Scopophobia  or  Scoptophobia  Fobia dilihat atau diperhatikan
Scotomaphobia  Fobia untuk menjadi buta
Scotophobia  Fobia pada kegelapan (Achluophobia)
Scriptophobia  Fobia untuk menulis di khalayak ramai
Selachophobia  Fobia pada jerung
Selaphobia  Fobia pada cahaya flash
Selenophobia  Fobia pada bulan
Seplophobia  Fobia pada barang yang mereput
Sesquipedalophobia  Fobia pada perkataan yang panjang
Sexophobia  Fobia pada jantina yang berlawanan (Heterophobia)
Siderodromophobia  Fobia pada kereta api, landasan keretapi ataupun menaiki keretapi
Siderophobia  Fobia pada bulan
Sinistrophobia  Fobia pada benda yang berada di kiri ataupun kidal
Sinophobia  Fobia pada orang Cina ataupun budaya Cina
Sitophobia  or Sitiophobia Fobia pada makanan (Cibophobia)
Snakephobia  Fobia pada ular (Ophidiophobia)
Soceraphobia  Fobia pada mertua
Social Phobia  Fobia dinilai negative oleh masyarakat
Sociophobia  Fobia pada masyarakat ataupun orang ramai
Somniphobia  Fobia untuk tidur
Sophophobia  Fobia untuk belajar
Soteriophobia  Fobia untuk bergantung pada orang lain
Spacephobia  Fobia pada angkasa lepas
Spectrophobia  Fobia pada hantu
Spermatophobia or Spermophobia  Fobia pada kuman
Spheksophobia  Fobia pada penyengat
Stasibasiphobia or Stasiphobia  Fobia berdiri atau berjalan (Ambulophobia)
Staurophobia  Fobia pada palang cross
Stenophobia  Fobia pada benda atau tempat yang sempit
Stygiophobia or Stigiophobia  Fobia pada neraka
Suriphobia  Fobia pada tikus
Symbolophobia  Fobia pada simbolisme
Symmetrophobia  Fobia pada simetri
Syngenesophobia  Fobia pada keluarga
Syphilophobia  Fobia pada penyakit siplis

T

Tachophobia  Fobia pada kelajuan
Taeniophobia or Teniophobia  Fobia pada cacing pita
Taphephobia /Taphophobia  Fobia ditanam hidup-hidup ataupun fobia pada tanah perkuburan
Tapinophobia  Fobia ihidapi jangkitan
Taurophobia  Fobia pada lembu jantan
Technophobia  Fobia pada teknologi
Teleophobia  1) Fobia pada plan yang pasti 2) Fobia pada upacara keagamaan
Telephonophobia  Fobia pada telefon
Teratophobia  Fobia pada orang cacat ataupun fobia pada raksasa
Testophobia  Fobia untuk mengambil ujian
Tetanophobia  Fobia pada penyakit kejang mulut
Teutophobia  Fobia pada Jerman ataupun barang-barang Jerman
Textophobia  Fobia pada fabric-fabrik tertentu
Thaasophobia  Fobia untuk duduk
Thalassophobia  Fobia pada laut
Thanatophobia or Thantophobia  Fobia pada kematian
Theatrophobia  Fobia pada teater
Theologicophobia  Fobia pada teologi
Theophobia  Fobia pada tuhan ataupun agama
Thermophobia  Fobia pada haba
Tocophobia  Fobia pada kehamilan ataupun melahirkan anak
Tomophobia  Fobia pada pembedahan
Tonitrophobia  Fobia pada petir
Topophobia  Fobia pada sesuatu tempat
Toxiphobia or Toxophobia or Toxicophobia  Fobia pada racun ataupun diracuni secara tidak sengaja
Traumatophobia  Fobia pada kecederaan
Tremophobia  Fobia untuk mengigil atau gementar
Trichinophobia  Fobia pada  trichinosis.
Trichopathophobia or Trichophobia-  Fobia pada rambut (Chaetophobia, Hypertrichophobia)
Triskaidekaphobia  Fobia pada nombor 13
Tropophobia  Fobia untuk berpindah atau membuat perubahan
Trypanophobia  Fobia pada suntikan
Tuberculophobia  Fobia pada penyakit TB
Tyrannophobia  Fobia pada tiran (pemerintah kejam kalau tak silap/kuku besi)

U

Uranophobia  or Ouranophobia Fobia pada syurga
Urophobia  Fobia untuk kencing atau fobia pada air kencing

V

Vaccinophobia  Fobia untuk mengambil vaksin
Venustraphobia  Fobia pada perempuan cantik
Verbophobia  Fobia pada perkataan
Verminophobia  Fobia pada kuman
Vestiphobia  Fobia pada pakaian
Virginitiphobia  Fobia pada perkosaan
Vitricophobia  Fobia pada bapa tiri

W

Walloonphobia  Fobia pada Walloons (Orang romantik bercakap dalam bahas France dan tinggal di Belgium)
Wiccaphobia  Fobia pada sihir

X

Xanthophobia  Fobia pada warna kuning ataupun pada perkataan kuning
Xenoglossophobia  Fobia pada bahasa asing
Xenophobia  Fobia pada orang asing
Xerophobia  Fobia pada kekeringan
Xylophobia  Fobia pada barangan kayu ataupun pada hutan
Xyrophobia  Fobia pada pisau cukur

Y

Z

Zelophobia  Fobia pada perasaan cemburu
Zeusophobia  Fobia pada tuhan
Zemmiphobia  Fobia pada tikus mondok
Zoophobia  Fobia pada haiwan 

Terapi Brainwave Untuk Mengatasi Fobia dan Rasa Takut Yang Berlebihan