Laman Utama
Terapi Brainwave Untuk Rawatan Masalah Berkaitan Psikologi

TEKNOLOGI SAINTIFIK GELOMBANG OTAK ANUGERAH AGUNG
(EMOTIONAL HEALING NEUROTHERAPY & BRAINWAVE THERAPY)

Direka khusus untuk mengatasi trauma selalu teringat peristiwa buruk yang terjadi di masa lalu atau istilah segi perubatan Post Traumatic Stress Disorder (PTSD). 

Menciptakan perasaan damai dengan  terapi  brainwave dan  neuro feedback. Memprogram bawah sedar untuk melepaskan fikiran dan perasaan  anda dari peristiwa  traumatik atau pengalaman buruk di masa lalu. Brainwave ini membantu anda untuk menjalani hidup normal dan beban perasaan dari masa lalu.

MENYEMBUHKAN TRAUMA PENGALAMAN BURUK
 
Nama Produk Brainwave : Emotional Healing

Keterangan : Direka khusus untuk mengatasi trauma selalu teringat peristiwa buruk yang terjadi di masa  lalu atau istilah segi perubatan Post Traumatic Stress Disorder (PTSD). Menciptakan perasaan damai dengan  terapi Brainwave dan neurofeedback.Memprogram bawah sedar untuk melepaskan fikiran dan perasaan anda dari peristiwa traumatik atau pengalaman buruk di masa lalu. Brainwave ini membantu anda untuk menjalani hidup normal dan beban perasaan dari masa lalu.

Cara Pakai : Didengarkan dengan headphone atau speaker sambil duduk santai atau berbaring.   Mata dipejamkan untuk merasakan alunan Brainwave.   Dalam sehari disyorkan mendengar Brainwave ini selama 30 minit.   Jika anda tidak ada masa lapang untuk mendengar Brainwave ini secara khusus, maka anda boleh dengar Brainwave ini waktu menjelang tidur.   Tiada masalah jika anda tertidur ketika mendengar Brainwave ini.

Harga :  RM150
 
Terapi Brainwave Untuk Mengatasi Trauma Selalu Teringat Peristiwa Buruk Yang TerjadiMemprogram semula fikiran agar lebih boleh mengawal perasaan yang kita miliki. Menjadikan kita sebagai seorang yang lebih bijaksana dan mempunyai kecerdasan emosi yang tinggi. Mampu mengawal sepenuhnya perasaan dan fikiran anda.

Sesungguhnya kecerdasan secara intelektual jika tidak diimbangi dengan kecerdasan secara emosional maka tidak akan berjalan dengan betul. Dengan memiliki perasaan yang lebih terkawal anda boleh menjalani aktiviti dengan jauh lebih baik.

Seseorang yang mempunyai kemampuan untuk mengendalikan perasaannya mampu memiliki  keseimbangan dalam mengawal sikap dan perilaku dalam kehidupan seharian mereka. Perasaan yang  selama ini membuat seseorang terasa sangat terbelenggu kerana seringkali mengusik fikiran dan perasaan  mereka inilahyang banyak di sama ertikan sebagai bentuk trauma yang mendalam. Jika kita  boleh sepenuhnya menguasai fikiran dan perasaan kita maka seperti itulah rasanya mempunyai  kecerdasan  emosi yang tinggi.

PTSD

Apakah itu posttraumatic stress disorder (PTSD)?

Posttraumatic stress disorder (PTSD) adalah kecelaruan emosi berpanjangan yang berlaku selepas seseorang berhadapan dengan sesuatu tragedi di dalam kehidupan mereka. Trauma ini sangat menakutkan, mengancam nyawa dan merbahaya kepada individu atau keluarga individu tersebut.

Contoh trauma tersebut adalah seperti menjadi menjadi mangsa kemalangan, mangsa rogol, mangsa bencana alam seperti tsunami,

Apakah tanda-tanda yang membolehkan seseorang didiagnos sebagai mengidap PTSD?

Pakar psikiatri menggunakan DSM IV atau ICD 10 sebagai panduan untuk mendiagnos seseorang dengan PTSD. Di antara kriteria PTSD adalah:

1) Pendedahan (Exposure) terhadap trauma. Pendedahan ini melibatkan individu tersebut berhadapan secara langsung atau tidak langsung (seperti menyaksikannya sahaja) trauma tersebut,

2) Merasai kembali ( Re-experience) trauma. Individu tersebut merasai kembali seolah-olah trauma tersebut berlaku kembali terhadap dirinya. Ini termasuk mempunyai mimpi ngeri trauma, atau flashback tentang trauma sentiasa menyelubunginya

3) Mudah terkejut dan resah ( Hyperarousal). Individu menjadi mudah terkejut dengan sebarang perkara yang barkaitan dengan trauma, tersentuh dan resah gelisah, mula menjauhkan diri dari orang lain, cepat marah, susah tidur dan boleh mendapat anxiety dan kemurungan

4) Mengelak perkara berkaitan trauma ( Avoidance). Individu tersebut sedaya upaya tidak mahu mengingati apa-apa perkara yang berkaitan dengan trauma. Contohnya, jika PTSD berlaku selepas kemalangan jalan raya, individu itu cuba mengelak menaiki kenderaan, tidak melalui kawasan kemalangan dll. 

5) Tanda-tanda di atas telah berlaku selama lebih sebulan selepas terdedah kepada trauma. Ia menyebabkan fungsi individu seperti pekerjaan, tugas seharian, hubungan dengan keluarga dan orang lain terjejas. Ia disahkan tiada kaitan dengan penyakit fizikal, pengambilan dadah atau ubat.

Berapa kerapkah PTSD?

Lebih kurang 7%-8% daripada individu mengidap PTSD. Peratusan meningkat kepada sehingga 10%-30% di kalangan mangsa rogol .

Apa berlaku jika PTSD tidak dirawat?

50% pesakit PTSD boleh mendapat kemurungan dan ini boleh mendedahkan mereka kepada perasaan ingin bunuh diri.

50% pesakit PTSD terlibat dengan ketagihan alcohol atau dadah seperti ubat tidur untuk menghilangkan kerisauan dan mengatasi masalah tidur mereka.

Bagaimana PTSD dirawat?

Rawatan Kecelaruan PTSD adalah menyeluruh berdasarkan prinsip biopsikososial dan spiritual. Rawatan juga bergantung kepada keterukan (severity) penyakit ini.Pesakit yang mengalami kecelaruan PTSD jarang sekali perlu dimasukkan ke hospital .

Ubat-ubatan

Ubat antianxiety seperti lorazepam (ativan) , alprazolam ( xanax) perlu untuk menangani keresahan dan serangan panik tetapi diberi untuk tempoh yang singkat . Pesakit harus sedar ubat ini boleh menyebabkan ketagihan.

Ubat antidepressant perlu diberi dan perlu dalam jangkamasa lama . Ia bolah bertindak sebagai antianxiety dan ia tidak menyebabkan ketagihan. Jika kecelaruan PTSD terlalu teruk sehingga pesakit mengalami episod kemurungan ia perlu juga diberi.

Rawatan Psikososial

Berbincang cara penyelesaian masalah ( problem solving technique)

Berbincang cara meluahkan dan menangani kemarahan ( anger management)

Berbincang cara terbaik menangani stress ( stress management & coping skill)

Mendapat penjelasan tentang penyakit, rawatan dan komplikasi (Psychoeducation)Menyelesaikan masalah sosial lain melalui rujukan kepada agensi berkenaan

Psikoterapi

Behavioral therapy seperti teknik relaksasi, teknik pernafasan perlu dipraktikkan selalu
Cognitive Behavioural Therapy (CBT) telah terbukti terbaik dan efektif untuk pesakit kecelaruan PTSD

Exposure Therapy: Mendedahkan semula pesakit kepada trauma secara imaginasi secara sistematik dan berterusan agar mereka mengetahui bahawa imaginasi tersebut hanyalah dalam kotak fikiran mereka dan tidak langsung merbahaya. Ini boleh membantu mereka lali dengan trauma yang telah dialami

Stress management: Menguruskan stress dengan baik

EMDR: Eye movement desensitization reprocessing. Pesakit menceritakan trauma yang telah berlaku dengan mata memberi tumpuan kepada pergerakan jari terapis

Brainwave

Anda boleh berikhtiarr menggunakan teknologi Saintifik Gelombang Otak Direka khusus untuk  mengatasi trauma selalu teringat peristiwa buruk yang terjadi di masa  lalu atau istilah segi perubatan  Post Traumatic Stress Disorder(PTSD). Menciptakan perasaan damai dengan  terapi Brainwave dan  neurofeedback. Memprogram bawah sedar untuk melepaskan fikiran dan perasaan anda dari peristiwa  traumatik atau pengalaman buruk di masa lalu. Brainwave ini membantu anda untuk menjalani hidup normal dan beban perasaan dari masa lalu.

Terapi Brainwave Untuk Mengatasi Trauma Selalu Teringat Peristiwa Buruk Yang Terjadi