Laman Utama
Terapi Brainwave Untuk Rawatan Masalah Berkaitan Psikologi

TEKNOLOGI SAINTIFIK GELOMBANG OTAK ANUGERAH AGUNG
(BIPOLAR DISORDER CURE NEUROTHERAPY & BRAINWAVE THERAPY)

Membantu anda mengatasi bipolar disorder atau manic depression yang merupakan gangguan psikologi yang bertanda ketidakstabilan perasaan. Perasaan pesakit sering berubah - ubah antara sangat sedih dan sangat gembira.

Mendengar Brainwave ini selama beberapa hari akan membuat fikiran dan perasaan stabil serta   memunculkan ketenangan dari dalam batin anda. Anda akan saya berikan 4 file audio brainwave yang dibuat dengan menggabungkan terapi bunyi dan stimulasi gelombang otak.

Setiap file audio brainwave berdurasi 30 minit.

TERAPI BRAINWAVE UNTUK BIPOLAR DISORDER

Nama Produk Brainwave : Bipolar Disorder Cure

Keterangan :   Membantu   anda   mengatasi   bipolar   disorder   atau   manic - depression yang merupakan   gangguan   psikologi yang bertanda   ketidakstabilan   perasaan . Perasaan   pesakit   sering berubah - ubah   antara   sangat sedih dan   sangat gembira . Mendengar   Brainwave ini   selama beberapa   hari akan   membuat fikiran   dan perasaan stabil serta   memunculkan   ketenangan dari   dalam batin   anda .

Cara Pakai : Didengarkan dengan headphone atau speaker sambil duduk santai atau berbaring.   Mata dipejamkan untuk merasakan alunan Brainwave.   Dalam sehari disyorkan mendengar Brainwave ini selama 30 minit.   Jika anda tidak ada masa lapang untuk mendengar Brainwave ini secara khusus, maka anda boleh dengar Brainwave ini waktu menjelang tidur.   Tiada masalah jika anda tertidur ketika mendengar Brainwave ini.

Harga : RM150

Terapi Brainwave Untuk Bipolar Disorder (Ketidakstabilan Perasaan)Seperti penyakit   diabetes   atau jantung,   gangguan   bipolar   adalah penyakit   jangka panjang yang   perlu   dikendalikan   dengan berhati- hati sepanjang   hidup seseorang . Gejala   awalnya   mungkin kelihatan   seperti masalah   biasa,   tidak seperti   masalah yang besar.  

Bahkan beberapa   pesakit   selama   bertahun - tahun tidak   menyedari sebelum   mereka benar - benar   didiagnosis   dan diubati .   Biasanya   Bipolar   Disorder lebih   banyak ditemui   pada usia   akhir remaja   dan dewasa   yang berusia antara 25 sehingga   45   tahun .  

Walaupun sebenarnya   gejala ini   sudah mula   muncul sejakkanak - kanak   hanya saja   banyak yang   menyedarinya   setelah dewasa .

Perubahan   emosi yang   sangat   labil   menjadi ciri   utama bagi   para   pesakit   bipolardisorder .   Kadang-kadang   meski   dirasa   sudah tidak   lagi merasakan   gejala - gejala bipolar   disorder   namun boleh   sahaja   gejala   tersebut boleh   muncul lagi   bila-bila masa   dan   di mana saja .   Oleh sebab   itu para   pesakit   bipolar   disorder   memerlukan rawatan   intensif dan   terapi yang   berterusan .   Terapi   Brainwave juga   menjadi   satu pilihan kerana lebih   mudah   dilaksanakan   sebagai media   rawatan .

PENYAKIT GANGGUAN PERASAAN DWIPOLAR (BIPOLAR MOOD DISORDER). ANDA SEDARKAH?

Diberi peluang untuk menjalankan program elektif di Jabatan Psikiatri di Hospital Seremban benar-benar menambahkan semangat saya untuk menjadi Pakar Psikiatri suatu hari nanti. Program elektif ini adalah berkisarkan  penyakit  Bipolar Mood Disorder yang mana saya juga pada awalnya tidak tahu langsung mengenainya. Oleh itu, kali ini saya berasa terpanggil untuk menulis info mengenainya.

Latarbelakang

Kebanyakan pesakit dibawa berjumpa doktor adalah kerana aduan menganggu jiran, tindakan agresif dan juga cubaan membunuh diri. Pesakit biasanya akan dimasukkan ke wad untuk pemerhatian dan rawatan jika keluarga mereka sendiri tidak tahu apa untuk dilakukan.

Apa itu Bipolar Disorder?

Terapi Brainwave Untuk Bipolar Disorder (Ketidakstabilan Perasaan)

Bipolar Disorder adalah satu penyakit psikiatri yang melibatkan gangguan perasaan. ‘Bi' bermaksud ‘dua' dan ‘pole' bermaksud kutub. Ini membawa maksud dalam penyakit ini, perasaan seseorang boleh berada dalam dua ‘kutub' yang berbeza pada tahap yang ekstrem atau keterlaluan. Pesakit boleh menjadi  TERLALU MURUNG sehingga ingin membunuh diri atau  TERLALU GEMBIRA  sehingga sanggup melakukan apa sahaja

Apakah kekerapan penyakit Bipolar Disorder?

Bipolar Disorder dialami oleh 3 hingga 6 peratus dari kalangan lelaki dan perempuan dewasa.

Apakah tanda-tanda Bipolar Disorder?

A) Mania

Merasa sangat gembira

Banyak melakukan aktiviti lebih dari biasa

Sangat bertenaga

Kurang keperluan untuk tidur

Banyak idea

Melakukan perkara yang berisiko seperti memandu laju

Berbelanja besar dan menghabiskan wang yang banyak

B) Hypomania

Gejala hampir serupa dengan mania tetapi tidak teruk

C) Kemurungan

Merasa sangat cedí

Tiada minat untuk melakukan perkaa yang biasanya digemari

Gangguan tidur

Gangguan selera makan

Gangguan tumpuan

Merasa diri tidak berguna atau merasa bersalah yang keterlaluan

Keinginan untuk mati atau membunuh diri

*Di antara episod-episod di atas, pengidap bipolar boleh kembali normal. Walau bagaimanapun, episod tersebut boleh berulang (‘relapse')

Apakah rawatan untuk Bipolar Disorder?

Terapi Brainwave Untuk Bipolar Disorder (Ketidakstabilan Perasaan) Pesakit memerlukan rawatan untuk menstabilkan perasaan mereka. Rawatan ini dipanggil ‘mood stabilizer' atau ‘penstabil perasaan'.

Contoh ubat yang digunakan ialah : Lithium, Sodium Valproate, Carbamazepine dan Lamotrigine

Pesakit juga boleh dirawat dengan ubat antipsikotik terutamanya untuk episod mania. Antikemurungan mungkin diperlukan semasa episod kemurungan

*Walaupun pesakit telah kembali normal, adalah amat pentin meneruskan rawatan ‘penstabil perasaan' dan rawatan lain yang disyorkan oleh doktor untuk memastikan episod mania atau kemurungan tidak mudah berulang

 

Apakah nasihat penting untuk pesakit Bipolar Disorder?

Amalkan tidur yang teratur

Amalkan aktiviti harian yang tetap

Elakkan daripada dadah dan alkohol

Dapatkan sokongan keluarga dan rakan

Tangani tekanan dalam hidup

Kenal pasti tanda-tanda awal  relapse  seperti perumahan awal lepada perasaan, bidur, tenaga, semangat dan keyakinan. Selalunya perumahan bidur adalah gejala yang mudah dikenalpasti

Terapi Brainwave Untuk Bipolar Disorder (Ketidakstabilan Perasaan)