Laman Utama
Terapi Pemograman Otak Secara Saintifik (Brainwave)
Terapi Brainwave Bayi dan Kanak-Kanak

TEKNOLOGI SAINTIFIK GELOMBANG OTAK ANUGERAH AGUNG
(AUTISM / ASPERGER'S SYNDROME NEUROTHERAPY & BRAINWAVE THERAPY)

Nama Produk Brainwave : Anugerah Agung Brainwave For Autism Therapy

Keterangan : Terapi audio dan stimulasi gelombang otak untuk kanak-kanak yang mengalami autisme dan Asperger's syndrome. Membantu mengurangkan gejala-gejala autism dan  Asperger 's syndrome dan menyokong agar anak boleh hidup dengan normal.

Cara Penggunaan : Dimainkan   ketika anak   tidur dan   bangun atau   beraktiviti   dengan   volume   kecil yang   cukup   didengar   oleh semua   orang disekitar .   Ketika   memainkan   Brainwave ini   kanak-kanak   tidak harus   kepekatan   atau sengaja   mendengar .   Mereka   boleh tidur   atau bermain   sesuka   hati mereka .   Lama   terapi   ketika tidur   30   minit   dan bangun   60   minit , rutin setiap hari   sehingga anda   merasa tidak   diperlukan   terapi   lagi .   Panduan lengkapnya   termasuk aplikasi   Quantum   Mind   Programming ada di   Ebook   Panduan yang   termasuk dalam   Brainwave ini .

Harga : RM130

TERAPI BRAINWAVE UNTUK ANAK AUTIS

Terapi brainwave dan stimulasi gelombang otak untuk anak yang mengalami autisme dan Asperger's syndrome. Membantu mengurangi gejala-gejala autis dan Asperger's syndrome serta men doro ng agar anak dapat hidup dengan normal . Anda dilengkapi dengan 2 file audio brainwave yang dibuat dengan menggabungkan terapi dan stimulasi gelombang otak.

Autisme, Sindrom Asperger dan Sindrom Kanner

Terapi Brainwave Anak Autis (Autisme)Autisme diklasifikasikan sebagai ketidaknormalan perkembangan neuro atau kecacatan neurologi yang menyebabkan interaksi sosial yang tidak normal dan masalah kemampuan berkomunikasi.

Istilah autisme berasal dari perkataan ‘Autos' bermaksud diri sendiri dan ‘Isme' bermaksud suatu aliran. Oleh itu, autisme bermaksud keadaan yang menyebabkan seseorang kanak-kanak menumpukan perhatian dalam dunianya sendiri.

Autisme dikenali sebagai sindrom Kanner, kerana sempena nama seorang ahli psikiatri kanak-kanak berasal dari Amerika yang bernama Leo Kanner yang menemui penyakit tersebut pada tahun 1943. Autisme juga dikenali sebagai sindrom Asperger yang berbentuk austisme tahap sederhana.

Autisme diklasifikasikan sebagai kegagalan integrasi deria (Sensory Integration Dysfunction). Ia juga dikaitkan dengan beberapa penyakit seperti:

Fragile X-Syndrome

Phenylketonuria

Tuberous Sclerosis

Neurofibromatosis

Sindrom Asperger

Sindrom Rett

PENYEBAB AUTISME

Antara penyebab autisme ialah:

VAKSIN YANG MENGANDUNGI THIMEROSAL,Thimerosal adalah zat pengawet yang digunakan sebagai vaksin. Ada pendapat yang mengatakan bahwa jika terlalu banyak vaksin Hepatitis B yang termasuk dalam MMR (Mumps, Measles dan Rubella ) boleh mengakibatkan anak mengidap penyakit autisme.

Ini kerana vaksin ini mengandung zat pengawet Thimerosal, yang terdiri dari Etilmerkuri yang menjadi penyebab utama sindrom Autisme Spectrum Disorder.Biasanya, vaksin mengandungi plumbum, merkuri dan aluminium. Bahkan sesetengah vaksin ditambah dengan ekstrak punggung babi, anjing dan monyet yang kebanyakannya diimport dari luar Negara.

TV DAN KOMPUTER-TV, dan komputer mempunyai pengaruh yang sangat kuat terhadap minda seseorang kanak-kanak. Sesetengah pakar berpendapat pengaruhnya boleh menyebabkan seseorang kanak-kanak boleh menghidap pelbagai penyakit otak termasuk autisme.

GENETIK, Ini adalah dugaan awal dari penyebab autisme, kerana autisme juga boleh diturunkan dari orang tua kepada anak, cucu dan cicitnya.

MAKANAN, Makanan menjadi penyumbang utama terhadap pelbagai penyakit termasuk autisme. Ini kerana pelbagai bahan kimia dan bahan pengawet terdapat disetiap makanan yang kita beli di pasaraya. Lebih-lebih lagi kadar melamin yang agak tinggi di setiap makanan bersusu dan berperisa coklat.

Sesetengah makanan ringan pula mengandungi plumbum, merkuri dan aluminium yang jika diambil berpanjangan akan menjejaskan sistem saraf kanak-kanak sehingga otak kanak-kanak tersebut menjadi lemah atau hyperaktif.

Pada tahun 1970an, seorang pengkaji makanan bernama Dr. Feingold telah menyaksikan peningkatan kes ADHD (Attention Dificit Hyperactivity Disorder) dalam skala yang sangat besar. Sebagai seseorang yang pernah hidup di era tahun 1920an hingga 1930an, beliau masih ingat bahawa kes ADHD nyaris tidak ada sama sekali di zaman tersebut.

Dr. Feingold berpendapat punca kes ADHD meningkat ialah kerana makanan moden yang dihasilkan oleh syarikat-syarikat besar yang kebanyakannya mengandungi bahan pengawet dan bahan kimia yang berlebihan.

Sejak Dr. Feingold membongkar bahan kandungan yang digunakan oleh industri pemakanan, semenjak itu beliau di khianati oleh The Nutrition Faundation, di mana Coca-Cola, Kraft Food dan beberapa syarikat besar idustri makanan adalah ahlinya. Namun, beliau tetap tidak putus-putus menulis buku tentang bahaya makanan moden.

IMBASAN ULTRASOUND,Para saintis telah cuba meyedarkan orang ramai mengenai bahaya imbasan Ultrasound kepada otak bayi. Disebabkan kepala berbentuk mangkuk, radiasi bertambah besar dan boleh mengakibatkan beberapa bahagian otak terdedah kepada kepanasan tambahan yang tinggi.

Satu kajian menunjukkan bahawa bayi yang terkena gelombang Ultrasonic berlebihan akan cenderung menjadi kidal.

Dengan semakin banyaknya radiasi di sekitar kita, ada kemungkinan radiasi juga berperanan menyebabkan penyakit autisme.

FOLIC ASID, Zat ini biasanya diberikan kepada wanita hamil untuk mencegah kecacatan pada janin. Hasilnya memang cukup memberangsangkan, kadar kecacatan pada janin menurun sehingga 30%. Namun, jika diambil berlebihan ia boleh menyebabkan penyakit autisme.

Untuk menggantikan Folic Asid, para ibu yang mengandung disarankan memakan buah-buahan segar sebanyak mungkin.

CIRI UTAMA PENYAKIT AUTISME

Terapi Brainwave Anak Autis (Autisme)Kanak-kanak autisme merupakan kanak-kanak yang kelihatan normal dari fizikalnya, tetapi mereka mempunyai masalah tingkah-laku.

Mereka tidak suka dengan sentuhan, hubungan mata dengan orang lain, tidak suka bercampur dengan orang lain, sering melakukan sesuatu yang pelik dan berbahaya, ketawa dan menangis tanpa sebab, sukar menggunakan kemahiran pergerakan menggunakan jari serta berkelakuan seolah-olah tidak mendengar apabila dipanggil.

Sindrom ini merupakan sindrom yang dialami oleh seseorang semenjak lahir sehingga akhir hayat dan sekiranya kita tidak memahami penyakit autisme ini sudah tentu kita menganggap mereka sebagai tidak waras.

Antara ciri utama kanak-kanak autisme ialah:

A) TIDAK MAMPU BERSOSIAL

Tidak menghiraukan orang lain.

Kelihatan tidak sensitif pada keperluaan, perasaan dan pemikiran orang lain.

Tidak mahu bertentang mata atau menunjukkan ekspresi muka apabila bercakap.

Tidak suka sentuhan (tidak mahu dipeluk atau dipegang).

Susah bekerjasama, berkongsi atau menunggu giliran.

Lebih suka bermain sendiri.

Tidak berminat dalam permainan yang perlu menggunakan imaginasi.

B) TIDAK BOLEH BERTUTUR DAN BERKOMUNIKASI

Lambat bercakap.

Mempunyai masalah bercakap dan memahami percakapan orang.

Tidak boleh berkomunikasi dengan baik.

Bercakap dalam nada pelik seperti menyanyi atau bercakap macam robot.

Sukar memulakan percakapan. Jika berbual hanya satu pihak yang bercakap.

Mungkin mengulangi perkataan sama, tetapi tidak faham maksudnya.

C) MEMPUNYAI MASALAH DALAM PEMIKIRAN DAN PERLAKUAN

Suka melakukan perkara sama(berulang) dan tidak mahu menerima perubahan. Mereka mudah tersinggung jika disuruh melakukan perubahan.

Menunjukkan minat pelik, contohnya terhadap peta, peralatan elektronik atau roda kereta mainan berpusing dan memutar objek.

Sangat sensitif terhadap rasa, bau dan bunyi yang menyebabkan mereka menunjukkan perlakuan di luar kawalan.

Mempunyai pergerakan badan yang pelik dan melakukannya berulang-ulang.

Tidak boleh duduk diam.

Menunjukkan keinginannya dengan menarik tangan orang dewasa sehingga hajatnya tercapai.

D) MASALAH TINGKAH LAKU

Suka mengasingkan diri.

Bersikap pasif.

Tidak tahu bersosial.

Aktif tetapi berperangai pelik.

Memiliki ciri yang disenaraikan di atas mengakibatkan kanak-kanak autisme sukar didekati. Ada ibu bapa yang kecewa selepas gagal mengubah anak mereka sehingga membiarkan kanak-kanak itu membesar tanpa pendidikan sewajarnya.

Lebih mengecewakan, ada guru sekolah menganggap kanak-kanak autisme sebagai bodoh. Sebenarnya, kanak-kanak autisme bukan golongan berisiko atau bodoh, cuma guru dan ibu bapa tidak tahu cara mendekati mereka.

Oleh kerana mereka ada masalah perlakuan, pemikiran dan tidak pandai bersosial, perkembangan kanak-kanak autisme secara umumnya lebih perlahan daripada kanak-kanak normal.

RAWATAN KHUSUS AUSTISME DI PUSAT PENYELIDIKAN TERAPI SAINTIFIK GELOMBANG OTAK ANUGERAH AGUNG

Tanpa kita sedari, individu yang mempunyai penyakit autisme sebenarnya memiliki keistimewaan tersendiri.

Terapi Brainwave Anak Autis (Autisme)Ada di antara mereka sangat pintar di dalam matematik, mahir dalam hafalan, mahir melukis, mahir bermain alat muzik dan sebagainya. Sekiranya golongan ini dapat dikeluarkan daripada kepompong dunia mereka, maka teserlahlah kepintaran yang tersembunyi di dalam diri mereka, bahkan golongan ini berpotensi untuk menjadi manusia ‘genius' seperti orang lain juga.

Jika anda mempunyai anak yang mengalami autisme, kami di Pusat Penyelidikan Terapi Saintifik Gelombang Otak Anugerah Agung mempunyai Rawatan khusus tentang autisme dan penyakit berkaitan saraf otak.

Brainwave Autisme Therapy sangat sesuai untuk kanak-kanak kerana ia tidak mengandungi sebarang bahan kimia, steroid dan dadah. Ianya hanya merawat melalui kaedah berasaskan gelombang tenaga.

Ini kerana penggunaan bahan kimia, steroid atau dadah dalam perubatan hanya untuk menahan sakit sesuatu penyakit dan hanya tertumpu kepada pemulihan terhadap simptom sesuatu penyakit tanpa merawat punca penyakit tersebut.

Penggunaan bahan kimia, steroid, dadah atau bahan bertoksid juga akan menyebabkan gangguan terhadap 'Central Nerve System' (CNS) yang akan mengakibatkan kemunculan penyakit baru (kesan sampingan) akibat kegagalan 'Central Nerve System' (CNS) di dalam mengawal fungsi organ dengan baik.

Sebaliknya, Brainwave Autisme Therapy pula bertindak merangsang 'Central Nerve System' (CNS) bagi mengaktifkan dan merawat fungsi organ serta meningkatkan sistem imun tubuh badan secara semulajadi. Ia juga mampu bertindak memperbaiki kerosakan DNA seseorang pesakit.

Kesimpulannya, mereka yang mempunyai anak autisme tidak perlu gusar kerana di Pusat Penyelidikan Terapi Saintifik Gelombang Otak Anugerah Agung ada penawarnya. Begitu juga mereka tidak perlu gusar tentang masalah pembelajaran anak yang menghidap autisme, kerana ada yang telah berjaya dan menjadi orang ternama seperti Albert Einstein, Bela Bartok dan Bill Gate. Mereka telah berkongsi masalah sama, iaitu mengalami sindrom Asperger, sejenis penyakit autisme.

Usia antara 2 - 5 tahun adalah usia yang ideal untuk memulakan menangani autisme.   Salah satu bentuk pengendalian terhadap autis adalah terapi muzik yang kini banyak digunakan untuk kanak-kanak - kanak-kanak autisme dan mereka yang mempunyai kesulitan belajar.  

MENGENAL TANDA-TANDA AUTIS

Beberapa tanda autisme sebenarnya boleh dikesan bermula dari bayi lahir hingga anak berumur lima tahunan.   Pengesanan awal boleh mengurangkan beban mental dan mempercepatkan pengendalian mahupun penyembuhan anak autis.   Autis terjadi pada 1 dari 700 orang dan lebih banyak terjadi pada laki-laki.   Gejala autis biasanya sudah boleh dilihat sejak umur 18 bulan hingga 3 tahun.   Beberapa tanda autisme juga boleh diketahui sejak bayi.

Anak autis mempunyai perkembangan yang berbeza dengan kanak-kanak pada umumnya dan menghasilkan sikap introvert (tertutup), tidak mahu berinteraksi dengan persekitaran, emosi tidak stabil dan mungkin menjengkelkan bagi sebahagian orang tua kerana sikapnya yang seakan-akan tidak mengikut.   Berikut ini beberapa gejala autisme yang boleh dikesan bermula dari bayi hingga tahun kelima pertumbuhan kanak-kanak:

Baru Lahir

Sejak bayi, kanak-kanak autisme biasanya tidak boleh merasakan atau memberikan respons kehadiran orang tuanya.   Ia tidak akan tertarik untuk melakukan hubungan mata dan cenderung tertarik dengan objek yang bergerak.Bayi autisme juga lebih banyak diam dan tidak menangis selama berjam-jam.

Tahun Pertama

Ada sejumlah kemampuan utama yang umumnya semua kanak-kanak dalam usia setahun antara lain berdiri dengan bantuan orang tua, merangkak, mengucapkan sebuah kata sederhana, menggerakkan tangan, tepuk tangan atau gerak sederhana lain.   Jika anak tidak dapat melakukan kemampuan ini, tidak bererti itu gejala autisme.   Ia boleh saja mencapai kemampuan itu nanti.   Namun tak ada salahnya untuk waspada dan akan periksakan jika anak tak mencapai satu pun kemampuan am di atas.

Tahun Kedua

Gejala autisme kelihatan lebih jelas jika anak tidak tertarik pada ibunya atau orang lain, jarang menatap atau tidak berlaku kenalan mata, tidak menunjuk atau melihat pada objek yang diingini, tak dapat mengucapkan dua patah kata, kehilangan kata-kata yang sebelumnya ia kuasai, mengulang-   semula gerakan seperti menggoyangkan tangan atau menghayunkan badan ke depan-belakang, tidak suka bermain, sering berjalan berjinjit.

Tahun Ketiga-Kelima

Gejala autisme selepas tahun kedua, semua yang terjadi pada tahun sebelumnya di atas dengan tambahan terobsesi oleh suatu objek tertentu seperti mainan atau permainan, sangat tertarik dengan suatu rutin, susunan atau aturan benda, sangat marah jika aturan atau susunan benda terganggu, sensitif terhadap suara kerasyang sebenarnya tidak mengganggu anak lain dan sensitif terhadap sentuhan orang lain seperti tak suka dipeluk.

Apabila anda ragu-ragu, apakah anak anda termasuk autisme atau bukan, ada baiknya anda berunding dengan doktor pakar kanak-kanak, psikologi atau Neurotherapist yang cekap.   Yang paling penting, apabila anak anda ternyata mengalami gangguan autisme, jangan lekas merasa bersalah dengan menyalahkan diri sendiri kerana tidak menjaga kandungan dengan baik selama kehamilan.   Perlu diingat, lahirnya anak autis bukan kesalahan ibunya.   Bahkan hingga kini penyebab autisme masih belum dapat dipastikan.

Sebagai orang tua, usahakan tetap memberikan cinta dan kasih sayang layaknya pada anak normal.   Anak autis hanyalah anak yang punya keadaan otak berbeza dengan kanak-kanak lain.   Hendaklah difahami pula bahawa anak autis adalah anak yang istimewa kerana memiliki kemampuan yang berbeza dengan kanak-kanak umumnya, oleh kerana itu penanganannya pun harus istimewa.   Dan perlu anda ketahui bahawa autisme boleh disembuhkan asal dirawat dengan terapi yang tepat, dengan kesabaran, kesungguhan dan penuh cinta dalam mengasuh kanak-kanak autisme.

TERAPI RANGSANGAN GELOMBANG OTAK UNTUK ANAK AUTIS

Salah satu terapi yang tepat untuk membantu menangani kanak-kanak autisme adalah Terapi getaran suara dan Rangsangan Gelombang Otak atau Brainwave Entrainment.   Terapi audio dan Rangsangan Gelombang Otak boleh membantu meningkatkan kepekaan fungsi kognitif, afektif dan pisikomotor anak autis.   Seperti aktiviti terapi yang lain, terapi audio dan stimulasi gelombang otak perlu diberikan secara berterusan.

Terapi stimulasi gelombang otak biasanya dilaksanakan oleh seorang Neurotherapist terlatih untuk pencapaian hasil yang maksimum.   Namun jika tidak ada Neurotherapist di tempat anda atau kos untuk membayar Neurotherapist terlalu mahal bagi anda, Brainwave dari Anugerah Agung Spiritual evelopment Centre boleh menjadi penyelesaiannya.   Brainwave ini juga boleh menjadi pilihan apabila si anak autis takut atau sama sekali tidak boleh berinteraksi dengan orang luar, termasuk dengan Neurotherapist.   Dengan bantuan Brainwave ini, terapi stimulasi gelombang otak ini dapat dilakukan di rumah oleh sesiapa sahaja.

Terapi Brainwave dan stimulasi gelombang otak, boleh diberikan kepada setiap kanak-kanak autisme, tanpa membezakan keadaannya.   Akan tetapi hasil yang diperolehi sangat pelbagai sesuai dengan keadaan yang dialami kanak-kanak.   Selain itu terapi terapi gelombang otak juga boleh membantu mengembangkan bakat seorang anak autis, khususnya dalam bidang seni.

Terapi Brainwave secara am adalah teknik terapi dengan memperdengarkan pelbagai macam bunyi kepada insan autisme.   Bunyi / suara yang diperdengarkan tersebut dapat merangsang perkembangan fungsi bahasa verbal / non verbal, interaksi sosial, motor mereka. Sedangkan stimulasi gelombang otak memberikan rangsangan berupa gelombang bunyi dengan frekuensi tertentu yang dibuat dinamik (berubah-ubah frekuensinya) dalam jangka masa yang tertentu untuk melatih fleksibiliti anak autis.
Brainwave Autism Therapy bermanfaat untuk membantu kanak-kanak yang mengalami autisme dan Asperger 's syndrome.   Lalu, apa bezanya autism dan Asperger 's syndrome?

ASPERGER'S SYNDROME

Asperger 's Syndrome atau Sindrom Asperger (SA) merupakan suatu gejala kelainan perkembangan saraf otak yang namanya diambil dari seorang doktor berbangsa Austria, Hans Asperger, yang pada tahun 1944 menerbitkan sebuah makalah yang menjelaskan mengenai pola perilaku dari beberapa anak laki-laki mempunyai tingkat intelegensi dan perkembangan   bahasa yang normal, tetapi juga memperlihatkan perilaku yang mirip autisme, serta mengalami kekurangan dalam hubungan sosial dan kecekapan komunikasi.   Walaupun makalahnya itu telah diterbitkan sejak tahun 1940-an, namun Sindrom Asperger baru dimasukkan ke dalam katergori DSM IV pada tahun 1994 dan baru beberapa tahun terkini Sindrom Asperger tersebut dikenali oleh para ahli dan orang tua.

Seseorang Kurang SA dapat memperlihatkan bermacam-macam watak dan gangguan.   Seseorang Kurang SA dapat memperlihatkan kekurangan dalam bersosial, menghadapi kesulitan jika berlaku perubahan, dan selalu melakukan hal-hal yang sama berulang semula.   Sering mereka terobsesi oleh rutin dan menyibukkan diri dengan sesuatu aktiviti yang menarik perhatian mereka.   Mereka selalu mengalami kesulitan dalam membaca aba-aba (bahasa tubuh) dan seringkali seseorang Kurang SA menghadapi kesulitan dalam menentukan dengan baik kedudukan badan dalam ruang (orientasi ruang dan bentuk).

Kerana mempunyai perasaan terlalu sensitif yang berlebihan terhadap suara, rasa, bau dan penglihatan, mereka lebih menyukai pakaian yang lembut, makanan tertentu dan merasa terganggu oleh suatu keributan atau penerangan lampu yang mana orang biasa tidak boleh mendengar atau melihatnya.   Penting untuk diperhatikan bahawa Kurang SA memandang dunia dengan cara yang berlainan.Sebab itu, banyak perilaku yang aneh dan luar biasa yang disebabkan oleh perbezaan neurobiologi tersebut, bukan kerana sengaja berlaku kasar atau berlaku tidak sopan, dan yang lebih penting lagi, adalah bukan kerana 'hasil didikan orang tua yang tidak benar'.

Menurut definisi, Kurang SA mempunyai IQ.normal dan banyak daripada mereka (walaupun tidak semua) memperlihatkan pengecualian dalam kemahiran atau bakat di bidang tertentu.   Kerana mereka mempunyai kefungsian tingkat tinggi serta bersifat naif, maka mereka dianggap eksentrik, aneh dan mudah dijadikan bahan untuk ejekan dan sering dipaksa temanya untuk berbuat sesuatu yang tidak senonoh.   Walaupun perkembangan bahasa mereka kelihatan normal, tetapi Kurang SA sering tidak pragmatik dan prosodi.   Perbendaharaan kata-kata mereka kadang sangat kaya dan beberapa kanak-kanak sering dianggap sebagai 'profesor kecil'.Namun mereka dapat menguasai literatur tapi sukar menggunakan bahasa dalam konteks sosial.

SIFAT-SIFAT DALAM BELAJAR DAN BERKELAKUAN PADA MURID KURANG ASPERGER'S ANTARA LAIN :

Sindrom Asperger merupakan suatu sifat khusus yang bertanda dengan kelemahan kualitatif dalam berinteraksi sosial.   Sesorang Kurang Sindrom Asperger (SA) boleh bergaul dengan orang lain, namun dia tidak mempunyai kemahiran berkomunikasi dan mereka akan mendekati orang lain dengan cara yang ganjil (Klin & Volkmar, 1997).   Mereka sering tidak mengerti akan kebiasaan sosial yang ada dan secara sosial akan tampak aneh, sukar ber-empati, dan salah menginterpretasikan gerakan-gerakan.   Pengidap SA sukar dalam berlajar bersosial serta memerlukan suatu arahan yang jelas untuk boleh bersosial.
  
Walaupun anak-anak Kurang SA biasanya bercakap lancar apabila mencapai usia lima tahun, namun mereka sering mempunyai masalah dalam menggunakan bahasa dalam konteks sosial (pragmatik) dan tidak mampu mengenali sebuah kata yang mempunyai erti yang berbeza-beza (semantic) dan khas dalam berbicara   / prosodi (tinggi rendahnya suara, serta tekanan dalam berbicara) (Attwood, 1998).Murid Kurang SA boleh jadi mempunyai perbendaharaan kata-kata yang lebih, dan sering tak henti-henti bercakap mengenai suatu subjek yang ia sukai.   Topik perbincangan sering dijelaskan secara sempit dan orang itu mengalami kesulitan untuk berpindah ke topik lain.   Mereka dapat merasa sukar bercakap teratur.   Kurang SA boleh memotong pembicaraan orang lain atau membicarakan semula perbualan orang lain, atau memberikan komentar yang tidak relevan dan mengalami kesulitan dalam memulakan dan menamatkan suatu pembicaraan.   Cara berbicaranya kurang berubah-ubah dalam hal tinggi rendahnya suara, tekanan dan irama, dan, bila murid tersebut telah mencapai usia lebih dewasa, cara berbicaranya sering terlalu formal.   Kesulitan dalam berkomunikasi sosial dapat dilihat dari cara berdiri yang terlalu dekat dengan orang lain, memandang lama, postur tubuh yang tidak normal, dan tak dapat memahami gerakan-gerakan dan ekspresi wajah.

Murid Kurang SA mempunyai kemampuan intelegensi normal sampai di atas rata-rata, dan terlihat berkemampuan tinggi.   Kebanyakan dari mereka cakap dalam memperdalam ilmu pengetahuan dan sangat menguasai subjek yang mereka sukai pernah pelajari.   Namun mereka lemah dalam hal pengertian dan pemikiran abstrak, juga dalam pengenalan sosial.   Sebagai akibatnya, mereka mengalami kesukaran akademik, khususnya dalam kemampuan membaca dan memahami apa yang dibaca, menyelesaikan masalah, kecekapan berorganisasi, pembangunan konsep, membuat kesimpulan dan menilai.   Ditambah pula, mereka sering kesulitan untuk bersikap lebih fleksibel.   Pemikiran mereka cenderung lebih kaku.   Mereka juga sering kesulitan dalam menyesuaikan diri dengan perubahan, atau menerima kegagalan yang dialaminya, dan tidak bersedia belajar dari kesalahan-kesalahanya.   (Attwood 1998).

Dianggarkan bahawa 50% - 90% dari Kurang SA mempunyai kesulitan dalam koordinasi motoriknya (Attwood 1998).   Motorik yang terkena dalam hal melakukan gerakan yang berpindah-pindah (locomotion), kecekapan bermain bola, keseimbangan, cakap menggerakkan sesuatu dengan tangan, menulis dengan tangan, gerak cepat, sendi lemah, irama dan daya mengikuti gerakan-gerakan.

Seorang Kurang SA mempunyai persamaan sifat dengan Kurang autisme iaitu dalam menanggapi rangsangan sensori.   Mereka boleh menjadi hiper sensitif terhadap beberapa rangsangan tertentu dan akan terikat pada suatu perilaku yang tidak biasa dalam memperoleh suatu rangsangan sensori yang khusus.

Seorang Kurang SA biasanya kelihatan seperti tidak memperhatikan lawan bicara, mudah terganggu konsentrasinya dan boleh / pernah dikategorikan sebagai Kurang ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) sewaktu di-diagnosis dalam masa kehidupan mereka (Myles & Simpson, 1998).

Rasa takut yang berlebihan juga merupakan salah satu sifat yang dihubungkan dengan Kurang SA.   Mereka akan sukar belajar menyesuaikan diri dengan tuntutan bersosial di sekolah.   Arahan yang baik dan benar akan membantu meringankan tekanan-tekanan yang dialaminya.

Terapi Brainwave Anak Autis (Autisme)