Laman Utama
Terapi Pemograman Otak Secara Saintifik (Brainwave)
Terapi Brainwave Bayi dan Kanak-Kanak

TEKNOLOGI SAINTIFIK GELOMBANG OTAK ANUGERAH AGUNG
(ADHD NEUROTHERAPY & BRAINWAVE THERAPY)

Nama Produk Brainwave : ADHD Therapy

Keterangan : Terapi untuk yang mengalami gangguan ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder). ADHD juga dikenali sebagai gangguan konsentrasi dan hiperaktif. Brainwave ini membantu menghilangkan symptom ADHD,membuat anak lebih tenang, meningkatkan konsentrasi dan menormalkan perilaku anak.

Cara Penggunaan : Digunakan ketika anak tidur dan bangun atau berkativiti dengan volume yang cukup didengar oleh semua orang disekitar. Ketika memainkan brainwave ini kanak-kanak tidak harus fokus atau sengaja mendengar. Mereka boleh tidur atau bermain sesuka hati mereka. Lama terapi ketika tidur 30
minit dan bangun 30 minit, rutin setiap hari.

Harga : RM130

TERAPI BRAINWAVE UNTUK ANAK ADHD / HIPERAKTIF

Terapi Brainwave ADHD (Hyperactve)Terapi Brainwave untuk anak yang mengalami gangguan konsentrasi dan hiperaktif.ADHD adalah singkatan dari Attention Deficit Hyperactive Disorder. Secara harfiah terjemahannya adalah gangguan hiperaktif defisit perhatian.

ADHD adalah gangguan mental yang terutama menyerang anak-anak.

Para pakar percaya bahawa sekurang-kurangnya tiga daripada seratus anak usia 4-14 tahun menderita ADHD. Orang dewasa juga terpengaruh oleh ADHD, tetapi kerosakan yang ditimbulkan terhadap kehidupan kanak-kanak seringkali jauh lebih besar kerana kesannya terhadap keluarga, rakan sekelas dan guru.

ADHD boleh menyebabkan anak-anak tidak mempunyai teman, sering membuat kekacauan di rumahdan sekolah dan tidak mampu menyelesaikan PR mereka.

APA ITU ADHD?

ADHD adalah singkatan dari Attention Deficit Hyperactive Disorder. Secara harfiah terjemahannya adalah gangguan hiperaktif defisit perhatian.

ADHD adalah gangguan mental yang terutama menyerang anak-anak. Para ahli percaya bahawa sekurang-kurangnya tiga daripada seratus anak usia 4-14 tahun menderita ADHD. Orang dewasa juga terpengaruh oleh ADHD, tetapi kerosakan yang ditimbulkan terhadap kehidupan kanak-kanak seringkali jauh lebih besar kerana kesannya terhadap keluarga, rakan sekelas dan guru. ADHD boleh menyebabkan anak-anak tidak mempunyai teman, sering membuat kekacauan di rumah dan sekolah dan tidak mampu menyelesaikan PR mereka.

Hiperaktiviti pada anak pesakit ADHD seringkali mula menjadi perhatian apabila anak-anak mulai berjalan. Satu daripada tiga kanak-kanak digambarkan hiperaktif oleh orang tuanya. Para guru menilai satu daripada lima murid mereka hiperaktif.

Bahawa kanak-kanak dinilai hiperaktif tidak selalu bererti mereka menderita ADHD. Untuk disebut menderita ADHD, kanak-kanak hiperaktif perlu mempunyai ciri-ciri yang lebih banyak. Berikut ini adalah beberapa ciri-ciri ADHD:

Tidak boleh duduk diam
Tidak boleh menumpukan perhatian pada satu perkara pada satu masa
Melakukan aktiviti tanpa peduli kesannya
Mudah kehilangan sesuatu, lupa dan tidak dapat mengingati apa yang perlu dilakukan
Banyak bertindak untuk menarik perhatian
Kesukaran belajar
Impulsif
Ceroboh
Membuat kerosakan lebih dari anak-anak lain
Sukar diarahkan
Mengamuk
Agresif

PENYAKIT MENTAL

Terapi Brainwave ADHD (Hyperactve)Orang tidak kesulitan memahami gejala sakit fizikal. Contohnya, jika anak sakit atau mengalami jangkitan sehingga demam, orang akan segera bertindak untuk menolong.Tetapi jika gangguan berlaku di dalam otak kanak-kanak, pusat kawalan tubuh, adalah agak sukar untuk orang membantu serta memahami masalahnya.

Sebuah kecacatan kecil di dalam otak boleh mengganggu mental sehingga anak bertindak aneh atau sukar ditangani. Lengan yang patah dapat menimbulkan simpati orang, tapi sistem sel otak yang "patah" tidak membuat orang prihatin.

Alih-alih membantu, kadang-kadang orang memberi komen seperti: "Kamu jangan nakal", "Orang tuanya tidak pandai mendidik anak!," Atau "Dasar anak degil" kepada kanak-kanak pesakit ADHD. Mereka tidak menyedari bahawa anak-anak itu tidak boleh mengawal perilakunya sendiri.
Anak-anak pesakit ADHD berkelakuan sama dengan anak normal yang lain, tetapi kerana mereka sakit, mereka tidak boleh berhenti. Anak-anak kecil biasa berlari-lari mengelilingi bilik, tapi anak pesakit ADHD berlari seperti kereta lumba yang tayarnya bocor.

PENYEBAB

1. Genetik / keturunan
Penyebab pasti dari ADHD belum diketahui. Ada banyak kajian tentang etiologi (penyebab) ADHD, tetapi tidak ada kesimpulan yang pasti dari penyelidikan-penyelidikan tersebut. Nampaknya reseptor tertentu di dalam otak yang biasanya menanggapi neurotransmiter yang disebut dopamin tidak berfungsi dengan betul.Kemungkinan besar, dopamin tidak dikeluarkan pada peringkat normal dalam otak.Kekurangan dopamin ini mengganggu proses kognitif seperti fokus dan perhatian.

Penemuan ini meningkatkan bukti bahawa ADHD adalah suatu keadaan yang diwarisi. Jika salah satu kembar mempunyai gejala ADHD, kembar lain mempunyai risiko 75-91% mempunyai gangguan yang sama. Anak-anak pesakit ADHD cenderung mempunyai salah satu kerabat dekat yang juga ADHD. Sepertiga lelaki pesakit ADHD sewaktu masih kecil mempunyai anak yang menderita ADHD.(ADHD lebih banyak terjadi pada lelaki berbanding wanita dengan perbandingan 3:1).

2. Keadaan kelahiran
Situasi kelahiran juga nampaknya mempengaruhi risiko ADHD. Bukti menunjukkan bahawa anak-anak yang lahir dengan berat kurang dari 1500 gram atau melalui komplikasi kelahiran lebih terdedah kepada ADHD.

3. Makanan beracun, ubat dan sisa racun perosak
Faktor lain yang sedang disiasat untuk mengetahui peranannya dalam ADHD adalah pendedahan selama kehamilan terhadap logam beracun (seperti timbal, merkuri, dll), zat aditif makanan (MSG, pewarna buatan, dll) dan ubat-ubatan (alkohol, ubat bius, dll).
Sebuah kajian baru di Pediatrics telah membuat hubungan antara paparan organofosfat, racun perosak digunakan pada buah-buahan dan tanaman sayur-sayuran, dengan ADHD pada kanak-kanak. Organofosfat membunuh hama pertanian dengan bertindak sebagai neurotoksin pada serangga. Penemuan mereka menunjukkan bahawa anak-anak yang lahir dari ibu yang memakan buah mengandungi sisa organofosfat tinggi mempunyai risiko ADHD dua kali ganda berbanding dengan anak-anak umumnya.

BUKAN PENYEBAB

Menurut Institut Kesihatan Nasional US, ADHD biasanya tidak disebabkan oleh:

Terlalu banyak menonton TV
Alergi makanan
Kelebihan gula
Ketidakharmonian keluarga
Pendidikan yang buruk

MENGENAL ANAK HIPERAKTIF

Seorang ibu datang ke Klinik Perkembangan Anak dengan aduan bahawa anaknya yang berusia 5 tahun selalu mengganggu rakan, tidak boleh diam dan seolah-olah tidak memperhatikan pelajaran di kelas. Oleh guru dinyatakan tidak dapat mengikuti kegiatan belajar di dalam kelas. Anak tersebut bukan anak nakal dan juga bukan anak yang malas atau bodoh, tetapi kanak-kanak tersebut mengalami gangguan dalam perkembangannya iaitu gangguan hiperkinetik yang secara luas di dalam masyarakat disebut sebagai kanak-kanak hiperaktif.

Apa Itu Anak Hiperaktif?
Anak hiperaktif adalah anak yang mengalami gangguan pemusatan perhatian dengan hiperaktiviti (GPPH) atau attention deficit and hyperactivity disorder (ADHD). Keadaan ini juga disebut sebagai gangguan hiperkinetik. Dahulu keadaan ini sering disebut minimum brain dysfunction syndrome.

Apa Itu Gangguan Hiperkinetik atau GPPH / ADHD?
Gangguan hiperkinetik adalah gangguan pada anak yang timbul pada masa perkembangan awal (sebelum berusia 7 tahun) dan ciri utama tidak mampu menumpukan perhatian, hiperaktif dan impulsif. Ciri perilaku ini mewarnai pelbagai situasi dan boleh berlanjutan sehingga dewasa.

Ciri-ciri Lain Yang Menyertai Gangguan Hiperkinetik (GPPH / ADHD)?

Ciri-ciri lain yang sering menyertai gangguan hiperkinetik adalah:

Kemampuan akademik tidak optimum.
Kecerobohan dalam hubungan sosial.
Ketidakacuhan dalam menghadapi situasi yang berbahaya.
Sikap melanggar tata tertib secara impulsif.

Bilamana Anak Disebut Menderita Gangguan Hiperkinetik (GPPH / ADHD)?

Mengalami kesulitan menumpukan perhatian dalam belajar, mendengar guru dan permainan.
Hiperaktiviti, selalu bergerak dan tidak boleh tenang.
Impulsiviti, melakukan sesuatu tanpa difikirkan terlebih dahulu.

Pelbagai Jenis Hiperkinetik atau GPPH / ADHD:

Jenis sukar konsentrasi.
Jenis hiperaktif - impulsiv.
Jenis kombinasi.

Apa Akibatnya Bila Anak Menderita Gangguan Hiperkinetik (GPPH / ADHD)?

Anak tidak dapat mengikuti kegiatan belajar dengan baik.
Anak sering tidak patuh terhadap perintah orang tua.
Anak sukar didisiplinkan.
Apabila Gangguan Hiperkinetik (ADHD) Tidak diubati maka akan menimbulkan halangan penyesuaian perilaku sosial dan kemampuan akademik di persekitaran rumah dan sekolah, sehingga boleh menyebabkan perkembangan kanak-kanak tidak optimum dengan timbulnya gangguan perilaku di kemudian hari.

Keadaan Lain yang Menyertai Gangguan Hiperkinetik:

Gangguan tingkah laku.
Gangguan sikap menentang
Depresi
Gangguan cemas
Kesukaran belajar
Retardasi mental
Gangguan pemusatan perhatian (disorder of attention)
Gangguan pengendalian motor (disorder of motor control)
Gangguan persepsi (disorder of perception / DAMP)
Autisme

ADHD : BUKAN HANYA MILIK ANAK-ANAK

Terapi Brainwave ADHD (Hyperactve)Kebanyakan orang mengira bahawa ADHD (gangguan defisit perhatian dan hiperaktiviti) hanya dijumpai pada anak-anak. Tapi sebenarnya 30% -70% dari anak-anak dengan ADHD terus mengalami gejalanya hingga dewasa.

Ramai orang dewasa yang selama bertahun-tahun tidak menyedari mereka sebenarnya mempunyai ADHD. Kadang-kadang, ada orang tua yang baru mengetahui mempunyai ADHD setelah anaknya didiagnosis ADHD (ADHD cenderung menurun dalam keluarga). Ketika mereka akhirnya menyedari mempunyai ADHD, mereka sering mengalami momen "itu aku sebenarnya!". Mereka merasa lega telah mencari sumber masalah seumur hidup mereka.

Orang dengan ADHD mempunyai ketidakseimbangan aktiviti neurotransmitter di kawasan otak yang mengawal perhatian. Pada orang dewasa, ketidakupayaan mengekalkan fokus boleh merosakkan kerjaya, cita-cita, dan hubungan.

GEJALA ADHD PADA ORANG DEWASA

Gejala ADHD pada orang dewasa mengikuti pola sedikit berbeza dengan pada kanak-kanak.

Kesukaran menumpukan perhatian.

Pesakit ADHD mungkin selalu terlambat datang ke tempat kerja atau mesyuarat penting, tidak teratur, gelisah, dan mengalami kesulitan berehat. Menumpukan perhatian pada satu pekerjaan boleh sukar bagi pesakit ADHD. Mereka sering kesulitan memilih-milih tugas, mengikut arahan, mengatur pekerjaan, dan menepati janji. Beberapa orang dengan ADHD mempunyai kesulitan menumpukan perhatian ketika membaca.

Ketidakpuasan am. Secara keseluruhan, ada perasaan ketidakpuasan umum pada orang dewasa pesakit ADHD, sebuah perasaan mengganggu bahawa mereka tidak mencapai potensi mereka.
Kesulitan mempertahankan pekerjaan.Menurut sebuah kajian, hanya separuh orang dewasa dengan ADHD mampu mempertahankan pekerjaan tetap, berbanding 72% pada orang dewasa tanpa gangguan. Ketika mereka mempunyai pekerjaan, mereka cenderung mendapat gaji atau upah lebih rendah daripada rakan-rakan mereka.

Masalah emosi.Perubahan suasana hati, rendah diri, dan pengendalian emosi yang buruk juga masalah umum. Orang dewasa dengan ADHD boleh mudah kehilangan emosi mereka atau terlibat dalam tindakan yang mendebarkan hati. Selain berpotensi merosakkan pekerjaan, hal tersebut juga boleh merugikan hubungan perkahwinan dan hubungan sosial yang lain.

Komplikasi.Orang dewasa dengan ADHD boleh mempunyai keadaan yang lain seperti kemurungan, kecemasan, atau gangguan obsesif kompulsif. Mereka juga lebih cenderung terjerumus pada ketagihan merokok atau dadah.

ADHD tidak berkembang secara spontan pada orang dewasa. Semua orang dengan ADHD mempunyai gejalanya saat masih anak-anak. Banyak pesakit ADHD dewasa mempunyai prestasi buruk di sekolah pada masa anak-anak, bahkan jika mereka tidak terdiagnosis ADHD pada saat itu. Seperti pada anak-anak, ADHD lebih kerap terjadi pada dewasa lelaki berbanding wanita.

DIAGNOSIS ADHD PADA ORANG DEWASA

Kebanyakan orang dewasa tidak mengetahui bahawa mereka mempunyai ADHD sehingga mendapatkan bantuan untuk masalah yang lain, seperti kecemasan atau kemurungan. Ketika dilakukan penilaian atas kebiasaan buruk, masalah di tempat kerja, atau konflik perkahwinan seringkali baru terungkap bahawa penyebabnya adalah ADHD. Untuk mengesahkan diagnosis, pakar psikiatri atau profesional kesihatan lain perlu mengesahkan bahawa keadaan itu hadir di masa kanak-kanak.Catatan perubatan atau perbualan dengan ahli keluarga terdekat boleh mendokumentasikan masalah perilaku anak, seperti kesulitan fokus dan hiperaktif.

Jika anda mengesyaki bahawa anda mungkin mempunyai ADHD, anda boleh bertanya kepada diri sendiri soalan di bawah ini. Borang kaji selidik ini berkaitan dengan tiga gejala teras ADHD: kurangnya perhatian, hiperaktif, dan impulsif.Orang yang tidak mempunyai ADHD kadang-kadang menunjukkan kurangnya fokus, hiperaktif, atau impulsif. Namun, orang-orang dengan ADHD menunjukkannya lebih kerap dan lebih konsisten dari masa ke semasa.

Kesukaran untuk Fokus

Adakah anda sering "mengembara" secara mental?
Adakah anda sering terganggu oleh penglihatan atau suara yang tidak relevan?
Adakah anda sering tidak teliti atau membuat kesalahan ceroboh?
Adakah anda mempunyai kesulitan mengikuti petunjuk?
Adakah anda sering kehilangan atau melupakan hal-hal penting?

Hiperaktif

Adakah anda selalu menggerakkan tangan atau kaki ketika duduk di kerusi anda?
Adakah anda memegang-megang pensil atau kaki anda?
Adakah anda secara teratur memain-mainkan rambut atau pakaian anda?
Adakah anda sering merasa terlalu aktif?

Impulsif

Adakah anda sering mengambil tindakan sebelum tahu akibatnya?
Dalam perbualan, adakah anda sering memotong kalimat orang lain?
Adakah anda melontarkan komen tidak patut diucapkan?
Adakah anda menghadapi kesulitan menunggu pesanan atau giliran anda?

Soalan di atas hanya sebagai titik awal untuk membantu anda mengenali tanda-tanda dan gejala ADHD pada orang dewasa, tetapi tidak bertujuan untuk menggantikan konsultasi dengan profesional kesihatan yang terlatih. Diagnosis yang tepat hanya boleh dilakukan melalui penilaian klinikal.

TERAPI ADHD

Ubat.
Ubat yang sama yang membantu anak-anak dengan ADHD boleh bermanfaat juga bagi orang dewasa. Ubat-ubatan tersebut adalah stimulan yang mempertajam tumpuan dan meningkatkan aktiviti bahan kimia otak yang disebut dopamine dan norepinephrine, yang diyakini tidak seimbang pada orang dewasa dengan ADHD.

Kaunseling.
Kebanyakan orang dewasa dengan ADHD harus berjuang melawan kebiasaan buruk dan rendah diri. Kaunseling untuk ADHD bermanfaat agar pesakit lebih terancang, membantu tatacara rutin, memperbaiki hubungan, dan meningkatkan kemahiran sosial.

Mentoring.
Orang dengan ADHD mungkin dapat meningkatkan prestasi mereka di tempat kerja melalui latihan kerja atau mentoring. Mentor akan membantu kemahiran berorganisasi, seperti mencatat, menjaga rencana harian dan mengutamakan pekerjaan. Pesakit ADHD boleh bekerja lebih baik di kawasan kerja yang tenang dengan sedikit gangguan.

Diet.
Beberapa pakar percaya makanan yang menyediakan bahan bakar otak berkualiti boleh mengurangkan gejala ADHD. Makanan tinggi protein, termasuk kacang-kacangan, daging, dan telur, dapat meningkatkan konsentrasi. Mengganti karbohidrat sederhana dengan karbohidrat kompleks, seperti jagung atau beras merah, boleh membantu menangkis perubahan suasana hati dan menstabilkan tahap tenaga.

ADHD pada orang dewasa tidak boleh hilang sepenuhnya, tapi terapi yang tepat dapat mengurangkan masalah di rumah dan di tempat kerja, membuat pesakit lebih dekat dengan keluarga dan tujuan profesional mereka.

Fakta menarik dalam teknologi gelombang otak adalah bahawa anak atau orang dewasa yang menderita ADHD, Autisme atau Epilepsy, otaknya tidak memproduksi gelombang SMR (Sensory Motor Rhythm), iaitu gelombang otak dengan frekuensi antara 12 hz-16 hz. Dengan kata lain, apabila hasil pengukuran gelombang otak seseorang tidak memunculkan sedikitpun gelombang jenis SMR, maka kita tahu bahawa orang tersebut sedang mengalami ADHD, Autisme atau Epilepsy.

Sedangkan pada manusia normal, kekurangan gelombang SMR dapat menyebabkan kesulitan fokus, sulit konsentrasi dan rasa malas untuk melakukan pekerjaan (kurang motivasi). Stimulasi gelombang otak dengan frekuensi SMR yang dipadu dengan terapi brainwave terbukti banyak membantu penderita ADHD, Autisme dan Epilepsy.

TANDA ANAK MENDERITA ADHD

Jika anak Anda mengalami salah satu dari tiga hal berikut, kemungkinan ia menderita ADHD. Untuk mengetahui dengan lebih jelas tentu saja harus dilakukan pemeriksaan oleh seorang pakar dalam bidangnya.

1. Tidak Memberi Perhatian. Ketidakmampuan memusatkan perhatian pada beberapa hal seperti membaca, menyemak pelajaran, mengerjakan tugas, atau melakukan permainan. Anak yang menderita ADHD akan mudah sekali teralih perhatiannya kerana bunyi bunyian, gerakan, bau bauan, orang lain atau fikiran yang melintas.

2. Hiperaktif. Bercakap terus menerus, tidak boleh duduk diam, selalu bergerak, berlari-lari, melompat-lompat dan sulit tidur.

3. Impulsif. Bertindak tanpa berfikir, misalnya mengejar bola yang lari ke jalan raya, melanggar pasu bunga pada waktu berlari di ruangan,tidak sabar menunggu giliran, gelisah, menangis dengan kuat untuk mendapatkan sesuatu, suka memotong perbualan orang lain, atau bercakap tanpa difikirkan terlebih dahulu akibat dari lisannya.

Gejala-gejala ini biasanya muncul sebelum si anak berusia enam tahun sehingga dewasa apabila tidak dilakukan perawatan khusus. Setiap anak yang seringkali bertindak seperti gejala diatas selama lebih dari enam bulan berturut-turut, kemungkinan besar menderita ADHD. Untuk memastikannya, ada baiknya Anda berkonsultasi dengan doktor bayi, psikologi atau neurotherapist.


Menurut beberapa penelitian, penyebab anak hiperaktif antara lain:

1. Adanya disfungsi sirkuit neuron di otak yang dipengaruhi oleh dopamin sebagai neurotransmitter pencetus gerakan dan sebagai kontrol aktiviti diri. Akibatnya menyebabkan terjadinya hambatan pada sistem kontrol perilaku. Anak menjadi hiperaktif salah satunya kerana produksi hormon adrenalin tidak terkontrol. Hormon adrenalin merangsang untuk melakukan suatu kegiatan. Produksi hormon adrenalin yang berlebihan mengakibatkan anak melakukan kegiatan di luar kontrol diri. Keadaan ini mengakibatkan anak sulit untuk berkonsentrasi pada sesuatu yang dilakukan. Terapi yang dilakukan difokuskan sebagai latihan kontrol hormon adrenalin, meningkatkan gelombang beta dan mengurangi gelombang theta. (Psychiatric Association Press (1994).

2. Anak hiperaktif menghasilkan gelombang theta berlebihan. Tetapi tidak cukup menghasilkan gelombang beta. Gelombang theta merupakan gelombang otak pada kisaran frekuensi 4-8 Hz. Yang dihasilkan oleh fikiran bawah sedar (subconscious mind). Gelombang theta muncul ketika manusia bermimpi dan ketika terjadi REM (rapit eye movement). Fikiran bawah sedar menyimpan memori jangka panjang dan merupakan gudang inspirasi kreatif. Selain itu, fikiran bawah sedar menyimpan bahan yang berasal dari kreativiti yang tertekan atau tidak diberi kesempatan untuk muncul ke permukaan dan bahan psikologi yang di tekan. Semua bahan yang berhubungan dengan emosi, baik emosi positif mahupun negatif tersimpan dalam fikiran bawah sedar. Emosi–emosi yang negatif yang tidak teratasi dengan baik, setelah masuk ke fikiran bawah sedar akhirnya menjadi beban psikologi yang menghambat kemajuan diri seseorang. Gelombang beta adalah gelombang otak yang frekuensinya paling tinggi. Iaitu berkisar antara 12 sampai 40 Hz. Gelombang beta dihasilkan oleh proses berfikir secara sedar. Kita menggunakan gelombang beta untuk berfikir, berinteraksi, berkonsentrasi dalam kehidupan sehari-hari. Meskipun beta sering menghilang ketika manusia menfokuskan fikiran, gelombang beta sangat diperlukan agar manusia dapat menyedari sesuatu diluar diri. Bersamaan dengan gelombang otak lainnya gelombang beta sangat diperlukan dalam proses kreatif. Tanpa gelombang beta semua kreativiti yang merupakan hasil fikiran bawah sedar akan tetap terkunci dibawah sedar, tanpa dapat terangkat ke permukaan dan disedari oleh fikiran. Walaupun gelombang beta merupakan komponen penting dalam kesedaran diri manusia, namun gelombang beta tidak dapat berfungsi tanpa didukung oleh gelombang otak yang lain. Apabila hal ini terjadi maka seseorang akan dipenuhi rasa kebimbangan, ketegangan dan proses berfikir yang tidak fokus. Gelombang alfa adalah gelombang otak yang frekuensinya sedikit lebih lambat dibandingkan beta. Iaitu 8-12 Hz (hertz). Gelombang alfa berhubungan dengan keadaan yang rileks dan santai. Dalam kondisi alfa, fikiran dapat melihat gambaran mental secara jelas dan dapat merasakan sensasi dengan lima indera apa yang terjadi dalam fikiran. Gelombang alfa adalah pintu gerbang bawah sedar. Manfaat gelombang alfa adalah sebagai jambatan penghubung antara fikiran sedar dan bawah sedar. Untuk meningkatkan konsentrasi anak hiperaktif diperlukan latihan untuk mengurangi gelombang theta dan banyak menghasilkan gelombang beta. ( Steven W. Lee yang dikutip oleh Feni Olivia (2007).

3. Anak hiperaktif memiliki masalah dalam pendengaran. Boleh mendengar tetapi kesulitan mengerti apa yang didengarnya. Kerana telinga dan otak tidak bekerja efisien dalam memproses suara. Ada yang kesulitan memilih suara dari banyak sumber suara yang berbeza. Ada yang kesulitan memusatkan pendengaran pada suara tertentu. Sebagai contoh, sepatutnya anak mendengar suara guru, tetapi ia malah tertarik pada bunyi bising di luar sekolah. Akibatnya anak menjadi terganggu oleh suatu hal beberapa saat. Anak menjadi terganggu oleh suara disekitarnya. Memperbaiki jalur pendengaran dengan terapi suara akan memulihkan kapasiti pendengaran (penerimaan suara) sehingga anak akan dapat belajar terfokus dan menangkap suara yang diinginkan langsung ke pusat bahasa di otak. (Wilens TE dalam Widodo (2004).

Anugerah Agung Brainwave ADHD Therapy ini dirancang khusus untuk mengatasi masalah ADHD pada anak. Jika Anda mencari Brainwave ADHD untuk remaja dan orang dewasa,Brainwave dibawah ini adalah jawapannya

MENINGKATKAN KONSENTRASI & KEMAMPUAN FOKUS

Nama Produk Brainwave : Anugerah Agung Brainwave ADHD Therapy (Focus & Concentration)

Keterangan : Brainwave dan stimulasi gelombang otak untuk agar otak anda dengan memasuki keadaan konsentrasi dan fokus yang optimum. Sesuai untuk remaja dan dewasa yang merasa sudah konsentrasi, kurang ketekunan dalam belajar dan bekerja, atau cepat bosan dengan apa yang sedang dikerjakan dan dipelajari.Brainwave ini juga membantu mengatasi Adult ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) atau gangguan konsentrasi dan hiperaktif yang terjadi pada remaja dan orang dewasa.

Cara Pakai : Didengarkan melalui speaker atau headphone sambil menutup mata(istirehat) atau sambil melakukan pekerjaan sehari-hari. Dalam sehari, sebaiknya didengar selama 30 minit atau lebih.

Harga : RM150

Keadaan fokus atau keadaan terjaga dimana kita boleh memiliki konsentrasi penuh terhadap apa yang sedang kita lakukan. Brainwave ini juga membuat seseorang yang cenderung mengalami ADHD pada remaja dapat diatasi. Seseorang yang memiliki kesulitan dalam konsentrasi boleh diatasi dengan memberikan stimulasi pada otaknya sehingga dia menjadi lebih fokus dan tidak mudah hilang oleh kerana suatu sebab lain. Dalam situasi fokus seseorang sedang dalam keadaan gelombang otak beta. Sehingga seseorang yang kurang memiliki aktiviti gelombang beta akan lebih sulit untuk mencuba berkonsentrasi dibanding manusia dengan gelombang otak yang normal.Dengan membiasakan otak kita untuk beraktiviti dalam level gelombang otak beta maka tidak menjadi masalah untuk memiliki konsentrasi penuh terhadap suatu hal atau pekerjaan.

TERAPI HIPERAKTIF (ADHD)

Teknologi Gelombang Otak (Brainwave) Binaural Beats untuk pengendalian kanak-kanak yang sukar fokus. Terapi ini menstimulasi belahan otak kanan dengan Gelombang Alpha dan SMR (Sensori Motor Rhytm) dan belahan otak kiri dengan Gelombang Alpha dan Beta. Penjumlahan kedua-dua gelombang yang di terima otak kiri dan kanan menghasilkan Gelombang Beta yang berfungsi untuk konsentrasi dan tumpuan. Boleh juga di gunakan untuk remaja dan dewasa.

Pastikan terapi ini di dengarkan dengan headphone kerana menggunakan teknologi binaural

Mereka dengan attentional masalah seperti ADHD mempunyai permasalahan untuk focus, atau Gelombang Otak (Brainwave) nya terlalu lambat, dan mereka boleh mengatasi dengan menggunakan ubat perangsang - seperti ubat terlarang dan kopi-untuk mempercepatkan Gelombang Otak (Brainwave) mereka dan membantu mereka fokus. Dengan bantuan terapi Gelombang Otak (Brainwave), mereka mungkin boleh membawa Gelombang Otak (Brainwave) mereka ke dalam rentang yang lebih berfungsi dan ubat-ubatan tidak perlu lagi untuk merasa tenang dan terfokus.

Teknologi ini adalah pengendalian alami untuk ADHD menggunakan protokol yang telah ditemui untuk kejayaan dalam kajian oleh anak-anak, anak muda dan orang dewasa.

Audio ini boleh anda pindah ke pada MP3 player atau iPod. Anda kemudian mempunyai rawatan ADHD siap untuk di bawa pergi.

Jika anda menderita ADHD anda mungkin mengalami kesulitan menumpukan perhatian pada apa pun untuk masa yang lama dan anda boleh menjadi mudah terganggu. Hal ini boleh benar-benar sukar untuk fokus cukup lama untuk melakukan satu perkara dengan betul.

Gelombang Otak (Brainwave) adalah pulsa elektronik yang mana di pengeluaran otak anda sepanjang masa, apa pun yang anda lakukan. Pada pesakit ADHD otak menghasilkan pulsa lebih lambat dari yang diharapkan, iuga otak kanan dan otak kiri tidak seimbang. Audio Terapi Gelombang Otak (Brainwave) ADHD ini dapat membantu ADHD dengan merangsang otak dan membimbing ke ritme lebih cepat dan lebih seimbang.

Program Pengurangan ADHD dibuat khusus untuk mempercepatkan Gelombang Otak (Brainwave) anda, dan untuk mencipta keseimbangan antara kiri dan kanan otak. Terapi ini juga disebut hemi penyegerakan atau hemi sync.

Terapi ini berdasarkan pada kajian oleh Dr Ruth Olmstead pada tahun 2005.Teknologi Gelombang Otak (Brainwave) untuk pesakit ADHD juga mempunyai latar belakang suara alam untuk membuat pendengar lebih senang dan selesa mendengar.

Pendengar boleh menggunakan headphone atau speaker mini untuk mendengar audio ini.
Terapi Gelombang Otak (Brainwave) juga boleh di gunakan untuk anak-anak dengan ADHD (hiperaktif). Audio membuat mereka ke tahap Beta yang membuat mereka perhatian dan tetap fokus. "Masa depan anak ada di tangan anda dan bermula dari saat ini"

GELOMBANG OTAK LOW BETA UNTUK HIPERAKTIF

Gelombang Low Beta juga biasa di sebut SMR (Sensori Motor Rhytm).Secara ilmiah telah didokumentasikan bahawa seseorang yang tidak boleh fokus / tumpuan atau biasa kita kenal dengan hiperaktif atau ADD (Attention Deficit Disorder) atau ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) mempunyai pola gelombang otak yang berbeza dari kebanyakan orang. Ketika seseorang yang hiperaktif berusaha untuk belajar, membaca buku, atau menulis artikel, gelombang otak mereka tetap dalam keadaan gelombang otak theta.

Biasanya, seseorang yang hiperaktif di karenakan kurangnya gelombang Low Beta.Gelombang otak beta berkaitan dengan pemikiran yang terancang, kemampuan untuk memahami kosa kata, dan mengeja kata-kata dengan betul.

Ada banyak kaedah untuk mengatasi masalah sulitnya konsentrasi / fokus. Kaedah yang paling biasa digunakan untuk mengatasinya adalah minum ubat. Ubat-ubatan ini mencetuskan percikan di dalam otak agar otak menghasilkan gelombang Low Beta. Gelombang otak Low Beta ini kemudian meningkatkan kemampuan otak seseorang dengan ADD sehingga mampu menumpukan perhatian.
Ada kaedah lain untuk meningkatkan gelombang otak beta yang lebih selamat dan lebih berkesan daripada minum ubat. Kaedah ini adalah Terapi Gelombang Otak.Terapi ini berfungsi menstimulasi / melatih otak agar kuat dalam memproduksi gelombang Low Beta.Terapi ini selamat kerana secara langsung pada target gelombang otak seseorang yang mempunyai gangguan perhatian defisit dan membantu mereka belajar bagaimana secara sedar untuk menukar gelombang otak mereka dari keadaan theta ke keadaan Low Beta ketika konsentrasi / fokus diperlukan. Ini bererti bahawa ketika orang dengan defisit perhatian / hiperaktif dipaksa untuk menulis artikel atau mengikuti ujian, dia bermanfaat boleh memanggil gelombang otak Low Beta untuk meningkatkan kemampuan untuk menumpukan perhatian. Ketika ujian ini selesai, ia akan mampu menggeser keadaan gelombang otak mereka kembali ke julat theta.

TEKNOLOGI BARU BERASASKAN KOMPUTER UNTUK MENGUBATI GANGGUAN DEFISIT PERHATIAN

Oleh : Bob Gottfried PhD

Latar belakang

Dianggarkan bahawa lebih dari 5% dari semua kanak-kanak di Amerika Utara mengalami sekurang-kurangnya satu bentuk gangguan defisit perhatian. Kedua-dua ADD dan ADHD adalah di tandakan oleh satu atau lebih perkara berikut: kekurangan perhatian, hiperaktif, dan impulsif. Kesulitan belajar dicirikan oleh satu atau lebih kesulitan yang berkaitan dengan perhatian, membaca, menulis, bahasa lisan, penalaran, menghafal, dan penyelesaian masalah. Kesulitan lebih lanjut mungkin termasuk kemahiran organisasi dan interaksi sosial.

Soalan-soalan tentang apakah gangguan perhatian defisit boleh diatasi atau tidak, telah menerima perhatian yang signifikan dari banyak penyelidik. Memperlakukan anak-anak dan remaja dengan stimulan (misalnya Ritalin), telah terbukti membantu tetapi mempunyai kesan sampingan yang membahayakan, sehingga penggunaan stimulan seperti Rytalin dibatasi oleh kesan sampingan dan toleransi. Pengenalan neurofeedback (juga dikenali sebagai Biofeedback EEG), telah menawarkan harapan baru bagi ibu bapa yang ingin membantu menyelesaikan masalah-masalah berkaitan perhatian anak-anak mereka tanpa menggunakan ubat.Penelitian neurofeedback telah menunjukkan bahawa pola latihan Gelombang Otak (Brainwave) boleh memperbaiki kerosakan kognitif berkaitan dengan defisit perhatian berkaitan dengan ADD, ADHD, LD.

Aktiviti Gelombang Otak (Brainwave)

Otak menghasilkan frekuensi yang berbeza untuk pelbagai peringkat perhatian.Frekuensi ini dapat di ringkas seperti berikut:

Delta - keadaan tidur
Theta - antara tidur dan terjaga, juga keadaan meditasi
Alpha - keadaan santai.
Beta1 - fokus, konsentrasi
Beta2 - keadaan waspada
Beta3 - sangat waspada, waspada
Beta4 - Hyper waspada

Kemampuan untuk menghasilkan keadaan yang benar, terutama yang berkaitan dengan fokus dan perhatian sangat penting untuk dapat melakukan pelbagai tugas kognitif seperti mendengar, belajar dan pemprosesan maklumat, secara umum.Selain itu, kemampuan untuk bertukar-tukar dari satu keadaan ke keadaan lain apabila diperlukan fleksibiliti mental yang luar biasa.

Penggunaan Neurofeedback untuk Kesulitan Fokus

Neurofeedback, yang merupakan bentuk biofeedback, telah digunakan selama lebih daripada 20 tahun untuk mengubati kesulitan yang berkaitan dengan kepekatan yang berkaitan dengan ADD / ADHD dan LD. Secara umum, neurofeedback adalah Modulasi yang menggunakan sistem rakaman EEG (Electroencephalography: rakaman aktiviti elektrik sepanjang kulit kepala yang dihasilkan oleh penembakan neuron dalam otak) bersama-sama dengan perisian untuk meningkatkan aktiviti Gelombang Otak (Brainwave) yang berperanan untuk meningkatkan konsentrasi.

Anggapan asas di belakang neurofeedback berkaitan dengan penemuan sebelumnya menetapkan bahawa individu dengan kepekatan yang buruk di karenakan kurangnya peringkat kecukupan Beta1 iaitu Gelombang Otak (Brainwave) untuk fokus (frekuensi ini juga disebut SMR - kependekan Sensory Motor Rhytm). Kajian ini juga menunjukkan bahawa individu dengan defisit perhatian menunjukkan aktiviti Gelombang Otak (Brainwave) yang lambat, terutama gelombang Theta. Joel Lubar, pelopor dalam bidang ini, menunjukkan bahawa modaliti rawatan fokus pada peningkatan nisbah Beta1/Theta telah sangat berkesan dalam mengubati anak dengan defisit perhatian dan kesulitan belajar, yang biasanya menyebabkan peningkatan prestasi sekolah dan kawalan perilaku yang lebih baik. Semasa sesi neurofeedback, orang yang ingin meningkatkan konsentrasi dan meningkatkan perhatian dan tumpuan, dengan menggunakan maklum balas yang datang melalui mesin EEG untuk meningkatkan Beta1 dan penurunan Theta. Setelah beberapa latihan, biasanya pengguna selama 40 - 60 kali, individu mampu menghasilkan lebih Beta1. Lubar juga membuktikan bahawa semua kanak-kanak yang mengalami segala bentuk kesulitan belajar menunjukkan jumlah Gelombang Beta1 yang rendah dan bahawa banyak gejala berkurang selepas latihan Gelombang Otak (Brainwave).

Perubatan neurofeedback juga boleh mengakibatkan peningkatan yang ketara daripada fungsi intelektual, yang diukur dengan peningkatan skor IQ (Linden, Habib & Radojevic, 1996). Perbaikan tersebut kemungkinan besar hasil dari kesan positif perlakuan pada kemampuan seseorang untuk menumpukan perhatian. Baru-baru ini, Monastra (2002) mendapati bahawa neurofeedback telah terbukti berjaya dalam pembaikan jangka panjang gejala ADD / ADHD. Dalam kajian ini, 100 kanak-kanak, usia 6-19 tahun, didiagnosis dengan ADD / ADHD dipantau selama satu tahun. Semua kanak-kanak menerima kaunseling orang tua, sokongan akademik, dan Ritalin. Setengah dari anak-anak juga menerima latihan neurofeedback. Setelah 12 bulan, semua kanak-kanak menunjukkan peningkatan perhatian mereka. Namun, kanak-kanak yang berhenti minum Ritalin dan tidak berlatih dengan neurofeedback, kehilangan keuntungan mereka telah tercapai, sedangkan orang-orang yang juga menerima latihan Gelombang Otak (Brainwave) terus mendapat keuntungan mereka bahkan setelah mereka berhenti menggunakan Ritalin.

Program Bantuan Komputer

Penggunaan program komputer yang dibantu dengan rawatan defisit kognitif bukanlah hal yang baru.

Penelitian sebelumnya telah menunjukkan manfaat dari latihan kognitif seperti untuk mengubati defisit perhatian dan ketidakupayaan belajar. National Institutes of Health (NIH) menegaskan bahawa "strategi dibantu komputer telah digunakan untuk memperbaiki proses neuro-psikologi yang khusus, terutama perhatian, ingatan, dan kemahiran eksekutif. Kedua kajian terkawal rawak dan telah mendokumentasikan kejayaan dari campur tangan kedua-duanya."

Software Generasi Baru

Akhir-akhir ini, program generasi baru menjadikan mudah dan cepat untuk mengubati defisit perhatian. Inovasi yang paling menonjol berkaitan dengan program-program ini adalah bahawa Terapi ini dapat memberikan latihan yang berkesan tanpa supervisi klinikal. Salah satu program seperti: Anugerah Agung Brainwave ADHD Therapy (Focus & Concentration) telah memperoleh pengakuan ketara dalam bidang kognitif untuk meningkatkan prestasi individu dengan defisit kognitif. Ini merupakan program bebas bahasa, yang membuatnya lebih mudah bagi otak untuk menggeneralisasi hasil. Anugerah Agung Brainwave ADHD Therapy (Focus & Concentration) langsung melatih otak untuk meningkatkan semua peringkat perhatian di samping senarai panjang kemahiran kognitif. Anugerah Agung Brainwave ADHD Therapy (Focus & Concentration)dibangunkan berdasarkan kajian yang dilakukan dengan berdasarkan teknologi EEG. Tujuannya adalah untuk mengembangkan sebuah program yang boleh mengelakkan aspek mengingati instrumentasi EEG dan membuatnya mudah dan lebih ekonomi.

Program ini bekerja dalam dua cara. Pertama, meningkatkan aktiviti Gelombang Otak (Brainwave) dan meningkatkan tahap attentional tiga ini:

Tenang : Membolehkan fikiran untuk berehat dan bersiap-siap untuk tugas-tugas mental yang berbeza. Ini juga merupakan keadaan yang penting untuk kontemplasi dan perancangan. Dalam hal aktiviti otak, keadaan ini sama dengan keadaan Alpha.

Terfokus : Membolehkan memperhatikan tugas-tugas tertentu dan meminimalisasi gangguan. Ini sama dengan Keadaan Beta1.

Alert : Membolehkan respon yang cepat ketika keperluan untuk bertindak balas cepat. Ini sama dengan keadaan beta2.

Selain itu, Rangsangan Otak menggunakan teknologi Anugerah Agung Brainwave ADHD Therapy (Focus & Concentration)mampu mengembangkan kebolehan kognitif seperti perhatian, multitasking, kelajuan pemprosesan, memori kerja, pemprosesan dan koordinasivisual / audio dan kemahiran yang lebih tinggi seperti membuat keputusan, mengatur dan mengutamakan. Ini juga melatih otak untuk mengimbangi gangguan. Kemahiran seperti itu bukan sebahagian dari protokol neurofeedback tradisional. Keuntungan lain dari program tersebut adalah bahawa tidak seperti neurofeedback, yang boleh hanya dikendalikan oleh seorang doktor, boleh dipraktikkan di rumah selepas latihan yang sangat singkat. Selain itu, tidak memerlukan peralatan khas seperti EEG, sehingga kos alternatif yang sangat berkesan.

Dengan penyelidikan terbaru dan berita tentang kesan sampingan ubat yang berkaitan dengan defisit perhatian, kepentingan dalam teknologi yang inovatif telah meningkat secara signifikan dalam satu tahun terakhir dan diharapkan untuk terus menarik individu yang berminat dalam menggunakan pendekatan anti-ubat untuk pengendalian gangguan defisit perhatian.

Dr Frank H. Duffy seorang Profesor dan Pediatric Neurologist di Harvard Medical School dan Associate Editor untuk Neurology, Klinik EEG Journal baru-baru ini dicatat sebagai berikut:

"Menurut pendapat saya, jika ubat-ubatan telah menunjukkan seperti spektrum yang luas kejayaan, itu akan diterima secara universal dan banyak digunakan. Ini adalah bidang yang perlu diambil serius oleh semua."

Banyak telah ditulis pada hubungan antara gizi dan ADHD. Faktanya bahawa ADHD adalah kekurangan neurologi. Gizi dan tambahan yang tepat dapat membantu dalam mengendalikan tetapi banyak masalah kesihatan lain yang berkaitan. Gizi dan suplemen tidak boleh memperbaiki aspek neurologi dari masalah. Tambahan dan ubat herba boleh mempunyai kesan menenangkan pada anak-anak hiperaktif, tetapi mereka tidak boleh mengajar anak dengan attention defisit bagaimana gangguan dineutralkan di sekitar mereka dan bagaimana untuk secara konsisten memberikan perhatian penuh pada guru ketika belajar isi kandungan yang tidak begitu menarik bagi pelajar.

Dengan teknologi baru, Anugerah Agung Brainwave ADHD Therapy (Focus & Concentration)menawarkan anak-anak dan orang dewasa merupakan pilihan yang efektif untuk boleh membuat perubahan neurologi diperlukan sehingga mereka boleh, mungkin untuk pertama kalinya dalam hidup mereka, fokus dan menumpukan perhatian ketika mereka memerlukannya dan selama diperlukan.

Terapi Brainwave ADHD (Hyperactve)