Laman Utama

TEKNOLOGI SAINTIFIK GELOMBANG OTAK ANUGERAH AGUNG
(IMMUNE SYSTEM BOOSTER NEUROTHERAPY & BRAINWAVE THERAPY)

Rangsangan gelombang otak dan irama muzik yang direka khas untuk membawa anda pada keadaan peningkatan sistem kekebalan tubuh. 

Sesuai untuk  anda yang mudah diserang penyakit atau sering sakit - sakit kerana lemahnya sistem kekebalan   tubuh .

Anda dilengkapi dengan  2 file Audio Brainwave yang dibuat dengan menggabungkan terapi dan stimulasi gelombang otak .  

Setiap file Audio Brainwave berdurasi 30 minit

MENINGKATKAN KEKEBALAN TUBUH TERHADAP PENYAKIT

Nama Produk Brainwave :   Immune System Booster

Keterangan :   Rangsangan   gelombang otak   dan irama   bunyian yang   direka khas   untuk membawa   anda pada   keadaan   peningkatan   sistem   kekebalan   tubuh .   Sesuai untuk anda   yang mudah   diserang   penyakit atau   sering sakit   kerana   lemahnya sistem   kekebalan   tubuh .

Cara Pakai :   Didengarkan   dengan   headphone   atau speaker   sambil duduk   santaiatau berbaring .   Mata   dipejamkan   untuk merasakan   alunan audio brainwave .   Dalam sehari disyorkan   mendengar   Brainwave ini   selama   30   minit .   Jika anda tidak   ada   masa lapanguntuk mendengar   Brainwave ini   secara khusus ,   maka   anda   boleh   dengar   Brainwave ini   waktu menjelang   tidur .   Tiada masalah   jika anda   tertidur ketika   mendengar   Brainwave ini .

Harga :   RM150
 
BAGAIMANA SISTEM IMUN BEKERJA?

Kunci utama sistem imuniti yang sihat adalah suatu kemampuan untuk membezakan antara diri sendiri dan benda asing yang masuk ke dalam tubuh.Biasanya ketika ada benda asing yang masuk ke dalam tubuh dikenali maka akan terjadi proses pertahanan diri.

Benda asing apapun yang mencetuskan gerak balas imun ini disebut antigen.Antigen boleh berupa mikrob seperti bakteria, virus, plasmodium, dan kulat; bahkan rangkaian tubuh individu lain yang masuk ke dalam tubuh seperti pemindahan organ tubuh boleh saja dianggap sebagai benda asing dan boleh menyebabkan reaksi penolakan tubuh.   Inilah sebab banyak organ transplantasi yang tidak boleh diterima badan dan dirosakkan oleh sistem imun kita.

Secara am, mekanisme kerja sistem imun badan kita adalah seperti berikut; saat ada antigen (benda asing yang masuk ke dalam tubuh) dikesan, maka beberapa jenis sel bekerjasama untuk mencari tahu siapa mereka dan memberikan respons.Sel-sel ini menyebabkan limfosit B untuk menghasilkan antibodi, suatu protein khas yang mengarahkan kepada suatu antigen khusus.

Contohnya bila seseorang pernah terkena cacar maka biasanya individu tersebut tidak terkena penyakit yang sama lagi atau seandainya dijangkiti tidak akan memberikan komplikasi yang teruk dan cepat pulih.   Hal ini juga merupakan mekanisme bagaimana imunisasi mencegah penyakit tertentu.   Sebuah imunisasi mengenalkan tubuh terhadap antigen dengan cara yang tidak membuat sakit, tapi cukup untuk membuat tubuh menghasilkan antibodi yang akan melindungi seseorang daripada serangan penyakit tersebut di masa depan.

Antibodi sendiri boleh meneutralkan toksin yang dihasilkan dari berbagai macam organisma, dan juga antibodi boleh mengaktifkan kumpulan protein yang disebut komplemen yang merupakan sebahagian daripada sistem imun dan membantu menghancurkan bakteria, virus, atau sel yang dijangkiti.

Pada situasi abnormal, sistem imun boleh salah mengira bahagian tubuh kita sendiri sebagai benda asing dan menyerang diri kita sendiri, hal ini disebut sebagai penyakit autoimun.   Biasanya antibodi yang menyerang diri sendiri ini boleh terbentuk tanpa aturan kerana adanya rangsangan virus sebelumnya, sehingga antibodi ikut beredar ke seluruh tubuh dan dapat memberikan kerosakan organ yang cukup membimbangkan.   Sebagai contohnya adalah penyakit Sistemic Lupus Eryhtematosus atau disebut Lupus, dan juga Scleroderma. Selain itu, reaksi otoimun ini boleh menyebabkan ancaman abortus pada kehamilan.

Dalam kes lain, sistem imun yang memberikan respons secara berlebihan atau hipereaktif terhadap sesuatu benda asing sehingga antigen yang masuk ini disebut alergen dan boleh menumbulkan gejala seperti bengkak, mata berair, selsema alergi, bahkan boleh menimbulkan reaksi alergi hebat yang mengancam jiwa yang disebut anafilaksis.   Pelbagai macam reaksi alergi yang ditimbulkan antara lain adalah asma, eksim, selsema alergi, batuk alergi, alergi makanan, alahan ubat dan alergi terhadap toksin.

Jumlah antibodi boleh diukur secara tidak langsung dengan jumlah CD4.   Jika jumlahnya kurang maka disyaki seseorang mempunyai penyakit immunocompromized dimana daya tahan tubuhnya sangat rendah, hal ini boleh terjadi pada orang yang terkena HIV / AIDS, dan bukan HIV (pengguna kortikosteroid lama, individu yang terkena kanser, penyakit kronik seperti kegagalan buah pinggang, gagal jantung,   diabetes, dll)

8 PUNCA KEKEBALAN TUBUH MENURUN

Mudah Jatuh Sakit

Beberapa kebiasaan sehari-hari ternyata boleh menurunkan sistem kekebalan tubuh seseorang.   Tanpa disedari ada 8 perkara yang boleh membuat sistem kekebalan tubuh seseorang menurun.

Kekebalan tubuh yang menurun tidak hanya membuat seseorang terkena flu atau batuk, tapi membuat orang terdedah dijangkiti bakteria atau virus di luar.

Dikutip dari Prevention, Rabu (6/10/2010) ada 8 perkara yang boleh menurunkan kekebalan tubuh, iaitu:

Sering berjaga malam

Mengurangkan waktu tidur akan mempunyai kesan yang kuat terhadap imuniti, hal ini kerana jam tidur yang kurang dikaitkan dengan penurunan fungsi sistem kekebalan tubuh dan mengurangkan jumlah sel-sel yang berfungsi melawan kuman.Penyelidik dari University of Chigago mencari orang yang tidur 4 jam, hanya akan menghasilkan antibodi sebanyak 50 peratus sahaja di dalam darahnya.

Bertindak pesimis

Sebuah kajian dari UCLA mencari mahasiswa yang memulakan semester pertamanya dengan optimis mempunyai sel T yang lebih banyak, sehingga dapat mengukuhkan respons imun dan menguatkan sel-sel pembunuh semulajadi di dalam tubuh.   Hal ini disebabkan ia akan sedikit mengalami stres yang membuat ia mempunyai kesihatan yang baik.

Selalu merasa tertekan dan stress

Stres dan tekanan kronik yang diterima setiap hari tidak hanya membuat pekerjaan menjadi tidak selesa, tetapi juga merugikan aspek kesihatan termasuk kekebalan tubuh.   Jenis stres yang dialami boleh menyebabkan penurunan kemampuan sistem kekebalan tubuh dalam melawan penyakit.   Kerana itu cubalah temukan cara untuk mengurangkan stres, seperti pergi ke suatu tempat, melakukan yoga atau melakukan hal-hal yang menyenangkan.

Selalu meminjam pen atau barang dari orang lain

Kuman sangat mudah lewat dari tangan ke tangan, kerana itu elakkan menyentuh objek-objek am seperti pena atau yang lain agar dapat mengurangkan risiko terkena flu atau penyakit berjangkit yang boleh menjejaskan sistem kekebalan tubuh.

Selalu menggunakan kenderaan saat pergi kemanapun

Seseorang yang selalu menggunakan kenderaan dan tidak pernah berjalan akan membuat dirinya lebih terdedah sakit dan turunnya kekebalan tubuh berbanding dengan orang yang berjalan secara teratur.   Para ahli menuturkan berjalan atau aerobik selama 30 minit dapat membuat sel-sel darah putih kembali ke peredaran dan sistem kekebalan tubuh kembali lebih lancar.

Memiliki teman yang perokok

Seperti diketahui asap rokok yang tersedut boleh berbahaya bagi tubuh, termasuk sistem kekebalan tubuh seseorang.   Kerana itu seboleh mungkin mengelakkan paparan asap rokok ketika menghabiskan masa dengan seorang perokok.

Sering mengambil antibiotic

Penyelidik mencari pesakit yang mengambil antibiotik tertentu boleh mengurangkan jumlah sitokin (hormon pembawa mesej dari sistem kekebalan tubuh).   Sehingga ketika sistem kekebalan tubuh ditekan, seseorang akan lebih mudah mengembangkan bakteria bertahan.   Untuk itu sebaiknya tidak mengambil sebarangan antibiotik, kecuali disediakan oleh doktor.

Memiliki keperibadian yang serius

Penyelidik mendedahkan emosi positif yang dihubungkan dengan tertawa boleh menurunkan hormon stres dan meningkatkan sel-sel kekebalan tertentu serta mengaktifkan yang lain.

Kajian yang dilakukan oleh Loma Linda University School of Medicine mendapatkan orang dewasa sihat yang menonton video lucu selama satu jam akan mengalami peningkatan yang ketara dalam hal aktiviti sistem kekebalan tubuh.